Οι εκατομμυριούχοι που διασώζουν μετανάστες
30/08/2014 12:55
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι εκατομμυριούχοι που διασώζουν μετανάστες

Ένα ζευγάρι φιλάνθρωπων εκατομμυριούχων έχει ξεκινήσει την πρώτη ιδιωτική επιχείρηση διάσωσης μεταναστών στον κόσμο, χρηματοδοτώντας ένα σκάφος που βοηθά όσους έχουν πρόβλημα στη θάλασσα. Πώς μπορεί όμως ένα πλοίο να βοηθήσει πραγματικά τους χιλιάδες ανθρώπους που προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο κάθε χρόνο;

Το περασμένο καλοκαίρι, η Ιταλίδα Ρεγκίνα Κατραμπόνε και ο Αμερικανός σύζυγός της Κρις βρέθηκαν σε μια κρουαζιέρα με γιοτ στη Μεσόγειο. Οι ειδυλλιακές διακοπές τους όμως σταμάτησαν απότομα, όταν εντόπισαν κάτι στη θάλασσα. Ήταν ένα τζάκετ που επέπλεε στο νερό. Σύντομα κατάλαβαν περί τίνος πρόκειται…

Συνειδητοποίησαν ότι πιθανώς να ανήκε σε έναν από τους χιλιάδες μετανάστες που προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ευρώπη - 1.889 έχασαν τη ζωή τους στα ύδατα αυτά από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τον Οργανισμό για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ (UNHCR). Η καθοριστική στιγμή για το ιδιαίτερα θρήσκο ζευγάρι ήρθε αμέσως μετά, όταν είδαν τον Πάπα Φραγκίσκο στην τηλεόραση να καλεί τους επιχειρηματίες να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη. Το δυστύχημα στη Λαμπεντούζα έφερε την απόφασή τους ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση.

Η επιχείρησή τους ονομάστηκε Migrant Offshore Aid Station (MOAS). Το πλοίο που χρηματοδοτούν με την ονομασία «Φοίνικας 1» έχει μήκος 40 πόδια (12 μέτρα) και ξεκίνησε τη Δευτέρα από τη Μάλτα την πρώτη του αποστολή, ελπίζοντας να βοηθήσει ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο στα νερά της Μεσογείου. Ο Φοίνικας 1 είναι στελεχωμένος από ναυαγοσώστες αλλά και μια ιατρική ομάδα, ενώ μεταφέρει δύο μικρά σκάφη και τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που είναι εξοπλισμένα με σύστημα υπέρυθρης ανίχνευσης για να εντοπίζονται και τις νυχτερινές ώρες οι βάρκες των μεταναστών που βρίσκονται σε κίνδυνο. Μεταφέρει επίσης σωσίβια, τρόφιμα, νερό και πρώτες βοήθειες. Αρκετοί από το πλήρωμά του έχουν εμπειρία σε στρατιωτικές δυνάμεις. Η πρώτη επιχείρηση θα διαρκέσει 60 ημέρες και το συνολικό της κόστος ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ.

Τα πλοιάρια των μεταναστών που προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο με αφετηρία τη Βόρεια Αφρική είναι συνήθως υπερφορτωμένα και παρασύρονται από τα ρεύματα με αποτέλεσμα οι μετανάστες να βρίσκονται επί μέρες στη θάλασσα με σοβαρό κίνδυνο αφυδάτωσης, αλλά και να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο βύθισης των σκαφών. Το ζεύγος Κατραμπόνε υποστηρίζει ότι ο αριθμός των πλοιαρίων που μεταφέρουν μετανάστες θα αυξηθεί, παρά τις πρόσφατες ναυτικές τραγωδίες, εξαιτίας των τρομερών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στις εμπόλεμες χώρες.

http://www.bbc.com/news/magazine-28953237

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 30/08/2014 17:20:07

  Απορία: Το σκάφος διασώζει μετανάστες στα ύδατα μεταξύ ιταλίας και τυνησίας ή τουρκίας και ελλάδος... Μετά την διάσωση σε ποιες χώρες θα στείλει τους μετανάστες?

