#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/05/2011 07:35
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι μύθοι περί ενεργειακής ασφάλειαςΟι αναταραχές στη Μ. Ανατολή και στη Β. Αφρική επανέφεραν στο προσκήνιο τις επιπτώσεις που οι πολιτικές εντάσεις μπορούν να επιφέρουν στο κόστος αλλά και στη διαθεσιμότητα της ενέργειας. Εκτός από την αύξηση της τιμής της, η ασφάλεια της ενέργειας αποτελεί μια άμεση προτεραιότητα για πολλές κυβερνήσεις της Δύσης.

Αυτό όμως δεν είναι ένα καινούργιο φαινόμενο. Η Ευρώπη ξεκίνησε να διατηρεί ενεργειακά αποθέματα από τη δεκαετία του `60. Κάτι ανάλογο προσπάθησε και η Αμερική, με κάθε σχεδόν πρόεδρο από την εποχή του Nixon να θέλει, αλλά να μη μπορεί, να μειώσει την εξάρτηση της χώρας του από το ξένο πετρέλαιο.

Μια νέα τάση όμως αρχίζει να προκύπτει, που θέλει τις πολιτικές που μέχρι πριν λίγα χρόνια  διαφημίζονταν ως εμπόδια στη κλιματική αλλαγή, να είναι πλέον δήθεν απαραίτητες για την αύξηση της ενεργειακής μας ασφάλειας. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, και την ώρα που η παγκόσμια κοινή γνώμη δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για πολιτικές σε σχέση με τη κλιματική αλλαγή, οι πολιτικοί μας ηγέτες αρχίζουν να μη μιλάνε πια για τη απειλή αυτή, αλλά να αναφέρονται συνεχώς στα υποτιθέμενα οικονομικά οφέλη των κλιματικών πολιτικών.

Αυτή η πολιτική μετατόπιση δεν αποτελεί έκπληξη, με δεδομένη τη πληθώρα αναλύσεων που αποδεικνύουν ότι οι σημερινές μονομερείς κλιματικές πολιτικές δεν επηρεάζουν καθόλου την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Η ΕΕ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των παραπάνω. Το σχέδιο 20-20-20, που είναι και το πιο ολοκληρωμένο περιβαλλοντικό σχέδιο μέχρι στιγμής, έχει σκοπό τη μείωση των εκπομπών θερμοκηπίου κατά 20% έως το 2020,  την συμβολή των ΑΠΕ στη συνολική κατανάλωση ενέργειας κατά 20%,  και τη μείωση της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας κατά 20%.

Μι ανάλυση του κόστους και του κέρδους  αυτού του σχεδίου που έκανε το 2010 ο περιβαλλοντικός οικονομολόγος Richard Tol αποδεικνύει ότι το ετήσιο κόστος θα ήταν περίπου €210 δισεκατομμύρια. Η δε μείωση της θερμοκρασίας έως το τέλος του αιώνα θα είναι μόλις 0.05°C.

Παρά την αδυναμία της πολιτικής αυτής να επηρεάσει την υπερθέρμανση του πλανήτη, οι πολιτικοί συνεχίζουν απτόητοι, ισχυριζόμενοι ότι έτσι θα αυξηθεί η ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ.

Το Copenhagen Consensus Center ζήτησε από τους καθηγητές Christoph Böhringer και  Andreas Keller να εξετάσουν αυτόν τον ισχυρισμό. Όπως κατέληξαν οι επιστήμονες, «Οι πολιτικοί εκμεταλλεύονται την ενεργειακή ασφάλεια ως πρόσχημα για να δικαιολογήσουν χιλιάδες μέτρα…». Πρόκειται για μέτρα όπως η απαγόρευση λαμπτήρων, η απαγόρευση υπαίθριων θερμαστρών, οι φορολογικές απαλλαγές για ποδηλάτες, προδιαγραφές για τη πίεση των ελαστικών στα οχήματα, και μαθήματα οικονομικής οδήγησης. Όλα αυτά όμως δεν έχουν καμία μα καμία επίδραση στο ύψος των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία ή τη Μ. Ανατολή.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο, σύμφωνα με τους Böhringer και  Keller, είναι πως το πακέτο της ΕΕ παραβιάζει τις αρχές της αποδοτικότητας, εάν ο μοναδικός σκοπός του είναι η μείωση των εκπομπών. Πρόκειται για ένα αντιπαραγωγικό σχέδιο, με πολλές ρυθμιστικές παραμέτρους, που απλά θα αυξήσουν το συνολικό κόστος.

