Ο Στίβεν Χόκινγκ ψάχνει για  εξωγήινους
21/07/2015 16:35
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Στίβεν Χόκινγκ ψάχνει για εξωγήινους

Μια νέα προσπάθεια να απαντήσει στο ερώτημα αν υπάρχει ζωή κάπου αλλού στο διάστημα ξεκίνησε ο καθηγητής Στίβεν Χόκινγκ. Η επιχείρηση λέγεται ότι είναι η μεγαλύτερη όσον αφορά την αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης.

Η δεκαετής προσπάθεια θα αναζητά εκπομπή σημάτων από το ένα εκατομμύριο αστέρια που βρίσκονται πιο κοντά στη Γη. Η πρωτοβουλία των 100 εκατ. δολ. ξεκίνησε από την ομάδα Breakthrough Initiatives της Royal Society του Λονδίνου. Μιλώντας κατά την έναρξη, ο καθηγητής Χόκινγκ είπε: «Κάπου στο σύμπαν, ίσως, η ευφυής ζωή μπορεί να είναι βλέπει τα φώτα μας και να γνωρίζει τι σημαίνουν. Ή μήπως τα φώτα μας περιπλανιούνται σε ένα άψυχο σύμπαν –σαν αθέατοι φάροι που ανακοινώνουν ότι εδώ, σε ένα βράχο, το Σύμπαν ανακάλυψε την ύπαρξή του. Είτε έτσι είτε αλλιώς, δεν υπάρχει μεγαλύτερο ερώτημα. Ήρθε η ώρα να δεσμευτούμε για την εύρεση της απάντησης: το αν υπάρχει ζωή πέρα από Γη.

Είμαστε ζωντανοί. Είμαστε ευφυής. Πρέπει να ξέρουμε».

Όσοι βρίσκονται πίσω από την πρωτοβουλία υποστηρίζουν ότι είναι η μεγαλύτερη επιστημονική έρευνα που έχει αναληφθεί ποτέ για σημάδια ευφυούς ζωής πέρα από τη Γη. Σχεδιάζουν η έρευνα να καλύψει 10 φορές περισσότερο ουρανό από τα προηγούμενα προγράμματα και να σκανάρει πέντε φορές περισσότερο ραδιοφάσμα, 100 φορές πιο γρήγορα. Θα περιλαμβάνει την πρόσβαση σε δύο από τα πιο ισχυρά τηλεσκόπια του κόσμου, το τηλεσκόπιο Green Bank στη Δυτική Βιρτζίνια και το τηλεσκόπιο Parkes στη Νότια Νέα Ουαλία, στην Αυστραλία.

Μεταξύ αυτών που θα ασχοληθούν με την έρευνα είναι και ο αστρονόμος λόρδος Μάρτιν Ρις. «Η αναζήτηση της εξωγήινης ζωής είναι η πιο συναρπαστική αναζήτηση της επιστήμης του 21ου αιώνα. Σκοπεύουμε να θέσουμε την έρευνα στο ίδιο επίπεδο με τα άλλα απόλυτα επιστημονικά ερωτήματα», είπε. Το κοινό θα κληθεί να συμμετάσχει στις προσπάθειες για την εξεύρεση ενός σήματος από έναν άλλο κόσμο, μέσω του προγράμματος SETI @ home.

Ο Γιούρι Μίλνερ, ένας δισεκατομμυριούχος στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας με έδρα τις ΗΠΑ, και ιδρυτής της πρωτοβουλίας, είπε πως η τεχνολογία είχε αναπτυχθεί σε τέτοιο σημείο ώστε είναι δυνατόν να ακούσουμε σημάδια εξωγήινης νοημοσύνης σε μια ορθή επιστημονική βάση. Όπως δήλωσε: «Η τρέχουσα τεχνολογία μας δίνει μια πραγματική ευκαιρία να απαντήσουμε σε μία από τις μεγαλύτερες ερωτήσεις της ανθρωπότητας: Είμαστε μόνοι; Με την πρωτοβουλία Breakthrough Listen δεσμευόμαστε να φέρουμε την προσέγγιση της Silicon Valley στην αναζήτηση ευφυούς ζωής στο Σύμπαν. Η προσέγγισή μας στα δεδομένα θα είναι ανοικτή και θα εκμεταλλευθούμε την επίλυση προβλημάτων με τη δύναμη των κοινωνικών δικτύων».

Ο καθηγητής Χόκινγκ πρόσθεσε ότι η αναζήτηση ήταν μια από τις σημαντικότερες επιστημονικές επιδιώξεις της ανθρωπότητας. «Για να κατανοήσουμε το Σύμπαν, θα πρέπει να γνωρίσουμε τα άτομα - τις δυνάμεις που τα δεσμεύουν, το περίγραμμα του χώρου και του χρόνου, τη γέννηση και το θάνατο των άστρων, το χορό των γαλαξιών, τα μυστικά των μαύρων τρυπών», εξήγησε. «Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Αυτές οι ιδέες δεν μπορεί να εξηγήσουν τα πάντα. Μπορούν να εξηγήσουν το φως των αστεριών, αλλά όχι και τα φώτα που λάμπουν από τον πλανήτη Γη. Για να κατανοήσουμε αυτά τα φώτα, θα πρέπει να γνωρίσουμε τη ζωή και το πνεύμα».

bbc.com

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.