#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/07/2012 16:18
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΟΗΕ: «Ο ορυκτός πλούτος μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση»Υπόγειο θησαυρό κρύβει η Ελλάδα, ικανό να τη βγάλει από την οικονομική κρίση… Σε πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όπως δημοσιεύτηκε χθες στη γαλλική εφημερίδα «Figaro», επισημαίνεται ότι ο ορυκτός πλούτος της χώρας μας, εάν τον εκμεταλλευτούμε σωστά, μπορεί να αποβεί σωτήριος για το οικονομικό αδιέξοδο.

Μοναδική χώρα στην παραγωγή χουντίτη (υλικό που χρησιμοποιείται κατά της φωτιάς), πρώτη στην προμήθεια βωξίτη, περλίτη και στην εξαγωγή ακατέργαστου μαγνησίου στην Ευρώπη και παράλληλα δεύτερη στην Ευρώπη και πέμπτη σε όλο τον κόσμο στην παραγωγή λιγνίτη. Αυτός είναι ο άσος που κρύβει η Ελλάδα στο… μανίκι και που μπορεί να είναι η λύση εξόδου από την οικονομική κρίση, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΟΗΕ, ο τομέας των εξορύξεων στην Ελλάδα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας καθώς αντιπροσωπεύει το 3% - 5% του ΑΕΠ, ενώ απασχολεί επισήμως 20.000 άτομα και ανεπισήμως 60.000 εργαζομένους. Ειδικότερα, ο λιγνίτης προμηθεύει 21 σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στην Ελλάδα.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, ότι το 2009 η συνολική παραγωγή του ορυκτού πλούτου ήταν περίπου 63 εκατομμύρια τόνοι, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις υπολογίζεται ότι συνολικά οι πωλήσεις σε ορυκτά και μέταλλα ανέρχονται ετησίως στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Βέβαια, η παραγωγή το 2009 σημείωσε σημαντική πτώση, που αποδίδεται στην ύφεση. Τη στιγμή που η παραγωγή βωξίτη, για παράδειγμα, το 2008 ανήλθε στους 2,1 εκατομμύρια τόνους, το 2009 έπεσε στους 1,9.

Περιθώριο εκμετάλλευσης

Από την έκθεση του ΟΗΕ προκύπτει ότι στην Ελλάδα υπάρχουν σημαντικά αποθέματα σε ορυκτά, τα οποία η χώρα έχει πάψει να εκμεταλλεύεται ή δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με αυτά. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για τον πηλό, τον ασβεστόλιθο, το σχιστόλιθο, την καολίνη και το γύψο.

Στη «Figaro» αναφέρεται ότι οι προοπτικές στον τομέα των ορυκτών και των μετάλλων διαφαίνονται καλές. Επικαλούμενη Αμερικανούς αναλυτές, αναφέρει ότι η μεταλλευτική βιομηχανία θα πρέπει να ανακτήσει τη δύναμή της κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2013, ενώ σύμφωνα με άλλη εκτίμηση η βιομηχανία έχει ήδη αρχίσει να «ανεβαίνει» εξαιτίας της μεγάλης διεθνούς ζήτησης των ελληνικών μετάλλων και ορυκτών.

Εμπόδιο ... οι τοπικές κοινωνίες

 Πάντως, όπως αναφέρει το γαλλικό δημοσίευμα, συχνά η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας σκοντάφτει σε… εμπόδια. Η τοπική κοινωνία παραδοσιακά αντιδρά λόγω των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που μπορεί να αποφέρουν αυτές οι δραστηριότητες. Είναι γνωστή άλλωστε η αντίσταση των κατοίκων για τη δημιουργία των εργοστασίων χρυσού στη Χαλκιδική το 2002, τα οποία μάλιστα είχαν παρουσιαστεί και από το Συμβούλιο της Επικρατείας ως ένας «επικείμενος κίνδυνος» για το περιβάλλον.

