#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/10/2011 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Αρχιμήδης «ξαναμιλά»Τα έχει όλα: άγνωστα κείμενα ενός σπουδαίου μαθηματικού μυαλού του 3ου αι. π.Χ. Ενα χειρόγραφο που «γεννήθηκε» στην Κωνσταντινούπολη του 10ου αιώνα. Εναν μοναχό κοντά στην Ιερουσαλήμ που αποφάσισε να τσακίσει τις σελίδες και να γράψει πάνω από το αρχικό χειρόγραφο προσευχές. Πολύτιμες χαμένες σελίδες. «Μασκαρέματα» με πλαστές εικόνες ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη εμπορική αξία στο Λονδίνο και στο Παρίσι. Μια πολύκροτη δημοπρασία στη Νέα Υόρκη που σταμάτησε στο παρά πέντε. Κι όταν τελικά πραγματοποιήθηκε, έναν αγοραστή-«φάντασμα» που το απέκτησε για δύο εκατομμύρια δολάρια.

Θα μπορούσε να είναι ο επόμενος πρωταγωνιστής στα μυθιστορήματα του Νταν Μπράουν. Μόνο που δεν είναι ο Κώδικας Ντα Βίντσι, αλλά το Παλίμψηστο του Αρχιμήδη. Ενα χειρόγραφο που έντεκα αιώνες μετά τη δημιουργία του κι ύστερα από απίστευτες διαδρομές και κακουχίες αποκαλύπτει τα μυστικά του σε έκθεση που πραγματοποιεί το Μουσείο Ουόλτερς της Βαλτιμόρης υπό τον τίτλο «Απολεσθέντα: τα μυστικά του Αρχιμήδη».

Δώδεκα χρόνια εντατικής έρευνας και ογδόντα επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων επιστρατεύτηκαν για να μπορέσουν να διαβάσουν τις θεωρίες του αρχαίου έλληνα μαθηματικού από τις Συρακούσες που ήταν κρυμμένες κάτω από τις προσευχές. Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας - όπως η μέθοδος πολυφασματικής απεικόνισης, φθορισμού ακτίνων Χ, λογισμικού οπτικής αναγνώρισης γραμμάτων - αξιοποιήθηκε επίσης για να βγουν στην επιφάνεια τα πληγωμένα από την μούχλα αρχαία κείμενα Το αποτέλεσμα ήταν ένα σύνολο από ανεκτίμητες πληροφορίες: το μοναδικό γνωστό αντίγραφο του έργου «Περί μεθόδου μηχανικών θεωρημάτων», πραγματεία που ασχολείται με την έννοια του απόλυτου απείρου, καθώς ο Αρχιμήδης στο συγκεκριμένο έργο του υποστηρίζει πως δύο διαφορετικά σύνολα γραμμών είναι ίσα σε πλήθος, αν και είναι σαφές ότι είναι άπειρα. Ανάλογη προσέγγιση συναντάται σε έργα του 17ου αιώνα που οδήγησαν στην επινόηση του λογισμού.

Δεύτερο άγνωστο έργο που εντοπίστηκε στο παλίμψηστο είναι το «Στομάχιον» ή «Οστομάχιον» το οποίο εκτιμάται πως είναι η αρχαιότερη πραγματεία περί συνδυαστικής - η οποία αποτελεί μία από τις βάσεις της πληροφορικής. Θεωρείται ότι ο Αρχιμήδης προσπαθούσε να ανακαλύψει με πόσους τρόπους θα μπορούσε να ανασυνδυάσει 14 τμήματα και να κάνει ένα τέλειο τετράγωνο. Η απάντηση είναι: 17.152.

