#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/08/2011 07:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποια θα είναι η νέα Apple, χωρίς τον Steve Jobs;
Ο Steve Jobs παραιτήθηκε προχθές από διευθύνων σύμβουλος της  Apple, της οποίας είναι πλέον ο πρόεδρος του Δ.Σ.

Στη θέση του τοποθετήθηκε ο πρώην γενικός διευθυντής Tim Cook.

Η εφημερίδα Wall Street Journal δημοσίευσε την επιστολή παραίτησής του, που ξεκινάει λέγοντας: «Πάντα έλεγα ότι αν έρθει ποτέ η μέρα που δεν θα μπορώ να ανταπεξέλθω στα καθήκοντά μου και στις προσδοκίες μου ως Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας, θα ήμουν ο πρώτος που θα σας το ανέφερε. Δυστυχώς, αυτή η μέρα έφτασε…».

Στη συνέχεια πρότεινε τον Cook ως αντικαταστάτη του, προσθέτοντας ότι επιθυμία του είναι να συνεχίσει, αν το θέλει και το ΔΣ, ως πρόεδρός του, και ως υπάλληλος της Apple.

Σύμφωνα με το MSNBC, ο εκπρόσωπος του ΔΣ Art Levinson δήλωσε πως ο Jobs «θα συνεχίσει να υπηρετεί την εταιρία με τις μοναδικές του γνώσεις, τη δημιουργικότητα, και την έμπνευση που διαθέτει».

Πάντως, όπως αναφέρει το Reuters, οι μετοχές της Apple έπεσαν κατά 7%, μόλις ανακοινώθηκε η παραίτηση του Jobs, ο οποίος ήταν σε αναρρωτική άδεια από τον περασμένο Ιανουάριο.

Με την επιστροφή του στην Apple, ο Steve Jobs είχε φέρει την επανάσταση, ανεβάζοντας  την αξία των μετοχών της από τα $6.05 ανά μετοχή του 1996, στα $376 σήμερα. Τώρα όμως, πολλοί είναι αυτοί που ανησυχούν για το μέλλον της εταιρίας.

Ιδού μερικές αντιδράσεις:

«Τι θα αλλάξει; Όχι πολλά», γράφει η Los Angeles Times. Ως Διευθύνων Σύμβουλος, ο Jobs έδινε λόγο στους μετόχους και στο Διοικητικό Συμβούλιο. Τώρα όμως θα είναι στο τιμόνι αυτού του Συμβουλίου.

Ο Brian Barrett του Gizmodo γράφει πως αυτή ήταν και η πιο κατάλληλη στιγμή για να αποσυρθεί ο Jobs, αφού η αναμενόμενη  κυκλοφορία του iPhone 5, και του πιο φτηνού  iPhone 4 θα κρατήσει την εταιρία, δίνοντας χρόνο στον νέο επικεφαλή της να προσαρμοστεί. «Αν περίμεναν κι άλλο, η ανακοίνωση του iPhone 5 θα καλύπτονταν από τις μνήμες του Jobs… Όλα μοιάζουν να είναι υπολογισμένα με τον καλύτερο τρόπο και στη καλύτερη χρονική συγκυρία, δηλαδή τώρα».

Το ZDNet σημειώνει πως η Apple έχασε τον πυρήνα της, και πως μόνο ο χρόνος θα δείξει τι μέλλει γενέσθαι με τις προοπτικές της. Τα iPhone και  iPad δεν μπορούν να ανανεώνονται για πάντα, και με τον Jobs πάντα υπήρχε κάτι επόμενο. Η καινοτόμος Apple χωρίς τον Jobs, δεν υπάρχει. «Το μέλλον της εξαρτάται από το επόμενο προϊόν, και όσο περισσότερο περιμένουμε για το επόμενο προϊόν, τόσο πιο απίθανο είναι να το δούμε».

