#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/12/2011 22:43
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Αντώνης Σαμαράς για τον Οδυσσέα Ελύτη

Η Ελλάδα είναι μια συγκεκριμένη αίσθηση...Δεκάδες ανέκδοτες επιστολές και φωτογραφίες του Οδυσσέα Ελύτη, ένα αρχειακό υλικό τεράστιας πολιτισμικής αξίας επιστρέφει στην Ελλάδα. Τα ανέκδοτα ντοκουμέντα δωρίζει ο επίσημος μεταφραστής του Ελύτη στη Γαλλία Ξαβιέ Μπορντ, στον καθηγητή, αναπληρωτή τομέα Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας Δημοσθένη Δαββέτα. Την Δευτέρα, ο κ.  Δαββέτας θα παραδώσει το ανεκτίμητο υλικό στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά στη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα τον Οδυσσέα Ελύτη και το έργο του που διοργανώνει το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής στο ξενοδοχείο Κάραβελ, στις 6 το απόγευμα. Τελικός αποδέκτης της μεγάλης προσφοράς θα είναι η Γεννάδιος Βιβλιοθήκη, όπου φυλάσσονται οι επιστολές που ο κ. Μπορντ απέστειλε στον ποιητή.

Τα ανέκδοτα ντοκουμέντα για τον Ελύτη θα εκδοθούν σε βιβλίο το οποίο προλογίζει ο Αντώνης Σαμαράς ως εξής:

Την ίδια μέρα, μεσημέρι ήταν που πέθανε ο Ποιητής, βρέθηκα αμέσως στη Σκουφά. Δίπλα του ήταν μόνο η δική του Ιουλίτα.

Με ειδοποίησαν ότι το ίδιο απόγευμα θα μιλούσαμε για εκείνον στη Βουλή.  

Συγκινημένος και ευγνώμων που μου είχε δώσει ο Θεός και η τύχη το προνόμιο να βρεθώ πολύ κοντά του στα δύο τελευταία χρόνια της ζωής του, είπα, στην ξεχωριστή αυτή τελετή μνήμης, λίγα λόγια για τον Ποιητή.

Ήταν δύσκολες οι στιγμές. Πώς να περιγράψεις έναν γίγαντα που έκλεισε για πάντα τα γεμάτα Αιγαίο μάτια του; Μάτια που είχαν χαρίσει στον κόσμο ολόκληρο και στον κάθε Έλληνα εκατομμύρια νέες αισθήσεις πολιτισμού, σοφίας, υπερηφάνειας και φιλοπατρίας.

“… Ο Ποιητής σιώπησε. Ο στίχος, όμως, του Οδυσσέα Ελύτη έμεινε πάνω στο μικρό γραφείο του, εκεί που εργάστηκε, μέχρι και την τελευταία στιγμή. Μας άφησε σε δύσκολες ώρες, ακόμα και την ώρα που το Αιγαίο µας, το δικό του Αιγαίο, αναταράσσεται. Το Αιγαίο που εκείνος µε τη μοναδική του τέχνη, στη συνείδηση όλου του κόσμου, το είχε ήδη βαφτίσει από χρόνια, αυτό που είναι, Ελληνικό.

Γι’ αυτήν  την Ελλάδα έγραφε πάντα, που είναι ολιγαρκής και απαιτητική συνάμα. Γυμνή και αρμοσμένη στη χρυσή τομή των ανέμων, µε το ασβεστοχρισμένο τοιχάκι µιάς εκκλησίας, πάνω από την πιο θαμπωτική θάλασσα. Γι’ αυτήν την Ελλάδα, πάντα έγραφε:

«Τιμή στην Ελαία, για την εγνωσμένη της φρόνηση, στο μάρμαρο για το ένα κάτι απόλυτο που αντιπροσωπεύει, στο  θαλασσινό βράχο για τη μνήμη των πατέρων πάντων».

Η Ελλάδα για τον Ελύτη είναι μια συγκεκριμένα αίσθηση και «θα άξιζε να βρεθεί γι’ αυτήν ένα γραμμικό σύμβολο, γιατί είναι αίσθηση μοναδική που η ανάλυσή της αναπαράγει αυτόματα, σε κάθε στιγμή, την ιστορία της».

 Πονούσε ο Ελύτης για την Ελλάδα, σαν να δεχόταν ο ίδιος τα χτυπήματα που δέχεται η Χώρα µας. Τα είχε πάντα µε τους μεγάλους. Γράφει κάπου: «Λαοί νέοι και μικροί σαν το δικό µας, γεμάτοι από χυμούς και δυνάμεις  οστικές, εξαναγκάζονται με τον ένα  ή τον άλλο τρόπο να ευθυγραμμιστούν µε τους μεγάλους και ισχυρούς, που έχουν χάσει κάθε ικµάδα και συντηρούνται με προπαρασκευασμένους ορούς πολιτισμού».

