#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/07/2012 07:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποιο Ολυμπιακό ιδεώδες;Κάθε τέσσερα χρόνια, αυτή την εποχή, αρχίζουμε να διαβάζουμε ιστορίες για το «Ολυμπιακό ιδεώδες», το οποίο υποτίθεται πως  προδόθηκε. Κι αυτό, κυρίως επειδή οι εκάστοτε επερχόμενοι αγώνες, μοιάζουν πάντα να είναι πιο κλειστοί, πιο περιορισμένοι, και πιο ελιτίστικοι.

Το ίδιο βλέπουμε και φέτος εδώ στο Λονδίνο. Στην αρχή, έσκασε το σκάνδαλο με τους Ολυμπιακούς αξιωματούχους πολλών κρατών, που φέρονται να πήραν χιλιάδες εισιτήρια και να τα πούλησαν με αυξημένη τιμή. Τα περισσότερα εισιτήρια ήταν ήδη προσημειωμένα για τους αριστοκράτες της «Ολυμπιακής οικογένειας» των γραφειοκρατών και των επισήμων, οπότε δεν έμεναν και πολλά για τους απλούς ανθρώπους.

Τώρα, έχουμε ένα άλλο σκάνδαλο που έχει να κάνει με την ιδιωτική εταιρία που προσλήφθηκε για να παράσχει διακριτική ασφάλεια στους αγώνες, η οποία όμως δεν διαθέτει αρκετό προσωπικό, οπότε αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθούν 13.500 ένοπλοι στρατιώτες, με τεράστιο κόστος, για την ασφάλεια των αγώνων, που θα μοιάζουν με στρατιωτική κατοχή.

Που κρύβεται λοιπόν το μυθικό αυτό Ολυμπιακό ιδεώδες; Και ποιο ήταν;

Φέτος, γιορτάζουμε την 100η επέτειο από την πρώτη φορά που το Ολυμπιακό ιδεώδες μας φανερώθηκε. Τότε που  ο θρυλικός Ινδιάνος Jim Thorpe, κέρδισε δυο χρυσά μετάλλια στο δέκαθλο και στο πένταθλο στην Ολυμπιάδα της Στοκχόλμης.

Ο βασιλιάς Γουσταύος της Σουηδίας, του απένειμε τα μετάλλια λέγοντας του πως «κύριε μου, είστε ο καλύτερος αθλητής του κόσμου». Και η απάντηση του Thorpe ήταν: «Σ` ευχαριστώ βασιλιά μου».

Αυτό όμως δεν κράτησε πολύ. Μερικούς μήνες αργότερα, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αφαίρεσε τα μετάλλια από τον αθλητή, και τον έσβησε από τα αρχεία της. Ο λόγος είναι ότι έμαθαν πως πριν από δυο χρόνια, μη έχοντας χρήματα, ο Jim Thorpe είχε παίξει σε μια χαμηλή κατηγορία baseball. Αυτό, σύμφωνα με το σκεπτικό της ΔΟΕ, τον καθιστούσε επαγγελματία.

Οι πιο εύποροι, και πιο λευκοί αθλητές της εποχής, που συμμετείχαν στα αγωνίσματα της σκοποβολής, ιππασίας, ξιφασκίας, ιστιοπλοΐας, κλπ δεν είχαν την ανάγκη να πουλήσουν το ταλέντο τους. Χρηματοδοτούσαν από μόνοι τους τα ακριβά τους αθλήματα, ή όλο και πιο πολύ, έπειθαν τις κυβερνήσεις τους να τους αμείβουν για να αθλούνται στο χόμπι τους. Κάτι για το οποίο ουσιαστικά συστάθηκε η ΔΟΕ.

Η λόγια (των κλασικών) Mary Beard, που γνωρίζει πολύ καλά τις διαφορές μεταξύ των σύγχρονων αγώνων και των αρχαίων ελληνικών (όπου η κερδοφορία υπήρχε έντονη), έγραψε πως ο εχθρός της ΔΟΕ, εξ αρχής, ήταν ο νεαρός της εργατικής τάξης που χρειάζεται χρήματα για να προπονείται, και που απειλούσε τους αριστοκράτες- ευγενείς οι οποίοι κυριαρχούσαν με την παρουσία τους κάθε Ολυμπιακή κοινότητα, σε κάθε σχεδόν χώρα που συμμετείχε σε Ολυμπιάδες.

