#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/06/2011 07:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Πράσινη ιδεολογία»: Συνταγή για οικονομική αυτοκτονία
Η καταστροφή του πυρηνικού εργοστασίου της Fukushima προκάλεσε μεγάλο πολιτικό αντίκτυπο σε ολόκληρο το πλανήτη. Οι περισσότερες όμως από τις συνέπειες ήταν ιδεολογικές, και χωρίς καμία επιστημονική βάση.

Οι διευθυντές της Tokyo Electric Power (TEPCO), που λειτουργεί τους αντιδραστήρες της Fukushima, δέχθηκαν κριτικές επειδή χρησιμοποιούσαν μια παλιά γενιά αντιδραστήρων, η συντήρηση των οποίων δεν ήταν επαρκής. Οι Ιάπωνες, που θέλουν να θεωρούν τους εαυτούς τους ως μηχανικούς υψηλής παγκόσμιας κλάσης, αισθάνονται τώρα ταπεινωμένοι.

Όμως η συλλογική αντίδραση στην Ιαπωνία, δεν ήταν να απεμπολήσουν τη πυρηνική ενέργεια. Εξάλλου, το ατύχημα της Fukushima είχε ως αποτέλεσμα των τραυματισμό ελάχιστων ανθρώπων, και καμιά δεκαριά εργαζόμενους που εκτέθηκαν σε επικίνδυνη ραδιενεργό ακτινοβολία. Οι χιλιάδες των νεκρών, ήταν αποτέλεσμα του τσουνάμι, και όχι του πυρηνικού ατυχήματος.

Η Ιαπωνία δεν θα σταματήσει να χρησιμοποιεί την πυρηνική ενέργεια.  Οι μηχανικοί της θα σχεδιάσουν και θα κατασκευάσουν ακόμη καλύτερα και πιο ασφαλή εργοστάσια, βασιζόμενα σε μικροσκοπικούς αντιδραστήρες, σαν αυτούς με τους οποίους σχεδίαζαν να αντικαταστήσουν αυτούς που καταστράφηκαν.

Οι περισσότεροι Ιάπωνες παρέμειναν λογικοί, παρά την εθνική τους τραγωδία, όπως λογικοί παρέμειναν και οι περισσότεροι Ασιάτες, τα κράτη των οποίων δεν εγκαταλείπουν τη πυρηνική ενέργεια (Κίνα, Ν. Κορέα, κ.ά.)

Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στην Αμερική και στην Ευρώπη. Εκεί, οι συνέπειες της Fukushima είναι πιο ηχηρές, και πιο καταστροφικές. Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel ήταν η πρώτη που αντέδρασε υπερβολικά, αποφασίζοντας να σφραγίσει μέσα στα επόμενα χρόνια όλους τους αντιδραστήρες της χώρας της. Μια ριζοσπαστική απόφαση, που προκλήθηκε από εσωτερικές πολιτικές πιέσεις.

Η γερμανική κυβέρνηση δεν συμπεριλαμβάνει τους Πράσινους, όμως η πράσινη ιδεολογία κυριαρχεί στη Γερμανία. Υπάρχει μια εμφανής εχθρότητα απέναντι στη πυρηνική ενέργεια, η οποία βασίζεται στη παραδοσιακή γερμανική ρομαντική λατρεία της φύσης, και όχι στην επιστήμη. Τα πυρηνικά εργοστάσια θα αντικατασταθούν από θερμικές μονάδες, κάτι που θα αυξήσει τις εκπομπές άνθρακα, ενώ η χώρα θα αναγκάζεται να αγοράζει πυρηνική ενέργεια από τη Γαλλία, που δεν σκέφτεται να κλείσει τα δικά της πυρηνικά εργοστάσια.

 

Η αμερικανική αντίδραση μοιάζει πιο πολύ με αυτήν της Γερμανίας, και όχι της Γαλλίας. Η κυβέρνηση του προέδρου Ομπάμα έχει διαθέσει δισεκατομμύρια δολάρια στην αιολική, και την ηλιακή ενέργεια, στην αιθανόλη, και σε άλλες εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Τώρα, η Fukushima χρησιμεύει ως πρόσχημα για να δικαιολογηθούν αυτές οι αβέβαιες πρωτοβουλίες.  Βέβαια είναι σίγουρο πως καμία από αυτές τις νέες λύσεις δεν πρόκειται να αντικαταστήσει το πετρέλαιο, το αέριο, και τη πυρηνική ενέργεια, τουλάχιστον στο ορατό μέλλον.

