#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/11/2010 07:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Ο κόσμος το 2050»: Από την Αρκτική και κάτωΌλοι μας θέλουμε να προβλέψουμε το μέλλον. Ο Laurence Smith όμως, το καταφέρνει στο νέο του βιβλίο με τίτλο, «Ο κόσμος το 2050: Τέσσερεις δυνάμεις  που θα  διαμορφώσουν  το βόρειο μέλλον του πολιτισμού μας» (Dutton, 2010).

Ο Smith είναι καθηγητής στο UCLA και γεωγράφος και ταξίδεψε στην ευρύτερη περιοχή της Αρκτικής, αφότου πήρε την υποτροφία  Guggenheim το 2006. Επισκέφτηκε την Ρωσία, τον Καναδά, τις βόρειες περιοχές της Ευρώπης, απομακρυσμένα χωριά ιθαγενών και μελέτησε τα μόνιμα παγωμένα εδάφη και τη δημογραφία.

Μέσα από το βιβλίο του καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι το μέλλον είναι μία βαλίτσα που περιέχει μέσα της θετικά και αρνητικά στοιχεία: «Θα υπάρξει ευρύτερη αστικοποίηση πληθυσμών, ο παγκόσμιος  πληθυσμός θα γεράσει και οι αυτόχθονες ομάδες του μακρινού Βορά θα αποκτήσουν λόγο για το πώς ξοδεύουμε τους φυσικούς μα σπόρους. Δεν έχει σημασία πόσοι άνθρωποι είμαστε  στη γη, άλλα το  πως επηρεάζεται η γη από  τρόπο ζωής μας.»

Ποιοι θα είναι οι χαμένοι και ποίοι οι κερδισμένοι το 2050;

Ο ορισμός του νικητή και του χαμένου είναι σχετικός και εξαρτάται από ποια σκοπιά το εξετάζεις. Θα υπάρξει μία εκπληκτική άνοδος αυτοχθόνων δυνάμεων σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι συγκεκριμένες ομάδες αυτοχθόνων  θα είναι οι μεγάλοι νικητές.

Η κλιματική αλλαγή στην πλειοψηφία της θα είναι εξαιρετικά αρνητική. Όμως θα υπάρξουν ηπιότεροι χειμώνες  και μεγαλύτερη καλλιεργητική περίοδος στις βόρειες περιοχές, ακόμα  και σε αυτές των ΗΠΑ, π.χ. της Μινεσότα. Εάν είστε ένα ρακούν τότε είστε τυχεροί. Εάν είστε όμως μία πολική αρκούδα τότε έχετε πρόβλημα.

Οι πάγοι στην Αρκτική θα μειωθούν, κάτι που θα ωφελήσει τη ναυτιλία. Όμως η χερσαία πρόσβαση θα μειωθεί. Το αποτέλεσμα θα είναι μία αυξανόμενη οικονομικά ναυτιλία με μεγαλύτερη θαλασσιά πρόσβαση, αλλά με μειωμένη πρόσβαση από την ξηρά.

Τι συμβαίνει με τους αυτόχθονες λαούς που κατοικούν στα ψηλά γεωγραφικά πλάτη;

Κατά τη διάρκεια του 18ου, του 19ου  και στις αρχές του 20ου αιώνα, οι άνθρωποι αυτοί εκδιώχτηκαν, όμως τα τελευταία χρόνια η δύναμη τους αυξάνεται ραγδαία. Η ανοδική τους πορεία ξεκίνησε το 1971 στην Αλάσκα με την ψήφιση του νόμου που αναγνώρισε  τους οικισμούς  των αυτοχθόνων της Αλάσκας  (Alaska Native Claims Settlement Act).

Πράγμα που τοποθετεί τους λαούς του Βορά, στο κάδρο της παγκόσμιας ανάπτυξης. Υπό το πρίσμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι κάτι το εξαιρετικό. Όσον αφορά το περιβάλλον, από τη στιγμή που τεθούν σε εφαρμογή συγκεκριμένες συμφωνίες, οι αυτόχθονες θα είναι σε θέση να εκμεταλλευτούν τους φυσικούς πόρους. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι αυτόχθονες νοιάζονται ιδιαίτερα για την γη και στόχος τους είναι ο περιορισμός των βλαβών που υφίσταται. Κάτι που εφαρμόζεται τον τελευταίο καιρό στον Καναδά. Δυστυχώς όμως η προσπαθεί αυτή δεν αντηχεί στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και στη Ρωσία.

