#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/01/2014 13:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι πιο ανατρεπτικές καινοτομίες του CES 2014Πάνω από 3.000 εκθέτες και δύο εκατομμύρια τετραγωνικά πόδια εκθεσιακό χώρου συνθέτουν το σκηνικό της φετινής Consumer Electronic Show (CES), της μεγαλύτερης ετήσιας έκθεσης ηλεκτρονικών ειδών στον κόσμο, που παρουσιάζεται στο Λας Βέγκας αυτή την εβδομάδα. Οι δεκάδες καινοτόμες τεχνολογίες που προσφέρονται καταλήγουν στο εξής συμπέρασμα: ότι σήμερα κάθε επιχείρηση είναι μια ψηφιακή επιχείρηση και κάθε καταναλωτής ένας ψηφιακός καταναλωτής.
Τι παρουσιάστηκε φέτος; Από το  άνοιγμα μιας πόρτα με «έξυπνα κλειδιά», ως τα πιλοτικά αυτόνομα αεροσκάφη (γνωστά και ως drones) και τα αυτοκίνητα που οδηγούν μόνα τους, βελτιωμένες τεχνολογίες UltraHD και 3D, «πακέτα» που μπορούν να προγραμματίζουν τις ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού. Και φυσικά, τρισδιάστατοι εκτυπωτές, που θεωρούνται η πλέον ανερχόμενη αγορά –ήδη πωλείται ένας τέτοιος εκτυπωτής οικιακής χρήσης αντί μόλις 500 δολαρίων.

Το Forbes  επιλέγει πέντε από τις πιο ανατρεπτικές καινοτομίες:

Ενσωματωμένοι αισθητήρες: Χάρη στην επανάσταση των smartphone, οι καινοτόμοι σε όλο τον κόσμο έχουν πλέον πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα χαμηλού κόστους μικροηλεκτρομηχανικών συστημάτων (MEMS), όπως επιταχυνσιόμετρα, γυροσκόπια και μαγνητόμετρα. Είναι πλέον εύκολο και φθηνό να ενσωματώσουν αισθητήρες σε κάθε προϊόν μπορεί να φανταστεί κανείς, τροφοδοτώντας την εκρηκτική ανάπτυξη του Internet of Things - της πιο πολυσυζητημένης φετινής τάσης στην CES.
Σύντομα, η τιμή της τεχνολογίας MEMS θα είναι τόσο φθηνή ώστε θα μπορεί να ενσωματωθεί ακόμη και στα πιο καθημερινά αντικείμενα, όπως στα πρωτότυπα των έξυπνων υφασμάτων της Cityzen Sciences. Ή όπως στον Kolibree, έναν αισθητήρα ενσωματωμένο σε οδοντόβουρτσα που στέλνει τα δεδομένα απευθείας στο smartphone σας, λέγοντάς σας πώς μπορείτε να βελτιώσετε την αποτελεσματικότητα του βουρτσίσματος. Μια άλλη εφαρμογή του αισθητήρα ήταν το PulseWallet, το οποίο χρησιμοποιεί ένα βιομετρικό αναγνώστη της Fujitsu για την ταυτοποίηση του χρήστη, που βασίζεται στην τρισδιάστατη ανάγνωση μιας φλέβα στην παλάμη. Πιο ασφαλές ακόμα και από μια σάρωση δακτυλικών αποτυπωμάτων, το PulseWallet έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου, συνδέοντας την παλάμη του χρήστη με τα στοιχεία της πιστωτικής του κάρτας, χωρίς pin και χωρίς κα να απαιτείται κάρτα.

«Φορεμένη» τεχνολογία: Μια απίστευτη σειρά από νέα προϊόντα εμφανίστηκαν φέτος, που συλλέγουν πληροφορίες για εσάς και το σώμα σας - τεχνολογίες που είναι έτοιμες να φέρουν επανάσταση στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, ιδίως στη γήρανση του πληθυσμού. Η Ψηφιακή Έρευνα Καταναλωτή της Accenture για το 2014, που κυκλοφόρησε στην CES, αποκαλύπτει σημαντικές ευκαιρίες στην αγορά της τεχνολογίας που φοριέται. Περισσότεροι από τους μισούς καταναλωτές ενδιαφέρονται για την αγορά wearables, όπως προϊόντα fitness, έξυπνα ρολόγια και γυαλιά.

