#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/02/2010 11:57
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι Ζωές των Άλλων

Das Leben der Anderen

 

Στην χώρα της Στάζι, στο Ανατολικό Βερολίνο, στο οργουελικό 1984, ο υπουργός Πολιτισμού διατάσσει τους πράκτορές του να παρακολουθούν ένα ζευγάρι καλλιτεχνών. Εκείνος, είναι ένας μάλλον μετριοπαθής θεατρικός συγγραφέας και εκείνη μια διάσημη και όμορφη ηθοποιός, αντικείμενο πόθου για τον διεφθαρμένο και γλοιώδη πολιτικό. Η παρακολούθηση έχει ως σκοπό να βρεθούν στοιχεία που θα ενοχοποιούν τον συγγραφέα ως εχθρό του καθεστώτος με απώτερο σκοπό την φυλάκισή του και τον χωρισμό του από την σύντροφό του.

Όλα αυτά μέχρι την στιγμή που «Οι Ζωές των Άλλων», αρχίζουν να επηρεάζουν την ίδια τη ζωή του πράκτορα που έχει τεθεί επικεφαλής της παρακολούθησης.

Η ταινία κέρδισε δεκάδες βραβεία και διακρίσεις με αποκορύφωμα το Όσκαρ καλύτερης Ξένης Ταινίας για το 2006, κι αν ήταν αμερικάνικης παραγωγής, κανένας δεν αμφιβάλλει πως θα σάρωνε και τις υπόλοιπες κατηγορίες του συγκεκριμένου θεσμού.

Μέσα από ένα καταθλιπτικό, μουντό και μονότονο Βερολίνο, «Οι Ζωές των Άλλων» μαρτυρούν μία μοναδική, ανθρώπινη διάσταση που σαν γνήσια εξαίρεση επιβεβαιώνει τον κανόνα ενός απάνθρωπου καθεστώτος που καταφέρνει και μας στοιχειώνει ακόμα. Η ατμόσφαιρα είναι λιτή, απέραντη μέσα στο γκρίζο της και κλειστοφοβική μέσα στους τοίχους της που μοιραία ορθώνονται γύρω μας.

Το σενάριο του Florian Henckel von Donnersmarck βασίζεται κυρίως στις ψυχικές και συναισθηματικές δομές των πρωταγωνιστών του και χάρη στην αληθοφανή και μεστή κινηματογράφιση του ιδίου μπορούμε τώρα να μιλάμε για ένα καθαρό «διαμάντι» στο χώρο του Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου αλλά και της 7ης Τέχνης συνολικότερα.

Οι ερμηνείες απλές, οδυνηρές, με οδηγό κυρίως τον Ulrich Mühe, (πέθανε ένα χρόνο μετά την ταινία) να σε μαγνητίζει με εκείνο το ψυχρό αλλά τόσο βαθύ του βλέμμα.

Η αίσθηση που επικρατεί καθ’ όλη τη διάρκεια θυμίζει ακροβάτη στην κόψη του ξυραφιού. Ανατριχιαστική από την ψυχρότητα του κλίματος, ψυχοφθόρα από την αποξένωση της ύπαρξης, μετέωρη ανάμεσα στον πολιτισμό του βαθύτερου είναι και την απάθεια της απρόσωπης συλλογικής συνείδησης.

Φυσικά η ταινία δεν διεκδικεί ούτε στο ελάχιστο κανένα είδος απενοχοποίησης της Στάζι και των πρωτοφανών μεθόδων της. Μονάχα να αφεθούμε στη ροή της και να θυμηθούμε ξανά ποια είναι η ειδοποιός διαφορά μεταξύ του κάθε συστήματος και των μελών του.

Είναι η συνέπεια των πιστεύω μας... Είναι οι αποφάσεις μας. Είναι η θέση μας στον κόσμο, στην κοινωνία που είναι καθρέφτης μας, και τελικά απέναντι στον εαυτό μας ο μοναδικός γνώμονας που ορίζει στην ουσία των πραγμάτων την ρεαλιστική υφή της πολιτικής σκηνής και αυτού το υπέροχου ψηφιδωτού πάνω στο οποίο αλληλεπιδρούν και εξαρτώνται και «Οι Ζωές των Άλλων».

Παραγωγή: Γερμανία (2006)

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Florian Henckel von Donnersmarck

Πρωταγωνιστούν: Ulrich Mühe, Martina Gedeck, Sebastian Koch, Ulrich Tukur

Διάρκεια: 137 λεπτά

  Μάγια

ΣΧΟΛΙΑ

 1. gEO75 avatar
  gEO75 23/02/2010 14:12:59

  Όταν τελείωσε η προβολή και επειδή η οικογένεια μου έχει περάσει πολλά χρόνια σε χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ, με επηρέασε όσο λίγες.
  Από την στιγμή, όμως, που αναφερόμαστε στην συγκεκριμένη ταινία, εκτός από τον Όργουελ, θα ήθελα να μνημονεύεται και ο Σαμαράκης, γιατί και ο πράκτορας της Στάζι όπως και ο "δικός μας" Ασφαλίτης, έκαναν απλά ένα "Λάθος".

 2. B.K.Σ. avatar
  B.K.Σ. 23/02/2010 17:20:35

  Συγκλονιστική.
  ...όποιος δεν έτυχε να την δει ας αναζητήσει στο γιουτούμπ αποσπάσματά της με κορυφαίο την "Σονάτα για ένα καλό άνθρωπο":
  Wiesler turning point The lives of others Sonata for a good man Sonate vom guten Menschen

 3. striftompolas avatar
  striftompolas 24/02/2010 22:44:32

  αν συγκρίναμε το μέσο χαφιέ με το μέσο άνθρωπο θα ήταν μια δικαιότερη σύγκριση.

  Ο hgw είναι ένας συγκριμένος άνθρωπος, όχι ο μέσος χαφιές, διακεκριμένος και ικανός πράκτορας της Στάζι που τελικά δεν αλλοτριώνεται εντελώς από το σύστημα και διασώζεται ως άνθρωπος. Δεν δικαιώνεται.

  Αν, ας πούμε, καρδιολόγος, που αναβάλει το χειρουργείο γιατί δεν πουλήθηκε το χωραφάκι, κάνει και κανα δυο χειρουργεία το χρόνο δωρεάν σε ανθρώπους που δεν είναι σε θέση να πληρώσουν, αυτό σημαίνει ότι αλλάζει κατηγορία ?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.