#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/09/2011 09:32
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πλησιάζουμε στα όρια της επιστημονικής φαντασίας
 Η επιστήμη προχώρησε ακόμη ένα βήμα πιο κοντά στο να μπορεί κάποτε να διαβάζει τη σκέψη μας.

Επιστήμονες του πανεπιστημίου UC Berkeley μπόρεσαν να συνδέσουν τα εγκεφαλικά μορφώματα κάποιων «υποκειμένων», την ώρα που παρακολουθούσαν βίντεο του YouTube, τα οποία στη συνέχεια μπόρεσαν και αναπαρήγαγαν δημιουργώντας ένα νέο βίντεο με βάση τις … σκέψεις που μάζεψαν.

Το αποτέλεσμα θυμίζει πίνακα σουρεαλιστικής ζωγραφικής. Μια θολή, νεφελώδη, ονειρική απεικόνιση της πραγματικότητας. (Δείτε το βίντεο στο παρακάτω λίνκ).

Για να γίνει το πείραμα, οι ίδιοι οι ερευνητές πέρασαν ατέλειωτες ώρες ξαπλωμένοι μέσα σε μαγνητικούς τομογράφους, παρακολουθώντας δυο διαφορετικά τρέιλερ ταινιών. Το μηχάνημα κατέγραφε τη ποσότητα αίματος που περνούσε μέσω του  οπτικού φλοιού, που είναι εκείνο το κομμάτι του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τις οπτικές πληροφορίες.

Στη διάρκεια της παρακολούθησης του πρώτου φιλμ, η καταγεγραμμένη εγκεφαλική δραστηριότητα περνούσε μέσα σε έναν υπολογιστή ώστε να προγραμματιστεί ένας αλγόριθμος παραγωγής ταινίας, που συνταίριαζε τη νευρωνική δραστηριότητα με αυτά που συνέβαιναν στο βίντεο.

Έτσι, ο αλγόριθμος έμαθε να ταιριάζει συγκεκριμένες  νευρωνικές διεργασίες με δυναμικές πληροφορίες, όπως είναι τα σχήματα, οι εικόνες, οι ήχοι, με 18 εκατομμύρια δευτερόλεπτα από δειγματοληπτικά βίντεο του  YouTube.

Στη συνέχεια, τα «πειραματόζωα» παρακολούθησαν τα ίδια τρέιλερ που σχημάτισε ο αλγόριθμος, με βάση την εγκεφαλική δραστηριότητα που κατέγραψε ο τομογράφος. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν μια συνεχής, και αφηρημένη, αναπαραγωγή του αρχικού βίντεο.

Η λέξη κλειδί είναι το «συνεχής». Οι επιστήμονες μπόρεσαν εδώ και καιρό να αναπαράγουν στατικές εικόνες και φωτογραφίες διαβάζοντας την εγκεφαλική δραστηριότητα, αλλά το τελευταίο πείραμα είναι το πρώτο που πετυχαίνει αναπαραγωγή κίνησης.

Σίγουρα είμαστε ακόμη στην αρχή, αλλά σύμφωνα με τους επιστήμονες, ανοίγει επιτέλους ο  δρόμος  για να μάθουμε τι ακριβώς συμβαίνει μέσα στο νου μας χωρίς να βασιζόμαστε στα όνειρα και στη σκέψη.

PCMag

http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2393450,00.asp#fbid=t3LdM0wLzzu

Απόδοση: S.A

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 25/09/2011 09:58:08

  Τρομακτικό....

 2. m.s avatar
  m.s 25/09/2011 10:23:51

  και τι δεν θα έδινα να έβλεπα τι σκεφτόταν ο Γιωργάκης όταν έλεγε λεφτά υπάρχουν.

  • lampros avatar
   lampros @ m.s 25/09/2011 13:45:33

   Ε, τη μάνα του, το λούτρινο αρκούδο του, τι κολαν θα φορέσει αύριο στο γυμναστήριο, τέτοια...

   • m.s avatar
    m.s @ lampros 25/09/2011 14:11:24

    και μένα σε κάτι λούτρινο - μαλλιαρό πάει το μυαλό μου που πολλές φορές συντάσσεται με το ρήμα τσίμπα...

 3. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 25/09/2011 10:44:07

  ''Μας κρύβεται και η φύση, και μόλις πλησιάζουμε να προσδιορίσουμε ένα από τα χαρακτηριστικά της, αυτή μας αποκρύπτει τα υπόλοιπα''..Είναι μια φράση που τη διάβασα σήμερα και την ασπάζομαι απόλυτα...

 4. AZ avatar
  AZ 25/09/2011 12:05:32

  Το ΕΑΤ-ΕΣΑ του μελλοντος!!!

  ΑΖ

 5. sawas avatar
  sawas 25/09/2011 16:24:09

  Άραγε τι να περνάει από το μυαλό αυτών που "διαπραγματεύονται" το οικονομικό μέλλον αυτού του πλανήτη.....και μιλάω για τους χρηματιστές απανταχού της γης.

  Μια νέα έρευνα δείχνει πως οι χρηματιστές παίρνουν πολύ μεγαλύτερα ρίσκα ακόμα και από έναν ψυχοπαθή, όχι τόσο στην αύξηση του κέρδους, αλλά στην λογική του " να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα" ώστε να φανούν αυτοί πιο επιτυχημένοι......

  Άραγε, αναρωτιέται ο ερευνητής, είναι τέτοια τα άτομα που προσλαμβάνονται από τις χρηματιστηριακές εταιρίες ή διαμορφώνεται ο χαρακτήρας τους κατά την διάρκεια της θητείας τους στην εταιρία?

  Το άρθρο εδω
  Destruktive Dynamik im Handelsraum
  h**p://www.nzz.ch/nachrichten/wirtschaft/aktuell/destruktive_dynamik_im_handelsraum_1.12641170.html

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.