Με τις ισχύουσες τιμές αγοράς, χωρίς κρατικές επιδοτήσεις, μια μονάδα παραγόμενης ηλιακής ή αιολικής ενέργειας στις ΗΠΑ κοστίζει πέντε φορές περισσότερο από μια μονάδα πετρελαϊκής ή πυρηνικής ενέργειας (ή και αερίου). Επίσης, οι υπέρμαχοι των ΑΠΕ συστηματικά υποτιμούν την αρνητική τους επίδραση στο περιβάλλον. Μια αιολική τουρμπίνα χρειάζεται 50 τόνους ατσαλιού, και ένα χιλιόμετρο εδάφους.

Οι καινοτομίες πλέον είναι στο αέριο σχιστόλιθου (shale gas). Εκεί είναι το μέλλον. Χάρη στην εξέλιξη νέων τεχνικών εξόρυξης, αυτό το αέριο μπορεί εύκολα να κυριαρχήσει στον τομέα της ενέργειας, και να μειώσει την εξάρτηση μας από το πετρέλαιο του OPEC, μειώνοντας παράλληλα και τις εκπομπές άνθρακα. Το αέριο εκλύει δέκα φορές λιγότερο άνθρακα απ ότι η αιθανόλη και η βιομάζα, τις οποίες όμως υποστηρίζουν οι οικολόγοι!

Οι μελλοντικές ενεργειακές μας ανάγκες μάλλον θα καλύπτονται από πυρηνικούς αντιδραστήρες μικρού μεγέθους, και αέριο από σχιστόλιθο. Ένας συνδυασμός που θα ανταποκρίνεται επάξια στις αυξημένες ανάγκες, ενός αυξανόμενου αστικού πληθυσμού, για ενέργεια.

Θα αλλάξει επίσης και η παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων. Το αέριο σχιστόλιθου αφθονεί στην Ευρώπη και στη Β. Αμερική. Έτσι, η αυριανή ενέργεια θα ενισχύσει τις δημοκρατίες του κόσμου, και θα εξασθενήσει τα καταπιεστικά καθεστώτα, που διαθέτουν το περισσότερο πετρέλαιο.

Μέσα σε αυτά τα νέα γεωπολιτικά πλαίσια, η πράσινη ιδεολογία θα επιβιώσει ως μια σίγουρη συνταγή για οικονομική αυτοκτονία.


S.A.-The Scotsman

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. EYA avatar
  EYA 19/06/2011 11:53:48

  ΄΄εχει δυνητικά, τεράστια σημασία, ειδικά για την Ελλάδα, σε μία περίοδο που η χώρα αναζητά πυρετωδώς τρόπους εκμετάλλευσης του ενεργειακού της πλούτου, οι οποίοι όμως συχνά “σκοντάφτουν” σε ευαίσθητα θέματα, όπως οι ΑΟΖ.΄΄
  ΄΄Όταν το 1985 ο ομότιμος πια καθηγητής και πρώην κοσμήτορας της Πολυτεχνικής σχολής του ΑΠΘ Β. Παπαγεωργίου μιλούσε και κυρίως μελετούσε τους σχιστοπισσόλιθους που μπορούν να δώσουν πετρέλαιο, η ελληνική πολιτεία είχε άλλες προτεραιότητες.΄΄
  ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΒΡΗΚΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ..ΝΑ ΄ΣΑΙ ΚΑΛΑ SA, ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΟΣΩΝ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ...

 2. Απορία avatar
  Απορία 19/06/2011 15:39:10

  The Scotsman!!!
  SA είσαι εντυπωσιακός θα έλεγα.
  Δεν θα με παραξενευε πλέον να μας μεταφραζεις και άρθρα από τα κινέζικα από εφημερίδα της κεντρικής Κίνας!

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Απορία 19/06/2011 15:51:32

   Ήδη μαθαίνω εντατικά καντονέζικα και ισμαϊλί.

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 19/06/2011 16:22:00

  To τσουνάμι και η Φουκουσίμα ήταν πράγματι απρόβλεπτα γεγονότα που τσάκωσαν τους "Ευρωπαίους" γραφειοκράτες και τους Γερμανούς καθοδηγητές τους στην πράσινη οικοπαγίδα που έστησαν για τον υπόλοιπο κόσμο (και για το κόμμα των Δημοκρατικών ψαριών). Αν εξαιρέσεις τους 20.000 νεκρούς (από το τσουνάμι) θα ήταν να χαχανίζει κανείς...