Στο τελευταίο του βιβλίο, «τον Κήπο µε τις Αυταπάτες», δείχνει τη μεγαλοσύνη της ιστορίας και του Ελληνισμού και µε εκείνο το μοναδικά συμβολικό μήνυμα - «όπου γλώσσα, πατρίς» - ρίχνει τη δική του αυστηρή ματιά στους Ευρωπαίους:

  «Στο μακρό διάστημα που μεσολάβησε ανάμεσα στην απελευθερωμένη Ιερουσαλήμ και την Ερωφίλη, οι απόφοιτοι του Καίμπριτζ, της Εκόλ Νορμάλ και της Σορβόνης, κατάφεραν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να περπατήσουν πάνω στα αχνάρια των μύθων που βρήκαν δοσμένους, τις Αντιγόνες και τους Οιδίποδες, τους Ορέστηδες και τις Ηλέκτρες, λησμονώντας, ότι μέσα στο λεξιλόγιο τους, υπάρχουν , συν τις άλλοις και δεκάδες χιλιάδες λέξεις της Ελληνικής. Και το πιο διασκεδαστικό καταντά να είναι ότι μήτε πήγε ποτέ ο νους τους, πως μετά 3.000 χρόνια ο ίδιος λαός, στην ίδια γη, εξακολουθεί να ομιλεί την ίδια γλώσσα, με την έννοια ότι και ο λιγότερο εγγράμματος, κυρίως αυτός, ο οπωροπώλης και ο αρτοποιός, εξακολουθεί να λέει τον ουρανό, ουρανό και τη θάλασσα, θάλασσα…»

 Τη διαφάνεια και την υπέρβαση στη σκέψη του τη χρωστούσε, όπως έλεγε ο ίδιος, σ’ ένα ειδικό θάρρος που του έδωσε η ποίηση: «να γίνομαι άνεμος για τον χαρταετό και χαρταετός για τον άνεμο, ακόμα κι όταν ουρανός δεν υπάρχει»!

 Μιλώντας για τα δύο τελευταία έργα του, μου είχε πει: «ξέρεις, τα κείμενά μου πάντα τα άφηνα να σιτέψουν για καιρό, ακόμη και πάνω από 10 χρόνια. Τούτα δω τα δύο, για πρώτη φορά, δεν έχουν καμιά ανάγκη να περιμένουν».

Είχε φτάσει στην τελειότητα; Μα, δεν δέχτηκε ποτέ το τέλειο στον άνθρωπο. Μόνο για το φώς το δέχτηκε και για τη θάλασσα του Τόπου μας.

 Μας λέει: «Ποιοι λοιπόν είμαστε, τι ζητάμε; Τι γράφει στο πίσω μέρος της παλάμης της Χώρας μας η τύχη; Το μόνο που γράφεται είναι το πλουσιότατο του ελαχίστου χαραγμένο στα πρυμναία των καραβιών με κεφαλαία ελληνικά. Δηλαδή χώμα και νερό. Ελληνιστί βράχος και θάλασσα. Που να βρουν στέγη οι άνθρωποι ενός τέτοιου χώρου, εάν όχι στην ίδια τους την μοναδικότητα;»

 Το έργο του Ποιητή μας συντροφεύει στο επίγειο ταξίδι μας. Τα χρώματά του φωτίζουν το γκρίζο κόσμο μας. Ας αναλογιστούμε όλοι μας τις ευθύνες μας απέναντί του και απέναντι στο Λαό μας. Που όλα αυτά τα χρόνια ο Οδυσσέας Ελύτης τον ανέδειξε ως τον πιο αυθεντικό εκφραστή των ιδεών, των αισθημάτων και των ονείρων του.

Όσο υπάρχει Ελλάδα, ο Ελύτης θα είναι εδώ. Τα άσπρα χαρτιά θα γεμίζουν στίχους που θα απελευθερώνουν το όραμα και θα γεννούν Πολιτισμό ανθρωποκεντρικό, όπως εκείνον που πάντοτε σμίλεψε ο τόπος μας. Γιατί, όπως έλεγε ο ίδιος: «δεν είναι μικρό πράγμα να έχεις τους αιώνες με το μέρος σου»…

Όσο υπάρχει Ελλάδα, η εντολή του για όλους μας θα είναι μία: Να, ανυψώνουμε κόντρα στον άνεμο την ποιότητά μας και να αντιστεκόμαστε στο φθαρμένο.

Όπως θα έλεγε ό ίδιος, «να τι είναι αυτό που περιμένω κάθε χρόνο, μια ρυτίδα περισσότερο στο μέτωπο, μια ρυτίδα λιγότερο στη ψυχή».