Αν δεν εφαρμοστεί, λίγο περισσότερο από τις συνολικές ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης θα χρειαστεί να εισαχθούν έως το 2020, σε σχέση με το σημερινό 50%. Αν η ΕΕ καταφέρει να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 20% έως το 2020, η εξάρτησή της από τις εισαγωγές θα μειωθεί μόλις κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες. Κάτι τέτοιο απέχει πάρα πολύ από την ενεργειακή αυτάρκεια που επιδιώκεται.

Όμως το σχέδιο 20-20-20 δεν έχει στόχο μόνο τη μείωση των εκπομπών, αλλά και την αύξηση της χρήσης των ΑΠΕ, σε συνδυασμό με τη μείωση της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας. Οι ερευνητές καταλήγουν στο ότι  το πλήρες σχέδιο στη πραγματικότητα θα αύξανε τις εισαγωγές ενέργειας, καθώς και το κόστος. Κυρίως εξαιτίας του ότι η  φορολόγηση επί του ρεύματος με σκοπό την επίτευξη του στόχου, θα επηρεάσει πάνω απ όλα τη πυρηνική ενέργεια.

Με άλλα λόγια, η πολιτική που έχει σκοπό την ενεργειακή ασφάλεια, θα αυξήσει τις τιμές και θα οδηγήσει σε περισσότερη εξάρτηση από τις εισαγωγές.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτό το αποτέλεσμα βασίζεται στο αισιόδοξο σενάριο που χρησιμοποιεί το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας, σύμφωνα με το οποίο η χρήση των ΑΠΕ θα αυξηθεί σε σχέση με το παρελθόν. Αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε το σχέδιο της ΕΕ θα αποδειχθεί ακόμη πιο ακριβό.

Σε πάρα πολλές χώρες της Δύσης, τέτοιου είδους πολιτικές τυλίγονται μέσα σε ένα πακέτο δήθεν αυξημένης ενεργειακής ασφάλειας και όχι ως μέτρα εναντίον των απειλών της κλιματικής αλλαγής. Επειδή όμως η όλη έννοια της ενεργειακής ασφάλειας είναι ασαφής, σπάνια οι πολιτικές αυτές υποβάλλονται σε λεπτομερείς ελέγχους έτσι ώστε να αποδειχθεί αν θα πετύχουν το σκοπό τους.

Η νέες έρευνες μας δείχνουν πως θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί απέναντι στους ισχυρισμούς των πολιτικών, που χρησιμοποιούν τα σημερινά γεγονότα για να δικαιολογήσουν τις παλιές και μη αποδοτικές πολιτικές για τη κλιματική αλλαγή, με βάση τις εξίσου προβληματικές θεωρήσεις τους περί ενεργειακής ασφάλειας.

 

Του Bjørn Lomborg

Απόδοση:S.A. από το Project Syndicate

http://www.project-syndicate.org/commentary/lomborg72/English

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 19/05/2011 11:36:05

  Πρόκειται γικα μέγιστη απάτη πο αλλιώς ξεκίνησε, αλλιώς προχώρησε και έχει διαφορετικά οφέλη για διάφορους.

  Ξεκίνησε μέσα 10ετίας 80, απόλ Γερμανούς και Αμερικάνους. Τότε είχε για αποδέκτη και την ΕΣΣΔ και την Κίνα (κυρίως σαν πολιτική πίεση).

  Από το 87 έγινε επίσημη Γερμανική πολτική (η πρόληψη της δήθεν Κλιματικής Αλλαγής)

  Από το 93 φάνηκε ότι είναι η επαναφορά του Ράιχ μέσω διεθνών διασκέψεων , Ρίο κλπ. Η Αμερική ακόμα μέσα, λίγο για πίεση σε Κίνα και πολύ με Ενρον και Δημοκρατικούς (Γκορ και συναφής αλητεία).

