Οι «Βερσαλλίες» του Ερντογάν
04/10/2014 22:58
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι «Βερσαλλίες» του Ερντογάν

Το 1.000 δωματίων παλάτι που κόστισε 350 εκατ. δολάρια είναι παράνομο και μια τολμηρή έκφραση του νέου τούρκου προέδρου -και όχι της «νέας Τουρκίας».

Αν είχε επιλογή σήμερα, ο «βασιλιάς Ήλιος» Λουδοβίκος ΙΔ’ μπορεί να προτιμούσε να είναι ο Τούρκος και όχι ο Γάλλος αρχηγός του κράτους. Ελάχιστα μόνο κτίρια μετά τις Βερσαλλίες εξέφρασαν τις εξαιρετικές απαιτήσεις ενός ηγέτη, όπως η νέα επίσημη κατοικία του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αν και υπήρχε επίσης το «Σπίτι του Λαού» του πρώην Ρουμάνου δικτάτορα Νικολάε Τσαουσέσκου, ο αχρείος ηγέτης εκτελέστηκε πριν ολοκληρωθεί η κολοσσιαία κατασκευή. Σε σύγκριση με την «ιδιοφυία των Καρπαθίων», όπως αποκαλούσε τον εαυτό του ο Τσαουσέσκου, ο οποίος διεκδίκησε 3.000 δωμάτια στο Βουκουρέστι, το κτίριο του κυβερνήτη της «νέας Τουρκίας» είναι σχετικά μικρό, με μόλις 1.000 δωμάτια.

Το καλύτερο πράγμα στο νέο ανάκτορο των 350 εκατ. δολαρίων που θα εγκαινιαστεί στις 29 Οκτωβρίου είναι η ονομασία του, Ακσαράι, που σημαίνει «καθαρό, λευκό παλάτι». Όσοι καταγγέλλουν την κυβέρνηση για διαφθορά, μάλλον δεν το θεωρούν και προπύργιο της αρετής. Και δεν έχουν σημασία τα περιστασιακά δυσάρεστα τεχνάσματα της κυβέρνησης προς τους επικριτές της. Η τουρκική εφημερίδα Gazeteport δημοσίευσε φωτογραφίες που δείχνουν ακριβώς πόσο μεγάλο είναι το νέο συγκρότημα.

Φυσικά, η όλη κατασκευή και οι μαζικές δημόσιες δαπάνες είναι παράνομα. Το κτίριο χτίστηκε χωρίς άδεια στο Δάσος Ατατούρκ, σε γη που θεωρείται ένα προστατευμένο μνημείο. Αυτή η παραβίαση είναι συμβολική: ο Ερντογάν είναι πάνω από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας. Και, προφανώς, υπεράνω του νόμου. «Ας προσπαθήσουν να το γκρεμίσουν», δήλωσε ο Ερντογάν, όταν η μία δικαστική απόφαση μετά την άλλη διέταζαν να σταματήσει η κατασκευή. «Εγώ θα εγκαινιάσω το κτίριο και θα μετακομίσω».

Από την αρχή, το παλάτι σχεδιάστηκε ως ένα μέρος όπου θα ζήσει ο Ερντογάν. Η κατασκευή ξεκίνησε το 2011 όταν ήταν ακόμα πρωθυπουργός. Ακόμη και αν, ενάντια σε όλες τις προσδοκίες, ο Ερντογάν έχανε τις προεδρικές εκλογές τον Αύγουστο, και πάλι θα μετακόμιζε στο παλάτι ως πρωθυπουργός. Ο πρόεδρος, ο οποίος σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό δεν έχει συνταγματικά ιδιαίτερη εξουσία, θα απολαμβάνει μεγαλύτερη ασφάλεια από τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Η υπόθεση είναι ότι στο Ακσαράι θα υπάρχουν δωμάτια που θα προστατεύονται από βομβιστικές επιθέσεις, καθώς και ασφαλείς χώροι από βιολογικές και χημικές επιθέσεις. Αυτό που δεν είναι σαφές είναι αν ο Ερντογάν είναι επίσης ασφαλής από την τηλεκίνηση. Ο επικεφαλής σύμβουλός του Γιγκίλ Μπουλούτ είναι της γνώμης ότι οι σκοτεινές δυνάμεις αυτού του κόσμου θέλουν να δολοφονήσουν τον ηγέτη των Τούρκων, χρησιμοποιώντας τηλεκίνηση ή «την υποτιθέμενη ικανότητα να μετακινούν αντικείμενα από απόσταση με την ψυχική δύναμη ή άλλα μη φυσικά μέσα».

