#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/02/2013 14:03
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο… Παπανδρέου πρωταγωνιστεί σε παράσταση στο ΠαρίσιΈνας τσολιάς με το πιστόλι στον κρόταφο κι από πάνω τίτλος «Vive la crise» (Ζήτω η κρίση). Μια σκληρή εικόνα με έναν τίτλο χαρούμενο. Πρόκειται για την αφίσα της παράστασης που παρουσιάζει στο Παρίσι ο Αλέξανδρος Κολλάτος, γιος του πάντα καυστικού και γνωστού σκηνοθέτη, Δημήτρη Κολλάτου. «Ήθελα να παίξω με την αντίφαση, εξάλλου στην αντίφαση στηρίζεται και όλο το έργο. Η κωμωδία σε αντίθεση με την τραγωδία, το γέλιο με το δάκρυ, το κωμικό στοιχείο με το δραματικό» αναφέρει στον «ΤτΚ» ο νέος σκηνοθέτης και ηθοποιός.

Ο Αλέξανδρος Κολλάτος κάνει καριέρα στο Παρίσι, όπου και γεννήθηκε από μητέρα Γαλλίδα, την επίσης ηθοποιό, Αρλέτ Μπομάν. Μεγάλωσε και σπούδασε στην Ελλάδα πριν συνεχίσει τις σπουδές του στη γενέτειρά του. Ήταν περίπου πριν από δέκα χρόνια που βραβεύθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για το ρόλο του ως αυτιστικού παιδιού στην ταινία του πατέρα του «Η ζωή με τον Άλκη».

Την περασμένη Πέμπτη έγινε η πρεμιέρα της νέας του παράστασης την οποία παρακολούθησε με περηφάνια και ο πατέρας του. Πρωταγωνιστής ο Γιώργος Παπανδρέου ή μάλλον ένας Γάλλος ηθοποιός και πραγματικός σωσίας του που επιτυγχάνει εξαιρετικά τη διακωμώδηση του πρώην πρωθυπουργού. «Ο κόσμος γελάει πολύ με το χαρακτήρα του Παπανδρέου, είναι συγκλονιστικό. Δεν το φανταζόμουν ότι θα είχε τέτοια απήχηση» λέει ο σκηνοθέτης.

Η επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου ως κεντρικού προσώπου της παράστασης δεν είναι καθόλου τυχαία. Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Κολλάτο, αυτός είναι που έβαλε τον ελληνικό λαό στην κατάσταση που βρίσκεται τώρα και πρέπει να το πούμε. «Οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του για να μπορέσει κι ο λαός να ξεφύγει από αυτό το αδιέξοδο. Τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, έτσι ώστε να αποφευχθούν η βία και η αιματοχυσία και η Ελλάδα να προχωρήσει, ξεπερνώντας το δίλημμα του “ποιος φταίει”. Δεν μπορεί ο αναγνωρισμένος πλέον από την Ευρώπη ως ο πιο αποτυχημένος πρωθυπουργός να είναι πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, αλλιώς τι παράδειγμα θέτει η Ευρώπη; Πρόκειται για λάθος το ότι το του επέτρεψαν να φύγει με πολιτικό τίτλο».

Για το νέο δημιουργό, η περίοδος που χαράζει την πορεία της χώρας μας ιστορικά είναι από το 2010 μέχρι το 2012 κι αυτή είναι και η περίοδος που τον ενδιαφέρει. «Η πολιτική δύναμη είναι αυτή που αποφασίζει και κινεί τα νήματα μίας χώρας και πρωταγωνιστής της είναι αδιαμφισβήτητα ο Παπανδρέου».

