«Ο καρκίνος είναι η απόδειξη ότι δεν υπάρχει Θεός»
24/11/2014 11:57
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Ο καρκίνος είναι η απόδειξη ότι δεν υπάρχει Θεός»

Σάλο έχουν προκαλέσει στην Ιταλία, μια κοινωνία πιστή στον καθολικισμό, οι δηλώσεις του

πρώην υπουργού Υγείας και ογκολόγου Ουμπέρτο Βερονέζι, ο οποίος είπε ότι το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς και ο καρκίνος είναι «απόδειξη ότι δεν υπάρχει Θεός». Ο 88 χρονος γιατρός έκανε τα σχόλια σε μία νέα αυτοβιογραφία του με τίτλο «Η Τέχνη του Ανθρώπου» (Il mestiere di Uomo). «Έχω αντιμετωπίσει κάτι πιο ανεξήγητο από τον πόλεμο: τον καρκίνο» δήλωσε στην Il Messaggero. «Μετά το Άουσβιτς, ο καρκίνος είναι μια ακόμη απόδειξη ότι ο Θεός δεν υπάρχει», είπε ο Βερονέζι, ο οποίος υπηρέτησε τον ιταλικό στρατό κατά τη δεκαετία του 1940. «Η τρέλα του ναζισμού με οδήγησε να διερωτηθώ, όπως είχαν κάνει η Χάνα Άρεντ και ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄: “Πού ήταν ο Θεός στο Άουσβιτς;”», επισημαίνει και εξηγεί ότι αυτή ήταν μία από τις αιτίες που τον οδήγησαν να γίνει γιατρός.

Παρά το ότι μεγάλωσε σε μία έντονα καθολικό χώρα, ο Βερονέζι είπε το έργο του δεν θα μπορούσε να συμβιβαστεί με τη θρησκεία. «Η επιλογή μου να γίνω γιατρός είναι ουσιαστικά συνδεδεμένη με την αυθεντική έρευνα», είπε, η οποία έρχεται σε σύγκρουση με «την έννοια ότι ο Θεός δεν μπορεί να εξηγηθεί». «Δεν μπορώ να σας πω ποια ήταν η πρώτη μέρα μου χωρίς τον Θεό. Σίγουρα, μετά την εμπειρία μου με τον πόλεμο, δεν έχω ξαναπάει σε εκκλησία, αλλά η μείωση της εμπιστοσύνης μου ξεκίνησε πολύ πριν», δήλωσε ο Βερονέζι, περιγράφοντας το« καθολικό δόγμα »που βίωσε στο σχολείο.

Ο Βερονέζι παραιτήθηκε πρόσφατα από την θέση του επιστημονικού διευθυντή του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ογκολογίας (ΙΕΟ), αλλά εξακολουθεί να διαδραματίζει κάποιο ρόλο στον τομέα της υγείας της Ιταλίας. Πέρυσι, είχε εμπλακεί στη συζήτηση για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ζητώντας από την κυβέρνηση να αλλάξει την προσέγγισή της στο αμφιλεγόμενο νέο προϊόν. Τα τσιγάρα χωρίς καπνό θα μπορούσαν να σώσουν μέχρι και 30.000 ζωές στην Ιταλία τον χρόνο, είχε πει, και θα πρέπει να θεωρηθούν ως ευκαιρία για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας.

http://www.thelocal.it

ΣΧΟΛΙΑ

 1. George N avatar
  George N 24/11/2014 13:14:25

  Ο καρκίνος (αλλά και άλλα) είναι το τι παίρνεις αν σε Projects βάζεις Unrealistic Deadlines (6 ημέρες για την δημιουργία του κόσμου). Δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξε PM.

 2. Απονενοημένος Διάβημας avatar
  Απονενοημένος Διάβημας 24/11/2014 13:19:18

  Μία φορά (ευτυχώς μόνο μία) έτυχε για κάποιους λόγους να βρεθώ στο Ογκολογικό Τμήμα του νοσοκομείου Παίδων στο Γουδί. (και ήταν και Χριστούγεννα...) Ακόμα και τώρα , μετά 20 χρόνια , δεν θέλω να θυμάμαι τι είδα, γιατί με πιάνουν τα κλάματα. Προσυπογράφω απόλυτα τον τίτλο της ανάρτησης.