  Μέχρι την Κοπεγχάγη, οι Αμερικάνοι (σίγουρα τα πετρέλαια και οι Ρεπουμπλικάνοι) κατάλαβαν ότι του της είχαν στημμένη οι Γερμανοί. Η Κοπεγχάγη κατέρρευσε και κατέρρευσε και 1 χρόνο αργότερα το cap and trade.

  Από το 1995 και μετά είναι σαφώς, σαφέστατα, πέρα από κάθε αμφιβολία, τεκμηριωμένα και καρατσεκαρισμένα, εξωτερική Γερμανική πολιτική. 1) Για απόκτηση συγκριτικού πλεονεκτήματος έναντι των νικητών του Β ΠΠ. 2) Για πωλήσεις της Ζήμενς (και δευτερευόντως, ΑΒΒ και Schneider και μέ κράχτες Βέστας, και όψιμα την General Electric). 3) Για Ευρωπαϊκό land grab στην Β. Αφρική μέσω Desertec. Ξεκάθαρο μερκαντιλιστικό ή ιμπεριαλιστικό σχέδιο. Οι ενδιάμεσοι λαοί (εμείς) θύματα, πέλάτες και χρηματοδότες.

  Η αγωνία των Γερμανών (που κρύβονται πίσω απο την ΕΕ) είναι να ψηφίσουν για φόρο άνθρακα και άλλες χώρες πλην ευρωπαϊκών. Η Αμερική δεν τσίμπησε. Η Ιαπωνία έκανε πίσω. Κίνα και Ινδία χαχανίζουν. Στην Αυστραλία γίνεται τώρα πόλεμος. Η τακτική η ίδια. Πράσινες ΜΚΟ που εξαγοράζουν άμεσα ή έμμεσα πολιτικούς. Η μέθοδος των βραβείων (Νόμπελ και άλλα) στάνταρντ.

  Στην Ελλάδα χάϊδεψαν τον Δήμα που πρασίνισε και φυσικά τους ανήκει ο ΓΑΠ και η Μπιρμπίλη. Στις ΗΠΑ, μετά τον Γκορ που ρεζιλεύτηκε, ο Ομπάμα. Και αγορασμένα εργαλεία η Γκρηνπης και η WWF.

  Μαστίγιο ο Γερμανογενής φόρος άνθρακα, καρόττο τα δικαιώματα ρύπων. Τύλιξαν σε μια κόλλα χαρτί τον Τιτάνα, π.χ., στην Ελλάδα. Και τα διάφορα Ιδρύματα μέσω συμμετοχών και δωρεών της Deutsche Bank

  Ποιός έφερε τον Γκορ στο Μέγαρο και τρέχανε όλα τα λιγούρια να δούν τον Αντιπρόεδρο; Τιτάν και OSRAM (θυγατρική Ζήμενς).

  Βρωμερό παιχνίδι απομύζησης φτωχών υπέρ Γερμανών και λίγων πυρηνικών Βορείων Ευρωπαίων.

  Η υποκρισία σύννεφο.

  Για λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα μου (tag "Γερμανικό Πράσινο ΠΛάνο" ή h++p://archaeopteryxgr.blogspot.com/search/label/%CE%93%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C%20%CF%80%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%BD%CE%BF%20%CF%80%CE%BB%CE%AC%CE%BD%CE%BF

  και, στα αγγλικά, στην φίλια ιστοσελίδα h++p://greenfraud.blogspot.com/

  Οι Γερμανοί, το 1910-17 αγόρασαν την Σοβιετική επανάσταση. Την πλήρωσαν λίγο ακριβά το 1945 (αλλά τα ήθελαν και τα έπαθαν). ΔΕΝ το βάζουν κάτω. Είναι επίμονοι, μελετημένοι και ικανότατοι επιδρομείς, και ο στρατός τους ποτέ δεν είχε επιμελητεία. Πάντα ζούσε από τα κατεχόμενα εδάφη.