Και ο κατάλογος είναι μακρύς. Στο ίδιο χειρόγραφο έχουν βρεθεί ένα ακόμη άγνωστο έργο του Αρχιμήδη «Περί των επιπλεόντων σωμάτων», αλλά και τα «Περί επιπέδων ισορροπιών», «Περί ελίκων», «Κύκλου μέτρησις», «Περί σφαίρας και κυλίνδρου», «Περί οχουμένων» και σχόλια πάνω στις «Κατηγορίες» του Αριστοτέλη, αλλά και λόγοι του αθηναίου ρήτορα Υπερείδη.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. YANNIS avatar
  YANNIS 24/10/2011 12:14:22

  Μια ακομα προγονικη οαση στην θλιβερη σημερινη πραγματικοτητα.

 2. arslonga avatar
  arslonga 24/10/2011 12:36:35

  Ενα υπέροχο βιβλίο (έχει κυκλοφορήσει αρκετά χρόνια τώρα). Αναζητήστε το, διαβάστε το, δώστε το σε παιδιά, συζητήστε το, συστήστε το σε ξένους.
  Αν κάποιος γοητευθεί από το πνεύμα του Αρχιμήδη έχουμε ακόμα ελπίδα για το μέλλον.

 3. brankaleon avatar
  brankaleon 24/10/2011 12:53:34

  Κάτι τέτοια αποτελούν οξυγόνο.
  Αύρα θάλασσας, για ν' αναπνέουμε και λίγο καθαρό αέρα μέσα στην μπόχα που ζούμε.

 4. Thraphsorchis avatar
  Thraphsorchis 24/10/2011 13:18:47

  Ας μας απασχολήσει λίγο το γεγονός πως ένα τόσο σημαντικό κείμενο θεωρήθηκε υποδεέστερο των προσευχών που το κάλυψαν.
  Σκεφτείτε τι πλούτος γνώσεων αφανίστηκε από αρχαίες περγαμηνές για να γράψουν κάποιοι «άγιοι» την τιμωρία τους.

  • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
   Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ Thraphsorchis 24/10/2011 14:26:22

   Ἔτσι! Κάθε νέα χαροποιὸς ἀνακάλυψη, εὐκαιρία γιὰ ἐθνικὸ διχασμὸ ἀνἀμεσα σὲ "ἁπογόνους ἁγίων" καὶ "ἀπογόνους ἀρχαίων"! Yessss!

   Μία, δύο, πολλὲς Ἑλλάδες!

   Ἔλεος.

   • Nemesis avatar
    Nemesis @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 24/10/2011 14:41:05

    +1000

   • Thraphsorchis avatar
    Thraphsorchis @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 24/10/2011 15:38:59

    Υπάρχουν τουλάχιστον δύο Ελλάδες.
    Η δική μου και η δική σας.
    Σίγουρα υπάρχουν περισσότερες.
    Γράψτε μας τώρα κάτι για την ουσία του σχολίου μου χωρίς διχαστικές κραυγές.

   • Κάποιος avatar
    Κάποιος @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 24/10/2011 16:51:37

    Δεν έκανε ο Thraphsorchis προσευχητάρι το επιστημονικό σύγγραμμα του Αρχιμήδους, οπότε μάλλον άλλους πρέπει να κατηγορήσεις ιστορικά για εθνικό διχασμό και δημιουργία πολλών ελλάδων (π.χ. χριστιανικών και εθνικών ή ορθοδόξων και αιρετικών).
    Ο συνομιλητής μας έκανε απλώς μια λογική διαπίστωση .

  • Πρέσβης avatar
   Πρέσβης @ Thraphsorchis 25/10/2011 02:44:08

   Δεν μπορούμε να κρίνουμε γιατί δεν ξέρουμε όλα τα στοιχεία, δεν είμαστε εκεί την στιγμή που ο μοναχός έγραφε τις προσευχές για να δούμε τα κίνητρά του.

   Γενικά η αμορφωσιά πάντως είναι κακό πράγμα, σε όλες τις εποχές, εδώ στην Τουρκοκρατία πουλούσαμε τα αγάλματα, και πιο μετά οι παππούδες μας έπαιρναν τα αρχαία για να χτίσουν τους φράκτες τους...

   Τέλος σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί και να είναι υποδεέστερο της προσευχής ένα τέτοιο σύγγραμα. Σκέψου τις ημέρες που έρχονται...καλύτερα λέω εγώ να έχεις ένα προσευχητάριο μαζί σου παρά τον Αρχιμήδη...