  • KM avatar
   KM @ Απονενοημένος Διάβημας 24/11/2014 17:29:55

   Φίλε, το συμπέρασμα θα είχε νόημα μόνο άν ο Θεός ήταν πεπερασμένος, στα «κυβικά» τα ανθρώπινα. Δεν μπορούμε όμως να καταλάβουμε κάτι που μας υπερβαίνει, κακά τα ψέματα. Άλλο αυτό όμως, κι άλλο να λέμε ότι δεν υπάρχει.

   • Απονενοημένος Διάβημας avatar
    Απονενοημένος Διάβημας @ KM 24/11/2014 21:13:43

    Σύμφωνα με τη δικιά μας θρησκεία , ο Θεός υποτίθεται πως είναι πάνσοφος ,παντοδύναμος και ΠΑΝΑΓΑΘΟΣ. Απο τη στιγμή που επιτρέπει να υποφέρουν έτσι παιδιά , ΔΕΝ είναι πανάγαθος ,αρα κάποιος μας δουλεύει. Και αυτό δεν αντικρούεται βέβαια με τα γνωστά παραμύθια "άγνωστες οι βουλές του , κλπ...

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ Απονενοημένος Διάβημας 24/11/2014 22:41:01

     Η μεσαία πρόταση είναι εσφαλμένη γιατί δεν ξέρεις ό,τι ξέρει, και ακόμα και να σου εξηγούσε επακριβώς για το πώς ενεργεί και πώς παραμένει πανάγαθος, δεν θα ήσουν σε θέση να το καταλάβεις.

     ΥΓ: Ακόμα και το επίθετο «πανάγαθος» δεν χωράει αυτό που είναι ο Θεός. Κατ'ανάγκην χρησιμοποιείται η λέξη. Οπότε δεν έχει νόημα να συζητάμε για το άν ταιριάζει με αυτό που εσύ κι εγώ καταλαβαίνουμε ως νόημα της λέξης...

 3. Άλυτη Εξίσωση avatar
  Άλυτη Εξίσωση 24/11/2014 13:29:18

  Μάλλον ο Θεός αποφεύγει να εμπλέκεται άμεσα στ’ ανθρώπινα, όμως αυτό δε γίνεται εύκολα αποδεκτό από τους πρόθυμους αμφισβητίες της ύπαρξής του, που επιθυμούν ανυπόμονα την άμεση παρέμβαση και τη θριαμβευτική επιβολή της δικαιοσύνης του, για να …πεισθούν . Μάλλον για τη Δευτέρα Παρουσία βιάζονται όλοι ετούτοι κι αγανακτούν, που αργεί τόσο…. Είναι γιατί ο χρόνος μετράει αλλιώς για τον άνθρωπο με το σάρκινο σώμα και την πεπερασμένη διάρκεια πλου, σ΄ετούτο τον εγκόσμιο, ταραχώδη ωκεανό…. Μία πολύ ωραία περιγραφή - ερμηνεία για τη …διάσταση των Θεϊκών σχεδίων από τ’ ανθρώπινα δρώμενα αλλά και ..κακουργήματα, δίνει ο Οδυσσέας Ελύτης σ΄ένα σημείο του Άξιον εστί : " Τέλος, κάποτε ακουγότανε στα σκοτεινά η σφυρίχτρα, σημάδι ότι κινούσαμε, και πάλι σαν τα ζα τραβούσαμε μπροστά να κερδίσουμε δρόμο, πριχού ξημερώσει και μας βάλουνε στόχο τ’ αερόπλανα. Επειδή ο Θεός δεν κάτεχε από στόχους ή τέτοια, κι όπως το ’χε συνήθειο του, στην ίδια πάντοτε ώρα ξημέρωνε το φως." Αν ο Ουμπέρτο Βερονέζι λοιπόν διάβαζε Oδυσσέα Ελύτη…..

