#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/05/2012 08:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι δημογραφικές προκλήσεις τους μέλλοντοςΟ Nicholas Eberstadt μελετάει τις δημογραφικές εξελίξεις, για λογαριασμό του American Enterprise Institute, και κάνει προβλέψεις, γνωρίζοντας όμως πολύ καλά την σχετική ανακρίβειά τους.

Τον 20ο αιώνα, ο παγκόσμιος πληθυσμός σχεδόν τετραπλασιάστηκε, φτάνοντας τα 6.1 δισεκατομμύρια ανθρώπους, από το αρχικό 1.6 δισεκατομμύριο. Όπως λέει, «ποτέ άλλοτε στη ιστορία του είδους μας, δεν υπήρξε τέτοια τρομερή πληθυσμιακή μεταβολή».

Το αποτέλεσμα ήταν, πολλοί να ανησυχούν για ενδεχόμενους μαζικούς λιμούς. Στη πραγματικότητα όμως, συνέβη το αντίθετο. Η ανθρωπότητα είδε την ευμάρεια της να αυξάνεται.

Η σημερινή κυρίαρχη δημογραφική τάση είναι η μειωμένη γεννητικότητα. Ο παγκόσμιος μέσος όρος παιδιών που γεννιούνται έχει πέσει στα 2.6, από τα 4.9 που ήταν το 1960. Μάλιστα, οι μισοί από τους κατοίκους της γης ζουν  σε περιοχές, όπου ο ρυθμός γεννητικότητας είναι μικρότερος κι από αυτόν που οι δημογράφοι θεωρούν ως το απαραίτητο μίνιμουμ όριο ανανέωσης του πληθυσμού, δηλαδή τα 2.1 παιδιά. Οι κοινωνίες αυτές συρρικνώνονται αριθμητικά.

Στην Αμερική συνηθίζεται, η τάση αυτή να συνδέεται με το κοινωνικό κράτος, αφού μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, σε συνδυασμό με λιγότερα παιδιά, δυσκολεύουν την χρηματοδότηση των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων. Ο υπόλοιπος όμως αναπτυγμένος κόσμος, γερνάει ακόμη πιο γρήγορα, και αξίζει να δούμε πως αυτή η τάση θα επηρεάσει τη θέση των ΗΠΑ στο παγκόσμιο στερέωμα.

Όπως λέει ο Eberstadt, μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις για τα επόμενα είκοσι χρόνια, με μια σχετική ακρίβεια. Οι παραδοσιακοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία, θα έχουν πολύ μικρότερο ειδικό βάρος στον μελλοντικό κόσμο. Ήδη, η μέση ηλικία στην Ευρώπη είναι μεγαλύτερη από αυτήν της πιο γερασμένης αμερικανικής πολιτείας, της Φλόριντας. Μάλιστα, η μέση ηλικία αυξάνεται κατά 1.5 μέρα, κάθε εβδομάδα που περνάει. Η Ιαπωνία, το 2007 σημείωσε μόλις το 40% των γεννήσεων που είχε το 1947!

Αυτό σημαίνει πως οι χώρες αυτές θα έχουν ένα μικρότερο εργατικό δυναμικό, λιγότερες καταθέσεις, και υψηλότερα δημόσια χρέη, λόγω αυτής της πληθυσμιακής γήρανσης. Θα χάσουν τη δυναμική τους, και σίγουρα, μεταξύ άλλων, δεν θα έχουν τη διάθεση να συνεχίζουν τους σημερινούς ρυθμούς στις  αμυντικές τους δαπάνες.

Έτσι, οι Αμερικανοί, που θέλουν η Ευρώπη να αναλάβει μεγαλύτερο μερίδιο του βάρους της υπεράσπισης του ελεύθερου κόσμου, μάλλον θα απογοητευτούν. Το ίδιο και όσοι περιμένουν από την Ευρώπη να συμμετέχει πιο ενεργά σε ανθρωπιστικές αποστολές.