Η παράσταση είναι πρωτοποριακή. Ο Κολλάτος συνδυάζει τη γαλλική και την ελληνική γλώσσα χρησιμοποιώντας ηθοποιούς κι από τις δύο χώρες με σκοπό να πλησιάσει την κατάσταση όσο το δυνατόν καλύτερα, να παίξει ανάμεσα στις δύο γλώσσες και κουλτούρες. Το φολκλορικό στοιχείο είναι έντονο: «Συμβάλλει στην αφαίρεση της ιδέας που έχουν οι περισσότεροι Γάλλοι για την Ελλάδα, ότι πρόκειται δηλαδή μόνο για σουβλάκι, συρτάκι και τσολιάδες. Είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος που αυτό λειτούργησε. Οι Έλληνες είναι περήφανος λαός, φιλόξενος κι ενθουσιώδης και σίγουρα όχι πιο “αλήτες” από τους υπόλοιπους. Εξάλλου ποιος λαός δεν έχει τα κουσούρια του;».

Η ελληνογαλλική αυτή συνεργασία έχει συμβολικό νόημα για το σκηνοθέτη, ο οποίος μιλάει για τη λάθος εντύπωση που έχουν οι Γάλλοι κι όχι μόνο για τον ελληνικό λαό. «Στην Ευρώπη νομίζουν ότι ο λαός έκλεψε, ενώ στην πραγματικότητα μια πολιτική τάξη έκλεψε, μαζί και κάποιες οικογένειες, με αποτέλεσμα τώρα να πουλάμε την πλούσια γη μας για ψίχουλα». Οι Γάλλοι θεατές παραδέχονται πως δεν μπορούσαν ποτέ να φανταστούν πως έτσι είναι στην πραγματικότητα να βιώνεις μια οικονομική κρίση. «Δεν μπορώ να καταλάβω πώς μπορεί μια μάνα να λέει στο παιδί της “φύγε από τη χώρα, πήγαινε αλλού να γλιτώσεις”», μας είπε ένας Γάλλος θεατής μετά το τέλος της παράστασης.

Ο σκηνοθέτης θέλει να δώσει στον Γάλλο να καταλάβει πως αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι συγκλονιστικό κι ότι η Γαλλία οφείλει να συμβάλει στο να βγει η χώρα μας από αυτό το αδιέξοδο. Δεν επιτρέπεται, όπως λέει, να καταπιέζεται και να στριμώχνεται με τέτοιο άγριο τρόπο από την Ευρώπη. Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Πιέρ Μοσκοβισί, είπε πρόσφατα πως μελετούν την Ελλάδα μέσα από στατιστικές και αρχεία. «Δεν φτάνει, πρέπει να δουν από κοντά τι γίνεται, να ακούσουν τους ανθρώπους, να δουν την κοινωνία. Αν την αφήσουν έτσι, είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούμε σε εγκλήματα και βία όπως είχε γίνει και με τη Marfin κι αυτό είναι κάτι που δεν θέλω καθόλου. H βία θα είναι μόνο η αρχή. Γι’ αυτόν το λόγο μιλάω τώρα γι’ αυτό, ώστε να ευαισθητοποιηθούν και οι ξένοι και να αποφευχθούν όλα αυτά πριν να είναι πολύ αργά».

Σύμφωνα με τον Κολλάτο, το θέατρο δεν δίνει λύσεις, δεν κάνει πολιτική, αλλά ασφαλώς σήμερα μπορεί να είναι πολιτικό, με την έννοια ότι συμμετέχει, μιλάει, παρουσιάζει. Σκοπός του είναι να καταδείξει τις ευθύνες μέσω της υπερβολής και της διακωμώδησης.

«Μου αρέσει το θέατρο που είναι κοντά στην πρόκληση, που συζητάει τα μεγάλα θέματα, τα πολιτικά, τα κοινωνικά, τα οικονομικά, το θέατρο που είναι κοντά στην κοινωνία. Αυτό που είναι ζωντανό, καυστικό, επίκαιρο, αριστοφανικό». Όπως λοιπόν ο Αριστοφάνης χρησιμοποιούσε τους ζωντανούς χαρακτήρες της εποχής του, έτσι κι ο Κολλάτος. Μπορεί βέβαια ο σατιρικός ποιητής του 5ου αιώνα ενίοτε να τους αδικούσε, αλλά στο θέατρο η υπερβολή επιτρέπεται.