Υποτίθεται ότι ο Ερντογάν δεν θα διεκδικήσει τα 1.000 δωμάτια για ιδιωτική χρήση. Διάφορα γραφεία πρόκειται να συσταθούν, από τα οποία θα κυβερνά, σύμφωνα με αξιωματούχους. Αυτό είναι όλο και πιο ενδιαφέρον, καθώς το Σύνταγμα δεν δίνει στον πρόεδρο καμία εξουσία να κυβερνά. Αλλά τέτοιες λεπτομέρειες δεν θα σταματήσουν τον Ερντογάν, ο οποίος προσφέρθηκε γενναιόδωρα στον πρωθυπουργό να τον «βοηθά πάντα» να κυβερνά τη χώρα.

Όσον αφορά την αρχιτεκτονική του, ο Ερντογάν λέει ότι το παλάτι έχει σκοπό να δείξει ότι η Άγκυρα «είναι μια πρωτεύουσα των Σελτζούκων». Ιστορικά, αυτό είναι καθαρή ανοησία: Οι Σελτζούκοι, σε κάποιο βαθμό προκάτοχοι των Οθωμανών, ποτέ δεν κυβέρνησαν από την Άγκυρα. Αλλά τι είναι η ιστορία; Η ιστορία της Άγκυρας «αρχίζει με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης», λέει ο Δήμαρχος Μελίχ Γκιοκτσέκ, «πιστός» του Ερντογάν. Έτσι, φυσικά, το κόμμα του Ερντογάν θα πρέπει να είναι σε θέση να ξαναγράψει την ιστορία της πόλης για να του ταιριάζει. Αλλά όλα αυτά, δείχνουν ωστόσο τι βρίσκεται στο μυαλό του Ερντογάν. Οι Σελτζούκοι ήταν εκεί πριν από τους Οθωμανούς. Το 1071, μια νίκη των Σελτζούκων καθιέρωσε τους Τούρκους εκεί που κάποτε ήταν η Βυζαντινή (Ελληνική) Ανατολία. Ο Ερντογάν θέλει να δημιουργήσει μια ηγετική θέση για τον εαυτό του που να τον συνδέει με τους παλιούς Σελτζούκους.