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ archaeopteryx 19/05/2011 15:15:04

   +++++++++++++++++++++++ πολλα Δις
   ειδικα οταν ναζεις κατω τα νουμερα και υπολογιζεις τι σε συμφερει απ τα δυο νταβατζιλικια του αερα ! το προστιμο CO2 ή η Ταριφα-Επιδοτηση σε ΑΠΕ !!!
   Μιλαμε για επιστημη οχι μακακιες !! χαχααχα

   ΠΠ

 2. victoria (true) avatar
  victoria (true) 19/05/2011 16:18:28

  Το μέτρο της εξοικονόμησης ενέργειας που ανήκει στο πακέτο 20-20-20, αν και το λιγότερο προβεβλημένο, είναι σωστό σε κάθε περίπτωση.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ victoria (true) 19/05/2011 17:35:12

   τα λεφτά και η πρεμούρα είναι για φουρφούρια και φ/β. --έστηκαν για την ενεέργεια ή την εξοικονόμησή της. Αυτό αφορά εμάς που βλέπουμε το ρεύμα να ανεβαίνει για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους οι εισαγωγείς αερίου και οι κρατικοδίατοι που παριστάνουν τους "επιχειρηματίες".

   • victoria (true) avatar
    victoria (true) @ archaeopteryx 19/05/2011 20:22:31

    Να πω και κάτι άλλο που με θυμώνει, να πιάσεις και καμιά άλλη σταυροφορία;
    Το τέλος ΑΠΕ στον τελευταίο μου λογαριασμό (τριμήνου της ΔΕΗ-εκκαθαριστικός) ήταν 0,48 Ευρώ.
    Το τέλος συνδρομής στο ΤΕΕ που πληρώνουμε όλοι οι μηχανικοί στη χώρα είναι γύρω στα 55 Ευρώ το χρόνο, αν θυμάμαι καλά. Πόσοι μηχανικοί είμαστε στην Ελλάδα, κάνε τον υπολογισμό, βγαίνουν γύρω στα 5 εκατ. Ευρώ το χρόνο. Αυτά... ΠΟΥ πάνε, μου λες σε παρακαλώ; Σε τι υπηρεσίες για εμάς ανταποκρίνεται; (δεν μιλάω για ΤΣΜΕΔΕ, άστο αυτό, μιλάω για το ΤΕΕ σκέτο)

 3. tpe avatar
  tpe 19/05/2011 17:55:03

  Ακόμα κι έτσι να είναι...
  Οι Έλληνες επιχειρηματίες που είναι; Γιατί δεν κάθονται να στρώσουν τη δουλειά εδώ; Ακόμα κι αν δεχθώ πως οι Γερμανοί έχουν ένα "πλεονέκτημα" στα Φ/Β, ε, συγνώμη, αλλά για τους μεταλλικούς ανεμόμυλους, δεν χρειάζεται πολύ μυαλό ή τρομερά συστήματα!
  Ας προσλάβουν 2-3 Γερμανούς μηχανικούς (αν κι είμαι σίγουρος πως σίγουρα θα υπάρχουν 5-10 Τομπάζηδες στη Siemens ή και τη Schuco και τις Δανέζικες των Α/Γ.

  Για πολλοστή φορά: Θέμα νοοτροπίας είναι... ΣΤΑ ΠΑΝΤΑ... Αλλά δυστυχώς μας κυβερνούν λαμόγια.

  • tpe avatar
   tpe @ tpe 19/05/2011 17:57:44

   Α, και ξέχασα:
   Δηλαδή δεν πρέπει να πιστεύω όσους λένε πως μπορούμε να έχουμε το 60-80% της παραγωγής ηλεκτρικού από αιολικά κάπου μέσα στο Αιγαίο;;;;
   Δεν είναι δα και τοοοοοοόσο μικρό το Αιγαίο μας, κάλλιστα θα μπορούσε να έχει μερικές χιλιάδες Α/Γ. Κατά προτίμηση Made in Greece.

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ tpe 19/05/2011 18:12:26

    100.000 αιολικά στο Αιγαίο δεν φτάνουν ούτε για ένα μικρό χυτήριο. Ούτε για ένα νοσοκομείο. Κάποια μέρα, κάποιο μήνα δεν θα φυσάει. και τότε; Θα πρέπει να έχεις άλλα τόσα MW standby. Μια λιγνιτική μονάδα έχει διαθεσιμότητα 80-90%. Τα αιολικά έχουν 22-24%. Πλρωμένα, διασυνδεδεμένα και άχρηστα.