  Πρώτο το Spiegel έβαλε τον όρο eco trap. Οι ΑΠΕ εξυπηρετούν ΜΟΝΟ τις Γερμανικές εξαγωγές (και λίγο τις Δανέζικες και Ισπανικές) και ΟΛΗ η φιλολογία για το CO2 είναι βασικά από και για το πυρηνικό λόμπυ, με τα αιολικά και τα φ/β απλή ευκαιρία για αρπαχτες, αφού ούτε ρεύμα παράγουν ούτε CO2 μειώνουν -- αλλά είναι καλή δικαιολογία για φυσικό αέριο, και εξαιρετικός προθάλαμος για πυρηνικά.

  Προσωπικά δεν είμαι κατά των πυρηνικών, ακόμα και σήμερα. Ούτε κατά του κάρβουνου (με φίλτρα και αποθειωτές). Και τα πυρηνικά και το κάρβουνο παράγουν ρεύμα (σε αντίθεση με τις ΑΠΕ που παράγουν επιδοτήσεις και καπέλα στο ρεύμα)

  Οι Γερμανοί που σχεδίασαν την Πράσινη Απάτη από το 1985 που εφηύραν το "ανθρωπογενές φαινόμενο του θερμοκηπίου", τώρα τρέχουν και δεν φτάνουν. Ούτε 1.000 αιολικά, ούτε 100.000 αιολικά μεγαβάτ ΔΕΝ μπορούν να υποκαταστήσουν μια απλή συμβατική πυρηνική ή ανθρακική μονάδα των 1000 μεγαβάτ. Και εάν θέλουν να το γυρίθσουν σε αέριο, ελέυθερα... Μόνο να μάθουν Ρώσικα πρώτα...

  Υπάρχει ένα δια ταύτα, τόσο για τον Παπακωνσταντίνου (που ελπίζω να ξέρει ότι τα €100 είναι ακριβότερα από τα €35) όσο και για τα Πράσινα παιδάκια που κουνάνε μπλε σημαίες ΝΔ: Ζητέιστε να απαλλαγεί η χώρα μας από τονμ φόρο άνθρακα. ΤΟ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΕ ΠΟΛΩΝΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΦΤΩΧΕΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ.

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ archaeopteryx 19/06/2011 18:24:42

   Σωστή, ισορροπημένη και ευκόλως τεκμηριούμενη τοποθέτηση.

 4. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 19/06/2011 16:29:55

  ΒΡΕ SA...ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΞΕΡΩ....ΤΑ ΚΑΝΤΟΝΕΖΙΚΑ ΤΑ ΜΙΛΑΕΙ Ο ΚΑΝΤΟΝΑ;;;

 5. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 19/06/2011 16:30:55

  ..ΟΠΩΣ Ο ΤΖΟΡΒΑΣ ΤΑ ΤΖΟΡΒΕΖΙΚΑ;;

 6. δελφινάκι avatar
  δελφινάκι 22/07/2011 16:44:43

  "είχε ως αποτέλεσμα των τραυματισμό ελάχιστων ανθρώπων, και καμιά δεκαριά εργαζόμενους που εκτέθηκαν σε επικίνδυνη ραδιενεργό ακτινοβολία. Οι χιλιάδες των νεκρών, ήταν αποτέλεσμα του τσουνάμι, και όχι του πυρηνικού ατυχήματος."

  Ας δούμε την αύξηση των θανατηφόρων κρουσμάτων καρκίνου τα επόμενα χρόνια, και τα συζητάμε...

  Οι πυρηνικές βόμβες είχαν επίπτωση τη θεαματική αύξηση θανατιφόρων καρκίνων, λόγω της διάχυσης της σχετικής ραδιενέργιας στο περιβάλλον, ως τη δεκαετία του '70.

  Έκτοτε, οι Ιάπωνες, στραφόμενοι πλειοψηφικά, και ως συνέπεια των παραπάνω, στην υγειηνή διατροφή- υγειηνό τρόπο ζωής, αύξησαν θεαματικά το μέσο όρο μακροζωίας.

  Το κατά πόσο επιρρέασε τόσο "ελαφρυά" το ατύχημα του αντιδραστήρα, θα το δούμε πολύ σύντομα. Ίδωμε ν

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.