#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/01/2011 07:24
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι υπερβολές της αντικαπνιστικής εκστρατείαςΜπορεί στην Ελλάδα η αντικαπνιστική υστερία να αποτελεί καινούργιο φρούτο για τους κυβερνώντες μας, που έχουν βάλει ως άμεση προτεραιότητα τη προστασία της υγείας μας (αφήνοντας παράλληλα εκατοντάδες ασθενείς, υπερήλικες, κλπ. να περιμένουν από τα χαράματα στις ουρές του ΟΠΑΔ της Θεσσαλονίκης), αλλά για τα υπόλοιπα «συντεταγμένα» κράτη της Εσπερίας, αποτελεί μια παλιά ιστορία.

Σήμερα όμως, φαίνεται πως η ακραία υπερβολή που χαρακτηρίζει την αντικαπνιστική εκστρατεία αρχίζει κάπως να υποχωρεί.

Στη Γαλλία, οι βουλευτές υπερψήφισαν τη τροποποίηση ενός υπέρ- αυστηρού αντικαπνιστικού νόμου του παρελθόντος, που μεταξύ άλλων, είχε οδηγήσει σε γελοίες υπερβολές, όπως στην αφαίρεση των τσιγάρων, πούρων, κλπ. από τις φωτογραφίες και γενικά τις εικόνες ιστορικών προσώπων.

Οι επιταγές του 20ετούς πλέον περίφημου νόμου Evin, που απαγόρευε ρητά την άμεση και έμμεση προώθηση προϊόντων καπνού και οινοπνεύματος σε δημόσιους χώρους, είχε οδηγήσει τις γαλλικές αρχές στην απομάκρυνση κάθε τσιγάρου, ή πούρου, ή πίπας,  από τις ιστορικές πλέον εικόνες. Μάλιστα, το 1996 είχε προκληθεί δημόσια κατακραυγή, όταν τα γαλλικά ταχυδρομεία εξέδωσαν γραμματόσημο με τη φωτογραφία του διάσημου συγγραφέα Andre Malraux, πλην του χαρακτηριστικού τσιγάρου Gauloise, που πάντα είχε στα χείλη του, και το οποίο αφαιρέθηκε τεχνηέντως. Κάτι ανάλογο έγινε και το 2005, όταν σε αφίσα με την φωτογραφία του  φιλόσοφου Jean Paul Sartre, που ήταν μανιώδης καπνιστής, αφαιρέθηκε ψηφιακά  το τσιγάρο που κρατούσε στα δάχτυλά του. Η πιο αστεία όμως περίπτωση, έχει να κάνει με την αφαίρεση και αντικατάσταση της ξύλινης πίπας από το στόμα του κωμικού ηθοποιού Jacques Tati, με έναν ανεμόμυλο παιχνίδι!

Μετά και τη γενικευμένη κατακραυγή εξαιτίας της υπερβολής με τον Tati, η υπουργός Υγείας Roselyne Bachelot αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως ο συγκεκριμένος νόμος είναι παρατραβηγμένος, και «γελοιοποιούμαστε». Έτσι, μετά τη προχθεσινή τροποποίηση του, οι ιστορικές φιγούρες της Γαλλίας είναι πια ελεύθερες να ντουμανιάζουν. Όπως ανακοίνωσε το αντιπολιτευόμενο σοσιαλιστικό κόμμα: «Η παραποίηση της ιστορίας, η λογοκρισία έργων τέχνης, η άρνηση της πραγματικότητας, όλα αυτά αποτελούν επικίνδυνα σημάδια απολυταρχικών καθεστώτων».

Πάντως, η Γαλλία δεν είναι η μόνη χώρα που προχώρησε σε μια τέτοια υπερβολή. Το καλοκαίρι που μας πέρασε, τα βρετανικά ΜΜΕ κατήγγειλαν πως κάποια άγνωστη λογοκριτική αρχή, έσβησε το περίφημο πούρο του Winston Churchill, σε μια διάσημη φωτογραφία του που εκτίθεται στο πολεμικό μουσείο του Λονδίνου. Επίσης, το 2003, η αμερικανική τυπογραφική εταιρία κολοσσός Allposters, προχώρησε αυθαίρετα στην εξαφάνιση του τσιγάρου που κρατούσε στα χέρια του ο Beatle Paul McCartney, στη διάσημη και ιστορική πλέον φωτογραφία για το  εξώφυλλο του δίσκου Abbey Road.

