Προσεχώς ιπτάμενα αυτοκίνητα στο Τελ Αβίβ
26/06/2014 15:58
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προσεχώς ιπτάμενα αυτοκίνητα στο Τελ Αβίβ

Αυτοκίνητα που πετάνε; Δεν είναι επιστημονική φαντασία. Είναι κάτι που πιθανώς να δουν σύντομα πάνω από τα κεφάλια τους οι κάτοικοι του Τελ Αβίβ. Ήδη, η αεροναυπηγική εταιρεία του Ισραήλ (ΙΑΙ) σχεδιάζει ένα δίκτυο, αρχικά, 500 μέτρων πάνω από τις εγκαταστάσεις της προκειμένου να τσεκάρει την αποτελεσματικότητα των έργων της. Το δίκτυο έχει ήδη αναλάβει να κατασκευάσει η εταιρεία skyTran.

Πρόκειται για διθέσια αυτοκίνητα τα οποία θα υψώνονται από το έδαφος με τη χρήση ενός πλέγματος μαγνητικών πεδίων και θα παρακάμπτουν έτσι τα μεγάλα μποτιλιαρίσματα του Τελ Αβίβ. Η ΙΑΙ ελπίζει, καταρχήν, ότι οι δοκιμές θα αποδείξουν ότι μπορεί να υλοποιηθεί ένα τέτοιο σχέδιο και μάλιστα σε εμπορική κλίμακα. Με βάση τα μέχρι τώρα πλάνα, στόχος είναι οι επιβάτες να καλούν με τα κινητά τους τηλέφωνα όταν χρειάζονται «ιπτάμενο αυτοκίνητο» και αυτό να τους συναντά σε προκαθορισμένο σημείο και στη συνέχεια να κατευθύνονται απευθείας στον προορισμό τους.

Τα «ιπτάμενα οχήματα» θα έχουν μέγιστη ταχύτητα (προς το παρόν τουλάχιστον) 70 χιλιόμετρα την ώρα αν και η εμπορική τους χρήση εκτιμάται ότι θα δώσει (χρηματική) ώθηση στην έρευνα προκειμένου η ταχύτητα αυτή ν’ αυξηθεί. Η λειτουργία του δικτύου των ιπτάμενων αυτοκινήτων πάνω από το Τελ Αβίβ αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και να έχει τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2015. Η δε εταιρεία κατασκευής του δικτύου, η to skyTran έχει αρχίσει, ήδη, να προωθεί το σχέδιο και σε Ινδία και ΗΠΑ, αν και καθοριστικό θα είναι το αν θα γίνει εφικτή η λειτουργία του δικτύου στο Ισραήλ. Εκπρόσωποί της εκτιμούσαν ότι πρόκειται για «επαναστατικό» βήμα στην τεχνολογία που θα ανοίξει νέους δρόμους καις την αυτοκίνηση, καθώς, με βάση όλα τα υπάρχοντα δεδομένα, το κόστος του δεν θα είναι και απαγορευτικό.

Πηγές: bbc, reuters

Μάρκο Πόλο

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Επισκέπτης avatar
  Επισκέπτης 26/06/2014 17:34:27

  Δεν είναι οι Ισραηλινοί εξυπνότεροι από εμάς. Απλώς, αυτοί αξιοποιούν την έρευνα, ενώ εμείς όχι. Εκατοντάδες πατέντες παραμένουν στα συρτάρια των υπουργείων της Αθήνας, μέχρι να τις πουλήσουν οι ευευρέτες στο εξωτερικό.

 2. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 26/06/2014 22:53:48

  Δεν θα ήθελα να είμαι ισραηλινός και να ζω σε μία χώρα τόσο πολύ μικρή (7 φορές μικρότερη απο την ελλάδα), τόσο πυκνοκατοικημένη, με τόση σκόνη, με κατεχόμενα, με έρημο, με 2 εκ.άραβες μέσα στο κράτος, με άλλα 2 εκ. παλαιστίνιους και 200 εκ. μουσουλμάνους ολόγυρα να θέλουν αν το αφανήσουν, ακόμη κι αν είχα αυτοκίνητα που πετάνε ή φτιάχνανε καφέ. Εύχομαι στους φίλους εβραίους να συνεχίσουν να επιβιώνουν, να κρατάνε δηλαδή απασχολημένους τους εξαγριωμένους τούρκους, άραβες και πέρσες που το περιβάλλουν.

 3. NIKOS NEOFYTOS avatar
  NIKOS NEOFYTOS 27/06/2014 19:07:30

  ΜΠΡΑΒΟ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.