31/07/2009 17:19
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παιχνίδια του Πενταγώνου με τον ανθρώπινο εγκέφαλο.Ο αμερικανικός στρατός ξεκινάει αγώνα δρόμου με απώτερο σκοπό να κατακτήσει το ανθρώπινο μυαλό. Ερευνητές του Πενταγώνου πέρσι, ανέπτυξαν πρόγραμμα «αντιγραφής» του εγκεφάλου μιας γάτας. Τον περασμένο Απρίλιο αναζήτησαν προτάσεις προκειμένου να αναπαράγουν τον τρόπο σκέψης ενός πιθήκου, έτσι ώστε μελετώντας τις νευρικές του διόδους να μπορέσουν να κατανοήσουν τις εγκεφαλικές βλάβες. Και αν όλα αυτά δεν είναι αρκετά, εδώ και καιρό προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα νέο μοντέλο της ανθρώπινης νόησης το οποίο να βασίζεται στις αρχές της θερμοδυναμικής. Βλέπουν το μυαλό δηλαδή, σαν θερμική ενέργεια!

Το επόμενο βήμα θα είναι η μετατροπή της μνήμης των στρατιωτών σε καλοσυντονισμένους σκληρούς δίσκους. Η γνωστή Darpa που αποτελεί το τμήμα προχωρημένης έρευνας του αμερικανικού Πενταγώνου, αναζητεί ιδέες που θα βελτιώσουν την χωρητικότητα της ανθρώπινης μνήμης συγχρονίζοντας τα εγκεφαλικά κύματα. Η ελπίδα είναι ότι έτσι θα καταφέρουν να συγχρονίσουν τον «άνθρωπο στρατιώτη» με την ταχέως εξελισσόμενη τεχνολογία των υπολογιστών. Όπως αναφέρει η εν λόγω Υπηρεσία: «Με τις τάσεις που αναπτύσσονται στα πληροφοριακά συστήματα να περιέχουν συνεχώς και μεγαλύτερες ποσότητες στοιχείων, χρειαζόμαστε νέες τεχνολογίες οι οποίες θα βελτιστοποιήσουν τις νοητικές διεργασίες που μετατρέπουν τις αποθηκευμένες πληροφορίες σε μνήμες…»

Ο σχηματισμός της μνήμης και των αναμνήσεων καθώς και η μακροπρόθεσμη ανάκλησή τους, βασίζονται στη διάδραση μεταξύ διαφορετικών εγκεφαλικών κυμάτων. Τα κύματα «Γ» υποβοηθούν τη δημιουργία αναμνήσεων ενώ τα κύματα «Θ» μετατρέπουν τις πρόσφατες αναμνήσεις σε μακροχρόνια μνήμη. Αυτό που ψάχνει η Darpa είναι η δυνατότητα κατασκευής ενός μικρού φορητού συστήματος που θα παρουσιάζει τις πληροφορίες με τρόπο που θα συγχρονίζει τα εν λόγω κύματα. Αυτό πρακτικά θα βοηθήσει τους στρατιώτες στο να αποθηκεύουν μεγαλύτερες ποσότητες πληροφοριών για πολύ περισσότερο χρονικό διάστημα και μάλιστα σε συνθήκες υψηλού στρες. Ο τελικός σκοπός, όπως αναφέρει η Darpa, θα είναι «η αύξηση της συνολικής ποσότητας πληροφοριών που θα λαμβάνονται από μια και μοναδική μαθησιακή συνεδρία για ελάχιστη διάρκεια  τριών χρονικών διαστημάτων- 24 ώρες, μια εβδομάδα και έναν μήνα- μετά την λήψη της  πληροφόρησης.»

Πέρα όμως από τις στρατιωτικές, η εν λόγω έρευνα έχει και οικονομικές εφαρμογές στον ιδιωτικό τομέα. Η Darpa είναι σίγουρη πως στο τέλος και αν όλα πάνε καλά με τις έρευνες, θα μπορεί να βελτιωθεί η αποδοτικότητα των εργαζομένων ενώ θα μειωθεί και το συνολικό κόστος για μια εμπορική επιχείρηση καθώς θα χρειάζονται πλέον λιγότεροι εργαζόμενοι για συγκεκριμένα αντικείμενα. Όπως μάλιστα αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Η εμπορική εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας θα επιτρέπει σε λιγότερο προσωπικό να χειρίζεται μεγαλύτερες ποσότητες πληροφοριών σε  μια ευρεία κλίμακα απασχολήσεων.»

Strange Attractor

Πηγή: Danger Room (wired.com)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. kgb avatar
  kgb 31/07/2009 17:55:43

  Και τα "κουφά" που λέει το Wired να μην πετύχουν, η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι τόσο ραγδαία στα πεδία της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης που τις επόμενες δεκαετίες πάρα πολλές δουλειές κυρίως χαμηλής εξειδίκευσης θα χαθούν.

  Το αποτέλεσμα κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας. Μόνο οι υπερεξειδικευμένες δουλειές θα επιζήσουν.

  Για αυτά βέβαια κανείς δεν λέει τίποτα. Ας είναι καλά τα οικονομικά μας μοντελα και τα "κατεστημένα" μας παγκοσμίως...

 2. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 31/07/2009 20:03:30

  Δεν παίζει αυτο τον αιώνα η εξερέυνηση του ανθρωπινου εγγεφάλου.

  Στις και καλα, εμπορικες χρησεις ειναι το γελιο !! λιγοτεροι θα αποδιδουν περισσοτερο !! χαχαχαχαααααα Σημερα με τους ανεργους γιατι δεν κανουν μια αντιστοιχη ερευνα των εγγεφαλων των να δουν κατα ποσο ειναι αποΔΩτικός ??

  Διοτι αργοτερα - κατα τα γραφομενα - θ αυξηθουν οι ανεργοι!! Καλιο γαιρουροδενε παρα γαιδουρογυρευε κκ του Κυκλικου Πενταγωνου.

  Κουφαλες..

  ΠΠ

 3. ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΟ avatar
  ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΟ 31/07/2009 22:13:16

  και μόλις βάλουν στα μυαλά των στρατιωτών τους σκληρούς δίσκους, πέστους να βάλουν και windows. Όλα τα άλλα λύνονται...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.