Όσοι πιστέψαμε στο όνειρό του, συνεχίζουμε…

 «Θάμπωναν τα μάτια μου καταμεσήμερο Ιουλίου από τις άπειρες κοψιές του ηλίου μες τα κύματα. Και αν ο κόσμος μας δεν έγινε καλύτερος, φταίει ο φόβος του ανθρώπου να κοιταχθεί και να παραδεχθεί ποιος είναι προτού μιλήσει. Εγώ μιλώ, θέλω να κατέβω τα σκαλοπάτια, να πέσω μέσα σ’ αυτή τη θαλερή φωτιά και ύστερα να αναληφθώ σαν άγγελος Κυρίου»…”

 Τη Βουλή, εκείνες τις ώρες, την τριγύρισε ένα ανείπωτο φώς.

Είχαμε μιλήσει όλοι με συγκίνηση για τον Ποιητή.

Και εκείνος μας είχε πριν καιρό εξηγήσει το φαινόμενο αυτό στο «Μικρό Ναυτίλο»:

«Λίγοι ξέρουν ότι ο υπερθετικός στα αισθήματα σχηματίζεται με το φως,

όχι με τη δύναμη…»

ΣΧΟΛΙΑ

 1. faaithonas avatar
  faaithonas 11/12/2011 23:03:57

  Κείμενο χαρακτηριστικό της ποιότητος που κομίζει ο Σαμαράς . Ευγενής ελληνοπρέπεια .

 2. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 11/12/2011 23:04:54

  Εκπληκτικό, μαγικό, ελληνικό...η τελευταία φράση από το ''Μικρό Ναυτίλο'' είναι η ουσία της ύπαρξής μας...δηλώνει τη σχέση μας με τον εαυτό μας, τους γύρω μας, τη φύση, το Θείο...

  • Μακεδόνας Θεσσαλονικιός avatar
   Μακεδόνας Θεσσαλονικιός @ ΕΥΑ 12/12/2011 12:18:22

   Με το φως,και το αεράκι.....

 3. Τιγράνης avatar
  Τιγράνης 11/12/2011 23:27:00

  Για να καταλαβαίνουν μερικοί πυγμαίοι μυστακοφόροι κοτζαμπάσηδες, άγλωσσες καρικατούρες τριτοκοσμικού τύπου, τι εστί ελληνική αστική παιδεία…

  • Diamond Angel avatar
   Diamond Angel @ Τιγράνης 11/12/2011 23:37:51

   !!!!!!!!!!!!!

 4. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 11/12/2011 23:57:40

  Είναι ελπιδοφόρο ένας πολιτικός ηγέτης να εμπνέεται από μια ποίηση που μιλάει στην ψυχή του ελληνισμού. Τον καθιστά και τον ίδιο "ποιητικό" με την ευρεία έννοια του όρου πράγμα που εγγυάται τουλάχιστον ότι υπάρχει αγάπη για την Ελλάδα, τους Έλληνες και αυτό που κομίζει η ελληνικότητα ως πρόταση πολιτισμού χωρίς πιθηκισμούς και μεταπρατικούς αριστεροδέξιους προοδευτισμούς της Εσπερίας. Στην πράξη θα φανεί, προσωπικά πιστεύω ότι θα δώσει καλό αγώνα. Αντώνη μαζί σου για να αλλάξει το συλλογικό πρότυπο ηγεσίας

 5. νεφέλη avatar
  νεφέλη 12/12/2011 00:04:13

  Ο μετασχηματισμός της ελληνικής ποίησης,
  στην σημερινή, καθημερινότητα μας,
  είναι ίσως ο δυσκολότερος στόχος
  για τον Αντώνη μας!

 6. Δημήτρης Ιατρόπουλος avatar
  Δημήτρης Ιατρόπουλος 12/12/2011 00:06:00

  "Ας αναλογιστούμε όλοι μας τις ευθύνες μας απέναντί του και απέναντι στο Λαό μας."

  Τι ωραία φράση Αντώνη μου, τι ωραία φράση..
  Αλήθεια, μέσα στο "όλοι μας" συμπεριλαμβάνεις κι εσένα,έτσι Αντώνη;
  Έχεις πράγματι,μεγάλη ευθύνη (αναφοράς) στον Ποιητή, γιατί Αυτός σου βάφτισε το κόμμα που έφτιαξες τότε,"Πολιτική Άνοιξη"..

  Τώρα με τις ευθύνες μας,απέναντι στο Λαό μας (το βάζεις και με κεφαλαίο,εύγε σου) , έχεις κάτι να πεις στον Ποιητή;

  Ως ποιητής κι εγώ, (με μικρό π) αλλά και επαγγελματίας γραφιάς λόγων και προλόγων σε πολλούς πολιτικούς κατά το πρόσφατο παρελθόν μου, σε συγχαίρω για το κείμενο και το τάϊμινγκ που διάλεξες μ αυτή σου την παρέμβαση.