Στην προκειμένη περίπτωση όμως ο σκηνοθέτης δεν θεωρεί πως αδικεί κανέναν: «Τα κείμενα είναι γραμμένα σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του Παπανδρέου με λίγες μικρές αλλαγές. Είναι οι δηλώσεις του μεταφρασμένες στα γαλλικά».

Το έργο θα συνεχιστεί για άλλους 4 μήνες, στα σκαριά και κινηματογραφική ταινία

 

Ο Αλέξανδρος Κολλάτος και η θεατρική του ομάδα, ανάμεσά τους και η γυναίκα του και ηθοποιός, Δήμητρα Χαριτοπούλου, θα συνεχίσουν την παράσταση στο Παρίσι γι’ άλλους 4 μήνες. Όπως δηλώνει, του αρέσει να παίζει με τις γλώσσες και νιώθει τυχερός που έχει μια ομάδα με πολύ καλή ενέργεια που απαρτίζεται από νέα παιδιά με διαφορετικές κουλτούρες. Με προτάσεις από Βερολίνο και Αμστερνταμ, θα συνεχίσει να ευαισθητοποιεί την Ευρώπη πάνω στην ελληνική πραγματικότητα. Λάτρης όλων των τεχνών, αλλά σαφώς κερδισμένος από τη ζωντάνια και την αμεσότητα του θεάτρου και του κινηματογράφου, ετοιμάζει μια ταινία στη Γαλλία. «Πρόκειται για ένα γαλλικό δράμα που δουλεύω εδώ κι 6 χρόνια, το σενάριο έχει ολοκληρωθεί κι αν όλα πάνε καλά θα μπει σε παραγωγή από τον Οκτώβρη του 2013».

Γιάννης Δαββέτας, στον "Τύπο της Κυριακής"

           

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιώργος Π. και ... avatar
  Γιώργος Π. και ... 03/02/2013 14:43:42

  «Η επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου ως κεντρικού προσώπου της παράστασης δεν είναι καθόλου τυχαία. Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Κολλάτο, αυτός είναι που έβαλε τον ελληνικό λαό στην κατάσταση που βρίσκεται τώρα και πρέπει να το πούμε. «Οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του για να μπορέσει κι ο λαός να ξεφύγει από αυτό το αδιέξοδο. Τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, έτσι ώστε να αποφευχθούν η βία και η αιματοχυσία και η Ελλάδα να προχωρήσει, ξεπερνώντας το δίλημμα του “ποιος φταίει”. Δεν μπορεί ο αναγνωρισμένος πλέον από την Ευρώπη ως ο πιο αποτυχημένος πρωθυπουργός να είναι πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, αλλιώς τι παράδειγμα θέτει η Ευρώπη; Πρόκειται για λάθος το ότι το του επέτρεψαν να φύγει με πολιτικό τίτλο».»

  Αυτονόητη αλλά απαραίτητη η επισήμανση από έναν θεατράνθρωπο καθώς υπάρχουν ακόμα αμετανόητοι "νοσταλγοί" του ΓΑΠ.
  Βέβαια αν έχεις "πλάτες" διάβαινε...
  Η επιβράβευσή του ήταν μεταξύ άλλων και ο εξευτελισμός της επιστήμης με το να παριστάνει τον αερομεταφερόμενο επισκέπτη καθηγητή σε διακεκριμμένα πανεπιστήμια.
  Το ξαναλέω: "κανείς δεν καταστρέφει μια ολόκληρη εθνική κοινωνία, αν δεν έχει ισχυρούς συνοδοιπόρους".
  Δεν ξέρω αν είναι ο Σόρος, ή όποιος άλλος, αυτό που ξέρω και βλέπω είναι πως ο "κύριος" επιβραβεύεται για τις υπηρεσίες που προσέφερε, πρώτα και κύρια με το να θωρακίζεται και να νομιμοποιείται στη συνείδηση του κόσμου, άλλοτε ως "στοχαστής", άλλοτε ως πρόεδρος της σοσιαλιστικής διεθνούς, άλλοτε σαν περιζήτητος πολυπράγμων και οικουμενικός επισκέπτης καθηγητής.