 2. η Dimi avatar
  η Dimi 30/08/2014 17:30:09

  Το πλοίο των εκατομμυριούχων Κατραμπόνε, σε ΠΟΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΘΑ ΑΔΕΙΑΖΕΙ τους απρόσκλητους λαθραίους, τα νήπια, τις ετοιμόγεννες, τους εγκληματίες, τους ασθενείς με Έμπολα;; Η λίστα του άγους που βίωσε κι εξακολουθεί να βιώνει η πολύπαθη Ελλάδα, Δεν έχει τέλος. Οι πονόψυχοι, οι θρήσκοι, οι εκατομμυριούχοι Κατραμπόνε στις δικές τους πολυτελείς επαύλεις, αυτούς τους φτωχοδιαβόλους προτίθενται να μεταφέρουν μήπως; Επειδή λοιπόν αποδεδειγμένα, όπου “AID” = "φιλανθρωπικές" ΜΚΟ οι οποίες από εράνους και δωρεές, με πακτωλούς χρημάτων και τεράστιες προμήθειες τροφίμων κ.α. θησαυρίζουν, εμπορευόμενες τον ανθρώπινο πόνο και τη κοινωνική ευαισθησία/αφέλεια: έχουμε κάθε λόγο και δικαίωμα να είμαστε εξαιρετικά υποψιασμένοι, να αρνούμεθα την τεχνηέντως επιβαλλόμενη “μπούρκα” και τη συμμετοχή μας στη trendy “φάμπρικα” της πολυτελούς φιλανθρωπίας. Υπάρχουν σήμερα παροπλισμένοι συνέλληνες, οι οποίοι υποφέρουν και οι οποίοι με αξιοπρέπεια και σιωπή, βιώνουν το δικό τους κοινωνικό, ηθικό, οικογενειακό, οικονομικό, υγείας και όχι μόνο δράμα. Τους συνέλληνες αυτούς, με σεβασμό κι ευαισθησία βοηθούμε, είτε με προϊόντα, είτε με προσωπική εργασία, ανάλογα με τις δυνατότητες, τις ικανότητες και τις γνώσεις που έχει ο καθένας και η καθεμία, από εμάς. Ουδέποτε! δώσαμε στο χέρι, χρήμα μετρητό. Ό,τι χρειάζεται και εφόσον μπορούμε συλλογικά να το καλύψουμε, με δικά μας χρήματα το αγοράζουμε και κρατάμε τις αποδείξεις. Έχουμε ξαναγράψει τα πόσα καλά μπορούν να γίνουν: π.χ. αγορά ενός φαρμάκου, εξόφληση ενός λογαριασμού ΔΕΚΟ, το γράψιμο μίας επιστολής και αποστολή της με δικά μας, αγορασμένα γραμματόσημα. Και όταν τα μάτια δυσκολεύονται, το διάβασμα της απάντησης από τους μακρινούς συγγενείς (η συγκίνηση και οι ευχές, δεν περιγράφονται), ένα βιβλίο, λίγη μουσική, ένα ζεστό, μαγειρεμένο φαγητό, με φρέσκα υλικά (από Ελληνική Αλυσίδα Τροφίμων αγορασμένα από εμάς με απόδειξη), το γέμισμα μιάς παγωμένης σόμπας με πετρέλαιο (δώρο του βενζινά της γειτονιάς), η αλλαγή μιάς χαλασμένης βρύσης, το καθάρισμα από τις τσουκνίδες, η περιποίηση και άνθιση μιάς ξεχασμένης αυλής, τα τρίγωνα και τα κάλαντα με τα μικρά ντυμένα αγιοβασιλάκια, να μοιράζουν γλυκίσματα/ατομικά δώρα που έχουμε εμείς, με λαμπερά περιτυλίγματα και κορδέλλες συσκευάσει, και διάφορα άλλα υπέροχα. Γι αυτό νοιώθουμε και είμαστε ελεύθεροι κι εξηγήσιμοι κάθε στιγμή. “Να ξανάρθετε” μάς λένε. Κι εμείς, από τις μοναδικές αυτές εμπειρίες ζωής μαθαίνουμε, γινόμαστε πιό ανθρώπινοι, ξαναπηγαίνουμε. Και στις μεγάλες Γιορτές, τα Μηνύματα για εμάς, παίρνουν άλλη διάσταση. Γι αυτό, στους χορηγούς, διαφημιστές, πονόψυχους, θρήσκους (γιατί το αναφέρουν αυτό άραγε;) στους εκατομμυριούχους Κατραμπόνε του κόσμου αυτού, κάθετα λέμε, ΟΧΙ.

 3. Τρελό νερό avatar
  Τρελό νερό 31/08/2014 09:55:13

  Οι πονόψυχοι εκατομμυριούχοι, αν θέλουν να βοηθήσουν, να προσφέρουν τα χρήματά τους για να βελτιωθεί η ζωή αυτών που κατά μιλιούνια εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους. Ύποπτη η φιλευσπαγχνία που διευκολύνει την ανεξέλεγκτη εισροή μουσουλμανικών πληθυσμών στην Ευρώπη.

  • Άπαντα Επιστάμενος avatar
   Άπαντα Επιστάμενος @ Τρελό νερό 01/09/2014 14:13:01

   +++ Έλα μου Ντε! Γιατί δεν διαθέτουν την περιουσία τους για την άμβλυνση των προβλημάτων στις χώρες των μεταναστών; Γιατί τι θα κερδίσουν έτσι κι αλλιώς οι μετανάστες αν έλθουν στις βασικές χώρες υποδοχής: Την Ελλάδα με το 27% ανεργία, την ιταλία της επιστροφής στην ύφεση και το 140% χρέος, την ισπανία με το 26% ανεργία ή την βουλγαρία, την φτωχότερη χώρα της ΕΕ; Ή στην Μάλτα με τους μόλις 300.000 κατοίκους;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.