    Η Γερμανία με 22.000 εγκατεστημένα αιολικά μεγαβάτ καλύπτιε μόλις το 6,3% της ζήτησης. Εάν δηλαδή τύχει να φυσάει σε ώρα αιχμής.

    Το συμβατικό ρεύμα κάνει 35. Το ρεύμα από αέριο (άλλη κομπίνα) κστίζει τα διπλά. Το αιολικό (όταν τύχει να φυσάει) τα τριπλά. Το υπεράκτιο αιολικό τα πενταπλά. Το φωτοβολταϊκό τα δεκαπλά.

    Πλήρωνε κορόϊδο για την προίκα της Ζήμενς, της Βέστας και των εδώ πλασιέ τους.

    Α! ξέχασα! Προλαμβάνει και την Κλιματική Αλλαγή (αλλά δεν μας λένε προς ποιά κατεύθυνση)

 4. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 19/05/2011 20:39:53

  Οι κλοπές είναι κλοπές. Οι καλύτερες κλοπές είναι αυτές που παίρνεις λίγα λεφτά από πολύ κόσμο. "Έλα μωρέ πώς κάνεις έτσι για 5 ευρώ..."

  Ο λογαριασμός σου έχει περίπου 15% του για ΑΠΕ συν τέλη διασύνδεσης.. παρέα πάνε αυτά. Και ένα σωρό παράπλευρες επιδοτήσεις για Τέρνες και Μέρνες. Χώρια οι τρύπες του ΔΕΣΜΗΕ. (Να τις δείτε πριν αναλάβετε)

  Δεν ξέρω τι είναι το ΤΕΕ. Ξέρω πόσο κάνει το ρεύμα από κάρβουνο ή λιγνίτη, πόσο από αέριο και πόσο από αιολικά ή φ/β. ΞΕΡΩ ότι είναι απάτη τα τελυταία δύο, ενεργειακά και οικονομικά, και ξέρω ποιοί αεριάδες ανεβάζουν το ρεύμα και ποιά κόμματα χρηματοδοτούν πάνω από το τραπέζι και κάτω αό το τραπέζι. Ξέρω πώς η αύξηση της ΟΤΣ για την ώρα οφείλεται κυρίως σε αέριο, και αυτό βολεύει τους αιολικούς. Όταν η ΟΤΣ γίνει 100-120, (από 35 επί Αθανασόπουλου) τότε πράγματι δεν θα χρειάζεται τέλος υπέρ αιολικών ΑΠΕ. ΟΛΕΣ οι ΑΠΕ του κόσμου (πλην Υ/Η) δεν μπορούν να υποκαταστήσουν ούτε μία συμβατική μονάδα. Ξέρω ότι χωρίς ρεύμα δεν υφίσταται βιομηχανία. Έχω ζήσει και χωρίς ρεύμα και είναι ρομαντικό.

  Και το εξοικονομώ κατ οίκον... Μάρκετινγ της Κέμρλινγκ και της Μπούντερους με δικά σου λεφτά. Εγώ δεν πληρώνω φόρους, και δεν με πιάνει

  • victoria (true) avatar
   victoria (true) @ archaeopteryx 19/05/2011 21:07:05

   Dear αρχαίε ξέρεις ότι συμφωνούμε σε πολλά. Αλλά το επιχείρημά μου δεν είναι μόνο το σιγά μωρέ είναι λίγα, είναι ότι το νταβατζιλίκι στην περίπτωση του ΤΕΕ (και χωρίς καν να χύνεται μελάνι παγκοσμίως για το αν υπάρχει, ή όχι κλιματική αλλαγή) είναι νταβατζιλίκι. Μιλάμε για το ίδιο ποσό με το τέλος ΑΠΕ σε επίπεδο χώρας, περίπου 5 εκατ. Ευρώ που φεύγει από τσέπες πολιτών, είναι θέμα κι αυτό, δεν είναι;