Όπως όλα δείχνουν, στο μέλλον θα είναι αμφίβολο, αν η Ευρώπη θα μπορέσει να διατηρήσει ακόμη και το σημερινό ειδικό της βάρος, σε ζητήματα που θα αφορούν την παγκόσμια ειρήνη και δημοκρατία.

Ένα κράτος το οποίο ανησυχεί ιδιαίτερα τους Αμερικανούς στρατηγικούς αναλυτές, αντιμετωπίζει επίσης κάποιες δημογραφικές προκλήσεις. Η ταχεία άνοδος της Κίνας στη διάρκεια της τελευταίας γενιάς υπήρξε συγκλονιστική, αλλά όλοι όσοι προβλέπουν το ίδιο για την μελλοντική της ισχύ, αγνοούν το ότι ο ρυθμός γεννήσεων στην χώρα βρίσκεται 30% κάτω από το ελάχιστο απαραίτητο όριο της πληθυσμιακής ανανέωσης.

Ο πληθυσμός της Κίνας θα κορυφωθεί το 2026. Το εργατικό δυναμικό της θα συρρικνωθεί, και θα διπλασιαστούν οι πολίτες της που θα είναι πάνω από 65 χρόνων, φτάνοντας τα 240 εκατομμύρια.

Η Κίνα θα γεράσει με μεγάλη ταχύτητα. Η μόνη χώρα που είχε γεράσει πιο γρήγορα, ήταν η Ιαπωνία, αλλά αυτή είχε την τύχη να καταστεί πλούσια πολύ πριν επέλθει το γήρας! Το 2030, η Κίνα θα έχει περισσότερο γερασμένο πληθυσμό από όσο έχει σήμερα η Ευρώπη.

Παράλληλα, η Κίνα αντιμετωπίζει και μια ακόμη δημογραφική πρόκληση. Η συνηθισμένη αναλογία φύλων είναι 103-105 αγόρια για κάθε 100 κορίτσια που γεννιούνται. Στη Κίνα, εξαιτίας της υποχρεωτικής πολιτικής του ενός παιδιού, και των επιλεκτικών (κατά φύλο) εκτρώσεων, η αναλογία αυτή είναι 120/100. Από το 2000 έως το 2030, το ποσοστό των Κινέζων ανδρών πάνω από τα τριάντα, που ποτέ δεν παντρεύονται, αναμένεται να πενταπλασιαστεί. Και όπως λέει ο Eberstadt, μια ολόκληρη στρατιά ανύπανδρων νέων ανδρών, σίγουρα δεν θα βελτιώσει την οικονομική και κοινωνική συνοχή της χώρας.

Όπως προβλέπει, οι δημογραφικές εξελίξεις θα προκαλέσουν στην Κίνα δυο συγκεκριμένα προβλήματα: Η κινεζική κοινωνία βασίζεται παραδοσιακά στις οικογενειακές σχέσεις και στην οικογενειακή εμπιστοσύνη. Σε μια χώρα όμως όπου όλο και λιγότεροι θα παντρεύονται και θα γεννούν, και όπου οι θείοι και οι θείες θα λιγοστεύουν, οι παραδοσιακοί αυτοί δεσμοί θα ατροφήσουν αναγκαστικά. Παράλληλα, η κινεζική κυβέρνηση βασίζει την νομιμότητα και την αποδοχή της στο σημερινό επίπεδο οικονομικής απόδοσης που προσφέρεται, αλλά που με βάση τις δημογραφικές τάσεις, σε λίγο θα διακοπεί.

Σε τελική ανάλυση, όπως λέει ο Eberstadt «οι Αμερικάνοι θα πρέπει να βρουν νέους φίλους και νέους συμμάχους σε αυτόν τον νέο κόσμο που δημιουργείται…». Προτείνει μάλιστα στενότερες σχέσεις με την «πολλά υποσχόμενη Ινδία», που, όπως λέει, «γερνάει με μέτρο».

