05/11/2009 08:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι Κινέζοι: Κυρίαρχοι του κλίματος.Όταν το Πεκίνο σκεπάστηκε από το χιόνι το περασμένο σαββατοκύριακο, ήταν η πρώτη φορά, από το 1987, που είχε χιονίσει τόσο νωρίς στη κινεζική πρωτεύουσα. Η χιονόπτωση αυτή όμως, δεν ήταν η συνέπεια κάποιας μετεωρολογικής παραξενιάς. Ήταν μια επιτηδευμένη προσπάθεια του Γραφείου Τροποποίησης  Καιρού, του Πεκίνου. Το εν λόγω Γραφείο αποτελεί τμήμα ενός εθνικού δικτύου, με περισσότερους από 37.000 υπαλλήλους σε ολόκληρη τη Κίνα, που χρησιμοποιεί τη μέθοδο της σποράς των νεφών, προκειμένου να αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες.

Με τη βόρεια Κίνα να προσπαθεί απεγνωσμένα να συνέλθει από τη λειψυδρία που συνόδευσε το κατάξερο καλοκαίρι που μας πέρασε, το Γραφείο οργάνωσε το «βομβαρδισμό» του ουρανού με 186 ρουκέτες διάχυσης ιωδιούχου αργύρου. Αυτό προκάλεσε τη καθίζηση των βαρέων νεφών που σκέπαζαν τη κινεζική πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα την έντονη  χιονόπτωση στις περιοχές που είχαν πληγεί από τη ξηρασία, και τη ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας.

Ο Zhang Qiang, υποδιοικητής του Γραφείου, ανέφερε στην εφημερίδα Guardian: «Όσον αφορά στις καλλιέργειες, η θερμοκρασία θα ξαναζεστάνει σύντομα, οπότε τα κέρδη είναι μεγαλύτερα από τις όποιες ζημιές για τη γεωργία. Το νερό που προέρχεται από το λιωμένο χιόνι, χρησιμοποιείται για τη χειμερινή άρδευση».

Έχοντας στη διάθεσή τους ένα απεριόριστο εργατικό δυναμικό, αεροσκάφη και εκατοντάδες λέϊζερ, οι Κινέζοι χρησιμοποιούν τη τροποποίηση του καιρού σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από οποιοδήποτε άλλο κράτος στο κόσμο. Διαθέτοντας έναν προϋπολογισμό $63 εκατομμυρίων, επεμβαίνουν κυρίως ώστε να προκαλέσουν βροχές μετά από περιόδους ξηρασίας, να προσφέρουν αντιχαλαζική προστασία, και σπανίως να βοηθήσουν στη κατάσβεση πυρκαγιών ή στην βελτίωση των συνθηκών μετά από μια θύελλα  σκόνης. Με βάση τα στοιχεία που τηρούνται, το πανεθνικό πρόγραμμα τροποποίησης του καιρού, έχει μέχρι στιγμής προσφέρει 7.4 τρισ. κυβικά πόδια, ή αλλιώς 200 τετρ. χλμ. βροχόπτωσης, μεταξύ 1995 και 2003.

Οι Κινέζοι χρησιμοποιούν επίσης τη τεχνογνωσία τους στο να εξασφαλίσουν καλές καιρικές συνθήκες για διάφορα προγραμματισμένα γεγονότα, τελετές κλπ. Το 1997 πρόσφεραν χιόνι τη πρωτοχρονιά, και πέρσι το καλοκαίρι, καθώς η προσοχή του πλανήτη είχε στραφεί στο Πεκίνο, κάπου 1.100 πυραυλάκια είχαν εκτοξευθεί στην ατμόσφαιρα, προκειμένου να αποφευχθεί η βροχή που απειλούσε την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Το ίδιο έκαναν και το φετινό φθινόπωρο, για να διασφαλίσουν τη καλοκαιρία, καθώς γιορτάσανε την 60η επέτειο από την ανάληψη της εξουσίας από τον Μάο, το 1949.

Η μέθοδος της σποράς των νεφών ανακαλύφθηκε στις ΗΠΑ λίγο μετά τον Β` Π.Π., και ένας από τους πρώτους επιστήμονες που ενεπλάκησαν στην εξέλιξη της διαδικασίας, ήταν  και ο Dr Bernard Vonnegut, αδελφός του μεγάλου μυθιστοριογράφου Kurt Vonnegut. Ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποίησε μάλιστα τη μέθοδο στη διάρκεια της επιχείρησης Popeye, ενός σχεδίου που σκοπό είχε τη παράταση της περιόδου των μουσώνων επάνω από το περίφημο μονοπάτι Ho Chi Minh του Λάος, που χρησιμοποιούσαν οι Βιετ Κόγκ, στη διάρκεια της αποτυχημένης μακρόχρονης αμερικανικής εμπλοκής στο Βιετνάμ. Το σύνθημα της επιχείρησης ήταν: «Κάντε λάσπη και όχι πόλεμο». Ο ρωσικός στρατός εφάρμοσε παρόμοιες μεθόδους, ώστε να ανακόψει τη διάχυση ραδιενεργών ουσιών που πλησίαζαν στη Μόσχα, προερχόμενες από τη καταστροφή του αντιδραστήρα του Τσέρνομπιλ, το 1986. Και τέλος, υπάρχει μια θεωρία συνομωσίας που θέλει την αμερικανική κυβέρνηση να χρησιμοποίησε παρεμφερείς μεθόδους, ώστε να προκαλέσει βροχή στη διάρκεια του φεστιβάλ του Γούντστοκ...

 The First Post

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Serios avatar
    Serios 05/11/2009 15:17:52

    Ο κόσμος το είχε τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι.

    Και μιας που έχουν ξεπατώσει την Ελλάδα στους ψεκασμούς τα τελευταία χρόνια, μήπως επιτέλους θέλουν να μας πουν τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στο περιβάλλον και στους ανθρώπους το γεγονός οτι κάποιοι το παίζουν μαθητευόμενοι μάγοι και θεοί στο γήινο κλίμα;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.