Η αντίληψη που έχουν οι Αμερικανοί για τους λαούς της Αρκτικής είναι εντελώς διαφορετική από την αντίληψη που έχουν αυτοί για τους εαυτούς τους. Οι λαοί της Αρκτικής θεωρούν ότι εξελίσσονται όπως και ο υπόλοιπος κόσμος. Θέλουν να μετακινηθούν στις πόλεις, θέλουν να «κατακτήσουν» το διαδίκτυο!!! Για εμάς, η Αρκτική αποτελεί μία παρθένα περιοχή του πλανήτη που μας αρέσει να την προστατεύουμε και να ξέρουμε απλώς ότι υπάρχει. Πολλοί θεωρούν ότι οι λαοί αυτοί αποτελούνται κυρίως από κυνηγούς αγρίων ζώων που ζουν μαζί τους. Όμως ζουν μακριά από την αγρία πανίδα της περιοχής εδώ και χιλιάδες χρόνια. Επίσης σε αντίθεση με εμάς, σέβονται  τους φυσικούς πόρους  και θεωρούν ότι το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο είναι μία γενναιοδωρία της γης.

Οι μελλοντικές  διαφορές μεταξύ Καναδά-ΡωσίαςΣτο μεγαλύτερο μέρος του βόρειου Καναδά, ο περισσότερος κόσμος μετακινείται στα αστικά κέντρα. Τα περισσότερα παιδία των περιοχών αυτών  δεν θέλουν να ζουν σε μία παράγκα και δεν θέλουν να κυνηγούν και να ψαρεύουν. Θέλουν να ζουν σε πόλεις απολαμβάνοντας τις ανέσεις που τους προσφέρουν.

Ο Καναδάς αναπτύσσεται, τη στιγμή που η Ρωσία συρρικνώνεται. Μία από τις βασικότερες διαφορές τους είναι η διαφορετική στάση που κρατούν απέναντι στη μετανάστευση. Ο Καναδάς είναι ικανός στο να προσελκύει αλλοδαπούς με προσόντα. Στον αντίποδα   η Ρωσία οδηγείτε σε μία πληθυσμιακή συντριβή. Ο πληθυσμός της θα έχει μειωθεί στο 17% μέχρι το 2050.

Ο Καναδάς επιβραβεύει τη μόρφωση, τις εργατικές δεξιότητες και τη γλώσσα. Η Ρωσία είναι ξενοφοβική. Είναι ένα καθαρά πολιτικό θέμα. Εάν ένας Ρώσος πολιτικός πει ότι πρέπει να ανοιχτούν οι  πόρτες  στους μετανάστες, τον συνθλίβουν. Λόγω της διαφορετικής στάσης τους απέναντι  στη μετανάστευση, το ένα έθνος ανθεί και το άλλο καταρρέει.

Τι γίνεται με τη συνολική γήρανση του πλανήτη;

Μέχρι το 2050, οι αναπτυγμένες χώρες θα είναι γερασμένες. Τα ποσοστά γεννητικότητας μειώνονται ανά τον κόσμο. Σε όποιο μέρος υπάρχουν μορφωμένες γυναίκες, επιλέγουν να κάνουν μικρές οικογένειες.

Το 2050, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα είναι 9 δις. Πράγμα που θα επηρεάσει το περιβάλλουν λόγω της μεγαλύτερης ζήτησης  φυσικών πόρων. Όμως αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η υλική κατανάλωση. Εάν όλοι ζούσαν σαν τους Αμερικανούς, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα άγγιζε το νούμερο των 72δις.