S.A.-AOL News

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 22/01/2011 10:32:38

  Σύμφωνοι, αυτά τα παραδείγματα που αναφέρεις είναι όντως υπερβολές. Εις τα καθ' ημάς όμως, τι θεωρείς ότι δεν θα είναι "υπερβολή"; Μήπως το να αφήσουμε ασύδοτους τους καφετεριάδες και τους εστιάτορες να διαμορφώνουν πολιτική δημόσιας υγείας;

 2. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 22/01/2011 10:57:23

  Αυτοί πληρώνουν και κάποιους φόρους, προσφέρουν και κάποια απσχόληση. Οι επαγγελματίες της πολιτικής που καθορίζουν (και καλά) "πολιτική" τι προσφέρουν στον δημόσιο κορβανά; Μήπως μόνο αφαιρούν;

 3. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 22/01/2011 11:46:51

  Μήπως τότε να επανεξετάσουμε και το είδος της "απασχόλησης" (κατάμαυρη ημιαμοιβή για πλήρη απασχόληση συνήθως) που προσφέρουν οι καφετεριάδες; Μήπως να επανεξετάσουμε και το αν θα πρέπει οι καφετέριες να είναι τόσες πολλές; Μήπως -συμφωνώντας για μοναδική φορά με τον τιραμόλα- να επανεξετάσουμε συνολικά και την εν Ελλάδι "κουλτούρα του καφέ", που δεν σημαίνει τίποτε παραπάνω από κοπροσκύλιασμα;

 4. The Saint avatar
  The Saint 22/01/2011 12:02:13

  Η ημιαμοιβή μπορεί να είναι και αποτέλεσμα συμφωνίας μεταξύ της πιτσιρίκας που θέλει να βγάλει απλά ένα χαρτζηλίκι αγαπητέ Αυριανιστή. Υπάρχουν και εμπειροι επαγγελματίες σερβιτοροι, οι οποίοι εργάζονται με ασφάλιση κανονικά.
  Απο εκεί και πέρα, θα διαφωνήσω γιά το κοπροσκύλιασμα, μιάς και έχω ζησει και τις δύο "εποχές" της νεο-Ελληνικής κουλτούρας, την πρό-καφετεριακή, και την μετά...
  Αν κάποιος θέλει να κοπροσκυλιάσει, θα το κάνει, και αν δεν πάει καφετέρια...

 5. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 22/01/2011 12:32:24

  Αγαπητέ Άγιε, δεν υπάρχει "προ-καφετεριακή" κουλτούρα στην Ελλάδα, ή τουλάχιστον εγώ δεν καταλαβαίνω τι εννοείς. Όλη η Ελλάδα, την τελευταία δεκαπενταετία τουλάχιστον, είναι μια απέραντη καφετέρια. Τα χωράφια τα δουλεύουν οι αλλοδαποί...

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ Αυριανιστής 22/01/2011 20:15:49

   Kαι στην αρχαία Ελλάδα τα χωράφια τα δούλευαν οι δούλοι ή οι είλωτες ενώ οι πολίτες φιλοσοφούσαν,συνεδρίαζαν ή γυμνάζονταν.

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ Κάποιος 22/01/2011 21:46:39

    Και μετά την ακμή της, γνώρισε μια παρακμή ναααα! Όπως και το Βυζάντιο. Λαός που έπαψε να δουλεύει (κυρίως χειρωνακτικά) και βασιζόταν στους είλωτες για να κοπροσκυλιάζει, είναι νομοτελειακή η τύχη του.

   • Κάποιος avatar
    Κάποιος @ Κάποιος 23/01/2011 20:01:32

    Η άνοδος και η πτώση των πολιτισμών είναι νομοτέλεια και δεν εξαρτάται από το ποιοι και πόσοι ασκούν χειρωνακτική εργασία.
    Αν έχεις κάποιο παράδειγμα πολιτισμού που προόδευσε και άνθισε λόγω της μαζικής χειρωνακτικής εργασίας των μελών του στα χωράφια, μπορείς να το παραθέσεις.

  • The Saint avatar
   The Saint @ Αυριανιστής 22/01/2011 23:24:27

   Yπάρχει αγαπητέ!
   Πόσων ετών είσαι? Εγώ είμαι 46 και την πρόλαβα...
   Ναί, τότε αρχές δεκαετίας 80, όπου δεν υπήρχε ο "θεσμός" της καφετέριας....
   Τότε που λέγαμε "πάμε πλατεία" και εννούσαμε την πλατεία, και όχι κάποιο καφέ, που ηταν δίπλα (απο τα έτσι και αλλιώς ελάχιστα μαγαζια του είδους τότε).

