Ολλανδοί τραπεζίτες ορκίζονται στον θεό ότι θα γίνουν «καλοί»
05/02/2014 09:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ολλανδοί τραπεζίτες ορκίζονται στον θεό ότι θα γίνουν «καλοί»

«Ορκίζομαι ότι θα κάνω ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να διατηρήσω και να ενισχύσω την εμπιστοσύνη στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Μα τον Θεό!». Ο όρκος, ο πρώτος του είδους στην Ευρώπη, κατέστη υποχρεωτικός για τα μέλη των συμβουλίων των ολλανδικών τραπεζών από τον περασμένο μήνα, καθώς η κυβέρνηση προσπάθησε να χαλιναγωγήσει έναν κλάδο με ενεργητικό πάνω από τέσσερις φορές το μέγεθος της οικονομίας της χώρας.

Όλοι οι 90.000 εργαζόμενοι των ολλανδικών τραπεζών πρέπει να κάνουν τον όρκο - ή έτσι μια μη θρησκευτική δήλωση αν είναι άθεοι- αρχής γενομένης από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Και μάλιστα αν καταπατήσουν τους νέους κανόνες δεοντολογίας, θα τιμωρούνται, τόνισε ο Πρόεδρος Συνδέσμου Τραπεζών Chris Buijink. Οι ολλανδοί τραπεζίτες που δεν θα συμμορφώνονται με τους νέους κανόνες θα μπαίνουν στη μαύρη λίστα, θα τους επιβάλλονται πρόστιμα ή θα τίθενται σε διαθεσιμότητα. Ο αναθεωρημένος κώδικας θα ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες και οι πειθαρχικές κυρώσεις θα πρέπει να εφαρμόζονται ήδη.

Οι τραπεζίτες σε όλο τον κόσμο παλεύουν για να πείσουν τους πελάτες τους ότι έχουν πατάξει την ανήθικη συμπεριφορά που συνέβαλε στην οικονομική κρίση του 2008 , κοστίζοντας στους φορολογούμενους εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε πακέτα διάσωσης. Η Ολλανδία έχει απαιτήσει από τους τραπεζίτες να επιβάλλουν αυστηρότερους κώδικες δεοντολογίας αφού δαπάνησε πάνω από 95 δις ευρώ σε κεφάλαιο και εγγυήσεις κατά τα τελευταία έξι χρόνια, για να διασώσει τις τράπεζες. Η Ολλανδία σχεδιάζει επίσης να περιορίσει τα μπόνους των τραπεζιτών στο 20 τοις εκατό του μισθού.

http://www.bloomberg.com/news/2014-02-05/dutch-bankers-swear-to-god-as-trust-in-lenders-slumps-to-record.html

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Κόρη καραβοκύρη avatar
    Κόρη καραβοκύρη 07/02/2014 13:00:49

    Αψογα, οι τραπεζίτες κατασπατάλησαν το χρήμα σε ανεξέλεγκτα δάνεια, οι εργαζόμενοι θα ορκίζονται! Μα τον Θεό έχει μεγάλη πλάκα το όλον θέμα, οι τραπεζοϋπάλληλοι αποφάσιζαν και στην Ολλανδία να δίνουν αβέρτα κουβέρτα δάνεια? Θυμάμαι και τους δικούς μας εδώ, έβαζαν τους υπαλλήλους τους να τηλεφωνούν στα σπίτια μας στις 10 το βράδυ για να πάρουμε τις καρτούλες τους και τα διακοποδάνειά τους! Εχουμε ξεφύγει!

  2. Μπαμπης avatar
    Μπαμπης 07/02/2014 16:28:46

    Μου έφυγε ένας βάρος μιλάμε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.