   • Thraphsorchis avatar
    Thraphsorchis @ Πρέσβης 25/10/2011 13:09:40

    Κρίνουμε πάντα με τα στοιχεία που έχουμε.

    Εάν είχαμε τον Αρχιμήδη εξαρχής δίπλα μας και όχι τα ανορθολογικά πατερικά κείμενα, τότε σήμερα ΔΕΝ θα μας απειλούσαν οι επερχόμενες ημέρες.

    Όσο για τις προσευχές...
    [ Ο Ιησούς απάντησε στις προσευχές των γονέων του άρρωστου παιδιού. "ΟΧΙ" είπεν ο Κύριος]

 5. boanerges avatar
  boanerges 24/10/2011 14:41:57

  Το φοβερό με το παλίμψηστο του Αρχιμήδη είναι ότι η έρευνα με τις ακτίνες έφερε στο φως υπολογισμούς που έγιναν από τον Αρχιμήδη με τη μέθοδο του διαφορικού λογισμού.
  Η μέθοδος αυτή υποτίθεται ότι ανακαλύφθηκε στην πεφωτισμένη Δύση σχεδόν ταυτόχρονα από τον Λάιμπνιτς και τον Νεύτωνα, τον 17ο αιώνα δηλαδή. Και υπήρχε μάλιστα μια πικρή αντιπαράθεση μεταξύ των δύο αυτών επιστημόνων για το ποιός από τους δύο τους ανακάλυψε πρώτος τη μέθοδο. Σύγχρονα εγχειρίδια της Ιστορίας των Επιστημών καταλήγουν ότι τελικά επινοήθηκε σχεδόν ταυτόχρονα και από τους δύο.
  Όταν αναλογιστούμε τη χρονική απόσταση που μεσολαβεί ανάμεσα στην εποχή του Αρχιμήδη και των Λάιμπνιτς-Νεύτωνα, πραγματικά μας κάνει να ξανασκεφτούμε όλη την περιβόητη Επιστημονική Επανάσταση και την συνεισφορά της Δύσης στην σύγχρονη επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο.

 6. KA avatar
  KA 24/10/2011 15:21:18

  Για τον Αρχιμήδη, κάποιος από τους μαθηματικούς της τελευταίας γενιάς (νομίζω, αν και δεν θυμάμαι ποιός) είπε το εξής: "αν με κάποιο τρόπο επανέφεραν σήμερα τον Αρχιμήδη στη ζωή, θα χρειαζόταν μόλις 6 μήνες για να ξαναρχίσει να παράγει μαθηματικής δουλειά πρώτης τάξης (first-class mathematical work(s)".

  Δεν νομίζω πως μπορεί να υπάρξει ισχυρότερο εγκώμιο στη μαθηματική του ιδιοφυία. Η εκτίμηση του ειπόντος την παραπάνω φράση, είναι πως ο Αρχιμήδης θα ήταν σε θέση να απορροφήσει τις μαθηματικές προόδους 22 και πλέον αιώνων σε 6 μήνες !!! Τόσο μπροστά από την εποχή του θεωρείται πως ήταν.

  ΥΓ. Σε σχέση με τις προσευχές που γράφτηκαν πάνω στα Αρχιμήδεια έργα: πριν σπεύσει κανείς να καταδικάσει το Χριστιανισμό και τον μοναχισμό, ας θυμηθεί πως απέναντι σε κάθε έργο που "κάλυψαν" τα προσευχητάρια, υπάρχουν εκατοντάδες έργα των Αρχαίων, που διασώθηκαν έτσι και πέρασαν στη Δύση μετά το 1453 (η οποία τα .. διάβασε όπως τα διάβασε ... και πιάστηκε να μας τα .... ξαναμάθει .....)