  Όμως,η ζημιά ΄Αντώνη, έγινε πια και το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω, ούτε μπορείς να ξαναμπείς στο ίδιο ποτάμι δυο φορές,όπως έγραψε κάποιος αρχαίος τιτάνιος στοχαστής μας, που ιδιαίτερα τον αγαπούσε ο Οδυσσέας..

  Τι να κάνουμε,υπάρχουν και Ηράκλειτοι,υπάρχουν και Ηρακλειδείς, στην Ιστορία μας. Απ' όλα έχει ο μπαξές μας, Αντώνη..

  Απ' όλα..

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ Δημήτρης Ιατρόπουλος 12/12/2011 00:19:42

   Για αυτό όλοι μας, κι εσείς κι εγώ, είμαστε με μικρά γράμματα και λίγοι μόνο γράφονται με κεφαλαία αγαπητέ. Γιατί εκεί που όλοι νομίζουμε πως ο χείμαρρος παρασέρνει κάθε ελπίδα, υπάρχουνε μερικοί τρελοί που δεν ακούνε τις λιποψυχίες μας και μένουν εκεί για να συνεχίσουν να διασχίζουν τον Ρουβίκωνα της Ιστορίας. Βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα. Τις ζημιές τις μετράμε αφού κοπάσει η καταιγίδα. Όποιος πάει να το κάνει ενώ αυτή μαίνεται, απλά προορίζεται να φαντάζει σαν ένα ξερό κλαδί καθώς θα παρασύρεται στο μάτι του κυκλώνα της απελπισίας...

   • Δημήτρης Ιατρόπουλος avatar
    Δημήτρης Ιατρόπουλος @ TopGunZ 12/12/2011 00:45:54

    "Ως ποιητής κι εγώ, (με μικρό π) αλλά και επαγγελματίας γραφιάς λόγων και προλόγων σε πολλούς πολιτικούς κατά το πρόσφατο παρελθόν μου, σε συγχαίρω για το κείμενο και το τάϊμινγκ που διάλεξες μ αυτή σου την παρέμβαση."


    Κάτι προσπάθησα να (σου)πω μ΄ αυτή την πρόταση, καλέ μου φίλε,αλλά δεν τα κατάφερα φαίνεται..
    Με παρεξήγησες και με ενέταξες σ' αυτούς που "νομίζουμε πως ο χείμαρρος παρασέρνει κάθε ελπίδα,"
    Ας είναι.
    Δικαιούσαι να μην με γνωρίζεις.

    Όμως, επίτρεψέ μου να πιστεύω πως τις ζημιές, τις προφταίνουμε και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην ξεσπάσει η καταιγίδα.
    Γιατί αν καθίσουμε μετά να μετράμε τις ζημιές, κι αυτή είναι όλη μας πια η συμμετοχή στο ιστορικό δρώμενο, απλώς είμαστε για πέταμα αγαπητέ μου κι όχι ενεργοί πολίτες ΄Ελληνες.
    Είμαστε σκέτοι "νεοέλληνες" γαρ.

    Και για να σε βοηθήσω λίγο συντακτικά, εδώ ακριβώς κολλάει η παραπάνω φράση σου: "υπάρχουνε μερικοί τρελοί που δεν ακούνε τις λιποψυχίες μας και μένουν εκεί για να συνεχίσουν να διασχίζουν τον Ρουβίκωνα της Ιστορίας."
    Μη χαλαλίζεις τέτοια ωραία φράση με το να την αποσυνδέεις με τον αγώνα για να μην ξεσπάσει η καταιγίδα που λες.

    Άσε με λοιπόν εμένα να μπουκάρω μέσα στο μάτι του κυκλώνα και περίμενε να με συλλέξεις στο μέλλον ως ξερό κλαδί!

    Δεν θα φταίω εγώ όμως τότε,αν σε απογοητεύσω..

    • TopGunZ avatar
     TopGunZ @ Δημήτρης Ιατρόπουλος 12/12/2011 10:52:17

     Μάλλον αγαπητέ δεν καταλάβατε το...ρόλο σας στις δύο εικόνες που περιέγραψα. Κοινώς, προσπαθείτε να μου πείτε ότι αγώνα δεν κάνει αυτός που προσπαθεί να σώσει ότι μπορεί από τον κυκλώνα ή να περάσει το ποτάμι, αλλά αυτός που κάθεται και τον αμφισβητεί γιατί πρόλαβε να βάλει στο μαντρί 5 αντί για 6 γίδια και επειδή...έβρεξε τα ρούχα του. Γιατί οι περισσότεροι στο διαδίκτυο αυτό κάνουν. Εκ του μακρόθεν, από απόσταση ασφαλείας σχολιάζουν, κρίνουν και κατακρίνουν. Αναφαίρετο δικαίωμά! Αλλά σε καμία περίπτωση δεν λέγεται αυτό αγώνας όταν συγκρίνεται με αυτούς που "παλεύουν" κάθε μέρα με την κοινωνία για να ευαγγελίσουν την ελπίδα. Όπως σωστά είπατε, τώρα είναι ώρα για αγώνα και όχι για απόδοση ευθυνών. Κάντε το!

