#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/07/2012 12:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πλησιάζει η επιστήμη στην εξήγηση των πάντων;Δυο διαφορετικές ομάδες ερευνητών του CERN ανακοίνωσαν την ανακάλυψη ενός θεμελιώδους υποατομικού σωματιδίου, με ιδιότητες ανάλογες αυτών του μποζόνιου Higgs, που το ψάχνουν οι φυσικοί επί δεκαετίες. Πρόκειται για ένα σωματίδιο που συνδέεται με τον μηχανισμό ο οποίος δημιουργεί την μάζα στην ύλη, και που κάποιοι ονόμασαν το σωματίδιο του Θεού.

Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ακόμη προκαταρκτικά, και έρχονται να συμπληρώσουν κάποια αντίστοιχα του περασμένου Δεκέμβρη.

Παρόλα αυτά, η διεθνής επιστημονική κοινότητα, τα υποδέχθηκε με ενθουσιασμό.

‘Οπως ανέφερε ο επικεφαλής του κέντρου CERN Rolf Heuer, «ως μη ειδικός θα έλεγα ότι το βρήκαμε. Ως επιστήμονας όμως περιμένω τώρα να μάθουμε τι ακριβώς είναι αυτό που βρήκαμε».

Για παράδειγμα, η μάζα του σωματιδίου εμπίπτει στα όρια που είχαν προβλεφτεί για το μποζόνιο Higgs, και ταιριάζει με το βασικό θεωρητικό μοντέλο που έχουν φτιάξει οι φυσικοί αναφορικά με τα θεμελιώδη σωματίδια που αποτελούν την ύλη, και τις δυνάμεις που τα ελέγχουν.

Κάποιες όμως θεωρίες προβλέπουν παραπάνω από ένα μποζόνιο Higgs, οπότε αν προκύψει κάποιο ακόμη, με τις ίδιες ιδιότητες, οι θεωρητικοί θα πρέπει να ξαναρχίσουν την αναζήτησή τους από το μηδέν.

Σύμφωνα με τον Harvey Newman του CIT, υπάρχει το ενδεχόμενο ανεύρεσης παρόμοιων σωματιδίων, που θα άνοιγε τον δρόμο στην ανακάλυψη νέων φυσικών δυνάμεων!

Όποια και αν είναι τα αποτελέσματα, αυτοί που πρόβλεψαν την ύπαρξη του μποζονίου, φλερτάρουν με το βραβείο Νόμπελ. Παράλληλα, ανοίγονται νέοι συγκλονιστικοί δρόμοι στην εξερεύνηση της φύσης του σύμπαντος.

Όπως λέει ο φυσικός Joe Icandela, και εκπρόσωπος μια από τις δυο ομάδες του CERN, «εισήλθαμε για τα καλά μέσα στον ιστό του σύμπαντος, σε ένα πρωτοφανές επίπεδο… το συγκεκριμένο σωματίδιο δεν είναι συνηθισμένο, αλλά αποτελεί το κλειδί της δομής των πάντων».

Και προσθέτει πως αν όλα αποδειχθούν βάσει των προβλέψεων, τότε ξεκινάμε για τα καλά την εξερεύνηση της ενέργειας, που υπήρξε το πρώτο εκατομμυριοστό του εκατομμυριοστού του δευτερολέπτου, μετά το Big Bang, που γέννησε το σύμπαν πριν από 14 δισεκατομμύρια χρόνια.

Οι ομάδες που «βρήκαν» το μποζόνιο χρησιμοποίησαν τον επιταχυντή σωματιδίων Large Hadron Collider που βρίσκεται στα γαλλοελβετικά σύνορα, έξω από την Γενεύη. Οι ενέργειες που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του, προσομοιάζουν με αυτές που σημειώθηκαν στις απαρχές του σύμπαντος.

Ο Large Hardon Collider επιταχύνει δυο δέσμες πρωτονίων που έχουν αντίθετη κατεύθυνση, μέχρι να πιάσουν τα επιθυμητά επίπεδα συγκρουσιακής ενέργειας. Πρόκειται για ταχύτητες που πλησιάζουν αυτήν του φωτός. Ο έλεγχός τους γίνεται μέσω μαγνητών.

Οι τελικές σωματιδιακές συγκρούσεις γίνονται στην καρδιά των δυο μεγάλων ανιχνευτών του επιταχυντή, μια για κάθε πειραματική ομάδα, και η καθεμία με ξεχωριστό σχεδιασμό. Έτσι, αν οι δυο ομάδες καταλήξουν στο ίδιο αποτέλεσμα, με ανεξάρτητες προσεγγίσεις, αυτό θα σημαίνει περισσότερη αξιοπιστία.

Η ενέργεια της σύγκρουσης παράγει νέα σωματίδια, που στη συνέχεια μετατρέπονται σε άλλα, και τα οποία ανιχνεύονται από ειδικούς αισθητήρες. Αναλύοντάς τα, οι ερευνητές μπορούν να διαπιστώσουν την φύση του σωματιδίου που δημιούργησαν για ελάχιστο χρονικό διάστημα.