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. η Dimi avatar
  η Dimi 27/08/2011 10:39:38

  «Being the richest man in the cemetery doesn’t matter to me. Going to bed at night saying we’ve done something Wonderful, that’s what matters to me.»
  ~Steve Jobs, [The Wall Street Journal, May 25, 1993]

  • η Dimi avatar
   η Dimi @ η Dimi 27/08/2011 15:12:28

   «Το να είμαι ο πλουσιότερος άνθρωπος στο κοιμητήριο, δεν έχει σημασία για μένα. Πηγαίνοντας το βράδυ για ύπνο το να λέω ότι έχουμε κάνει κάτι Θαυμάσιο, αυτό είναι που έχει σημασία για μένα.» ~Steve Jobs στην εφημερίδα The Wall Street Journal, 23 Μαϊου, 1993

   • 13 avatar
    13 @ η Dimi 28/08/2011 15:20:02

    Μάλλον θέλει να πεί "Ενώ πηγαίνω ψόφιος το βράδυ για ύπνο... " οτι πόνεσε και δούλεψε πολύ γι αυτή την εταιρία, ενώ ξέρει οτι θα πεθάνει.Πρέπει να είναι φανταστικός άνθρωπος...

    • η Dimi avatar
     η Dimi @ 13 28/08/2011 17:24:51

     @13 Οντως. Tεράστια τ' αποθέματα ψυχικής δύναμης του Steve Jobs ο οποίος στο απόγειο της δόξας του, αποχωρεί έγκαιρα και με αξιοπρέπεια, γνωρίζοντας ότι οι ημέρες του σ'αυτόν τον πλανήτη είναι μετρημένες.

     To περίφημο γνωμικό του Steve Jobs, γιά τη Microsoft:

     «Το μόνο πρόβλημα με τη Microsoft είναι ότι δεν έχει καλό γούστο. Μα καθόλου καλό γούστο. Και δεν το εννοώ αυτό, με τη στενή έννοια του όρου. Το εννοώ, με την ευρεία έννοια. Με την έννοια ότι δεν σκέπτεται πρωτότυπες ιδέες και ότι δεν προσδίδει «κουλτούρα» στα προϊόντα της.

     Δεν με απασχολεί η επιτυχία της Microsoft. Εχει κερδίσει την επιτυχία της, στο μεγαλύτερο μέρος. Εχω θέμα με το γεγονός ότι η Microsoft κάνει πραγματικά τρίτης κατηγορίας προϊόντα.»

 2. Διηνεκης avatar
  Διηνεκης 27/08/2011 11:14:31

  Καντο λιανα Μαρί

  • stanley@gr avatar
   [email protected] @ Διηνεκης 27/08/2011 17:29:36

   το Μαρι οπως Μαρια?

 3. anonymous avatar
  anonymous 27/08/2011 18:14:18

  Αν διαβάσετε τη βιογραφία του Jobs στο ίντερνετ θα πάθετε την πλάκα σας. Εντελώς αιρετική προσωπικότητα και γι αυτό είχε το χάρισμα να βγάζει καινοτόμα μηχανήματα.
  Το μόνο κακό είναι ότι τα μηχανήματά του είναι ακριβά. Εκεί που ένα PC ξεκινάει από 300 Ευρώ ένα mac ξεκινάει από 1000+ Ευρώ. Αυτό οδήγησε πάρα πολύ κόσμο στην αγκαλιά ενός υποδεέστερου λειτουργικού και σε χαμηλότερης ποιότητας μηχανήματα.
  Το δεύτερο είναι ότι το λειτουργικό του δε δίδεται σε ξένους κατασκευαστές. Αυτό σημαίνει ότι περιορίζεται υπερβολικά το μερίδιο αγοράς του. Ελπίζω ότι θα συνεχίσει έτσι και ότι το μερίδιο αγοράς δε θα συρρικνωθεί, όπως συρρικνώνεται αυτό των blackberry των νόκια και άλλων εταιριών.

  • Chris Theocharis avatar
   Chris Theocharis @ anonymous 27/08/2011 18:41:47

   Η Fiat θα είναι πάντα Fiat και θα πουλάει καλά, όλοι όμως έχουμε την κρυφή επιθυμία να έχουμε μια Ferrari μπροστά από το σπίτι μας. O Jobs έκανε ακριβώς αυτό, μας έδωσε "Ferrari" στην τιμή δύο "Fiat".

   • anonymous avatar
    anonymous @ Chris Theocharis 27/08/2011 22:49:13

    Ναι μόνο που εδώ το μερίδιο αγοράς είναι άμεσα συνυφασμένο με την επιβίωση του λειτουργικού και της εταιρίας διότι κανείς δε γράφει λογισμικό για ένα 3%.