Αυτές οι δυσκολίες, σύμφωνα με την εφημερίδα, έχουν γίνει αιτία πολλές φορές ώστε να αποτρέψουν ξένους επενδυτές να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους στην Ελλάδα. «Οι Βρυξέλλες πιστεύουν σήμερα πως η χώρα δεν ξεπουλά τον πλούτο της για να προσελκύσει ξένους επενδυτές», αναφέρει το γαλλικό δημοσίευμα.

Κοιτάσματα ορυκτών

Μοναδική χώρα στην παραγωγή χουντίτη
Πρώτη στην προμήθεια βωξίτη και περλίτη στην Ευρώπη
Πρώτη στην εξαγωγή ακατέργαστου μαγνησίου στην Ευρώπη
Πέμπτη παγκοσμίως στην παραγωγή λιγνίτη

Ανεκμετάλλευτα

Πηλός
Ασβεστόλιθος
Σχιστόλιθος
Καολίνη
Γύψος

Μαρία-Νίκη Γεωργαντά στον Ελεύθερο Τύπο

ΣΧΟΛΙΑ

 1. maquis avatar
  maquis 04/07/2012 17:26:30

  Για τα υπόλοιπα ορυκτά κάτι ήξερα. Για τον... χουντίτη όμως τώρα το μαθαίνω και δε μου κάνει εντύπωση! Ετσι εξηγείται η χουντίαση που μας έχει κατακλύσει τελευταία. Τουλάχιστον ας εκμεταλλευτούμε το ορυκτό να βγάλουμε και κάτι.
  Χουντίτης και ξερό ψωμί!

  • anonymous avatar
   anonymous @ maquis 04/07/2012 18:07:03

   O Υδρομαγνίτης - Χουντίτης, eίναι ιζηματογενείς αποθέσεις ορυκτών του μαγνησίου, που βρίσκονται στην περιοχή της Κοζάνης, σε πάχος έως 5 μέτρων. Η λευκότητά τους δημιουργεί ένα μάλλον εξωγήινο τοπίο από ολόλευκες «κηλίδες» μέσα σε κιτρινωπές- πρασινωπές αργίλους. Το φυσικό αυτό μείγμα ορυκτών που είναι πολύ λεπτόκοκκο, σαν ζάχαρη άχνη, είναι από τις πλέον φιλικές στο περιβάλλον πρώτες ύλες και μπαίνει ως πρόσθετο στο υλικό κατασκευής των καλωδίων και των πλαστικών για επιβράδυνση της φωτιάς σε περίπτωση ανάφλεξης. Αποτελούν «πράσινα» ορυκτά, διότι δεν δημιουργούν τοξικές αντιδράσεις και δοκιμάστηκαν με σχετική επιτυχία ως επιβραδυντικά των δασικών πυρκαγιών.

   Οπως αναφέρεται σε σχετική διδακτορική διατριβή: « Επειδή τα όξινα παράγωγα των θερμικών διασπάσεων των αμμωνιακών αλάτων προξενούν περιβαλλοντικά προβλήματα, το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το σχετικά χαμηλό κόστος της φυσικής εξόρυξης υδρομαγνησίτη- χουντίτη από τα ελληνικά ορυχεία ενισχύει σε σημαντικό βαθμό το ενδεχόμενο της εμπορικής τους χρησιμοποίησης ως επιβραδυντικών.

 2. anonymous avatar
  anonymous 04/07/2012 18:05:09

  Και η Κύπρος έχει φυσικό αέριο αλλά το ΔΝΤ δεν το αποφεύγει.

 3. ΝΕΚΚ avatar
  ΝΕΚΚ 04/07/2012 18:32:50

  Και αλλα πολλα θα ανακαλυφθουν που δεν ξερουμε εμεις στην Ελλαδα αλλα ξερουν πολυ καλα καποιοι εξω. Καποιοι που φροντισαν και φροντιζουν η Ελλαδα να μεινει εσαει χρεωμενη, ξεπουλημενη και ακρωτηριασμενη μονο και μονο να εξυπηρετησει τα οικονομικα συμφεροντα των διεθνων αρπακτικων...