  • ΓΙΑΝΝΗΣ Σ. avatar
   ΓΙΑΝΝΗΣ Σ. @ Άλυτη Εξίσωση 24/11/2014 14:17:43

   "Αν ο Ουμπέρτο Βερονέζι λοιπόν διάβαζε Oδυσσέα Ελύτη…", Είναι προφανές αγαπητή Αλ. Εξ.οτι θα είχε ένα ισχυρότερο επιχείρημα να λέει οτι στον πραγματικό για τον άνθρωπο κόσμο, ο Θεός δεν υπάρχει, διότι αυτό λέει ο Ελύτης στον στίχο του που αναφέρεις. Ο δήθεν Παντογνώστης και πανταχού παρών θεός, δεν κάτεχε απο στόχους ή τέτοια και σαν ανόητος, στην ίδια πάντοτε ώρα ξημέρωνε το φως. Κάτι τέτοια έγραφε κι ο Καζατζάκης παλιότερα και τον αφόρισαν οι "εξουσιοδοτημένοι αντιπρόσωποι του Θεού" Τόχουμε ξαναπεί, ο Θεός δεν είναι "εκ του κόσμου τούτου". Ο Θεός είναι Ερωτας..."Αγάπη εστί" είπε ο Ιησούς. Και η αγάπη δεν μπορεί να κάνει τίποτε για κανέναν πλην αυτού που την έχει και την αισθάνεται. Δεν ασχολείται ούτε με αρρώστιες, ούτε με πολέμους,ατυχήματα και καταστροφές, διότι δεν αντιλαμβάνεται η Αγάπη οτι υπάρχουν τέτοια πράγματα, καθότι αν αντιλαμβανόταν τότε ο θεός θα έπαυε να είναι Αγάπη.

   • Άλυτη Εξίσωση avatar
    Άλυτη Εξίσωση @ ΓΙΑΝΝΗΣ Σ. 24/11/2014 16:39:07

    Αγαπητέ Γιάννη Σ., λένε πως ένα ποίημα, είναι τρία (τουλάχιστον) διαφορετικά πράγματα : Αυτό που ήθελε να εκφράσει ο ποιητής, αυτό που κατάφερε τελικά να πεί και κυρίως, οι εκατομμύρια ερμηνείες που θα δώσουν οι μελλούμενοι αναγνώστες ...... Εσείς εισπράττετε το : '' Ο δήθεν Παντογνώστης και πανταχού παρών θεός, δεν κάτεχε απο στόχους ή τέτοια και σαν ανόητος, στην ίδια πάντοτε ώρα ξημέρωνε το φως...'' Εγώ εισπράττω το : Ο Παντογνώστης και πανταχού παρών Θεός, δεν επεμβαίνει στα πάθη ούτε κι επηρεάζει άμεσα τα έργα των ανθρώπων, δικοί μας οι πόλεμοι, δικό μας το ''άδικο'' δικό μας και το ''δίκιο'', κατάδικές μας κι οι ασθένειες, οι υπερβολές, η κακοποίηση του οχήματος που μας προσφέρθηκε, επιλογή μας και οι βάρβαρες επεμβάσεις στη φύση..... Διαθέτουμε συνείδηση, ελεύθερη βούληση και πορευόμαστε στην εύφορη πεδιάδα ή στην έρημο χωρίς ορατό οδηγό και προστάτη..... Παραπονούμενοι γι αυτή τη ...μοναξιά όταν μιά μέρα γίνονται όλα πολύ δύσκολα, λέμε σαν προσευχή : ''στην ίδια πάντοτε ώρα ξημερώνει(ς) το φώς'' , μην υπολογίζοντας καθόλου τον δικό μας Γολγοθά ..... Γιατί ο μεν Ελύτης είναι αβίαστα ευσεβής σε κάθε στίχο του κι ΕΝΘΕΟΣ όσο κανείς, ο δε Καζαντζάκης μέσα απ΄τη συνεχή του μάχη και αμφισβήτηση, καταλήγει να διαπνέεται σε όλη τη ζωή του από το Θεϊκό, μιας και δε γίνεται να…''αντιμάχεσα''ι ποτέ με τόσο πάθος, αυτό(ν) που δεν υπάρχει : "Ε κακομοίρη άνθρωπε, μπορείς να μετακινήσεις βουνά, να κάμεις θάματα, κι εσύ βουλιάζεις στην κοπριά, στην τεμπελιά και στην απιστία! Θεό έχεις μέσα σου, Θεό κουβαλάς και δεν το ξέρεις - το μαθαίνεις μονάχα την ώρα που πεθαίνεις, μα 'ναι πολύ αργά." Ν.Κ Στα άλλα πού λέτε κλείνοντας το σχόλιό σας για το Θεό που είναι αγάπη, συμφωνούμε.