 2. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 03/02/2013 21:57:15

  Το άσχημο είναι ότι πρωταγωνίστούσε και σε παράσταση στην Ελλάδα απο τον Οκτώβρη του 2009 μέχρι πριν λίγους μήνες.
  Και παρότι ο ίδιος είναι για γέλια η παράσταση δεν ήταν καθόλου κωμωδία.

  • JE NE REGRETTE RIEN avatar
   JE NE REGRETTE RIEN @ Γιώργος Αχαιός 03/02/2013 23:02:53

   @Γιώργο Αχαιέ, σωστή η πικρή παρατήρησή σου...
   Μπράβο στον Κολλάτο, μακάρι να είχαν κάνει το ίδιο άλλοι ηθο-ποιοί (δηλ. σκηνοθέτες γιά τους αρχαίους, οι σημερινοί ηθοποιοί λέγονταν υποκριτές) γιά να ενημερώσουν τους Ευρωπαίους εταίρους μας γιά το δράμα των Ελλήνων και την κατάφορη αδικία πρός το λαό μας.
   Δεν έχουν ιδέα οι περισσότεροι Ευρωπαίοι...
   Αλλά όλοι οι καλλιτέχνες και ο πνευματικός κόσμος γενικώτερα κοιμάται ύπνον βαθύ.
   Εν τω μεταξύ,-βγαίνω λίγο από το θέμα-διάβασα στο σημερινό "Βήμα"
   ένα απαράδεκτο,εξοργιστικό άρθρο με θέμα την επίσκεψη ενός Ευρωπαικού Επιτρόπου (άλλος ένας...) στο Πεδίο του Αρεως γιά να μιλήσει με τους "κακόμοιρους"μετανάστες πού υποφέρουν από τους κακούς ρατσιστές Ελληνες. Ειχε και το θράσος ένας Νιγηριανός λαθρο να του πεί ότι άν ήταν Ελληνας (ο Επίτροπος) δεν θα του... μίλαγε!.
   Τα σχόλια περιττεύουν. Εχουν ξεπεραστεί τα όρια πρό πολλού με τον ρατσισμό εναντίον των Ελλήνων.
   Οσο γιά το "Βήμα"... όταν έχουμε τέτοιες Ελληνικές εφημερίδες, τι να τις κάνουμε τις ...εχθρικές ξένες;
   Βγάζουμε τα ματάκια μας με τα χεράκια μας.

   • Γιώργος Αχαιός avatar
    Γιώργος Αχαιός @ JE NE REGRETTE RIEN 04/02/2013 11:56:22

    Όποιος ευρωπαίος κόπτεται για τα δικαιώματα των λάθρο στην Ελλάδα, μπορεί να τους πάρει στην χώρα του για να μην βασανίζονται απο τους κακούς Έλληνες.

    Αλλά τι είδους σαδιστικά γουρούνια είναι και αυτοί οι ευρωπαίοι που ενώ γνωρίζουν πόσο βασανίζονται οι λάθρο στην Ελλάδα, ούτε σκέψη να τους φιλοξενήσουν οι ίδιοι στις χώρες τους;;;;

    Απεναντίας κάνουν τα πάντα για να μείνουν οι αγαπημένοι τους λάθρο στην ελλάδα και να βασανίζονται επ' άπειρον!

    Γιαυτό ευφερίσκουν δουβλίνα 1, 2 κτλ για να εξασφαλίσουν ότι ακόμη κι αν πρόσκαιρα κάποιος λάθρο δραπετεύσει απο την χώρα - κολαστήριο, θα τον ξαναφέρουν ξανά εδώ πέρα. Μα δεν είναι παράνοια;