   Με τα υπόλοιπα μαζί σου, με μια επιφύλαξη για το εξοικονόμηση κατ'οίκον (τώρα με στενοχώρησες). Το εξοικονόμηση κατ'οίκον δεν έχει καμία σχέση με αιολικά, ή με φωτοβολταϊκές επιδοτήσεις, σου πληρώνει καινούρια κουφώματα, διπλά τζάμια, θερμομόνωση ή λέβητες. Να δουλέψει και κανένας τεχνίτης κι η οικοδομή.
   Με Κοινοτικά χρήματα σε επίπεδο 40-60%., όχι έντοκα, όχι άτοκα, αλλά δωρεάν, ανεπιστρεπτί (ΕΣΠΑ). Είπαμε...
   Να μου πεις ότι το ΠΑΣΟΚ το πρόγραμμα το έβαλε υποχρεωτικά μέσω τραπεζών (δηλ. να πάρεις δάνειο για το υπόλοιπο), να σου πω ναι, αυτό δεν έπρεπε. Αλλά έκαναν 2 χρόνια να το προκηρύξουν και τώρα με την ύφεση σιγά μην έχει κανείς χρήμα ούτως ή άλλως να βάλει σε ενεργειακή αναβάθμιση, εδώ δεν έχει να φάει. Κι 'εμείς' δεν αναλαμβάνουμε τίποτα, λέω αυτά που καταλαβαίνω και ξέρω γιατί το πονάω σαν θέμα...

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ victoria (true) 19/05/2011 21:49:45

    για δες την αντίδραση του ΣΕΚΑ όταν πήραν χαμπάρι οι μάγκες ότι ο υφυπουργός προωθούσε εισαγώμενο έτοιμο Γερμανικό πλαστικό και ξύλινο κούφωμα (oh yes Victoria).

    μήπως έχεις προσέξεις εκπομπές του econews πως διακριτικά προωθούν Γερμανικές μπογιές και Κέμερλινγκ... Πίστεψε με, από μέσα είμαι... Ναι, δουλεύει ένας μάστορας έλληνας για να πουλάει μέηντ ιν Τζέρμανυ...

    Δες το ιστορικό της διαμαρτυρίας του ΣΕΚΑ...

    h++p://www.profilnet.gr/energeia/energeia2010/seka-disareskeia-kai-antidraseis-gia-diloseis-ifipourgou-ypeka#0_undefined,0_

    h++p://www.profilnet.gr/eidiseis/eidiseis2010/povas-oi-diamartiries-sinexizontai#0_undefined,0_

    και για να μαθαίνεις πως δουλεύει, πας στον κουφωματά του ξύλινου (έτοιμα, Γερμανικά ΚΥΡΙΩΣ) και βλέπεις το πλαστικό στο 1/3 της τιμής και βάζεις πλαστικό. Εχει και Ελληνικά, αλλά...

    ΤΟ Σκάι, παράρτημα της Ντόϋτσε Βέλε. Οι Ελληνικές Κυβερνήσεις σε ρόλο πλασιέ. Φαντάσου να ήταν και δημόσια πληροφορία ποιός χρηματοδοτεί υποψηφίους... Γέλιο...

    • victoria (true) avatar
     victoria (true) @ archaeopteryx 19/05/2011 23:32:25

     Τα είδα. Το να τα παίρνει ένας πολιτικός για να κάνει παιχνίδι μπορεί να εκφυλίζει μια ιδέα και είναι ντροπή.

     Αλλά δεν κάνει την ιδέα λάθος, μη φτάνεις εκεί.
     Αλλιώς πρέπει να δεχτούμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, ποτέ.
     Υπάρχουν και κάποιοι που δεν τα παίρνουν.

 5. East avatar
  East 20/05/2011 01:34:27

  Mία μεγαβατώρα από λιγνίτη στοιχίζει στη ΔΕΗ 35-36 ευρώ, ενώ για μία μεγαβατώρα από φωτοβολταϊκά που αγοράζει από τους ιδιώτες πληρώνει 400 ευρώ. Γι' αυτό πολλοί μιλούν για «πάρτι» των ιδιωτών στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
  http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=273488


  Η ενέργεια είναι η κινητήρια δύναμη της οικονομίας.

  Πόσο προδότες είναι αυτοί που μας κυβερνούν, όταν βάζουν μια χρεωκοπημένη χώρα να ξοδεύει πολλαπλάσια για την ενέργεια;

  Η "πράσινη ανάπτυξη" είναι ένας από τους λόγους χρεωκοπίας της Ελλάδας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.