 4. abc avatar
  abc 04/07/2012 19:17:29

  Κύριε Στουρνάρα ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν.
  Εσείς ξέρετε την τέχνη: Εταιρεία Holding, τιτλοποίηση και προκαταβολικά έσοδα με άμμεση αγορά και σβήσιμο χρέους...Θα σας αφήσουν?

 5. abc avatar
  abc 04/07/2012 19:24:32

  Θέλετε άλλη μία λύση? Επιτρέψτε στο Ελληνικό απεριόριστο ΣΔ και βάλτε το σε καθεσυτώς offshore ώστε να μετατραπεί σε City όπως στο Λονδίνο...
  Θα σας αφήσουν?
  Ή στόχος τους τους δεν είναι η σωτηρία μας αλλά το αντίθετο και τώρα που σχεδόν τον έφτασαν δεν θα μας αφήσουν να τους ξεφύγουμε με τίποτα?

  Αν σας ζορίσουν πολύ θυμίστε τους πως αν η κυβέρνηση παραιτηθεί, αναλαμβάνει τις διαπραγματεύσεις ο Τσίπρας και εσείς δεν θα έχετε ευθύνη ενός τέοιου πολιτικού σφάλματος...

 6. κουρεας avatar
  κουρεας 04/07/2012 19:45:25

  Γνωστο και πολλες φορες εχουμε διαβασει για τον ορυκτο πλουτο μας και βεβαιως εαν συμπληρωσουμε και το φυσικο αεριο και το πετρελαιο στο Ιονιο και Αιγαιο....
  σιγουρα θα μπορουμε να ξεπληρωσουμε και το χρεος της Ιταλιας!
  ΄΄ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ???΄΄
  Εχω αρχισει και θαυμαζω (!!!) πλεον ηγετες αλλων κρατων,οπου ειναι ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ!
  Ας βγει ενας γειτονας της Γαλλιας και να μπαινοβγαζει αεροπλανα για πλακα ή φρεγατες!
  Ας απαιτησει ενας γειτονας της Αγγλιας,κομματι απο οικοπεδο με υδρογονανθρακες εντος των συνορων της!
  ενω ο δικος μας πατριωτης...
  ο Παπανδρεου δηλωνε προεκλογικα πως στο Αιγαιο....δεν υπαρχει πετρελαιο!!!
  αν ειναι δυνατον!
  και ποσα αλλα εγκληματα για το Εθνος μας εχουν κανει προηγουμενοι πρωθυπουργοι.
  Αν ειναι δυνατον να μας εμπαιζει ενα .....''κρατιδιο'' σε μεγεθος πολης και να μας ...κανει πλακα για το ονομα της Μακεδονιας ΜΑΣ!
  και εμεις...να κολλαμε αυτοκολλητα στις πινακιδες του αυτοκινητων τους!!!!
  ειμαστε οντως για πλακα.
  Λεμε συνεχεια πως εμεις γεννησαμε την Δημοκρατια κτλ.....
  και εν τελει εχουμε μεινει με...τα τσαρουχια!
  Οι Αρχαιοι ημων προγονοι χτισανε ολοκληρη Ακροπολη με γυμνα χερια και εμεις....ΤΟΣΑ χιλιαδες χρονια μετα με την τεχνολογια,γερανους,μηχανικοι αρχιτεκτονες κτλ.....ΑΚΟΜΑ προσπαθουμε να την....στερεωσουμε ξανα!!!
  ΠΟΥ ΠΑΜΕ????
  ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  ειμαι 34.
  ψηφιζα παρα πολλα χρονια,χωρις πολλη σκεψη για το αποτελεσμα των εκλογων και ποιος θα μας κυβερναει.
  Πλεον...τρομαζω.Δεν ξερω τι να ψηφισω.
  Δεν θελω να φυγω απο την Ελλαδα μου.
  Δεν θελω να βλεπω υποκριτικους ΠΡΟΔΟΤΕΣ μεσα στην Βουλη μας και να...
  ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ενα ολοκληρο Εθνος.Και εμενα μαζι.
  Επιτελους.....
  ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΑΤΕ ΚΥΡΙΟΙ ΚΑΙ ΚΥΡΙΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ:
  (εαν καποιος διαβαζει απο εσας.....)
  *ΣΑΣ ΕΚΛΙΠΑΡΩ να γινετε ΠΑΛΙ ΕΛΛΗΝΕΣ!
  και να προστατευσετε το ΕΘΝΟΣ ΜΑΣ!
  Δεν θελω αλλη ''βοηθεια'' προς την ''αναπτυξη'' οπως τα τελευταια,λιγα ευτυχως εως τωρα χρονια τουλαχιστον....
  Υπαρχει κοσμος που πειναει!
  Βουταει απο τις ταρατσες!
  Και εγω ειμαι εν τελει ο τυχερος.
  απο 7 ατομα προσωπικο,εχω κρατησει μονο 1.
  -70% ο τζιρος απο το 2008!!!!!και προσπαθω να κρατηθω ζωντανος!


