
Ο «Μεγάλος Αδελφός» είναι ήδη εδώ!
Αν έχετε κινητό, τότε δεν έχετε καμιά προστασία στην ιδιωτική σας ζωή.
Οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας ξέρουν πολύ περισσότερα για όλους μας, από όσο φανταζόμαστε. Μπορούν και παρακολουθούν το που πάμε, ενώ διατηρούν αρχεία για το οτιδήποτε κάνουμε μέσω του κινητού μας.
Πολλές εταιρίες μάλιστα, πουλάνε αυτές τις πληροφορίες σε οποιονδήποτε θέλει να τις αγοράσει. Ακόμη και στις κρατικές αρχές ασφαλείας.
Αποτελεί κοινό μυστικό, ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση (ΗΠΑ) παρακολουθεί και καταγράφει όλες τις κλήσεις από κινητά. Η συζήτηση που είχατε σήμερα με τον φίλο σας θα αρχειοθετηθεί και θα παραμείνει καταχωρημένη σε κάποια κεντρική τράπεζα πληροφοριών, για πολλά χρόνια στο μέλλον.
Στη πραγματικότητα, όποιος χρησιμοποιεί κινητό, αποδέχεται να είναι ένα ψηφιακός κρατούμενος.
Και δεν είναι μόνο οι κρατικές αρχές, που θα πρέπει να μας ανησυχούν. Είναι οποιοσδήποτε θέλει να μας παρακολουθήσει.
Υπάρχουν ειδικά προγράμματα που επιτρέπουν σε κάποιον χάκερ να μας ακούει, ακόμη κι αν το κινητό μας είναι σβηστό. Δυστυχώς, οι περισσότεροι χρήστες κινητών, αγνοούν αυτή τη πραγματικότητα.
Σύμφωνα με το CNN, η εταιρία σου «…ξέρει που κατοικείς, ποια σάιτ επισκέπτεσαι, τι εφαρμογές κατεβάζεις, ποια βίντεο παρακολουθείς, και που βρίσκεσαι ανά πάσα στιγμή. Τώρα, κάποιες εταιρίες έχουν αρχίσει να πουλάνε αυτές τις πολύτιμες πληροφορίες…».
Ποιοι αγοράζουν αυτές τις πληροφορίες; Δεν το γνωρίζουμε. Γνωρίζουμε όμως ότι οι αστυνομικές και άλλες αρχές, συνεχώς συλλαμβάνουν υπόπτους, εκμεταλλευόμενοι τα ιδιωτικά τηλεφωνικά στοιχεία, τα οποία τους δίνουν οι ίδιες οι εταιρίες.
Όπως γράφει η New York Times, αυτό γίνεται ακόμη και χωρίς εντάλματα:« Κάποτε η καταγραφή των συνομιλιών ήταν αποκλειστικό προνόμιο των ομοσπονδιακών αρχών, αλλά τελευταία αποτελεί συνηθισμένο εργαλείο ακόμη και για τοπικά αστυνομικά τμήματα που το χρησιμοποιούν επιθετικά, και αγνοώντας την νομοθεσία…».
Μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, οι εταιρίες έχουν και ειδικό τιμολόγιο με το οποίο χρεώνουν τις αστυνομικές αρχές για τις πληροφορίες που τις δίνουν.
Στις ΗΠΑ, οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας είναι υποχρεωμένες από τον νόμο να μπορούν να εντοπίζουν το που βρίσκονται οι πελάτες τους, με ακρίβεια 100 μέτρων. Για αυτό, όποιος χρησιμοποιεί το κινητό του για να κάνει κάτι παράνομο, ας το ξανασκεφτεί.
Πολλές φορές, οι αρχές δεν χρειάζονται καν τη βοήθεια των εταιριών. Όπως έγραψε η Wall Street Journal, κάνουν χρήση ειδικών συσκευών «κοριών» (stingray devices). Αυτές οι συσκευές λειτουργούν ως πύργοι κεραίας, και μπορούν να κάνουν ότι κάνει ένας κανονικός πύργος κεραίας κινητής τηλεφωνίας.
Πρόκειται για συσκευές υψηλής τεχνολογίας, μεγέθους βαλίτσας, που κάνουν ότι ακριβώς κάνει και μια κανονική κεραία τηλεφωνίας. Σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση, οι κοριοί αυτοί δεν παραβιάζουν τα δικαιώματα των πολιτών που απορρέουν από την Τέταρτη Τροποποίηση του αμερικανικού Συντάγματος, αφού «οι πολίτες δεν μπορούν νόμιμα να απαιτήσουν ή να διεκδικήσουν την ιδιωτικότητα τους, όταν χρησιμοποιούν κινητά ή άλλα ασύρματα είδη τηλεπικοινωνιών».