    • ΓΙΑΝΝΗΣ Σ. avatar
     ΓΙΑΝΝΗΣ Σ. @ Άλυτη Εξίσωση 24/11/2014 18:29:39

     Μου φαίνεται οτι τελικά σε όλα συμφωνούμε και όπως το θέτεις είναι . Εγώ αντιλαμβάνομαι εναν θυμό και μια αγανάκτηση του Ελύτη εκείνη τη συγκεκριμμένη στιγμή που οι φαντάροι θά 'θελαν να μην ξημέρωνε το φως για κανα δυό μέρες, ώστε να μην γίνονταν στόχος στ΄αερόπλανα... Αλλά μπορεί να σκεφτόταν κι αυτό που λες εσύ. Πάντως η ύπαρξη του Θεού δεν είναι όπως η υπαρξη των πραγμάτων του κόσμου και εκεί νομίζω υπάρχει η σύγχυση και η ανόητη σύγκρουση μεταξύ θειστών και αθέων. Οι ιδέες για την επιστήμη είναι ανύπαρκτες καθότι δεν μπορούν να αλληλεπιδράσουν καθόλου μα καθόλου με την ύλη. Ούτε καν όπως τα μυστηριώδη νετρίνα. Καμμία επαφή και καμμία διατάραξη των ατόμων και των μορίων όταν ανάμεσά τους περνάνε εκπληκτικές ιδέες...Ομως κανένας επιστήμων δεν λέει οτι οι ιδέες, όπως π.χ. η Αγάπη δεν υπάρχουν. Και ο Θεός ιδέα είναι, αφού είναι Αγάπη. Ουκ εστιν εκ του κόσμου τούτου. Τώρα αν εμείς ως αδύναμα όντα θέλουμε να φανταζόμαστε ωραίες κατά κανόνα (και μοχθηρές κατ' εξαίρεσιν) ανθρώπινες ιδιότητες που θα μπορούσε να έχει ο Θεός, αυτό είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο. Εκτός του Καζαντζάκη και όλοι οι φιλόσοφοι παλεύουν όλη τους τη ζωή με τις ιδέες. Αυτό δεν σημαίνει οτι οι ιδέες υπάρχουν στον πραγματικό κόσμο. Μόνο στον κόσμο των ιδεών...

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ ΓΙΑΝΝΗΣ Σ. 24/11/2014 20:48:21

      Ωραία τα λέτε.... Κάπως έτσι, λίγο αλλιώς, σημασία έχει να συνειδητοποιήσουμε πως ΕΝΘΕΟΙ είμαστε ΟΛΟΙ. Είτε το ομολογούμε είτε το αρνιόμαστε. Είμαστε οι πράξεις μας που ιδανικό θα ήταν πάντα να εμπνέονται, από άγιες ιδέες.

     • Κυθήριος avatar
      Κυθήριος @ ΓΙΑΝΝΗΣ Σ. 24/11/2014 21:46:44

      Αγαπητέ Γιάννη,διαβάζοντας με σεβασμό το σχόλιό σου,θέλω μόνο να διορθώσω κάτι αν επιτρέπεις. Ο Θεός δεν είναι ιδέα όπως λές,είναι πρόσωπο. Η ιδέα περιορίζεται στο αρχέτυπο των αισθητών πραγμάτων,ή σε αφηρημένη έννοια. Ο Θεός όμως δεν είναι κάτι το αισθητό στην ουσία του,ούτε κάτι το αφηρημένο. Επίσης,αφού ο Θεός δεν είναι ιδέα,το ίδιο δεν είναι ιδέα και η αγάπη. Η αγάπη είναι ένα από τα ιδιώματα του Θεού,αφού ο Θεός ἀγάπη ἐστίν.

     • ΓΙΑΝΝΗΣ Σ. avatar
      ΓΙΑΝΝΗΣ Σ. @ Κυθήριος 02/12/2014 09:40:45

      Σωστά το λες αγαπητέ Κηθύριε: "Ο Θεός αγάπη εστίν," είπε ο Ιησούς. Δεν είπε :" O Θεός αγάπη έχει", όπως θα έλεγε άν θεωρούσε την αγάπη ως ιδιοτητα του Θεού, που λες εσύ. Θεωρεί λοιπόν την αγάπη ως την μοναδική ουσία, του Θεού, όταν λέει οτι "Ο Θεός αγάπη εστίν," ήτοι ΟΛΟΣ ο Θεός ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΠΗ και τίποτε άλλο. Εγώ τουλάχιστον έτσι το αντιλμβάνομαι για τον επι πλέον λόγο οτι μόλις αναζητήσω κι άλλες "ιδιότητες" του Θεού πέφτω σε αντιφάσεις και δογματισμούς και κυρίως δεν μπορώ ούτε να κατανοήσω άλλες ιδιότητές Του και κατά συνέπεια ούτε να τις αποδείξω

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ Άλυτη Εξίσωση 24/11/2014 14:42:28

   ...θα γινόταν ακόμα πιό άθεος...