 

www.csmonitor.com/USA/2012/0704/Scientists-may-have-found-Higgs-boson.-What-next

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. abc avatar
  abc 06/07/2012 13:55:46

  Αφελές το ερώτημα...Σαν "το τέλος της ιστορίας " του Φουκουγιάμα όταν ενθουσιάστηκε, όπως σχεδόν όλοι οι οικονομολόγοι και οι πολιτικοί, με τον Νεοφιλελευθερισμό που τώρα έσκασε σαν γιγάντια φούσκα και κινδυνεύει να μας γυρίσει πίσω στο 1920...
  Η σημερινή επιστήμη έχει κατανοήσει απόλυτα το "εν οίδα οτι ουδέν οίδα".
  1. Η επιστήμη πιστεύει οτι ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν έχει ολοκληρώσει την βιολογική του εξέλιξη. Αρα ακόμα κι αν "έβρισκε" τα πάντα δεν θα ήταν σε θέση να τα κατανοήσει. Κάποτε ο εγκέφαλος δεν μπορούσε να αντιληφθεί την τρίτη διάσταση. Τώρα μπορεί, αλλά δεν μπορεί να αντιληφθεί την τέταρτη διάσταση από την οποία οι επιστήμονες υποψιάζονται οτι προέρχεται η βαρύτητα. Και μετά ακολουθούν ίσως κι άλλες διαστάσεις...
  2. Μόλις και μετα βίας και με μεγάλες δυσκολίες, πάντα με έμμεσους τρόπους, ψηλαφούμε τον άπειρο "κβαντικό ωκεανό " που απλώνεται κάτω απο τον "τοίχο του Πλάνκ" με μεγέθη μικρότερα απο το 1 χιλιοστό κομμένο σε 10 εις την τριακοστητρίτη κομμάτια. Σκεφτείτε να αρχίσουμε να ψάχνουμε παρακάτω γιατί ο δρόμος απο το 10 εις την -33, μέχρι το μηδέν ,είναι άπειρος (απείρως μικρός)... (-34,-35....-1034...-1000034....-10000000035 κλπ μέχρι το άπειρο).
  3. Η επικρατέστερη κοσμολογική θεωρία σήμερα είναι εκείνη του εκπυρωτικού σύμπαντος και των πολλαπλών συμπάντων. Μάλλον η γνώση είναι άπειρη. Το σύμπαν μας δεν είναι μοναδικό. Και όπως φαίνεται σε μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια χρόνια αυτοκαταστρέφεται και ξαναδημιουργείται απ’ την αρχή.

 2. Πεπόνης avatar
  Πεπόνης 06/07/2012 17:11:11

  Πιθανότερο είναι να πλησιάσει η επιστήμη στην τέλεια τρέλλα και στον πύργο της Βαβέλ παρά στην εξήγηση των πάντων. Μακάρι τα παιδιά να τα καταφέρουν, δεν θα είχα πρόβλημα, αλλά δεν το βλέπω. Αν ήταν η εξήγηση των πάντων να χωράει μέσα σε ανθρώπινα κεφάλια, θα την είχαν επιτύχει άλλοι, πριν από αυτούς. Μου φαίνεται ότι πάμε κατευθείαν προς την "αυτοανάφλεξη" του Homo Alazonious.

  • astro avatar
   astro @ Πεπόνης 06/07/2012 20:46:01

   Aγαπητέ Πεπόνη με όλον το σεβασμό,
   Δεν υπάρχει τέτοιος φόβος για τους αληθινούς επιστήμονες σε διαβεβαιώ.
   Κανείς τους δεν έχει αποθηκευμένα στα Κέυμαν λεφτά ούτε δύο γενεών, όχι 42 και βάλε που έχουν οι συνήθεις πελάτες τους...
   Για τους υπόλοιπους Homo Alazonious δίκιο έχεις. Αυτοί "αυτοαναφλέγονται" και σε πολύ χαμηλότερες στροφές...

 3. DebbyTant Ρills avatar
  DebbyTant Ρills 07/07/2012 10:38:20

  Αν καταλαβα καλα το μποζωνιο ειναι το πανταχου παρων υλικο του συμπαντος, ο τοσο αναζητουμενος αιθερας η το πανταχικινητον.
  Σπουδαια ανακαλυψη. Ελπιζω να κανουν ανακαλυψη κ για τα ακραια καιρικα φαινομενα που ταλαιπωρουν την ανθρωποτητα αλλα κυριως τις οικονομικες σταθερες των υπερδυναμεων.

  • abc avatar
   abc @ DebbyTant Ρills 07/07/2012 12:10:57

   Το βασικό πόρισμα ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ με πρώτους και καλύτερους τον ΟΜΠΑΜΑ και τον ΣΑΡΚΟΖΙ, είναι οτι για να βγούμε απο την κρίση ο μόνος σίγουρος δρόμος είναι να χρηματοδοτηθεί γενναία η επιστήμη και η έρευνα, και όχι με ψίχουλα λιγώτερα κι απ το ποδόσφαιρο, όπως γίνεται μέχρι σήμερα. Κι αυτό γιατί έχουν καταλάβει ακόμα και οι τσοπάνηδες ότι: ΕΠΙΣΤΗΜΗ=ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ=ΕΝΕΡΓΕΙΑ=ΠΛΟΥΤΟΣ.
   Aς ελπίσουμε σύντομα να το κάνουν και πράξη...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.