Παρθενική δοκιμαστική πτήση για το πρώτο ηλιακό αεροπλάνο
03/06/2014 14:25
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρθενική δοκιμαστική πτήση για το πρώτο ηλιακό αεροπλάνο

Την παρθενική του πτήση πραγματοποίησε τη Δευτέρα το πρωί, σε δοκιμαστικό επίπεδο, το αεροπλάνο Solar impulse 2, που κινείται αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια.

Η δοκιμή έγινε στην αεροπορική βάση της Παγιέρν, στο κέντρο της Ελβετίας. Στόχος των Αντρέ Μπορσμπέργκ και Μπερτράν Πικάρ, που βρίσκονται πίσω από το σχέδιο κατασκευής του αεροσκάφους, είναι τον Μάρτιο του 2015 να καταφέρουν να κάνουν το γύρο του κόσμου με ένα αεροσκάφος που κινείται με ηλιακή ενέργεια.

Σε αυτήν την παρθενική δοκιμαστική πτήση το πηδάλιο του αεροσκάφους το είχε στα χέρια του ο Γερμανός πιλότος δοκιμαστικών Μάρκους Σέρντελ και το αεροσκάφος πέταξε για περίπου 2.15’, περίπου μισή ώρα περισσότερο από όσο είχε υπολογιστεί αρχικά. Απογειώθηκε μετά από μερικές εκατοντάδες μέτρα στην πίστα του αεροδρομίου με τη βοήθεια των τεσσάρων κινητήρων που διαθέτει με 17.200 ηλιακά κύτταρα. Το Solar Impulse 1, η πρώτη εκδοχή του ηλιακού αεροσκάφους, έχει ήδη πετάξει πάνω από όλη την Ευρώπη, έχει φτάσει μέχρι το Μαρόκο και έχει διασχίσει τις ΗΠΑ. Το 2010 είχε καταφέρει να πραγματοποιήσει μια πτήση 26 ωρών χωρίς να σταματήσει κατά την οποία αποδείχτηκε ότι μπορεί πετώντας την ημέρα να συγκεντρώνει την απαραίτητη ηλιακή ενέργεια για να πετά και την νύχτα.

Το καινούργιο SolarImpulse έχει στόχο να μπορέσει να πετά για περισσότερες από 120 ώρες συνεχόμενα, δηλαδή περίπου πέντε ημέρες και πέντε νύχτες, για να μπορέσει να διασχίσει τον Ειρηνικό ή τον Ατλαντικό. Και αυτό γιατί έχει περιορισμένες δυνατότητες όσον αφορά στην ταχύτητα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 46 χιλιόμετρα ανά ώρα, για να μην εξαντληθούν οι μπαταρίες λιθίου που διαθέτει. Έχει το ίδιο μήκος με ένα AirbusA380, δηλαδή περίπου 72 μέτρα και βάρος 2,3 τόνους, δηλαδή περίπου 150 φορές ελαφρύτερο από ό,τι το AirbusA380.

Με δεδομένα τα φυσικά όρια του ενός και μοναδικού του πιλότου, σε αυτή τη δεύτερη εκδοχή το SolarImpulse διαθέτει μεγαλύτερο πιλοτήριο από την πρώτη ενώ έχει κατασκευαστεί και ένας «εικονικός συγκυβερνήτης», που αποτελείται από ένα ηλεκτρονικό σύστημα που παρακολουθείται και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τη βάση της Παγιέρν. Καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, το SolarImpulse θα πραγματοποιεί δοκιμές πετώντας πάνω από την Ελβετία προκειμένου να ετοιμαστεί για τον γύρο του κόσμου μέσα στο 2014, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί σε διάφορα επίπεδα: θα ξεκινήσει από την περιοχή του Περσικού Κόλπου και θα κατευθυνθεί προς τη Βιρμανία, την Ινδία, την Κίνα, τον Ειρηνικό, τις ΗΠΑ, την Νότια Ευρώπη και την Βόρεια Αφρική μέχρι να επιστρέψει στο σημείο εκκίνησής του.

Πηγές: France-info, bbc

Μάρκο Πόλο

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.