Οι Φινλανδοί καταργούν τα μαθήματα!
24/03/2015 21:39
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι Φινλανδοί καταργούν τα μαθήματα!

Είναι μάθημα αγγλικών αλλά υπάρχει ένας χάρτης της ηπειρωτικής Ευρώπης στον πίνακα. Τα παιδιά πρέπει να συνδυάσουν τις καιρικές συνθήκες με τις διάφορες χώρες που εμφανίζονται στον πίνακα. Για παράδειγμα, σήμερα έχει ήλιο στη Φινλανδία και ομίχλη στη Δανία. Αυτό σημαίνει ότι οι μαθητές συνδυάζουν την εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας με τη γεωγραφία. Καλώς ήλθατε στο δημοτικό σχολείο Siltamaki στο Ελσίνκι - ένα σχολείο με 240 παιδιά, επτά έως 12 ετών - που έχει υιοθετήσει το νέο στυλ μάθησης της Φινλανδίας. Διευθύντριά είναι η Anne-Mari Jaatinen, η οποία εξηγεί τη φιλοσοφία του σχολείου: «Εμείς θέλουμε οι μαθητές να μάθουν σε μία ασφαλή, χαρούμενη, χαλαρή και εμπνευσμένη ατμόσφαιρα».

Η Φινλανδία, τα τελευταία χρόνια, θεωρείται ότι έχει ένα από τα πιο επιτυχημένα εκπαιδευτικά συστήματα στον κόσμο. Γεγονός που καθιστά ακόμη πιο αξιοσημείωτο το ότι η χώρα είναι έτοιμη να ξεκινήσει ένα από τα πιο ριζοσπαστικά προγράμματα εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που έχει αναλάβει ποτέ κράτος-έθνος: την κατάργηση των παραδοσιακών μαθημάτων και την αντικατάστασή τους με τη διδασκαλία διαθεματικών αντικειμένων (cross-subject) που απαιτούν συνδυαστικές γνώσεις και συνδέονται πιο άμεσα με την καθημερινότητα των παιδιών.

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα διαφορετικό είδος εκπαίδευσης για την προετοιμασία των ατόμων για την επαγγελματική ζωή. Οι νέοι άνθρωποι χρησιμοποιούν αρκετά προηγμένους υπολογιστές. Στο παρελθόν, οι τράπεζες είχαν πολλούς τραπεζικούς υπαλλήλους, αλλά τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει εντελώς. Πρέπει, λοιπόν, να κάνουμε τις αλλαγές στην εκπαίδευση που είναι αναγκαίες για τη βιομηχανία και τη σύγχρονη κοινωνία» σχολιάζει ο Pasi Silander, υπεύθυνος για θέματα εκπαίδευσης στο Ελσίνκι.

Τα παραδοσιακά μαθήματα – ιστορία, γεωγραφία κλπ- έχουν ήδη καταργηθεί σταδιακά στα σχολεία για άνω των 16 ετών. Οι μέθοδοι αυτές αντικαθίστανται από αυτό που οι Φινλανδοί αποκαλούν διδασκαλία «φαινομένων»- ή θεματική διδασκαλία. Για παράδειγμα, ένας έφηβος που σπουδάζει μια επαγγελματική πορεία θα μπορούσε να λάβει μαθήματα για «υπηρεσίες καφετέριας», τα οποία θα περιλαμβάνουν στοιχεία μαθηματικών, ξένων γλωσσών και επικοινωνίας. Οι περισσότερο ακαδημαϊκοί μαθητές θα διδάσκονται διαθεματικά θέματα, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα συγχωνεύει στοιχεία οικονομίας, ιστορίας (από τις χώρες που συμμετέχουν), γλωσσών και γεωγραφίας.

Υπάρχουν και άλλες αλλαγές, όσον αφορά τουλάχιστον την παραδοσιακή μορφή διδασκαλίας με τους μαθητές να κάθονται παθητικά μπροστά στους δασκάλους τους, ακούγοντας τα μαθήματα. Αντ 'αυτού θα υπάρξει μια πιο συνεργατική προσέγγιση, με τους μαθητές να εργάζονται σε μικρές ομάδες για να λύσουν τα προβλήματα και παράλληλα να βελτιώσουν τις δεξιότητες επικοινωνίας τους.

