#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/04/2010 07:54
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προβλέψεις που αποδείχθηκαν … μούφαTo 1995, ο αστρονόμος   Clifford Stoll  γράφοντας στο περιοδικό Newsweek, ισχυρίστηκε με κάθε σοβαρότητα πως «Καμιά διαδικτυακή βάση δεδομένων δεν πρόκειται ποτέ να αντικαταστήσει τη καθημερινή εφημερίδα. Κανένα CD-ROM δεν θα μπορέσει να υποκαταστήσει το ρόλο του δασκάλου. Κανένα δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών δεν πρόκειται να αλλάξει το τρόπο λειτουργίας των κυβερνήσεων».

Μόλις 15 χρόνια μετά, η βιομηχανία του έντυπου τύπου ψυχορραγεί και το διαδίκτυο έχει αλλάξει για πάντα τον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε. Τι λέει λοιπόν σήμερα ο Clifford Stoll  για τη λανθασμένη του πρόβλεψη; «Έκανα λάθος. Εκείνο τον καιρό προσπαθούσα να μιλήσω εναντίον του κύματος φουτουριστικών ισχυρισμών που ήθελαν το ίντερνετ να λύνει όλα μας τα προβλήματα… σήμερα όμως όποτε νομίζω πως ξέρω κάτι, συγκρατούμαι διότι μπορεί και να κάνω λάθος…».

Ο αστρονόμος δεν ήταν ο μόνος που έπεσε έξω σε κάτι. Ο Erik Sandberg-Diment, ιδρυτής του πρωτοποριακού περιοδικού για κομπιούτερ, το  ROM, είχε πει το 1985 στην εφημερίδα New York Times ότι: «Το φορητό pc είναι ένα όνειρο για πολύ λίγους… Ο κόσμος δεν θα θέλει να κουβαλά μαζί του ένα κομπιούτερ στη παραλία ή στο τρένο, όπου θα είναι προτιμότερο να διαβάζει την εφημερίδα του… Όσο εξελιγμένα ή φτηνά και να γίνουν, δεν μπορώ να φανταστώ τον μέσο χρήστη να παίρνει το φορητό  υπολογιστή μαζί του για ψάρεμα».

Μια από τις πλέον αποτυχημένες προβλέψεις ήταν και αυτή της δισκογραφικής εταιρίας Decca Recording Co. η οποία απέρριψε τους Beatles!!! (ναι τους Beatles), το 1962. «Δεν μας αρέσει ο ήχος τους, και άλλωστε η μουσική με κιθάρες πάει προς εξαφάνιση. Το συγκρότημα αυτό δεν έχει μέλλον στη μουσική».

Αυτό  ακριβώς δήλωσε ο τότε ιθύνων της εταιρίας Dick Rowe, όταν ο μάνατζερ των σκαθαριών Brian Epstein τον παρακαλούσε να υπογράψουν συμβόλαιο.  Στη συνέχεια βέβαια οι Beatles κυκλοφόρησαν 19 άλμπουμ μέσα σε επτά χρόνια, πουλώντας εκατοντάδες εκατομμύρια αντίτυπα, και όλοι γνωρίζουμε την εξέλιξη αλλά και την επίδραση που είχαν στη σύγχρονη  δυτική και όχι μόνο κοινωνία. Όσο για το στέλεχος της Decca με τη «φοβερή» αντίληψη, στη συνέχεια υπέγραψε συμβόλαια με τους Rolling Stones και τον Van Morrison. Κάτι είναι κι`αυτό.

«Η τηλεόραση ποτέ δεν θα μπορέσει να ανταγωνιστεί το ραδιόφωνο επειδή οι άνθρωποι θα είναι αναγκασμένοι να κάθονται και να έχουν τα μάτια τους κολλημένα σε μια οθόνη. Η μέση αμερικανική οικογένεια δεν έχει χρόνο για κάτι τέτοιο». Από άγνωστο αρθρογράφο της εφημερίδας The New York Times to 1939.

Επίσης, το 1994 στη διάρκεια ομιλίας του στο National Press Club, ο επικεφαλής του δικτύου  CBS Sumner Redstone είπε μεταξύ άλλων: «Θα πιστέψω στη τηλεόραση των 500 καναλιών όταν τη δω με τα μάτια μου…».

«Το ασύρματο μουσικό κουτί δεν έχει καμία εμπορική αξία. Ποιος θα πληρώσει χρήματα για να μεταδώσει κάποιο  διαφημιστικό μήνυμα προς κάποιον μη συγκεκριμένο;».

Αυτή ήταν η απάντηση της μεγάλης RCA στη προσπάθεια του David Sarnoff να προσελκύσει επενδυτές για τη νέα εφεύρεση.  Λίγα χρόνια αργότερα, η RCA  άλλαξε γνώμη και είχε στην ιδιοκτησία της πολλούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, ενώ κατασκεύαζε και ραδιόφωνα. 

Ο δε  μετανάστης από τη Λευκορωσία, Sarnoff, στη συνέχεια προχώρησε τα σχέδια του και μάλιστα  ίδρυσε το αμερικανικό  ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο κολοσσό, το   NBC.

«Η κοιλιακή χώρα, το στήθος, και ο ανθρώπινος εγκέφαλος, δεν πρόκειται ποτέ να δεχτούν την επέμβαση χειρούργου…».

Δήλωση του Βρετανού χειρούργου και προσωπικού ιατρού της Βασίλισσας Βικτωρίας, Sir John Eric Ericksen,  το 1873.

Και μια «κορυφαία πρόβλεψη που έκανε ο μοναχός Τριθέμιος τον 15ο αιώνα στο δοκίμιό του «Υπέρ της Αντιγραφής»: «Τα τυπωμένα βιβλία δεν θα μπορέσουν ποτέ να φτάσουν τα χειρόγραφα, ειδικά επειδή τα τυπωμένα έχουν σοβαρές ελλείψεις στην ορθογραφία και στην εμφάνιση».

(Asylum.com)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Lalakis avatar
  Lalakis 27/04/2010 10:39:51

  Μια παρομοια προβλεψη μουφα είναι και αυτη: Η Ελλάς προόρισται να ζησει και θα ζησει.

 2. otiprepei avatar
  otiprepei 27/04/2010 10:49:46

  Βάζω 100 στο spread να πάει 510 ακριβώς σε 38 ώρες.

 3. striftompolas avatar
  striftompolas 27/04/2010 19:04:55

  Οι προβλέψεις στις οποίες προβάλλουμε την σημερινή κατάσταση και τεχνολογικές δυνατότητες στο μέλλον συνήθως είναι αποτυχημένες. Οι όποιες αλλαγές επηρρεάζουν τον κόσμο σε πολλά και διαφορετικά πεδία ταυτόχρονα και υλοποιούνται σε ένα νέο περιβάλλον: όταν ξεκινάει η τυπογραφία οι ευρωπαίοι είναι αγράμματοι και πράγματα όπως ημερήσιες εφημερίδες ή copyright προφανώς είναι αδύνατο να γίνουν αντιληπτά ακόμα κι αν κάποιος πήγαινε και τους τα έλεγε.

  Νομίζω όμως (γιατί δεν έχω πρόχειρη παραπομπή) ότι από τη δεκαετία του 60 υπάρχουν άνθρωποι που κατανοούν πως η δικτύωση των υπολογιστών θα έχει κοινωνικές επιπτώσεις.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.