   • Άλυτη Εξίσωση avatar
    Άλυτη Εξίσωση @ Κυθήριος 24/11/2014 15:07:56

    Ελάχιστα πιό ...Θεϊκός από τον Οδυσσέα Ελύτη, μάλλον μόνον ο Νίκος Καζαντζάκης κατάφερε να είναι..... O Θεός εξάλλου βρίσκεται κυρίως στο πνεύμα και πολύ λιγότερο στους ...τύπους των Νόμων του.

    • Γεώργιος Τ. avatar
     Γεώργιος Τ. @ Άλυτη Εξίσωση 24/11/2014 19:49:23

     Ποιος έφτασε στο Πνεύμα χωρίς την τήρηση του Νόμου Του; Δε διαβάζετε αρκετά την Αγία Γραφή και βιογραφίες Αγίων και καταλήγετε σε μεγάλα σφάλματα πίστεως.

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ Γεώργιος Τ. 24/11/2014 20:25:29

      :-) Δεν διαβάζω λέτε και πέφτω σε λάθη; Μπορείτε να το λέτε, όμως εγώ μεταφράζω πιστά τη μυστική αρμονία των κυμάτων, εννοώ επακριβώς την κρυπτογραφημένη ευλάβεια στο αέναο πέρασμα των νεφών και λύνω πάντοτε σωστά, τον γρίφο που μου θέτει ο συριγμός των φύλλων σε κάθε χάδι του ανέμου..... Μάλλον παντού ειναι ο Θεός και φτάνει κανείς στην αλήθεια του κι από τελείως αντίθετους και μπερδεμένους δρόμους..... Μάθετε να κοιτάζετε, πίσω από τα φαινόμενα. Και στο κάτω - κάτω της ...γραφής αγαπητέ Γεώργιε Τ., ''Για μένα άξιος κριτής, είναι μονάχα ο Θεός'' που λέει κι η αείμνηστη Ρίτα!

 4. μπαγασάκος avatar
  μπαγασάκος 24/11/2014 15:44:43

  Εγώ πάλι έχω χάσει μέλος της στενής οικογένειας από καρκίνο και έχω άλλο μέλος επίσης της στενής οικογένειας που τον παλεύει χρόνια τώρα, αφήνω την ευρύτερη οικογένεια γιατί θα ξημερωθούμε, και δε βρήκα σ' αυτά καμιά απόδειξη ότι δεν υπάρχει Θεός. Τολμώ να πω, αντίθετα, ότι οι τελευταίες επί Γης μέρες της μάνας μου ήταν ίσως οι πιο ένθεες μέρες της ζωής μου, μακάρι να είχα κρατήσει αυτή την ενθεότητα στη μετέπειτα πορεία μου. Προφανώς το πώς ερμηνεύει και βιώνει κανείς τις εμπειρίες της ζωής του... δεν εξαρτάται από τις εμπειρίες αυτές καθ' αυτές :-).

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ μπαγασάκος 24/11/2014 19:50:06

   Μπράβο σου και ο Θεός να αναπαύει τη μητέρα σου αδελφέ.