  • Αυτόνομος avatar
   Αυτόνομος @ Δημήτρης Ιατρόπουλος 12/12/2011 00:43:14

   Δεν περίμενα από εσάς κ. Ιατρόπουλε να χρησιμοποιήσετε τόσο ευτελώς το συναίσθημα για να μας πείτε τί; Ότι ο Σαμαράς πρόδωσε τον λαό; Είμαστε με τα καλά μας, ή τελικά η μαύρη προπαγάνδα επηρέασε τους πιο ολιγόψυχους; Και όπως και να το κάνουμε είναι ατόπημα να χρησιμοποιείτε μια ανάρτηση για τον Ελύτη για να διατυπώσετε τις όποιες επιφυλάξεις σας

   • Δημήτρης Ιατρόπουλος avatar
    Δημήτρης Ιατρόπουλος @ Αυτόνομος 12/12/2011 01:17:05

    Μια ανάρτηση δεν είναι ιερό κείμενο, με αδιαπραγμάτευτα τσιτάτα. Είναι λόγος διαλόγου.Το "λόγος" αυτό,ας εισπραχθεί εδώ εννοιολογικά ως "αιτία".

    Μην ονομάζετε λοιπόν, "ατόπημα", σας παρακαλώ, τη συμμετοχή μου στο διάλογο.

    Παραπέρα,δεν γνωρίζω πώς ακριβώς εννοείτε εσείς, τη "μαύρη προπαγάνδα", πάντως μόνο για ολιγόψυχο δεν θα μπορούσε ένας αντικειμενικός παρατηρητής να με χαρακτηρίσει, επιτρέψτε μου εδώ, το "επί προσωπικού" αλλά με αναγκάζει η διαδρομή της σκέψης σας σ΄αυτό.

    (Και ποια "προπαγάνδα" τώρα,να με...επηρεάσει εμένα, τέλος πάντων..)

    Στο σχόλιό μου, δεν είπα ότι "ο Σαμαράς πρόδωσε το λαό"..
    Δεν θεωρώ τον Αντώνη Σαμαρά προδότη,Κύριε.

    Άλλο, τον θεωρώ, αλλά ας μην το κουβεντιάσουμε τώρα..

    Φυσικά και έχω επιφυλάξεις και αισθάνομαι υποχρεωμένος να τις διατυπώσω, διότι αναφέρομαι αποκλειστικά στην συνείδησή μου, και πουθενά αλλού.

    Και σας παρακαλώ να το δεχθείτε αυτό, ως δεδομένο.

    Δεν θα σας κουράσω άλλο.
    Καλό σας ξημέρωμα. Και σας ευχαριστώ, για την ποιότητα των ενστάσεών σας, πλην αυτής περί ευτελισμού του συναισθήματος, που θεωρώ, ως μη γραφείσα από σας και ως στιγμιαία παρορμητική "χαριτωμενιά" σας.

    • Τιγράνης avatar
     Τιγράνης @ Δημήτρης Ιατρόπουλος 12/12/2011 01:46:10

     Sutor, ne ultra crepidam...

 7. Μικρός Οδυσσέας avatar
  Μικρός Οδυσσέας 12/12/2011 01:39:04

  "Όμορφη και παράξενη πατρίδα
  ωσάν αυτή που μου 'λαχε δεν είδα
  Ρίχνει να πιάσει ψάρια πιάνει φτερωτά
  στήνει στη γη καράβι, κήπο στα νερά
  Κλαίει φιλεί το χώμα, ξενιτεύεται
  Μένει στους πέντε δρόμους αντρειεύεται
  Κάνει να πιάσει πέτρα τηνε παρατά
  Κάνει να τη σκαλίσει βγάνει θάματα
  Μπαίνει σε ένα βαρκάκι πιάνει ωκεανούς
  Ξεσηκωμούς γυρεύει θέλει τύραννους
  Πέντε μεγάλους βγάνει πάνω τους βαρεί
  Να λείψουν απ' τη μέση, τους δοξολογεί"
  Οδ. Ελύτης, ο Ήλιος ο Ηλιάτορας
  (και ως απάντηση στον κύριο Ιατρόπουλο)

 8. τσώφλι πασατέμπου avatar
  τσώφλι πασατέμπου 12/12/2011 09:01:41

  Δημήτρη, σ'ένα τέτοιο λυρικό "περιβάλλον" έπρεπε κι εσύ να συνεισφέρεις αναλόγως - έστω με μιά γεμάτη νόημα σιωπή - διότι απ'ότι βλέπεις εδώ είναι sacro terreno και οι κάθε είδους παρεκτροπές ή υπονοούμενα μεταφράζονται απο τους ευαίσθητους αισθητήρες των Ηρακλειδών σάν ιεροσυλία. Εδώ σού απαντάει μέχρι κι ο ίδιος ο Ελύτης μέσω του Μ.Ο. και σε προειδοποιώ πως οσονούπω σού'ρχονται βαριά κομμάτια απ'το Αξιον Εστί κατακέφαλα !