   Απο αυτό το σημείο και μετά, άρχισαν σιγα-σιγα να φυτρώνουν σαν μανιτάρια...

   Το γνωστό entertainment center που βρίσκεται στην πλατεία Μπουρναζίου πολλοί θα το ξέρετε φαντάζομαι. Οταν στη συγκεκριμένη πλατεία πήγαινα εγώ γιά καφέ το 1987, υπήρχαν όλες και όλες δύο (2) καφετέριες "Κentia" & "Edelstein" και ένα αστυνομικό τμημα παραδίπλα...

  • ares avatar
   ares @ Αυριανιστής 23/01/2011 03:38:14

   έτσι μπράβο κ. Αυριανιστή!
   Δεν είναι λίγοι εκείνοι που νομίζουν ότι μπορείς να πείσεις τους άλλους είτε ν' αγαπάν την εργασία είτε ν' αποστρέφονται το τσιγάρο είτε ό,τι άλλο εσύ προτιμάς με Νόμο!!

 6. φωτεινη avatar
  φωτεινη 22/01/2011 13:22:25

  σιγουρα υπαρχουν πολλοι λογοι για να κοψει κανεις το τσιγαρο.ομως πολλοι λογοι υπαρχουν για να κοψουμε πολλα πραγματα.το ερωτημα ειναι αλλο , αποτελει προσωπικη ευθυνη μεσα στα πλαισια της αυτοδιαθεσης ή οχι?αυτο κατα τη γνωμη μου ειναι το βασικο ερωτημα.και θα πω και κατι αλλο γι αυτους που συμφωνουν με το νομο της καπνοαπαγορευσης.εγω δεν τρωω κρεας ,και για μενα αποτελει βαρβαρη συνηθεια .εχω το δικαιωμα να επιδιωξω την απαγορευση της κρεατοφαγιας ή οχι?σημειωτεον οτι πολλες φωνες μιλουν για τις καταστροφικες συνεπειες αυτης της συνηθειας και οχι μονο για λογους υγειας.αυτο ειναι μονο ενα παραδειγμα,γιατι υπαρχουν και θα υπαρξουν απειρα στο μελλον.

 7. Misha avatar
  Misha 22/01/2011 14:34:52

  Πριν 35-40 χρόνια το μητρικό γάλα θεωρείτο υποδεέστερο των βιομηχανικών παρασκευασμάτων και οι παιδίατροι συνιστούσαν την διακοπή του θηλασμού και την διατροφή των παιδιών με σκόνες.
  Πριν 45-50 χρόνια οι καπνοβιομηχανίες έβγαζαν αφίσες με επώνυμους γιατρούς να διαφημίζουν τσιγάρα. Γιατροί του ΠΟΥ , έβγαζαν έρευνες που αθώωναν το τσιγάρο.
  Πέρυσι λίγο έλειψε να κάνουν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τη γουρουνογρίππη που δηθεν θα αποδεκάτιζε τους ανεμβολίαστους.
  Αυτή η πρεμούρα της επιβολής των εκάστοτε ορθοτήτων είναι πολύ πιο επικίνδυνη από τον υπαρκτό κίνδυνο για την υγεία του καπνίσματος και άλλων ανθυγιεινών συνηθειών.
  Ήδη πχ χώρες της Λατινικής Αμερικής ζητούν να μην ισχύσει ποινικοποίηση του μασήματος φύλλων κόκας , την οποία προωθεί ο ΟΗΕ, γιατί αυτή η συνήθεια είναι πανάρχαιη σε όλες τις Ανδεις..

  • η Dimi avatar
   η Dimi @ Misha 22/01/2011 19:45:22

   Misha, θα είχες ίσως διαβάσει προ 3μήνου, τις εδώ αναρτήσεις γιά τη ραδιοφωνική διαφήμιση ενός ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥ εμβολίου λέει, (από πότε ο ΕΟΦ επιτρέπει διαφημίσεις φαρμακευτικών προϊόντων;) κατά του καρκίνου της μήτρας 12χρονων κοριτσιών!!! (ήδη με παρενέργειες και θανάτους από ανακοπή καρδιάς νεαρών γυναικών, με εκατομμύρια δολλάρια αποζημιώσεις στις οικογένειες των ανυποψίαστων θυμάτων και απαγόρευση κυκλοφορίας του στην Αμερική). Μετά βεβαίως την άμεση αντίδρασή μας και την αυστηρή προειδοποίηση ότι ιατροί γυναικολόγοι θα υποβάλλουν αγωγές-βροχή, η άκρως επικίνδυνη και παράνομη αυτή ραδιοφωνική διαφήμιση, κόπηκε μαχαίρι..