    • Chris Theocharis avatar
     Chris Theocharis @ anonymous 28/08/2011 14:31:14

     Το 3% (αν αναφέρεσαι στο Mac OS X) είναι 7.4% (h**p://en.wikipedia.org/wiki/Usage_share_of_operating_systems). Έχεις απόλυτο δίκιο όταν λες πως το μερίδιο αγοράς είναι συνυφασμένο με την επιβίωση του λειτουργικού, ωστόσο είμαι σχεδόν σίγουρος (αν και θα ήθελα να παραθέσω αξιόπιστες πηγές) πως οι χρήστες Mac πληρώνουν στη συντριπτική πλειοψηφία τους το λειτουργικό τους και τα προγράμματά τους κάτι που σίγουρα δε συμβαίνει με τους αντίστοιχους χρήστες PC. Αν τώρα το 80+% του μεριδίου (χρήσης και όχι νόμιμης κατοχής) της αγοράς που κατέχει η Microsoft της δίνει μεγαλύτερη κερδοφορία από το ταπεινό 7.4% της Apple, αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στη χρηματιστηριακή αλλά και την πραγματική αξία τους (h**p://www.computerworld.com/s/article/9215786/Apple_vs._Microsoft_by_the_numbers ).

     • anonymous avatar
      anonymous @ Chris Theocharis 28/08/2011 16:06:13

      Ο μεγαλύτερος όγκος των κερδών προέρχεται από τα iphone, ipad, ipod, itunes. Οι υπολογιστές είναι απλά υποστηρικτικοί αυτών των δραστηριοτήτων.
      7,4% στην Αμερική, στον υπόλοιπο κόσμο είναι σαφώς μικρότερο. Παλιά που κοίταζα με τι browser-λειτουργικό έμπαιναν στο ίντερνετ το ποσοστό ήταν κολλημένο στο 3%.
      Τώρα για το ότι αγοράζονται τα προγράμματα, θα πω, εξαρτάται από τον άνθρωπο. Εγώ χρησιμοποιώ ελεύθερο λογισμικό όπου μπορώ να το χρησιμοποιήσω. Για λόγους ασφαλείας αγόρασα ένα πρόγραμμα που χρειάστηκα σε φτηνή φοιτητική τιμή.

 4. F avatar
  F 27/08/2011 21:55:15

  Ἡ ἐπόμενη καινοτομία τῆς Apple θὰ εἶναι τὸ φορητὸ τηλέφωνο χωρὶς συμβόλαιο σύνδεσης, κάτι ποὺ θὰ τὴν μετατρέψει σὲ οἰωνεὶ ἑταιρεία τηλεπικοινωνιῶν. Ἤδη τρέμουν ὅλες οἱ πολυεθνικὲς τοῦ κλάδου...

  • anonymous avatar
   anonymous @ F 27/08/2011 22:53:01

   Μα έτσι θα έπρεπε να είναι. Να μπορώ να επιλέγω πάροχο ανάλογα με την τιμή που μου δίνει για τη συγκεκριμένη κλήση. Όχι αυτό το τσίρκο που έχουμε στην Ελλάδα που κρατάνε τις τιμές καταλόγου στα ύψη, τρεις φορές ακριβότερα από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, και μετά δίνουν περιστασιακά προσφορές τις οποίες καταργούν μόλις βάλουν αρκετούς στο χέρι με αποτέλεσμα να μην έχεις ούτε κατά διάνοια λογικές χρεώσεις.

 5. Χαζούλης avatar
  Χαζούλης 27/08/2011 23:52:08

  Συνεχίζετε να αγοράζετε Apple αδέρφια... iPhone5, iPad3... Λεφτά υπάρχουν...

  ΥΓ: Και ένα πρωί θα μας πει η Μέρκελ: iStoDiaolo... Και εμείς θα τη βρίζουμε..

  • αποκατάσταση avatar
   αποκατάσταση @ Χαζούλης 28/08/2011 16:34:04

   Κάποτε άκουσα μια γριά στο σούπερ-μάρκετ να λέει σε μία λίγο νεώτερη, που είχε γεμίσει αρκετά το καρότσι. "Να αυτά βλέπουν και μας κάνουν ό,τι κάνουν."

   Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Χαζούλης 29/08/2011 00:37:57

   Για iPad2 πάντως, διάβασα προ εικοσαημέρου ότι εξακολουθούν να υπάρχουν λίστες αναμονής (στην Ελλάδα) και δεν μπορεί να καλυφθεί ακόμα η ζήτηση...

 6. anonymous avatar
  anonymous 28/08/2011 00:47:39

  Δεν αγοράζουμε φίλε διότι δεν έχουμε λεφτά. Πάντως από κάτι Galaxy S II και κάτι άλλες ταμπλέτες με android που έχουν τα ίδια λεφτά είναι πολύ καλύτερη.

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ anonymous 29/08/2011 00:34:05

   Φυσικά και είναι καλύτερη, αν σου έχει μείνει η νοοτροπία του ραγιά από την Τουρκοκρατία.

 7. vildanden avatar
  vildanden 28/08/2011 19:36:39

  Μέσα σε μια εβδομάδα παραιτήθηκαν Steve Jobs και Παμπούκης και μαύρισε η ψυχή του Γιωργάκη...

 8. Aris avatar
  Aris 28/08/2011 23:16:27

  Άγιος ο Stevie γι'αυτο βάζει 11 χρονα να φτιάχνουν Mac, όσοι βέβαια δεν αντέχουν πηδανε από τα παράθυρα της FOXCON.

 9. Απορία avatar
  Απορία 29/08/2011 00:12:46

  Δεν γεμίζει η ζωή του ανθρώπου παίζοντας angry birds.
  Οσονούπω θα το καταλάβουν και οι αμερικάνοι.

 10. TopGunZ avatar
  TopGunZ 29/08/2011 00:43:34

  Απίστευτος επιχειρηματίας. Κατάφερνε να εισάγει καινοτομίες συνδεδεμένες με την έννοια του trend, έτσι ώστε παρ' όλο που σε λίγο καιρό τα προιόντα του ήταν ήδη ξεπερασμένα, όλοι συνέχιζαν σαν ηλίθιοι να τα ψωνίζουν. Πάντα σε ένα εξάμηνο τα προιόντα της Apple ήταν ήδη ξεπερασμένα, πιο ακριβά, λιγότερο λειτουργικά και απίστευτα περιοριστικά στη χρήση τους σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Είχαν όμως ήδη εντυπωθεί στο μυαλό των καταναλωτών, όσο κι αν ο ανταγωνισμός τα είχε ξεπεράσει: δεν τα είχε σκεφτεί πρώτος και δεν τα είχε χρεώσει μια περιουσία. Πραγματικά ιδιοφυής άνθρωπος που κατάφερε να εκμεταλλευτεί την σημερινή λατρεία στο λαμπερό τίποτα.

  • anonymous avatar
   anonymous @ TopGunZ 29/08/2011 01:41:06

   Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω. Η apple έχει βγάλει μέσα στα τελευταία 10 χρόνια 3 καινοτόμα προϊόντα. ipod, iphone, ipad. Δε μιλάω για το νέο λειτουργικό που λάνσαρε, ούτε για το παλιό που είχε πλήρες γραφικό περιβάλλον εργασίας. Καμιά εταιρία δεν είναι ικανή να βγάλει τόσα καινοτόμα προϊόντα σε τόσο σύντομο διάστημα. Τα προϊόντα της είναι σαφώς λειτουργικότερα, εργονομικότερα και παραγωγικότερα από αυτά του ανταγωνισμού.
   Όλα αυτά τα αντέγραψε ο ανταγωνισμός. Μόνο που οι αντιγραφές είναι κακέκτυπα και τα αντιγραμμένα προϊόντα είναι υποδεέστερα και γι αυτό δεν πουλάνε.

   Το μόνο θέμα που υπάρχει είναι οι τιμές τους, ξεκινάνε από εκεί που σταματάνε οι άλλοι, και το μικρό μερίδιο αγοράς στους υπολογιστές που οδηγεί σε περιορισμένη γκάμα εφαρμογών. Βέβαια το τελευταίο θα ξεπεραστεί αν ενσωματωθεί στους υπολογιστές η τεχνολογία των apps οπότε θα παίζουν όλες οι εφαρμογές που υπάρχουν για iphone & ipad.