 5. roadrunner avatar
  roadrunner 24/11/2014 16:04:56

  Ανοησίες αλά ιταλιάνα ! Ο καρκίνος είναι δυστυχώς, ανθρώπινο δημιούργημα των τελευταίων δεκαετιών. Ανθρώπινο δημιούργημα είναι η θανατηφόρα ρύπανση του περιβάλλοντος με πάσης φύσεως τοξικά ή πυρηνικά ή ότι άλλα απόβλητα. Δεν είναι ο Θεός αυτός που παρασκευάζει δηλητήρια, δεν είναι ο Θεός αυτός που τα παρεμβάλει στην τροφική αλυσίδα. Ανθρώπινο δημιούργημα είναι η μόλυνση του αέρα που αναπνέουμε. Ανθρώπινο δημιούργημα είναι ο υπερκαταναλωτισμός, η εργασιακή εξάντληση, το υπέρμετρο άγχος, η απάνθρωπη κατάθλιψη, που οδηγεί τον άνθρωπο μακριά από τη φύση του και άρα πιο κοντά στην αρρώστια. Όχι να φορτώνουμε στο Θεό τις αμαρτίες κάποιων μιαρών ανθρώπινων εγκεφάλων που χτίζουν καριέρες και επενδύουν στην εφεύρεση διαρκώς νέων μεθόδων κατά της ανθρώπινης φύσης. Ο Θεός υπήρχε από καταβολής κόσμου, στις καρδιές όσων πίστευαν χιλιετίες πίσω. Τότε που η λέξη καρκίνος ήταν άγνωστη, σε τί είδους απόδειξη θα κατέφευγε ο κάθε νεοταξίτης θεομπαίχτης για να επαληθεύσει τη μη-υπάρξη του Θεού ;

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ roadrunner 24/11/2014 19:54:52

   Το μόνο που θεωρώ καλό να προσθέσω είναι ότι αυτοί οι ψευτοφιλόσοφοι επιστήμονες των 2-3 τελευταίων αιώνων, στο στενό μυαλουδάκι τους έχουν τον -ενδεχόμενο για αυτούς- Θεό ως έναν δικαστή που πρέπει να τιμωρεί και να απαγορεύει δια ροπάλου την αμαρτία. Και επειδή δε βλέπουν να ενεργεί έτσι δεν τον πιστεύουν. Μα αυτό θα ήταν άθλιο για τον Παντοκράτορα καθώς θα έμπαιναν όλοι στον παράδεισο-φυλακή με το ζόρι. Τώρα θα πάει ο καθένας όπου θέλει με την ελεύθερη επιλογή του. Και οι αδικούμενοι στην αιώνια ζωή ενώ οι αδικούντες στην αιώνια κόλαση. Τι πιο δίκαιο; Αλλά είπαμε... ψευτοφιλόσοφοι και ηθικιστές της πλάκας με θεό τους το στενό τους κεφάλι...

 6. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 24/11/2014 18:58:18

  Κάποτε,στη θέση του καρκίνου ως απόδειξη ότι ''δεν υπάρχει Θεός'' ήταν η πανὠλη,αργότερα η ελονοσία,ύστερα η λέπρα... Όταν όμως οι άνθρωποι έβρισκαν τις κατάλληλες θεραπείες,τότε πιθανόν ''ανακάλυπταν'' και το Θεό. Πώς είναι σίγουρος ο Καθηγητής ότι κάποτε δεν θα γίνει το ίδιο και με τον καρκίνο; Και πώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι θεραπεύονται εντελώς από τον καρκίνο; Η φανέρωση του Θεού στη ζωή μας είναι μυστική και πνευματική.Δεν έγκειται στο να μας κάνει καλά,ή στο να μην επιτρέψει να μας παρουσιαστεί κάποια δύσκολη αρρώστεια. Όλοι μας κάποια στιγμή θα πεθάνουμε κι ο καθένας από κάτι,είτε από καρκίνο,είτε από εγκεφαλικό ή από αυτοκινητιστικό. Ακόμη κι ο Λάζαρος που ανέστησε ο Χριστός,αργότερα ξαναπέθανε. Η παρουσία του Θεού μας δίνει την αίσθηση της σωτηρίας,την αίσθηση ότι κι αν πονάμε,μπορούμε να αισθανόμαστε την πνευματική του παρουσία στη ζωή μας.

 7. Naruto avatar
  Naruto 24/11/2014 19:07:32

  Ο θεός μας έδωσε ελεύθερη βούληση να αποφασίζουμε για τις πράξεις μας . Μας έστειλε και τον Χριστό και μας δίδαξε τι πρέπει να κάνουμε ,ποιες να ειναι αυτές οι πράξεις , το τι θα κάνουμε μετά εξαρτάται απο εμάς του ίδιους . Εμείς προτιμούμε να αλληλοσφαζόμαστε , να εγκληματούμε και να αμαρτάνουμε κάθε μέρα , σε αυτό δεν φταίει ο Θεός .