  και ακουω ακομα για ....αναπτυξη!
  και διαβαζω για ορυκτο πλουτο!!!!
  τοσο δυσκολο ειναι το μανατζαρισμα αυτου του ορυκτου πλουτου?
  βαλτε με σε skype,
  με αρχηγους κρατων
  ΡΩΣΣΙΑΣ,ΗΠΑ,ΓΑΛΛΙΑΣ κτλ κτλ.....
  να κανω εγω διαπραγματευση του ορυκτου μας πλουτου.
  ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ!!!
  Ανοιχτη,επισημη ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΠΟΙΟΣ θελει να βγαλει τα πετρελαια με το μικροτερο ποσοστο απο τα κερδη.
  ΓΙΑΤΙ δεν φερνουν τους Ρωσσους?
  Ελατε κυριοι,βγαλτε τα.ΟΛΑ.
  με την ευκαιρια,φερτε και 3 βασεις.
  Μια στην Σαμοθρακη,μια στην Κρητη και αλλη μια στην Κεφαλονια.
  Εγω θελω να δουλευουν εργατες Ελληνες και να μου δινεις το 50% απο τα κερδη.
  Δεν θα συμμετεχω στα εξοδα.
  Τρεχοντας θα ερχοταν ο Πουτιν να βγαλει τα παντα.
  και βωξιτες και πετρελαιο και λιγνιτες και...και...και..

  τωρα τι κανουμε?
  βγαζουμε 100% τσαμπα ηλιθιωτιτη και δεν τον εξαγουμε κιολας.
  Τον κραταμε για παρτυ μας........

 7. ERASMUS avatar
  ERASMUS 04/07/2012 21:13:41

  Ολα αυτά και άλλα τόσα ( φυσικό αέριο , πετρελαιο , χρυσό , ουράνιο, λευκολιθο κλπ κλπ κλπ ... ειναι γνωστά εδώ και χρόνια....
  Αλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που το ΙΓΜΕ , που έκανε την βασική ερευνα στην Ελλάδα ... ΕΚΛΕΙΣΕ ... με συνέννεση και των δύο μεγάλων κομμάτων!!!!!
  Το έκλεισε το ΠΑΣΟΚ και δεν το επανασυστήνει η ΝΔ...
  Προφανως οποιος καταλαβε .... καταλαβε

 8. ήγγικεν avatar
  ήγγικεν 04/07/2012 23:42:25

  Εδώ ακόμα και οι καρεκλοκένταυροι ξυπνήσανε:
  http://www.gsee.gr/news/news_view.php?id=1830

 9. Αντίθεσις avatar
  Αντίθεσις 05/07/2012 16:47:11

  "αυτός είναι και ο λόγος που το ΙΓΜΕ ... έκλεισε"

  Κατ' αρχάς σέβομαι την ιστορία και το έργο του ΙΓΜΕ.