  • Μικρός Οδυσσέας avatar
   Μικρός Οδυσσέας @ τσώφλι πασατέμπου 12/12/2011 13:29:54

   Ιερό έδαφος, αισθητήρες των Ηρακλειδών κτλ, θα έχεις έτοιμο επικό μυθιστόρημα.
   Ζητώ συγγνώμη που τόλμησα να κάνω σχόλιο μέσα στη βαριά κουλτούρα και στη βαθιά μιζέρια.
   Άσε που δεν νομίζω να χρειάζεται συνηγόρους ο Ιατρόπουλος
   Όταν βγει το Άξιον Εστί σε προσφορά με 3 DVD δώρο διάβασε το, δεν είναι τόσο πομπώδες όσο νομίζεις...

   • τσωφλι πασατεμπου avatar
    τσωφλι πασατεμπου @ Μικρός Οδυσσέας 12/12/2011 15:07:42

    Παντως εσυ τον "τραβας" πολυ πιο ευκολα απο μενα τον Ελυτη, δεν χωραει αμφιβολια. Ιδιως για να βαλεις στη θεση του εναν ποιητη...

    • Μικρός Οδυσσέας avatar
     Μικρός Οδυσσέας @ τσωφλι πασατεμπου 12/12/2011 17:09:20

     Για κάποιο λόγο θυμήθηκα το συγκεκριμένο απόσπασμα , δεν είχα σκοπό να "βάλω κανέναν στη θέση του".
     Και οι ποιητές είμαι βέβαιος ότι αντέχουν τον αντίλογο αγαπητέ...

     • Strange Attractor avatar
      Strange Attractor @ Μικρός Οδυσσέας 12/12/2011 17:16:55

      Μικρέ, προχθές μάθαμε ότι το αγαπημένο ολτάιμ ποίημα του Ροδινού είναι "το τρακτέρ" του Γ. Ρίτσου.
      Μας έκανε μάλιστα ενδελεχή ανάλυση της παρεξηγημένης (είπε) ποιητικής τέχνης του μπολσεβικισμού.
      Ή μας κορόιδευε, ή έφταιγε η γράπα.
      Εσύ τις ήξερες αυτές τις ανησυχίες του για την καλλιεργημένη γη;
      Βρε μπας και είναι κανένας απ αυτούς τους εισοδιστές;

     • Μικρός Οδυσσέας avatar
      Μικρός Οδυσσέας @ Strange Attractor 12/12/2011 17:23:07

      Σόδομα και ... γομάρια έμαθα. Παρασύρετε και τον Κώστα, που είναι μικρός και πρέπει να προσέχει τις παρέες του.
      Χαιρετισμούς παράξενε

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ τσώφλι πασατέμπου 12/12/2011 17:21:56

   Νομίζω πως η παρουσία του κ. Ιατρόπουλου στον πνευματικό κόσμο του τόπου μας του πιστώνει την νοητική ωριμότητα να ανταπεξέλθει πολύ εύκολα σε μια λεκτική αντιπαράθεση χωρίς να χρειάζεται "υπασπιστές", πόσω δε μάλλον να υπερασπιστεί τον εαυτό του εάν αισθανθεί πως θίγεται.

   • τσώφλι πασατέμπου avatar
    τσώφλι πασατέμπου @ TopGunZ 12/12/2011 18:29:53

    Φίλε μου, το "κύριε Ιατρόπουλε" που χρησιμοποιείς κι εσύ κι οι άλλοι εδω πέρα, δείχνει άν η αντιπαράθεση είναι απλά λεκτική ή κάτι παραπάνω. Και ναί, θίχτηκε ο Δημήτρης Ιατρόπουλος, ποιητής με μικρό πί, όχι τόσο απο κάποιον συνομιλητή μας που τον κατηγόρησε για ευτέλεια, αλλά για κάτι που εσύ μάλλον δέν βλέπεις.

    • TopGunZ avatar
     TopGunZ @ τσώφλι πασατέμπου 12/12/2011 20:50:10

     Πρώτον με συγχωρείτε που στο σπίτι μου μου μάθανε ακόμα και σε μια έντονη αντιπαράθεση να παραμένω ευγενικός απέναντι σε ανθρώπους που είναι μεγαλύτεροί μου, έχουνε μια κάποια κοινωνική καταξίωση, δεν τους γνωρίζω προσωπικά και φυσικά που έχουνε το θάρρος του ενυπόγραφου σχολιασμού. Δεύτερον, δεν ήξερα ότι ο ποιητής σας έχρισε εκπρόσωπό του. Θεωρώ πολύ πιο υποτιμητικό στο πρόσωπό του αυτό που κάνετε και αρνούμαι να συνεχίσω αυτήν την απαράδεχτη αντιλογία.