Και καταλήγει λέγοντας πως «οι αναλυτές της εξωτερικής πολιτικής σπάνια λαμβάνουν υπόψη τους τις δημογραφικές τάσεις, επειδή αυτές εκδηλώνονται με  πολύ αργούς ρυθμούς…  μπορεί όμως να αργούν, αλλά όταν συμβαίνουν δεν συγχωρούν, και πάντα καταλήγουν να αλλάζουν την πραγματικότητα».

bloomberg.com

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. franc avatar
  franc 02/05/2012 08:56:42

  Oσον αφορά τον τρόμο του υπερπληθυσμού της γης, το άρθρο θα μπορούσαμε να πούμε είναι πολύ καθυσηχαστικό. Αν το πιστέψουμε, υπερπληθυσμός στη γη δεν θα υπάρξει.
  Οσον αφορά την υπογεννητικότητα, είναι προφανές οτι το άρθρο δεν έλαβε υπ' όψιν:
  1. Τίς γρήγορες οικονομικές παρεμβάσεις που ανατρέπουν τάχιστα την δημογραφική παρακμή όπως πχ. το παράδειγμα της Γαλλίας τα τελευταία 5 χρόνια, που με την γενναία ενίσχυση των γεννήσεων, ανέστρεψε το φαινόμενο της υπογεννητικότητας .
  2. Τον αυξανόμενο ρυθμό ενσωμάτωσης νεανικού πληθυσμού απο το μεταναστευτικό κύμα. Πχ οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Αμερικής είναι μετανάστες 2ης ή 3ης γενιάς.

 2. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 02/05/2012 09:13:39

  Ἡ ἒρευνα ἀναφέρει τούς ρυθμούς γεννήσεων στόν μουσουλμανικό κόσμο,ὃπου,ὣς ἐπί τό πλείστον ὑπάρχει ὑπεργεννητικότητα,ἰδιαίτερα δέ στήν Τουρκία,παραδοσιακό σύμμαχο τῶν Η.Π.Α.; Δέν λέμε δέ γιά ἐμᾶς ἐδῶ στήν Ἐλλάδα,πού ἡ ὑπογεννητικότητα εἶναι καί αὐτή μία ἀπό τίς παραμέτρους τῆς ἐπελθούσης οἰκονομικῆς καί ὂχι μόνο,κρίσης πού μαστίζει τή χώρα μας...

  • anonymous avatar
   anonymous @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 02/05/2012 10:23:55

   Αν ψάξεις στη wikipedia για birth rates by country θα δεις ότι η γεννητικότητα έχει πέσει σε όλες τις μουσουλμανικές χώρες και θα πέσει κι άλλο. Στην Τουρκία τώρα αντιστοιχούν περί τα 3 παιδιά ανά γυναίκα. Αν πχ. εμείς κρατήσουμε 30-50 χρόνια τότε η Τουρκία θα βρίσκεται στην ίδια κατάσταση με εμάς, με σοβαρότατα προβλήματα χρηματοδότησης των συντάξεων.

   • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
    ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ anonymous 02/05/2012 11:08:06

    3 παιδιά, ἀνά γυναῖκα εἶναι πολλά σέ σχέση μέ ἐμᾶς πού ἒχουμε πέσει κάτω ἀπό 2.Ἐκτός αὐτοῦ,θά κρατήσουμε 30-50 χρόνια ὃπως λές καί ἀπό πλευρᾶς χρηματοδότησης τῶν συντάξεων καί ἀπό πλευρᾶς ἀφελληνισμοῦ τῆς πατρίδας μας;

    • anonymous avatar
     anonymous @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 02/05/2012 13:51:35

     Ο αριθμός των παιδιών που γεννιούνται ανά γυναίκα έχει πτωτική πορεία. Θα πέσει κι άλλο. Μαζί με την απόσχιση του Κουρδιστάν σε λίγο καιρό θα είναι κάτω από 50 εκ.