  Αλλά:

  Μήπως γνωρίζετε την αναλογία διοικητικών/ερευνητών στο ΙΓΜΕ; Ή τα κόστη μισθοδοσίας των παραπάνω κατηγοριών; Δεν έχω ιδίαν άποψη, αλλά κάποιοι λένε ότι είχε καταντήσει αποθήκη κομματικών τεμπέληδων. Θα χαρώ να ακούσουμε νούμερα από κάποιον που γνωρίζει τα πράγματα καλύτερα τα οποία να διαψεύδουν αυτό τον ισχυρισμό.

  Μήπως γνωρίζετε τον αριθμό των ερευνητικών προγραμμάτων που ολοκληρώθηκαν εκεί τα τελευταία χρόνια; Τον αριθμό δημοσιεύσεων των ερευνητών του στα διεθνή επιστημονικά περιοδικά του χώρου;

  Μήπως γνωρίζετε ποια ποσά από συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα της ΕΕ έφερε το ΙΓΜΕ στη χώρα συγκρινόμενο, ας πούμε, με το ΚΑΠΕ;

  Μήπως γνωρίζετε ποια ποσά έφερε το ΙΓΜΕ στα δημόσια ταμεία, από συνεργασίες του με τη βιομηχανία της χώρας συγκρινόμενο, ας πούμε, με το εργαστήριο διακρίβωσης εξοπλισμού ελέγχου της ΕΑΒ;

  Νομίζετε ότι μπορεί να γίνει σοβαρή ερευνητική δουλειά στο αχούρι της Λ. Μεσογείων που απεκαλείτο έδρα του ΙΓΜΕ; Αντί να ζητήσουν οι ίδιοι να πάνε π.χ. στη Μακεδονία (όπου ευρίσκεται μεγάλο μέρος του αντικειμένου της έρευνας των) ή στο τεχνολογικό πάρκο Λαυρίου (όπως είχε προταθεί), αρνούνταν να μεταφερθούν ακόμη και στους Θρακομακεδόνες. Μυωπικοί και οπισθοδρομικοί γραφειοκράτες, που αρνούνται να ξεβολευθούν και να δουν το τρένο που έρχεται καταπάνω τους, είχαν καταντήσει οι ερευνητές του.

  Ο προϋπολογισμός της χώρας δεν μπορεί να καλύψει όλα τα ερευνητικά κέντρα της χώρας, γι' αυτό κάποια καταργούνται και κάποια συνενώνονται. Το ΙΓΜΕ απλά συγκαταλέγεται στα χαμένα.

  Οι όποιοι ικανοί και σοβαροί δυστυχώς παρασύρθηκαν από ανόητους. Με τη βοήθεια (sic) των ουσιαστικά ανύπαρκτων διοικητών του, το ΙΓΜΕ έσκαψε μόνο του το λάκκο του (ή το όρυγμά του, για να είμαστε πλησιέστερα στο αντικείμενό του).

  Ας ελπίσουμε ότι τα πανεπιστήμια της χώρας θα παραλάβουν τη σκυτάλη της έρευνας στο συγκεκριμένο πεδίο και οι όποιοι άξιοι ερευνητές του ΙΓΜΕ θα αξιοποιηθούν μέσω αυτών.

  Μιλώντας για μετακομίσεις, μήπως πρέπει να παίρνει σειρά και το ινστιτούτο μεσογειακών δασικών οικοσυστημάτων και τεχνολογίας δασικών προϊόντων (Ι.Μ.Δ.Ο. & Τ.Δ.Π.); Ποιον λόγο εξυπηρετεί να παραμένει η έδρα του στα κατάφυτα (από πολυκατοικίες) Ιλίσια; Το κτίριο που το στεγάζει σήμερα σίγουρα μπορεί να δεχθεί υπηρεσίες και λειτουργίες περισσότερο αναγκαίες στο αστικό περιβάλλον. Κανένα κατεσχεμένο βιομηχανικό κτίριο στην περιφέρεια Ήπειρου δεν υπάρχει διαθέσιμο άραγε;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.