#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/11/2010 08:56
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο νέος ηλεκτρονικός κόσμος

Το «MIRROR WORLDS» αποτελεί μια από τις μεγάλες ιδέες του David Gelernter. Μια άλλη είναι το «lifestreams», στην ουσία απεριόριστα ηλεκτρονικά ημερολόγια. Έτσι το είχε περιγράψει τη δεκαετία του `90, μαζί με τον Eric Freeman που το έκανε διδακτορική διατριβή. «Κάθε έγγραφο που έχεις δημιουργήσει, καθώς και κάθε έγγραφο που σου έχει σταλεί, αποθηκεύεται για πάντα στο δικό σου lifestream». Όπως έλεγαν, η αρχειοθέτηση ηλεκτρονικών εγγράφων σε χρονολογική σειρά, θα καθιστούσε την  διαχείριση όλων  των ηλεκτρονικών μας εμπειριών, πολύ πιο ευχάριστη και πολύ πιο εύκολη.

Το Lifestreams δεν μπόρεσε να αντικαταστήσει τους προσωπικούς υπολογιστές, όπως έλπιζε ο Gelernter. Μάλιστα, μια προσπάθεια που έκανε το 2004 ιδρύοντας εταιρία, απέτυχε. Σήμερα όμως, μπορούμε να βρούμε κάτι παρόμοιο, σε πολλές μορφές, στο διαδίκτυο. Τα μπλόγκς είναι στη πραγματικότητα ηλεκτρονικά ημερολόγια. Τα προσωπικά newsfeeds αποτελούν τον πυρήνα τόσο του Facebook, όσο και άλλων κοινωνικών δικτύων. Στο δε Twitter, εμφανίζονται τα μηνύματα κατά κύματα.

Κάποιοι έχουν πάει το ζήτημα πολύ πιο πέρα από ότι φαντάζονταν ο Gelernter. Μερικοί μάλιστα έχουν ψηφιοποιήσει ολόκληρο το γραφείο τους, συμπεριλαμβανομένων και όλων των εικόνων, των λογαριασμών, και της αλληλογραφίας τους. ‘Άλλοι πάλι έχουν καταγράψει ολόκληρη τη ζωή τους. Ο ερευνητής της Microsoft, Gordon Bell έχει μαζέψει στο προσωπικό του cyberspace, όλα όσα έγραψε, φωτογράφησε, και παρουσίασε στη καριέρα του. Άλλοι καταγράφουν κάθε έκφανση της ζωής τους χρησιμοποιώντας φορητή κάμερα.

Η τελευταία τάση ονομάζεται life-tracking. Όσοι την ακολουθούν, κρατούν λεπτομερή ψηφιακά αρχεία όλων όσων κάνουν. Πόσο καφέ πίνουν, πόσο εργάζονται καθημερινά, ποια βιβλία διαβάζουν, κλπ. Το μεγαλύτερο κομμάτι το καταχωρούν χειρονακτικά, απλά βάζοντας τα στοιχεία στο PC τους, ή τελευταία μέσω smartphone. Πολλοί χρησιμοποιούν αισθητήρες, κυρίως για να παρακολουθούν τις ζωτικές ενδείξεις τους, όπως για παράδειγμα το πόσο καλά κοιμούνται, ή πόσο γρήγορα  τρέχουν.

Οι πρώτοι self-trackers ήταν κυρίως «σπασίκλες», μανιακοί με τους αριθμούς. Οι πιο πρόσφατοι όμως, απλά θέλουν να μάθουν περισσότερα για τον εαυτό τους, όπως λέει ο Gary Wolf, συγγραφέας επί θεμάτων τεχνολογίας και συνιδρυτής ενός μπλόγκ που ονομάζεται The Quantified Self. Θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη τεχνολογία για να ανακαλύψουν ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες που τους προκαλούν κατάθλιψη, αϋπνία, ή νοητικές διαταραχές. Ένας μάλιστα έμαθε, πως αν τρώει περισσότερο βούτυρο, μπορεί να λύνει αριθμητικά προβλήματα ευκολότερα!

Υπάρχει ήδη μια αναδυόμενη αγορά για συσκευές self-tracking. Δυο νέες εταιρίες, οι Fitbit και Greengoose, πουλάνε ασύρματα ταχύμετρα που μπορούν να παρακολουθούν τη σωματική δραστηριότητα κάποιου. Μια άλλη εταιρία, η Zeo, έχει εξελίξει ένα ξυπνητήρι που φοριέται στο κεφάλι ως κορδέλα, και που μετρά την εγκεφαλική δραστηριότητα στη διάρκεια της νύχτας, αποτυπώνοντας τη πορεία του ύπνου στο διαδίκτυο.

Και καθώς όλο και περισσότεροι αρχίζουν να ασχολούνται με το self-tracking, τόσο πιο πολλές θα είναι και οι εταιρίες που θα εκμεταλλεύονται τα στοιχεία που συγκεντρώνονται, και που θα πουλάνε υπηρεσίες βασισμένες σε αυτά. Για παράδειγμα, η Xobni (το inbox γραμμένο ανάποδα), αναλύει το περιεχόμενο των inboxes κάποιου, επιτρέποντας στον πελάτη της να διαχειριστεί την ηλεκτρονική του αλληλογραφία αλλά και τις επαφές του. Η κατηγοριοποίηση που κάνει είναι βάσει της έντασης της ηλεκτρονικής σχέσης που υφίσταται, και όχι αλφαβητική. Πολλές φορές, οι χρήστες εκπλήσσονται με το αποτέλεσμα, λέει ο ιδρυτής της εταιρίας,  ο Jeff Bonforte. «Το θεωρούν περίεργο όταν βάζουμε κάποιες επαφές μπροστά από τις φιλενάδες τους, ή τις συζύγους τους».

S.A. -Economist

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Count Cagliostro avatar
    Count Cagliostro 12/11/2010 09:35:56

    Human, now take me to your leader!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.