Προϊόντα των iHealth και Withings, για παράδειγμα, περιλαμβάνουν τεχνολογίες αισθητήρων που μπορούν να μετρήσουν και να αναφέρουν το σφυγμό σας, την αρτηριακή πίεση, το περιβάλλον ύπνου, το βάρος, ακόμη και τα επίπεδα της γλυκόζης σε ασθενείς με διαβήτη. Ένα άλλο νέο προϊόν, το βραχιόλι JUNE της Netatmo, παρακολουθεί την έκθεσή σας στο ηλιακό φως και σας ειδοποιεί όταν θα πρέπει να βάλετε αντηλιακό ή γυαλιά ηλίου.
Πολλά από αυτά τα προϊόντα θα επωφεληθούν από την συρρίκνωση του κόστους και οι αισθητήρες θα ενσωματωθούν σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Ένα παράδειγμα είναι το Beddit, για τη βελτίωση του ύπνου. Τι θα λέγατε όμως για αισθητήρες στα παπούτσια σας; Ένα πρώιμο στάδιο υπάρχει στο  Veristride, που λειτουργεί κάτω από μια επιχορήγηση από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών, και αναπτύσσει διακριτικά μια τεχνολογία στο παπούτσι που μετρά το πόσο καλά περπατάτε. Το προϊόν αρχικά σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τους ακρωτηριασμένους να προσαρμοστούν στα προσθετικά άκρα τους, αλλά οι μελλοντικές εφαρμογές του θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την επανεκπαίδευση των ασθενών μετά από αντικαταστάσεις αρθρώσεων ή εγκεφαλικά επεισόδια, ή να παρέχουν προειδοποιήσεις στους ηλικιωμένους που μπορεί να κινδυνεύουν άμεσα να πέσουν.

Υποστηρικτική Ενέργεια: Τα εξαρτήματα των υπολογιστών δεν είναι η μόνη τεχνολογία που παρουσιάζει βελτιώσεις στην τιμή και την απόδοση. Πολλές εναλλακτικές ενεργειακές τεχνολογίες είναι επίσης όλο και καλύτερες, φθηνότερες και μικρότερες. Στην έκθεση παρουσιάστηκαν δεκάδες νέες χρήσεις για την ηλιακή ενέργεια και τη βελτίωση των μπαταριών αποθήκευσης για τη φόρτιση άλλων συσκευών, σε πολλές περιπτώσεις χωρίς την ανάγκη για καλώδια και βύσματα.
Η Toyota, για παράδειγμα, παρουσίασε ένα αυτοκίνητο που τροφοδοτείται εξ ολοκλήρου από  δεξαμενές υγρού υδρογόνου. Η Ford παρουσίασε το C - Max Solar Energi, το οποίο μπορεί να επαναφορτίσει την μπαταρία του χρησιμοποιώντας ηλιακούς συλλέκτες στην οροφή του οχήματος.

Σε μικρότερη κλίμακα, πολλές νέες φορητές ενεργειακές τεχνολογίες υπόσχονται ότι θα βοηθήσουν στο να παρατείνουν την διάρκεια των επαναφορτιζόμενων φορητών συσκευών και άλλων ηλεκτρονικών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι φορτιστές είναι ενσωματωμένοι σε θήκες smartphone και tablet.