Έτσι, αποδεικνύεται και επίσημα ότι όποιος χρησιμοποιεί κινητό, αποποιείται των συνταγματικών του δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με την ACLU, η αστυνομία μπορεί να εξάγει στοιχεία από τα κινητά των πολιτών ανά πάσα στιγμή. Μάλιστα, στη πολιτεία του Μίσιγκαν, χρησιμοποιούνται ειδικές φορητές συσκευές, με τις οποίες οι αστυνομικοί «κατεβάζουν» στοιχεία από τα κινητά όσων σταματούν για τροχαίες και άλλες παραβάσεις.
Όπως αναφέρει το CNET News, «οι συσκευές αυτές πωλούνται από την εταιρία Cellebrite, και μπορούν να κατεβάσουν SMS, φωτογραφίες, βίντεο, ακόμη και στοιχεία από το GPS, από τις περισσότερες μάρκες κινητών. Είναι μικρές στο μέγεθος, και μπορούν να παρακάμψουν τους διάφορους κωδικούς ασφαλείας πρόσβασης…».
Από την άλλη, το FBI μπορεί να δει τα πάντα, ακόμη κι αν το κινητό είναι σβηστό! Μπορεί και ενεργοποιεί από μακριά το μικρόφωνο της τηλεφωνικής συσκευής, με αποτέλεσμα να ακούγεται κάθε κοντινή συνομιλία.
Νομικά, η μέθοδος αυτή έχει την έγκριση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, και χρησιμοποιήθηκε αρχικά για τη παρακολούθηση μελών του οργανωμένου εγκλήματος (μαφία) της Ν. Υόρκης.
Υπάρχει η άποψη ότι η αμερικανική κυβέρνηση παρακολουθεί και καταγράφει όλες τις κλήσεις κινητών, για λόγους εθνικής ασφάλειας. Μάλιστα, μπορεί και συλλέγει στοιχεία για κλήσεις που έγιναν στο παρελθόν. Ο σκοπός είναι, σύμφωνα με την USA Today, να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων για οποιαδήποτε κλήση έχει γίνει ποτέ!
Ήδη φτιάχνεται το μεγαλύτερο κέντρο πληροφοριών όλων των εποχών στην έρημο της Γιούτα. Εκεί θα φυλάσσονται όλα τα ψηφιακά στοιχεία που συλλέγονται καθημερινά.
Σύμφωνα με το Wired, το εν λόγω κέντρο κόστισε $2 δισ, και θα αρχίσει να λειτουργεί τον Σεπτέμβριο του 2013. Στην πελώρια βάση δεδομένων του θα καταχωρούνται όλες οι μορφές επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων όλων των emails, των κλήσεων από κινητά, των αναζητήσεων στην Google, καθώς και άλλου είδους ψηφιακά στοιχεία όπως κλήσεις, πρόστιμα, αποδείξεις αγοράς, και οτιδήποτε άλλο ψηφιακό!
Για κάποιους που θεωρούν ότι η παρακολούθηση των τηλεφώνων μας είναι παράνομη, αρκεί να πούμε ότι το κράτος χρησιμοποιεί και εκμεταλλεύεται διάφορα παραθυράκια.
Για παράδειγμα, αν μια κλήση «πιαστεί» εκτός ΗΠΑ, και στη συνέχεια την κατευθύνουν σε κάποιο κυβερνητικό κτίριο εντός ΗΠΑ, τότε η όλη διαδικασία είναι νόμιμη.
Και όλα αυτά δεν συμβαίνουν μόνο στην Αμερική αλλά παντού στο κόσμο. Οι αρχές ασφάλειας πάρα πολλών κρατών, εκμεταλλεύονται την τεχνολογία προκειμένου να κάνουν συλλήψεις. Ακόμη και στο Ιράν, όπου οι εκεί Χριστιανοί έμαθαν να αφαιρούν εντελώς τις μπαταρίες από τα κινητά τους πριν ξεκινήσουν ιδιωτικές θρησκευτικές λατρείες σε σπίτια μυημένων. Αν δεν το κάνουν, υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστεί η αστυνομία.
Σε άρθρο του Bloomberg, αναφέρεται ότι οι μισοί τουλάχιστον πολιτικοί κρατούμενοι στο Ιράν, συνελήφθησαν μέσω παρακολούθησης και καταγραφής των συνομιλιών τους με κινητά τηλέφωνα.
Το συμπέρασμα είναι ότι όσο περνάει ο καιρός, και όσο αναπτύσσεται η τεχνολογία, τόσο ο κόσμος μας μετατρέπεται σε λιγότερο ιδιωτικό. Για αυτό και όλοι μας θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.
Αυτή τη στιγμή δημιουργείται ένα τεράστιο ψηφιακό κελί γύρω μας, και μια κοινωνία «Μεγάλου Αδελφού».
Ο κόσμος μας αλλάζει, και όχι πάντα προς το καλύτερο.
blacklistednews.com
S.A.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


ΣΧΟΛΙΑ
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .
Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.