 7. Ελλην avatar
  Ελλην 24/10/2011 17:06:06

  χα χα και σαν εμπνευστη του διαφορικου λογισμου μας διδασκουν οτι εθιναι ο Newton. Μα τι αλητες υπαρχουν Σαν τον αλλο αλητη τον Κοπερνικο που ΕΚΛΕΨΕ τις ιδεες του ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΥ για το Ηλιοκεντρικό συστημα. Σιγα που οι βησιγοτθοι ανεκαλυψαν κατι δικο τους.
  Περιττο οτι για τα φωτονια εχει ασχοληθει ο Πυθαγορας.

 8. Ελλην avatar
  Ελλην 24/10/2011 17:08:07

  Μερκελ ΞΙΔΙ. χα χα χα Το μονο που ανακαλυψατε ηταν τα κρεματορια το Αουσβιτς, το Νταχαου. Εφευρετες του τιποτα

 9. Wolf avatar
  Wolf 24/10/2011 19:01:38

  "Καταραμένε Έλληνα.
Όπου να γυρίσω την σκέψη μου, όπου και να στρέψω την ψυχή μου, μπροστά μου σε βλέπω, σε βρίσκω.
Τέχνη λαχταρώ, Ποίηση, Θέατρο, Αρχιτεκτονική, εσύ μπροστά, πρώτος και αξεπέραστος.
Επιστήμη αναζητώ, Μαθηματικά, Φιλοσοφία, Ιατρική, κορυφαίος και ανυπέρβλητος.
Για Δημοκρατία διψώ, Ισονομία και Ισότητα, εσύ μπροστά μου, ασυναγώνιστος κι ανεπισκίαστος.
Καταραμένε Έλληνα, καταραμένη Γνώση…
Γιατί να σε αγγίξω;
Για να αισθανθώ πόσο μικρός είμαι, ασήμαντος, μηδαμινός;
Γιατί δεν με αφήνεις στην δυστυχία μου και στην ανεμελιά μου;"
 ΣΙΛΕΡ

 10. η Dimi avatar
  η Dimi 24/10/2011 19:39:46

  Eτσι, Ελληνα! Να θυμόμαστε πάντα τον επαίσχυντο "πολιτισμό" http://www.scrapbookpages.com/dachauscrapbook/KZDachau/CrematoriaArea/NewCrematorium05.html της στερημένης νεοναζί η οποία, βρήκε δωσίλογα παντελόνια χωρίς περιεχόμενο, γι'αυτό τολμάει ανενόχλητη και κάνει αυτά τα άθλια και δόλια που κάνει.

  «Εύρηκα! Εύρηκα!» Ανεφώνησε ο Μαθηματικός και Πανεπιστήμων Αρχιμήδης, όταν ανακάλυψε το "Νόμο της Ανωσης" στο μπάνιο του. Και με το ιστορικό «Εύρηκα!», η βέβηλη Roland Berger (κολλητάρι της νεοναζί), τόλμησε να βαφτίσει το ΣΑΡΩΤΙΚΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ των Περιουσιακών Στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου ύψους € 125 Δις, λέει.

  Ο οικονομικός Αξονας έχει τη ψευδαίσθηση ότι εκδικείται την Ελλάδα. Ομως, η γερμανία είναι ουσιαστικά χρεωκοπημένη !
  Οι απόγονοι του Hitler μάς Χρωστούν !
  ΔΕΝ τους Χρωστάμε !
  ΔΕΝ Ξεχνούμε ! Διεκδικούμε ! Τις Αποζημιώσεις 1.2 TΡΙΣ Ευρώ !

 11. ΑΝΑΧΑΡΣΙΣ avatar
  ΑΝΑΧΑΡΣΙΣ 24/10/2011 23:55:07

  Τυχαίο οτι πρωτοπόρος στην αποκρυπτογράφηση του σημαντικώτατου αυτοy ντοκουμεντου ειναι ενας Εβρaiος o Reviel Netz΄ καθηγητής Αρχαίας επιστήμης στο πανεπιστημιο Stanford .
  Εχει κυκλοφορήσει και στα ελληνικά εκδοσεις ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ (reviel netz & william noel)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.