Αυτόνομα οχήματα: Υπάρχει μεγάλος ντόρος γύρω από τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, μετά τα πειράματα που ξεκίνησε η Google και άλλες εταιρείες το 2009. Στην πραγματικότητα, οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για να κάνουν τα οχήματα πιο αυτόνομα εδώ και χρόνια, από την μη εμπλοκή των τροχών ως το αυτόματο παρκάρισμα. Εδώ, μία εντυπωσιακή καινοτομία προήλθε από έναν βετεράνο του χώρου, τη Mercedes - Benz, η οποία έδειξε ένα πλήρως αυτοματοποιημένο όχημα που διατηρεί την κομψότητα του. Αντί να χρησιμοποιεί ένα περιστρεφόμενο αποστασιόμετρο λέιζερ στην οροφή του αυτοκινήτου, όπως η Google, το όχημα της Mercedes στηρίζεται σε μικροσκοπικές κάμερες που είναι τοποθετημένες γύρω από το όχημα και μπορεί να ελέγχουν φανάρια, διασταυρώσεις, πεζούς και άλλα οχήματα.

Μεταξύ άλλων εντυπωσιακών εξελίξεων στα αυτόνομα οχήματα, η Parrot  παρουσίασε  ελαφριά αεροσκάφη drone που ονομάζει MiniDrones και Jumping Sumos, τα οποία μπορεί να προγραμματιστούν, ή μάλλον να  χορογραφηθούν, με αξιοσημείωτη ακρίβεια. Αναμένεται να τα πουλήσει για κάτω από 300 δολάρια. Σήμερα, τα περισσότερα drones του εμπορίου πωλούνται ως παιχνίδια. Αλλά μελλοντικές εφαρμογές στη δημόσια ασφάλεια, την παρακολούθηση του περιβάλλοντος, την παράδοση δεμάτων και τη γεωργία, για να αναφέρουμε μόνο μερικά παραδείγματα, δεν θα αργήσουν.

Συστήματα εμβύθισης: Πέρυσι, πήραμε μια γεύση από το Oculus Rift, ένα πρωτότυπο ζευγάρι γυαλιά εικονικής πραγματικότητας για παιχνίδια, που ξεκίνησε μόλις λίγους μήνες πριν στο Kickstarter. Η εταιρεία συνέχισε να αναπτύσσει την τεχνολογία της, καθώς ένα νέο πρωτότυπο 1080p OLED, με τον κωδικό Crystal Cove, κέρδισε το βραβείο Best of the Best, ως το καταναλωτικό ηλεκτρονικό προϊόν της χρονιάς. Πλέον, και άλλες εταιρείες έχουν αρχίσει να δημιουργούν επεκτάσεις και εφαρμογές, όχι μόνο για παιχνίδια.

Η SoftKinetic, για παράδειγμα, έχει προσθέσει κάμερες για βάθος και αναγνώριση χειρονομιών επάνω στα γυαλιά Oculus Rift, επιτρέποντας τις κινήσεις του χεριού του χρήστη να μεταφραστούν σε πράξεις χειρισμού σε πραγματικό χρόνο των αντικειμένων στο χώρο 3D. Η Intel ενσωματώνει την τεχνολογία της SoftKinetic για αυτό που αποκαλεί RealSense, το οποίο θα μπορούσε κάποια μέρα να διευκολύνει τη δημιουργία εικονικού σχεδιασμού και άλλων λεπτών χειρισμών, όπως οι ιατρικές εφαρμογές.

Παρουσιάστηκαν επίσης πολλές, πολλά υποσχόμενες τεχνολογίες παρακολούθησης των ματιών που επιτρέπουν στους χρήστες να εργάζονται με ηλεκτρονικούς υπολογιστές χωρίς να βασίζονται ιδιαίτερα στα χέρια τους. Πέρυσι, για παράδειγμα, οι προγραμματιστές της Tobii, μιας σουηδικής εταιρείας, παρουσίασαν προϊόντα που αντικαθιστούν τις βασικές λειτουργίες του ποντικιού με απλές κινήσεις των ματιών. Η Tobii φέτος είχε ένα πολύ μεγαλύτερο περίπτερο και ένα φθηνό σχετικά πακέτο εφαρμογών της τεχνολογίας Tobii EyeX.

http://www.forbes.com/sites/bigbangdisruption/2014/01/10/the-five-most-disruptive-innovations-at-ces-2014/

 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.