Ακόμη και στη Φινλανδία, όμως, οι μεταρρυθμίσεις έχουν συναντήσει αντιρρήσεις από τους εκπαιδευτικούς και αρμόδιους, πολλοί από τους οποίους έχουν περάσει τη ζωή τους εστιάζοντας σε ένα συγκεκριμένο θέμα και τώρα τους λένε να αλλάξουν την προσέγγισή τους. Οι εκπαιδευτικοί, πάντως, που αγκαλιάζουν αυτό το νέο σύστημα μπορεί να έχουν μια μικρή προσαύξηση του μισθού. Περίπου το 70 τοις εκατό των καθηγητών στο Ελσίνκι έχουν εκπαιδευτεί στην υιοθέτηση της νέας προσέγγισης.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν σημαντικά οφέλη για τους μαθητές. Στα δύο χρόνια από τότε που οι νέες μέθοδοι διδασκαλίας ξεκίνησαν για πρώτη φορά, οι μαθητές έχουν βελτιωθεί. Μέχρι το 2020, σκοπός είναι η νέα μέθοδος να έχει εισαχθεί σε όλα τα σχολεία.

Αλλαγές όμως υπάρχουν και στην προσχολική ηλικία, μέσα από ένα καινοτόμο έργο το οποίο προωθεί τη μάθηση μέσω παιχνιδιών σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Οι ειδικοί πάντως απορούν: Θα είναι σε θέση οι Φινλανδοί να διατηρήσουν ή να βελτιώσουν την κατάταξή τους στους πίνακες του PISA που δημοσιεύει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης; Και αν ναι, πώς θα αντιδράσει ο υπόλοιπος κόσμος;

independent.co.uk

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Eva avatar
  Eva 26/03/2015 15:34:13

  Τωρα μας βάζετε ιδέες.

  • Eva avatar
   Eva @ Eva 26/03/2015 15:36:30

   Ασε που μπορεί να το διαβάσει κι ο λογοτέχνης κ. Κουράκης.

 2. δημης avatar
  δημης 27/03/2015 20:07:01

  ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΛΕΕΙ;;;;;; ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΔΕΝ ΡΩΤΑΝΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ;;;; Άκου διαθεματική... -όταν στην Ελλάδα εφαρμόζεται από τσ ηγεσίες η ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΚΗ .... - όταν απολύει Εκπ/κούς (διορίζει ακόμα και τώρα για τη Σχολ. χρονιά που διανύουμε ...) - όταν εγκαινιάζουν υπουργοί Ιδιωτικά ΙΕΚ με ειδικότητες άχρηστες, κατά τη γνώμη τους -όταν ΤΟΛΜΟΥΝ να συγκρίνουν το 17% της Φιλανδίας ΜΕ ΤΟ Κάτω από 1,5% της Ελλάδος.... -όταν εκτός της οικονομικής υποβάθμισης των Εκπ/κών επιβάλεται και η κοινωνική χλεύη μέσα από τα μμε... και τέλος όταν μετά τα παραπάνω υπάρχουν Ελληνικές επιτυχίες (ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ) υποβαθμίζονται και αποσιωπώνται απο τα μμε... Πάντως ΚΑΙ οι Νέοι Άρχοντες του ΥΠΕΠΘ τηρώντας την παράδοση που θέλει σαν πρώτο μέλημα των εκάστοτε ερχομένων στα πραγματα να ασχολούνται με το...ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ σύστημα των Πανελληνίων πιστεύοντας ότι σαν Θεσμός που στάθηκε όρθιος ,άσχετα από Επιστρατεύσεις ,40 χρόνια τώρα ...πρέπει να ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΕΙ...

 3. tt avatar
  tt 29/03/2015 21:31:30

  Κι εμείς φέυγουμε από την PISA για να μην βγαίνουμε συνέχεια πάτοι στην αξιολόγηση... Εξ'άλλου η αριστεία είναι ρετσινιά, κτλ. Πρώτη φορά φασιστερά. Πάντως διαβάστε πιο προσεκτικά, όσοι σκοπεύουν για σπουδές θα έχουν μαθήματα.

 4. Mathemagenesis e-learning avatar
  Mathemagenesis e-learning 30/03/2015 14:02:29

  Οι Φιλανδοί είναι πρωτοπόροι παγκοσμίως σε θέματα εκπαίδευσης. Η νέα αυτή προσέγγιση με τις θεματικές ενότητες αντί για αυτόνομα μαθήματα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα γιατί συνδυάζεται καλύτερα με τις εκπαιδευτικές ανάγκες στον πραγματικό κόσμο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.