    • Μικρός Οδυσσέας avatar
     Μικρός Οδυσσέας @ τσώφλι πασατέμπου 12/12/2011 22:31:59

     Αν αναφέρεσαι σε μένα, ειλικρινά δεν είχα σκοπό να θίξω κανέναν, κάτι που δεν συνηθίζω άλλωστε. Να μεταφέρετε την εκτίμηση μου στον κύριο Ιατρόπουλο

 9. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 12/12/2011 09:22:47

  H Μεταφυσική του Ελληνισμού, η Γραμμικότητά του, το Χάρισμα της Διάκρισης, η Αιχμαλώτιση του Φωτός από τον Νου και η Διάχυσή του στους Άλλους φτιάχνουν μια κατακόρυφη σκάλα.

  Στην Κορυφή της Σκάλας ανοίγεται η Πύλη στο Φως (το Θείο).

  Ξεχωριστοί στη Ζωή και στο Θάνατο όσοι βρεθούν στην Κορυφή της Σκάλας.

  Είναι ένας από αυτούς, τους λίγους και εκλεκτούς.
  Ανέβηκε τη σκάλα χωρίς στάση, σκαλί σκαλί (Γραμμικά), με μια Ανάσα.

 10. blackpeteg avatar
  blackpeteg 12/12/2011 09:38:40

  Πολύ ωραίο το άρθρο.
  Αυτή την στιγμή όμως ζητείται από τον Αντώνη να πράξει άλλα, σε πιο επείγοντα θέματα της χώρας, και να αφήσει τους ελιγμούς.
  Ο Ελύτης γνωρίζουμε λίγο-πολύ τι πρεσβεύει - καιρός να δούμε πράξεις από αυτούς για τους οποίους διατηρούμε αμφιβολίες τελευταία...

 11. kostas* avatar
  kostas* 12/12/2011 10:21:24

  Απο τα αρχεία της Ερτ και την εκπομπη Αντ' Αυτου http://www.ert-archives.gr/V3/public/main/page-assetview.aspx?tid=60189&tsz=0&act=mMainView

 12. Βρούτος avatar
  Βρούτος 12/12/2011 12:48:03

  Υπερεκτιμημένος. Στοίχημα ότι σε 50 χρόνια από τώρα θα είναι κάτι σαν τον Μενέλαο Λουντέμη. Η χώρα χρειάζεται μηχανικούς και επιστήμονες των λεγόμενων σκληρών επιστημών (hard sciences) για να πάει μπροστά. Από θολο-κουλτούρα και πολιτισμό έχουμε αρκετά. Για να μην πω ότι έχουμε την ορθόδοξη παράδοση και τα πατερικά μας κείμενα οπότε όλα τα μεταφυσικά είναι εξηντλημένα.

  • Ignoramus avatar
   Ignoramus @ Βρούτος 12/12/2011 13:34:03

   τετια σαν και αυτα ελεγε και ο κουβελας καποτε

  • Νικήτας avatar
   Νικήτας @ Βρούτος 12/12/2011 13:49:43

   Στο αν είναι υπερεκτιμηνένος ο Ελύτης δεν χρειάζεται σχολιασμό. Πολύ εύκολα όσοι μάλλον δεν έχουν έργο ξεστομίζουν τέτοια ανόητα. Ο Ελύτης έχει την Ελλάδα και την ανθρωπογεωγραφία της σαν αναφορά του γι'αυτό και το έργο του είναι ενδιαφέρον (για όσους προσπαθούν να καταλάβουν τι είναι αυτή η χώρα και οι άνθρωποί της). Βέβαια ο ανθρωπολογικός τύπος τα τελευταία χρόνια (να είναι καλά ο πασοκικός μη-άνθρωπος) στην Ελλάδα έχει ξιπαστεί απείρως.


   Δεν είναι ό,τι δεν υπάρχουν επιστήμονες οι μηχανικοί ή ό,τι άλλο στην σημερινή Ελλάδα, απλά δεν υφίσταται συμπαγής πολιτισμικό πλαίσιο.
   Το πρόβλημα είναι ότι δεν γνωρίζουμε τον πολιτισμός μας είμαστε απόντες απο αυτόν μιας και τον έχουμε κομματιάσει, απαξιώσει, σκυλεύσει.

   Το να μάθεις να βλέπεις ποιητικά τον κόσμο αυτός είναι πραγματικός πολιτισμός!