 11. lotofagos avatar
  lotofagos 31/08/2011 20:57:16

  Δεν ειναι ακριβα τα Μακ. Εχουν με αποσταση την καλυτερη τεχνολογια: πχ κορυφαιες οθονες (retina, LED,..) που κανενας ανταγωνιστης ουτε κατα διανοια προσφερει. Τα ποντικια + τρακ παντ ειναι επισης απαιχτα. Κανενας δεν πλησιαζει την εργονομια τους. Οι υπολογιστες εχουν ολα τα συνεργα bluetoth, FW, Wifi, GSM που σε πολλους ειναι οπτιον...

  "δεκα παραδες αγοραζουν δεκα μπογιαδες" (παραφραση τουρκ παροιμιας)

  • anonymous avatar
   anonymous @ lotofagos 01/09/2011 01:13:09

   Άλλο πράγμα η σχέση τιμής απόδοσης κι άλλο πράγμα το πόσα λεφτά πρέπει να βγάλεις από την τσέπη σου για να αγοράσεις ένα μηχάνημα. Ένας φοιτητής ή απλός άνθρωπος που κερδίζει π.χ. 1000 Ευρώ βρίσκεται προ του διλήμματος. Να μετρήσω 1000-1500 Ευρώ ή 400; Αν δεν είναι gadgetάκιας ή δε χρειάζεται το μηχάνημα για συγκεκριμένη-εξειδικευμένη χρήση θα πάει στα 400. Αυτό αφαιρεί ένα τεράστιο μερίδιο αγοράς και οδηγεί σταδιακά σε μαρασμό. Μην κοιτάς που έβγαλε 3 πρωτοποριακές μη ανταγωνίσιμες συσκευές κι εννοώ το ipod, iphone, ipad και μπόρεσε να χτυπήσει από την αρχή τεράστιο μερίδιο αγοράς. Μέσα σε 6 μήνες τις αντέγραψαν και τις πρόσφεραν με το μισό της αρχικής τιμής της apple. Οπότε πάλι θα αρχίσει να μειώνεται το μερίδιο αγοράς όσο θα ενισχύεται ο ανταγωνισμός και θα βελτιώνονται οι ανταγωνιστικές συσκευές. Άλλωστε το ίδιο είχε συμβεί και με το macOS τότε που κυκλοφόρησε. Στην αρχή έκανε το μπαμ και μετά εξαφανίστηκε κι εννοώ ότι παραλίγο να κλείσει το 1996. Αν δεν έχει ένα σοβαρό μερίδιο αγοράς θα κινδυνεύσει σε μερικά χρόνια όπως κινδύνευσε το 1996. Και ακριβώς η πολιτική του βγάζω ακριβές συσκευές για ένα συγκεκριμένο τμήμα προνομιούχων οδηγεί σε μικρό μερίδιο αγοράς. Βέβαια αυτή ήταν και είναι η φιλοσοφία του Jobs. Και με τη Next που ίδρυσε τα ίδια έκανε. Είχε 2 αποτυχίες ακολουθώντας τη γραμμή αυτή, μια με την apple και μια με τη next μέχρι που του έκατσε η φάση με το Ipod και είχαμε τη συνέχεια με το iphone, ipad.

 12. lotofagos avatar
  lotofagos 31/08/2011 21:52:02

  Για τους απιστους Θωμαδες ιδου οι σταθμοι:

  http://www.zdnet.com/videos/tech-news/apples-steve-jobs-magic-moments-on-stage/6284680

 13. lotofagos avatar
  lotofagos 31/08/2011 21:58:07

  Και για να δειτε τι περασε μεχρι σημερα:
  http://www.youtube.com/watch?v=D1R-jKKp3NA

 14. extra muros avatar
  extra muros 01/09/2011 00:20:47

  Θα το γράψω όσο πιο λακωνικά γίνεται:

  Μια μηχανή την επιλέγουμε για το πόσο τελικά μας βοηθά να κάνουμε ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ αυτό για το οποίο την αγοράσαμε…

  Ακριβώς αυτό κάνουν οι συσκευές και το λογισμικό της Apple.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.