Πόσα  θα είναι τα αποθέματα των ορυκτών καυσίμων σε 40 χρόνια;

Περίπου πάνω από το 30% του φυσικού αερίου που δεν έχει ανακαλυφθεί βρίσκεται στην Αρκτική. Το περισσότερο είναι στη Ρωσία. Η Ρωσία είναι ο γίγαντας του φυσικού αερίου και όσο περνά  ο καιρός η ιδιότητα της αυτή θα αυξάνεται συνεχώς.

Μέχρι το 2050 θα εξαρτόμαστε ακόμα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην κατανάλωση φυσικού αερίου, ώστε να μειωθούν οι εκπομπές CO2. Είναι πιο καθαρό από το κάρβουνο. Είναι αυτονόητο ότι ο όρος καθαρό κάρβουνο  δεν υφίσταται.

Τι θα συμβεί με το νερό;

Η πρόσβαση στο καθαρό νερό είναι η μεγαλύτερη πρόκληση του αιώνα μας, όσον αφορά την αειφορία. Τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε  με την παροχή νερου, θα είναι μείζονα.

Ιστορικά, δεν έχουν υπάρξει πόλεμοι μεταξύ κρατών εθνών για το νερό. Οι πόλεμοι που θα γίνουν, θα έχουν να κάνουν με εσωτερικές συγκρούσεις μεταξύ των χρηστών

Τι θα γίνει εάν τα μόνιμα παγωμένα εδάφη λιώσουν;

Δεν θα λιώσουν εντελώς, όμως όταν αρχίσουν να λιώνουν, θα ανοίξουν καταβόθρες και οι δρόμοι θα καμφθούν, θα υποστούν ρωγμές και μετά θα πέσουν. Υπάρχει η δυνατότητα να χτίσεις πάνω σε μόνιμα παγωμένα εδάφη, όμως εάν καμφθούν και υποστούν ρωγμές, τα κτίρια που είναι χτισμένα πάνω τους θα υποστούν κι αυτά ρωγμές και θα καταρρεύσουν.

Los Angeles Times

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΣΠΥΡΟΣ avatar
  ΣΠΥΡΟΣ 28/11/2010 11:52:11

  Ολα αυτά είναι υποθέσεις,πολλές από αυτές δέν πρόκειται νά επιβεβαιωθούν,
  όπως συνέβη καί μέ πολλές προγενέστερες προφητείες.

  Βασίζονται στό βέβαιο γεγονός ότι πολλοί από εμάς τό έτος 2050 δέν θά ζούμε
  γιά νά τίς δούμε νά επαληθεύονται.

  Η μελοντολογία πουλάει πολύ σέ οικονομικά χαλεπούς καιρούς.

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 28/11/2010 12:27:29

  όσοι είναι είτε αρχαίοι, είτε έχουν βιβλία ή παλιά περιοδικά, ή πρόσβαση σε μηχανές αναζήτησης, θα δούνε ότι πολλές μελλοντολογίες του παρελθόντος απεδείχθησαν φούμαρα.

  οι μελλοντολογίες χρησιμοποιούνται από πονηρούς πλασιέ. Η μελλοντολογία του νερού π.χ. θα χρησιμοποιηθεί από αυτους που θέλουν την ...ΕΥΔΑΠ.

  Τώρα, εν όψει Κανκούν (έεε... θα φάνε χυλόπιττα τα λαμόγια μεγαλύτερη από την Κοπεγχάγη), θα δούμε πολλές καταστροφολογίες και μελλοντοπεριβαλοντολογίες αυτόν τον καιρό.

  Το μέγιστο κακό δεν είναι η νοητική ή οικονομική απάτη, αλλά μέσα από τις μελλοντολογίες και τις υπερβολές δεν βλέπουμε ούτε τις πραγματικές ζημιές που κάνουμε, ούτε τις παλές βελτιώσεις που μπορούμε να πετύχουμε στο περιβάλλον μας με ελάχιστη προσπάθεια ή έξοδα.

 3. man8os avatar
  man8os 28/11/2010 13:23:46

  Δεν το βρισκω πολυ πιθανο. Δεν ξερεις αν η υπογεννητικοτητα στην Ρωσσια θα εχει ιδιο ρυθμο. Ουτε για την κλιματικη αλλαγη εναι τιποτα σιγουρο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.