   Σίγουρα πάντως χρειαζόμαστε μια κατεύθυνση όχι τόσο λογιοτατισμού αλλά πρακτικού πνεύματος (σαν κοινωνία) και παράλληλα σεβασμό και πρακτική των Τεχνών. Το πιο σημαντικό να ξεπροβάλει και να επιβληθεί το σημαντικό της ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ τους πνεύματος (σε όλες του τις εκφάνσεις : από ποίηση, μουσική, μέχρι κατασκευή ποδηλατών και πλοίων)

   >''πολιτισμό έχουμε αρκετά''
   Τον πολιτισμό δεν τον έχεις, τον ζείς και αυτό μεταφράζεται στην καθημερινότητα όταν υπάρχει σεβασμός και εκτίμηση ο ένας στον άλλον. Αν απλά επαναπαύεσαι ότι απλά τον έχεις δείχνει και την απουσία του.


   ''Για να μην πω ότι έχουμε την ορθόδοξη παράδοση και τα πατερικά μας κείμενα οπότε όλα τα μεταφυσικά είναι εξηντλημένα.''

   Η μεταφυσική (όπως και η φυσική) δεν εξαντλείται όσο υπάρχουν άνθρωποι που αγωνιούν.
   Φιλικά.

  • Τιγράνης avatar
   Τιγράνης @ Βρούτος 12/12/2011 14:30:45

   Βρούτος είπε: Υπερεκτιμημένος / hard sciences / τα μεταφυσικά είναι εξηντλημένα.

   Τιγράνης λέει: Τρικυμία εν κρανίω.

  • alakran avatar
   alakran @ Βρούτος 12/12/2011 14:41:16

   Βρούτε,αν θεωρείς θολοκουλτουριάρη τον Ελύτη, πες μας έναν άνθρωπο της αληθινής κουλτούρας για να καταλάβουμε τί μέτρα σύγκρισης έχεις!
   Άκου υπερεκτιμημένος ο Ελύτης....
   Από το να τον μειώνεις σε συμβουλεύω να τον διαβάσεις.

   • Βρούτος avatar
    Βρούτος @ alakran 12/12/2011 17:12:02

    Τον έχω διαβάσει. Πες μας εσύ τι θέλει να πει με "τα σκατά των παιδιών με την πράσινη μύγα".

   • TopGunZ avatar
    TopGunZ @ alakran 12/12/2011 17:24:51

    Προφανώς Μπουγά και Βολάνη.

 13. Wolf avatar
  Wolf 12/12/2011 14:02:27

  "Ζ’
  ΗΡΘΑΝ
  ντυμενοι „φιλοι“
  αμετρητες φορες οι εχθροι μου
  το παμπαλαιο χωμα πατωντας.
  Και το χωμα δεν εδεσε ποτε με τη φτερνα τους.
  Εφεραν
  το Σοφο, τον οικιστη και το Γεωμετρη,
  Βιβλους γραμματων και αριθμων,
  την πασα Υποταγη και Δυναμη,
  το παμπαλαιο φως εξουσιαζοντας.
  Και το φως δεν εδεσε ποτε με τη σκεπη τους.
  Ουτε μελισσα καν δε γελαστηκε το χρυσο ν’ αρχινισει παιχνιδι·
  ουτε ζεφυρος καν, τις λευκες να φουσκωσει ποδιες.
  Εστησαν και θεμελειωσαν
  στις κορφες, στις κοιλαδες, στα πόρτα
  πυργους κραταιους κι επαυλεις
  ξυλα και αλλα πλεουμενα,
  τους Νομους, τους θεσπιζοντας τα καλα και συμφεροντα,
  στο παμπαλαιο μετρο εφαρμοζοντας.
  Και το μετρο δεν εδεσε ποτε με τη σκεψη τους.
  Ουτε καν ενα χναρι θεου στην ψυχη τους σημαδι δεν αφησε·
  ουτε καν ενα βλεμμα ξωθιας τη μιλια τους δεν ειπε να παρει.
  Εφτασαν
  ντυμενοι „φιλοι“
  αμετρητες φορες οι εχθροι μου,
  τα παμπαλαια δωρα προσφεροντας.
  Και τα δωρα τους αλλα δεν ητανε
  παρα μονο σιδερο και φωτια.
  Στ’ ανοιχτα που καρτερεγαν δαχτυλα
  μονον οπλα και σιδερο και φωτια
  Μονον οπλα και σιδερο και φωτια."

  Άξιον Εστί

 14. Αυτόνομος avatar
  Αυτόνομος 12/12/2011 14:17:58

  Λέει σήμερα στο ΒΗΜΑ ΦΜ ο ΡΑΒΑΝΟΣ στον Παπαχρήστο: "Αν σου αρέσει ο Ελύτης, πέρνα το απόγευμα από το Κάραβελ, έχει μία εκδήλωση το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κων. Καραμανλής. .."

  Και απαντάει ο ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: "Ο οποίος ήταν δεξιός" !!!!!

  Ενώ η Άντζελα Δημητρίου την οποία θαύμαζαν οι ΠΑΣΟΚΟΙ ήταν αριστερή!!!

  Αυτό είναι το επίπεδό τους φίλες και φίλοι

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.