Όταν ο Γάλλος αριστοκράτης Pierre de Coubertin, που ενθουσιωδώς στήριξε την αποπομπή του Thorpe, εμπνεύσθηκε την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων στον 19ο αιώνα, είχε στον νου του τα γήπεδα γκολφ και ράγκμπι των αγγλικών ιδιωτικών σχολείων, και έλπιζε πως οι αγώνες που θα αναβίωναν, θα στόχευαν στην δημιουργία μιας  νέας, υψηλής, αθλητικής αριστοκρατίας.

Από την αρχή τους, οι Ολυμπιακοί Αγώνες είχαν την τάση να κρατάνε τους «λάθος ανθρώπους» εκτός, και τους «σωστούς» μέσα στα προνόμια.

Άλλαξε τίποτα; Τα κομουνιστικά κράτη δημιούργησαν μια νέα αθλητική ελίτ του δημόσιου τομέα, κατασκευάζοντας υπεραθλητές στην γυμναστική και στις δήθεν στρατιωτικές συναντήσεις, όπου δεν είχαν πρόσβαση οι απλοί άνθρωποι. Παράλληλα, για λίγο μόνο υποστηρίχτηκαν κάποια λαϊκά αθλήματα όπως το  baseball, που έγινε Ολυμπιακό αγώνισμα από το 1992 ως το 2008, αλλά αφαιρέθηκε τελικά από την ΔΟΕ, για χάρη του πιο αριστοκρατικού γκολφ, και του ράγκμπι.

Όποιος κάνει μια βόλτα στο σημερινό Λονδίνο, θα δει ότι τα περισσότερα Ολυμπιακά στρέμματα είναι παραχωρημένα στα ιππικά αγωνίσματα, στην ιστιοπλοΐα, στην κωπηλασία, και στην σκοποβολή. Μπορεί ο κόσμος να ενθουσιάζεται με τον στίβο και την κολύμβηση, αλλά τα χρήματα των φόρων μας θα πάνε περισσότερο στα αριστοκρατικά αγωνίσματα.

Πριν από μερικούς μήνες, οι Βρετανοί αξιωματούχοι παραδέχτηκαν πως η Ολυμπιακή υπόσχεση  να ξοδευτούν εκατοντάδες εκατομμύρια για να συμμετάσχει ο απλός κόσμος στον αθλητισμό, έχει αποτύχει, αφού οι αριθμοί των συμμετεχόντων δεν άλλαξαν καθόλου. Ο απλός κόσμος δεν δείχνει καμιά διάθεση να  ασχοληθεί με τον αποκλειστικό κόσμο των Ολυμπιστών. Ο δικός τους κόσμος είναι διαφορετικός.

Και αυτό επίσης θεωρήθηκε ως μια προδοσία του Ολυμπιακού ιδεώδους. Αν κοιτάξουμε όμως στο παρελθόν, αυτό ακριβώς ήταν από την αρχή το ιδεώδες αυτό.

 

http://www.theglobeandmail.com/commentary/the-olympic-ideal-isnt-so-ideal-after-all/article4415787/

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κρης avatar
  Κρης 17/07/2012 08:16:17

  dailymail.co.uk
  h**p://bit.ly/NCAsPS

 2. Pikis avatar
  Pikis 17/07/2012 12:01:05

  Στην Ελλάδα ελληνοποιήσαμε όποιον καυκάσιο-βαλκάνιο είχε τα φόντα να φέρει μετάλλιο. Αγοράζαμε ότι σκεύασμα υπήρχε στην μαύρη αγορά και νιώσαμε "εθνικά υπερήφανοι" για το θαύμα της Ελλάδας.

  Ελληνική DREAM TEAM χαπακωμένων και καλοπληρωμένων αθλητών-προπονητών.

  Αυτά πληρώνουμε τώρα... Ολυμπιάδες και κουραφέξαλα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.