 8. φωτεινη avatar
  φωτεινη 22/01/2011 16:44:11

  και σε αυτες τις χωρες απαραιτητη για την επιβιωση σε υψηλα υψομετρα.στις αρχες δε του περασμενου αιωνα ηταν πανακεια και στην ευρωπη.να καταλαβεις μεχρι και ο παπας διαφημηζε το κρασι μαριανι που ειχε κοκα.

  • Misha avatar
   Misha @ φωτεινη 22/01/2011 19:53:53

   Μα και η Κόκα Κόλα , από εκεί πήρε το όνομα της και απ ότι λένε τα αρωματα της από φυτά κόκας προέρχονται ακόμα,χωρίς την κοκαϊνη, το αλκαλοειδές του φυτού

 9. Misha avatar
  Misha 22/01/2011 19:49:32

  Ήδη ξανάρχισαν και την προπαγάνδα για τους θανάτους από τη γουρουνογρίππη. Ίδια πρόσωπα, ίδια επιχειρηματολογία...Νισάφι πια...
  Γιατί δε μάς λένε πόσοι πεθαίνουν κάθε μέρα από την περιβαλλοντική ρύπανση στην Αθήνα;

  • η Dimi avatar
   η Dimi @ Misha 22/01/2011 20:54:50

   Misha, Αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ (πληρωμένα από εμάς με λέπρα ΔΝΤ), εμβόλια κατά της «γρίππης των χοίρων» αχρηστεύθηκαν λόγω λανθασμένων υπολογισμών και ΜΗ (ευτυχώς!) ανταπόκρισης των πολιτών. Στη δε γερμανία πέρυσι, είχε ξεσπάσει σάλος με το «διαφορετικό» (σε σχέση με το κοινό) εμβόλιο που έκανε η κυρά αγγέλα... Εδώ, μόνο πολίτες είδα, δεν θυμάμαι κανέναν από τους εξουσιαστές να έχει «τρυπηθεί» on camera. Είναι τόσο ψεύτες. Τόσο ανόητα επαναλαμβανόμενοι, τόσο προβλέψιμοι. Ευτυχώς, έστω και αργά οι Ελληνες αφυπνίζονται.

   Οι δε καθημερινοί (σιωπηλοί) θάνατοι, λόγω περιβαλλοντικής ρύπανσης στην Αθήνα, φαίνεται να «ταιριάζουν γάντι» με τα σχέδια απο-πληθυσμού «de-population» των ούτως ή άλλως αριθμητικά ολίγων Ελλήνων. Να τελειώνει «η.. αριστοκρατία της σκοπιμότητας» με τους ενοχλητικούς κι ατίθασους Ελληνες..

   Σήμερα το πρωϊ, απονευρώθηκα όταν άκουσα από τηλεοράσεως την κραυγή αγωνίας ενός γιατρού «... κάτι πρέπει να γίνει όχι αύριο. Τώρα!» (δεν πρόλαβα ν'ακούσω τ' όνομα του νοσοκομείου), με τη τραγική έλλειψη σε αναπνευστικούς σωλήνες στις θερμοκοιτίδες και νοσοκομειακό προσωπικό. Μία νοσοκόμα γιά 30 νεογέννητα! Και με τους γονείς (λεχώνες και πατεράδες!!!) να δέχονται πρόθυμα να βοηθήσουν τη κατάσταση. Και με τα νεογέννητα εκτεθειμένα σε κάθε είδους κινδύνους και μολύνσεις. Γιά να τελειώνει η νεο-αταξία και με τα νεογέννητα Ελληνόπουλα.. Misha, είναι επιτακτική η ανάγκη να δοθεί ένα ΤΕΛΟΣ σ'αυτόν τον πρωτόγνωρο, πολυμορφικό ζόφο δίχως τέλος!

 10. teo avatar
  teo 23/01/2011 19:30:47

  Μπά, αυτοί που μέχρι χθες οι σοσια-ληστές μας έλεγαν να φυτεύουμε το χασίς στην ταράτσα, τώρα έρχονται και μας λένε να κόψουμε το τσιγάρο;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.