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Naruto 24/11/2014 19:57:42

   Ακριβώς! Κάποιοι θα ήθελαν το Θεό ως τιμωρό, αλλά δεν καταλαβαίνουν ότι αν το έπραττε ούτε οι ίδιοι θα γλίτωναν. Δεν κατάλαβαν ποτέ το "ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο βαλέττω".

   • Ρηνα avatar
    Ρηνα @ Γεώργιος Τ. 24/11/2014 21:10:04

    Περασε ποτε απο το μυαλο των ανθρωπων μεσα σ αυτο το παγκοσμιο κακο ποσοι σωζονται; Πως η δυναμη του Θεου καταφερνει απο το πικρο να βγαζει γλυκο; Οι μεγαλυτεροι Αγιοι αλλα και οι συγχρονοι γερονταδες συμφωνουν ολοι οτι σε περιοδους πεινας, πολεμων και αναταραχων της ανθρωποτητας σωζονται περισσοτεροι απ οσοι σε περιοδους ευημεριας και ευζωϊας......Αυτο κατι λεει για το πως μεταχειριζεται ο Παντογνωστης τη φαρετρα του και που στοχευουν τα βελη του. Σε μια καλη ζωη 100 το πολυ χρονων η μηπως καπου αλλου που πρεπει απο εδω να δωσουμε εξετασεις; Ο Αγιος Πορφυριος ο Νεος ο Καυσοκαλυβιτης ειχε πει καποτε οτι το φαρμακο του καρκινου τοχουν οι γιατροι μεσ τα ματια τους, αλλα συσκοτιζει ο Θεος και δεν το βρισκουν γιατι γεμιζει ο Παραδεισος απο τους καρκινοπαθεις...... Αλλη η κριση η δικη μας και αλλη του Θεου.

 8. Αιρετικός avatar
  Αιρετικός 24/11/2014 21:11:27

  Ο Ουγκώ διηγείται ότι στο δωμάτιό του μπήκε μία πεταλούδα που αγωνιζόταν να βρει το παράθυρο για να βγει έξω στην ελευθερία. Όταν προσπάθησε να την πιάσει για να τη βοηθήσει, εκείνη σπαρταρούσε. Ήθελε να την ελευθερώσει αλλά εκείνη το αγνοούσε. Το ίδιο και ο Θεός με τον πόνο. Μας συνθλίβει για να μας βγάλει έξω, στην ελευθερία. Υ.γ. Θα πρότεινα επίσης για ανάγνωση το βιβλίο του Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικολάου Χατζηνικολάου, "Εκεί που δεν φαίνεται ο Θεός"...

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ Αιρετικός 24/11/2014 21:25:25

   Πολύ δυνατό βιβλίο! Όπως επίσης και το ''Πίσω μας στέκει ο Θεός'' του Hans Gillian.

 9. Γρηγορης avatar
  Γρηγορης 25/11/2014 16:05:15

  "Αν υπαρχει Θεος, ελπιζω καποτε, καποιος να τον συγχωρεσει..." (Γραμμενο με αιμα σε τοιχο στο Αουσβιτς)

 10. Νέστωρ avatar
  Νέστωρ 25/11/2014 19:27:39

  Δεν την είδαμε βέβαια την απόδειξη, είδαμε μόνο την άποψη! Μου θυμίζει τον Φερμά και τη σημείωσή του στο περιθώριο ενός βιβλίου με έργα του Διόφαντου ότι έχει βρει την απόδειξη σε μιά εικασία που αναγραφόταν εκεί αλλά ότι το περιθώριο είναι μικρό για να τη χωρέσει... Ο γιατρός ίσως είναι δικαιολογημένος να τα γράφει αυτά διότι ως φραγκοπαπικός που ανατράγηκε αγνοεί την Ορθόδοξη πρακτική. Αν ήξερε Ελληνικά, θα του συνιστούσα να διαβάσει την θεολογία του πατρός Ιωάννη Ρωμανίδη, να ενημερωθεί λιγάκι και να μην εκτίθεται έτσι... Αν δεν υπήρχε Θεός, δεν θα υπήρχαν άγιοι. Αλλά άγιοι υπήρξαν, υπάρχουν, και θα υπάρχουν, οπότε υπάρχει Θεός. Όσα όμως δεν φτάνουν κάποιοι, τα κάνουν κρεμαστάρια, αντί να παραδεχτούν την προσωπική τους αδυναμία ή αρνητικότητα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.