+1000...ολοκληρωτισμός, φασισμός, νέα τάξη πραγμάτων, παγκοσμιοποίηση κλπ...όποια έννοια κι αν χρησιμοποιήσει κάποιος, η ουσία δεν αλλάζει..και το καταπληκτικό είναι ότι για όλα αυτά έχουν, εδώ κι εκατοντάδες χρόνια, μιλήσει κάποιοι...
..ζουμε την έκρηξη της πληροφορίας
..τι λέμε ?
..καλώς τόνε και ας άργησε ?
..η πετατε & τα κινητα ?
γιατι αυτη η -ΚΑΛΗ η ΚΑΚΗ- χρηση καθε τεχνολογικου επιτεύγματος φοβαμαι πως ειναι αδύνατον να διασφαλιστεί
..εκτός από την καθολική γνώση του
.. μην κάνεις κάτι που δεν θέλεις να σου κάνουν.
Σωστά! ή θα μάθουμε να επικοινωνούμε με σήματα καπνού, ή θα πρέπει κάποιοι να μας υποδείξουν ασφαλείς δρόμους στη χρήση των κινητών (κι όχι μόνο)..
@Zame
Ἡ καλύτερη λύση,νομίζω εἶναι νά μήν ἒχουμε κινητά smartphone,ἀλλά προηγούμενης τεχνολογίας.
Να έχουμε δηλαδή stupidphone; χαχαχα!
..με το κατεβασμα ενος διακοπτη..ποσο μπορει να γινει το μεγεθος της ζημιας ?
φοβαμαι πως ειναι μη αναστρέψιμος ο τεχνολογικός καλπασμός..
το ερώτημα είναι πώς μπορούμε να τον κάνουμε -πραγματικά & όχι κατεπίφαση- ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ποιο ΦΙΛΙΚΟ.
μετα μην ξεχναμε πως ειναι και ο "Mεγαλομετοχος" μιας αλλης ΚΑΛΠΑΖΟΥΣΑΣ ΛΑΙΛΑΠΑΣ που ειναι η ΑΝΕΡΓΙΑ .
οπότε προφανώς έχει να κάνει αν η ΧΡΗΣΗ της μετατραπει σε δυνάστη του ανθρώπου...κλπ
.. η για να εξυπηρετεί τον άνθρωπο.
Καλό το αστείο μεν, πολύ σωστή η πρόταση του φίλου δε. Και με απενεργοποιημένο το 3G, 4G εννοείται...
Χα χα,ὂχι σκέτα keyphone.
Το υλικό του αρχικού ρεπορτάζ από N.Y. Times:
http://www.nytimes.com/interactive/2012/04/01/us/celltraining_documents.html?ref=us
Καμιά συμβουλή;
Περί ιδιωτικότητας;
Ω ναι..και περί ασφάλειας....
Ξεκίνα από εδώ https://ssd.eff.org/ και εδώ http://zfoneproject.com/ αν και συνιστώ χαρτί, μολύβι και περιστερώνα...
χαχα..η τακτική ''περιστερώνας'' ήταν αυτή που σκέφτηκα κι εγώ..! ειδικά στην αποστολή ''πολλαπλών μνμ-άτων''! Ευχαριστώ πολύ για όλα..
Δεν είναι κάτι νέο και είναι ουσιαστικά ''αυταπόδεικτο''.
Στέλνεις ένα γραπτό μήνυμα (για να μη χρεωθείς πολύ και να μην ενοχλήσεις ίσως). Ο αποδέκτης είναι εκτός δικτύου και το λαμβάνει μόλις έχει σήμα. Το μήνυμα στο ενδιάμεσο που ήταν; Κάπου αποθηκεύτηκε και προωθήθηκε. Και εκεί που αποθηκεύτηκε τι είναι; Όσο για τα υπόλοιπα στοιχεία, πως μας στέλνουν κατάσταση με το λογαριασμό; Ποιον καλέσαμε, πότε, από που (το ξέρουν κι αυτό) κοκ. Ας μη γελιόμαστε. Μας ξέρουν όλους!
Δες κι αυτό:
h__p://www.antinews.gr/2010/02/06/33546/
Λογικά θα έπρεπε να έχουν αρχίσει να διαμαρτύρονται κάποιες χώρες όπως πχ η Ρωσία & η Κίνα και ενδεχομένως και κάποιες άλλες, διότι αυτό που γίνεται αντιληπτό είναι ότι θα παρακολουθούνται όλοι οι πολίτες του πλανήτη, και αυτό είναι αδιανόητο... και ερωτώ με ποιό δικαίωμα να καταγράφουν τα e-mails και ειδικώτερα εάν πρόκειται για επαγγελματική αλληλογραφία? Ο κίνδυνος είναι τεράστιος, ποιός θα μας διασφαλίσει ότι δεν θα δίδονται (πωλούνται) πληροφορίες σε ανταγωνιστές - που μάλλον και σήμερα γίνεται - ή σε κακοποιούς? Η φασιστικοποίηση της ιδιωτικής ζωής έχει ξεκινήσει από το 2001 και δεν έχει τέλος.