     Τα δικά μας είναι άλλο θέμα, το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί.

     • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
      ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ anonymous 02/05/2012 14:07:35

      Πῶς μπορεῖ νά ἀντιμετωπισθεῖ τό δικό μας θέμα; Ἒχουμε τήν πολιτική βούληση καί λύσεις γιά νά προταθοῦν καί νά ἐφαρμοστοῦν;

 3. η Dimi avatar
  η Dimi 02/05/2012 12:29:33

  Οι φεμινίστριες, οι γυναίκες των αμβλώσεων και της ανταγωνιστικής καριέρας, οι γυναίκες που θέλουν σε κάθε έκφανση της ζωής τους να είναι ίδιες με τους άνδρες λέει, τώρα πλέον πεθαίνουν κι αυτές λόγω stress, καπνίσματος και καρδιακών επεισοδίων το ίδιο συχνά, όπως και οι άνδρες. Οι φεμινίστριες δήθεν χειραφετημένες, ανταγωνίζονται γι αυτό και απωθούν τους άνδρες. Και μετά απορούν γιά τη λειψανδρία, γιατί στα «singles’ bars» δεν πέφτει καρφίτσα, γιατί αυτή η έκρηξη της ομοφυλοφιλίας και της πορνείας. Οι φεμινίστριες όχι μόνον ευθύνονται για την υπογεννητικότητα και τον πληθυσμιακό μαρασμό στην Ελλάδα και στις λοιπές χώρες του δυτικού κόσμου. Ταυτόχρονα, έχασαν τη ταυτότητά τους, τον φυσικό προορισμό τους. Απεμπόλησαν τα θαυμαστά μυστήρια της γυναικείας θηλυκότητάς τους.

  Γεγονός αναμφισβήτητο παραμένει ότι ο φεμινισμός στον δυτικό κόσμο, κατέστρεψε τη γυναικεία φύση, τη γεννητικότητα και τους διακριτούς ρόλους των δύο φύλων. «Επιστροφή στις ρίζες» είναι το σύνθημα στις δυτικές κοινωνίες σήμερα, για να περισωθεί ό,τι τελικά απέμεινε.

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ η Dimi 02/05/2012 14:40:34

   Dimi, πάντα πίστευα ότι οι πλέον λαύρες αντι-φεμινίστριες είναι οι γυναίκες

   • η Dimi avatar
    η Dimi @ Προφήτης 02/05/2012 16:21:26

    Προφήτη, πολύ σωστά. Να διευκρινίσω ότι λαύρες αντιφεμινίστριες είναι οι γυναίκες εκείνες οι οποίες οπωσδήποτε θέλουν να παραμείνουν θηλυκά, το άλλο μισό του άνδρα που τις ολοκληρώνει. Και το αντίστροφο. (Τhe old school perspective on life).

  • The Saint avatar
   The Saint @ η Dimi 03/05/2012 22:52:17

   Dimi, έρχεσαι στα λόγια μου, επισημαίνοντας μάλιστα ΚΑΙ το βασικότερο πρόβλημα που δημιούργησε η τεχνητή, και χωρίς καμμία ουσιαστική βάση, θεωρία του φεμινισμού, που είναι οι σχέσεις των δύο φύλων...

   http://www.antinews.gr/2012/04/22/157256/#comment-959062

   • η Dimi avatar
    η Dimi @ The Saint 04/05/2012 08:23:39

    Aγιε, συμφωνούμε. Και Ολα, συνοψίζονται σ’ αυτό που έχει πει το διαχρονικό, όλων των εποχών το απόλυτο θηλυκό: «Δεν με πειράζει να ζω σ’ έναν ανδροκρατούμενο κόσμο, φθάνει να μπορώ να είμαι η Γυναίκα σ’ αυτόν.» «I don't mind living in a man's world, as long as I can be the Woman in it.» ~Μarilyn Monroe http://bit.ly/1eCmS

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.