 3. JE NE REGRETTE RIEN avatar
  JE NE REGRETTE RIEN 04/02/2013 18:07:44

  @Γ. Αχαιέ, όλο το θέμα της λαθρομετανάστευσης (του εποικισμού, σωστότερα) είναι παράνοια, υποκρισία, σουρρεαλισμός...Εννοείται.
  Στην προκειμένη περίπτωση όμως στέκομαι σε 2 σημεία :
  1) Στο ΘΡΑΣΟΣ των λαθρο, που είναι παράνομα στην πατρίδα μας και μας... βρίζουν και από πάνω ...
  2) Στους Ελληνες δημοσιογράφους πού δέχτηκαν να κάνουν τέτοιο ρεπορτάζ, χωρίς να πούν αυτά πού έπρεπε στον Επίτροπο και φυσικά στο απαράδεκτο
  λαθρολάγνο "Βήμα"
  Οσο γιά τον Λετονό Επίτροπο,ποιός μετανάστης έχει όρεξη να πάει στη ...Λετονία ;

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ JE NE REGRETTE RIEN 04/02/2013 18:24:49

   Χα χα! Λετονός ήταν ο λεγάμενος;;;;;
   Εντάξει, έχει δίκιο τότε.
   Ο άνθρωπος, εν πολλοίς, έχει λόγους να ταυτίζεται με τους Λάθρο.

   Δεν πρέπει να απορείς ή να εκνευρίζεσαι με το θράσος των εχθρών της Ελλάδος. Εγώ μόνο με την ανοησία κάποιου καλού έλληνα που έχει καλές προθέσεις αλλά δεν ξέρει πως να οφελήσει αντί να βλάψει την πατρίδα, συγχύζομαι.

   Όταν όμως μιλάμε για εχθρούς της χώρας δεν πρέπει να εκνευριζόμαστε γιατί αυτή είναι η δουλειά τους: και να είναι θρασείς και να μας διαβάλουν και να επιθυμούν ότι χειρότερο για μας.
   Εμείς τι κάνουμε απο την πλευρά μας είναι το θέμα. Υπερασπιζόμαστε όπως πρέπει τον εαυτό μας; Περνάμε στην αντεπίθεση; Ή καθόμαστε και κλαψουρίζουμε για το τι μας κάνουν οι κακοί οι τούρκοι, οι κακοί οι σκοπιανοί, λίγοι προδότες αρθρογράφοι;;;;

 4. JE NE REGRETTE RIEN avatar
  JE NE REGRETTE RIEN 05/02/2013 18:37:39

  Γ.Αχαιέ...άν και περιττεύει η προσφώνηση ...διότι εξελίσσεται σε διάλογο η συζήτηση !!!
  Λοιπόν: Ανοίγεις τεράστιο θέμα.(εν τω μεταξύ έχει πλάκα διότι ξεκίνησα εγώ ...εκτός θέματος , απάντησες εσύ και τώρα η συζήτηση δεν έχει καμία σχέση με τον τίτλο, δηλ.την παράσταση στο Παρίσι !!!Να δούμε πού θα φτάσει, χαχα )
  Εχεις απόλυτο δίκιο σε όσα λές.
  Δηλαδή κατ'αρχήν συμφωνείς ότι ρεπόρτερ του "Β" έχει "δόλο". Ολη η "πολιτική" της εφημερίδας σε αυτό το θέμα είναι ανθελληνική. Αν το σκεφθεί κανείς είναι τρομερό...
  Οσο γιά τους "άλλους", δηλ. αυτούς πού αναφέρεις σαν "ακούσιους",πού από καλωσύνη και αφέλεια μας βλάπτουν, ναί και αυτό είναι εξοργιστικό αλλά και... οδυνηρό.
  Συμβαίνει συχνά, τελικά είμαστε ακόμη πονόψυχοι και αλτρουιστές και άς προσπαθούν να μας πείσουν γιά το αντίθετο...Μου θυμίζει τη μάνα πού αντί να υπερασπιστεί το παιδάκι της σε ένα παιδικό τσακωμό με ανωτερότητα δικαιολογεί το ξένο παιδάκι ...Τουλάχιστον η μητέρα μου, πάντα αυτό έκανε...
  Τέλος, γιά το τι κάνουμε εμείς, α ! εδώ είμαι κατηγορηματική ! Προσωπικά,ούτε κλαψουρίζω ούτε κάθομαι παθητική. Περισσότερα δεν μπορώ να πώ διότι είναι δημόσιο βήμα .
  Φιλικά

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.