www.welt.de

ΣΧΟΛΙΑ

 1. η Dimi avatar
  η Dimi 05/10/2014 12:21:41

  Ο Κώστας Καζάκος απαγγέλει Τάσο Λειβαδίτη: http://youtu.be/HvHJD3glV3Y "Αν θέλεις να λέγεσαι Άνθρωπος, δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν’ αγωνίζεσαι για την Ειρήνη και για το Δίκιο. Θα βγεις στους δρόμους, θα φωνάξεις, τα χείλια σου θα ματώσουν απ’ τις φωνές. Tο πρόσωπό σου θα ματώσει από τις σφαίρες, μα Eσύ, ούτε βήμα πίσω. Κάθε κραυγή σου μια πετριά στα τζάμια των πολεμοκάπηλων. Kάθε χειρονομία σου σαν να γκρεμίζεις την αδικία. Και πρόσεξε: μην ξεχαστείς ούτε στιγμή. Έτσι για λίγο να θυμηθείς τα παιδικά σου χρόνια, αφήνεις χιλιάδες παιδιά να κομματιάζονται την ώρα που παίζουν ανύποπτα στις πολιτείες. Μιά στιγμή αν κοιτάξεις το ηλιοβασίλεμα, αύριο οι άνθρωποι θα χάνονται στην νύχτα του πολέμου. Έτσι και σταματήσεις μιά στιγμή να ονειρευτείς, εκατομμύρια ανθρώπινα όνειρα θα γίνουν στάχτη κάτω από τις οβίδες. Δεν έχεις καιρό, δεν έχεις καιρό για τον εαυτό σου, αν θέλεις να λέγεσαι Άνθρωπος! Αν θέλεις να λέγεσαι Άνθρωπος, μπορεί να χρειαστεί ν’ αφήσεις τη μάνα σου, την αγαπημένη, ή το παιδί σου. Δεν θα διστάσεις. Θ’ απαρνηθείς την λάμπα σου και το ψωμί σου. Θ’ απαρνηθείς τη βραδινή ξεκούραση στο σπιτικό κατώφλι, για τον τραχύ δρόμο που πάει στο αύριο. Μπροστά σε τίποτα δεν θα δειλιάσεις και ούτε θα φοβηθείς. Το ξέρω, είναι όμορφο ν’ ακούς μιά φυσαρμόνικα το βράδυ, να κοιτάς έν’ άστρο, να ονειρεύεσαι είναι όμορφο, σκυμμένος πάνω από το κόκκινο στόμα της αγάπης σου, να την ακούς να λέει τα όνειρα της για το μέλλον. Μα εσύ, πρέπει να τ’ αποχαιρετήσεις όλ’ αυτά και να ξεκινήσεις. Γιατί εσύ είσαι υπεύθυνος για όλες τις φυσαρμόνικες του κόσμου, για όλα τ’ άστρα, για όλες τις λάμπες και για όλα τα όνειρα, αν θέλεις να λέγεσαι Άνθρωπος! Αν θέλεις να λέγεσαι Άνθρωπος, μπορεί να χρειαστεί να σε κλείσουν φυλακή για είκοσι, ή και περισσότερα χρόνια. Μα εσύ, και μες στη φυλακή, θα θυμάσαι πάντοτε την άνοιξη, τη μάνα σου και τον κόσμο. Εσύ, και μες απ’ το τετραγωνικό μέτρο του κελιού σου, θα συνεχίζεις το δρόμο σου πάνω στη Γη. Κι όταν μες την απέραντη σιωπή, τη νύχτα θα χτυπάς τον τοίχο του κελιού σου με το δάχτυλο, απ’ τ’ άλλο μέρος του τοίχου θα σου απαντάει η Ισπανία. Εσύ, κι ας βλέπεις να περνάν τα χρόνια σου και ν’ ασπρίζουν τα μαλλιά σου, δεν θα γερνάς. Εσύ, και μες στη φυλακή κάθε πρωΐ, θα ξημερώνεσαι πιό νέος, αφού όλο και νέοι αγώνες θ’ αρχίζουμε στον κόσμο, αν θέλεις να λέγεσαι Άνθρωπος! Αν θέλεις να λέγεσαι Άνθρωπος, θα πρέπει να μπορείς να πεθάνεις ένα οποιοδήποτε πρωϊνό. Αποβραδίς στην απομόνωση, θα γράψεις ένα μεγάλο τρυφερό γράμμα στη μάνα σου, θα γράψεις στον τοίχο την ημερομηνία, τ’ αρχικά του ονόματός σου και μία λέξη: Ειρήνη! σα νάγραφες όλη την ιστορία της ζωής σου. Να μπορείς να πεθάνεις ένα οποιοδήποτε πρωϊνό. Να μπορείς να σταθείς μπροστά στα έξι ντουφέκια, σα να στεκόσουνα μπροστά σ’ ολάκερο το μέλλον. Να μπορείς, απάνω απ’ την ομοβροντία που σε σκοτώνει, εσύ ν’ ακούς τα εκατομμύρια των απλών ανθρώπων που τραγουδώντας, πολεμάνε για την Ειρήνη. Αν θέλεις να λέγεσαι Άνθρωπος!”

 2. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 06/10/2014 11:04:34

  Ένας φυσιολογικός λαός ή ανθρωπος, όταν ξοδεύει ένα μεγάλο ποσόν, φτιάχνει συνήθως κάτι καλαίσθητο και εντυπωσιακό κι όχι κάτι πομπώδες και γελοίο.

 3. η Dimi avatar
  η Dimi 06/10/2014 17:56:25

  Διπλή προειδοποίηση από Λευκωσία και Αθήνα προς Τουρκία για διακοπή των συνομιλιών http://www.kathimerini.gr/786794/article/epikairothta/politikh/diplh-proeidopoihsh-pros-toyrkia-gia-diakoph-synomiliwn

 4. η Dimi avatar
  η Dimi 13/01/2015 21:14:37

  Ερντογάν ο Μεγαλοπρεπής! Σάλος από την υποδοχή του Ταγίπ Ερντογάν στον Μαχμούτ Αμπάς http://webtv.nerit.gr/katigories/enimerosi/salos-apo-tin-ipodochi-tou-tagip-erntogan-ston-machmout-ampas/

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.