Νέο στέλεχος της γρίπης που αφήνει το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα τελείως ανυπεράσπιστο
03/07/2014 07:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέο στέλεχος της γρίπης που αφήνει το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα τελείως ανυπεράσπιστο

Ένας επιστήμονας που πραγματοποίησε έρευνα στο να κάνει τους ιούς της γρίπης πιο μολυσματικούς, δημιούργησε σκόπιμα ένα δυνητικά θανατηφόρο στέλεχος της γρίπης που μπορεί να αποφύγει το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα

Ένας επιστήμονας που πραγματοποίησε έρευνα στο να κάνει τους ιούς της γρίπης πιο μολυσματικούς, δημιούργησε σκόπιμα ένα δυνητικά θανατηφόρο στέλεχος της γρίπης που μπορεί να αποφύγει το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. Ο Yoshihiro Kawaoka του Πανεπιστημίου του Wisconsin-Madison τροποποίησε γενετικά το στέλεχος της πανδημίας γρίπης του 2009, προκειμένου να «αποφύγει» τον έλεγχο των αντισωμάτων εξουδετέρωσης του ανοσοποιητικού συστήματος, καθιστώντας ουσιαστικά τον ανθρώπινο πληθυσμό ανυπεράσπιστo στην επανεμφάνιση του.

Οι περισσότεροι σήμερα έχουν αναπτύξει κάποιο επίπεδο ανοσίας στον ιό πανδημίας γρίπης του 2009, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί πλέον να αντιμετωπίζεται ως λιγότερο επικίνδυνη «εποχική γρίπη». Ο καθηγητής Kawaoka σκόπιμα έθεσε ως στόχο να διαπιστώσει αν ήταν δυνατόν να μετατρέψει τον ιό σε μια προ-πανδημική κατάσταση προκειμένου να αναλύσει τις γενετικές αλλαγές. Η μελέτη του δεν έχει δημοσιευθεί, όμως μερικοί επιστήμονες οι οποίοι γνωρίζουν ανησυχούν ότι επετράπη στον Δρ Kawaoka να αφαιρέσει σκόπιμα τη μόνη άμυνα εναντίον ενός στελέχους του ιού της γρίπης, που έχει αποδείξει την ικανότητά της να δημιουργήσει μια θανατηφόρα πανδημία σκοτώνοντας μέχρι και 500.000 άτομα κατά το πρώτο έτος της εμφάνισης της.

Ο καθηγητής Kawaoka έχει μέχρι σήμερα κρατήσει την έρευνά του μυστική, αλλά παραδέχθηκε ότι το έργο έχει ολοκληρωθεί και είναι έτοιμο για την υποβολή σε επιστημονικό περιοδικό. Το πείραμα σχεδιάστηκε για να παρακολουθεί τις αλλαγές στο στέλεχος H1N1 του ιού του 2009, που θα του επιτρέψει να ξεφύγει από την προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος, προκειμένου να βελτιώσει το σχεδιασμό των εμβολίων, είπε.
«Μέσα από την επιλογή των ιών που διαφεύγουν του ανοσοποιητικού στο εργαστήριο, υπό κατάλληλες συνθήκες περιορισμού, ήμασταν σε θέση να προσδιορίσουμε τις βασικές περιοχές που θα επέτρεπε στον ιό H1N1 του 2009 να ξεφύγει από την ανοσία», δήλωσε ο καθηγητής. «Οι ιοί στα κλινικά στελέχη έχουν εντοπιστεί ότι έχουν αυτές τις ίδιες αλλαγές στην ιική πρωτεΐνη. Αυτό δείχνει ότι οι ιοί διαφυγής αναδύονται στη φύση και εργαστηριακές μελέτες όπως η δική μας έχουν σχέση με ό, τι συμβαίνει στη φύση», είπε.

Πριν από την δήλωσή του στην εφημερίδα The Independent, η μόνη γνωστή δημόσια αναφορά της μελέτης του καθηγητή Kawaoka ήταν σε μια κλειστή επιστημονική συνάντηση στις αρχές του χρόνου. Ο ίδιος αρνήθηκε να δώσει στη δημοσιότητα οποιαδήποτε έγγραφα ή διαφάνειες.

Το έργο πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο για την Έρευνα του ιού της γρίπης του Πανεπιστημίου Wisconsin στην Μάντισον, αξίας 12 εκατ. δολαρίων, που χτίστηκε ειδικά για να στεγάσει το εργαστήριο του καθηγητή Kawaoka, και δεν έχει το κορυφαίο επίπεδο ασφάλειας για τα πιο επικίνδυνα παθογόνα, όπως ο ιός Έμπολα. Το πανεπιστήμιο έχει πει επανειλημμένα ότι υπάρχει ελάχιστος ή καθόλου κίνδυνος τυχαίας διαφυγής από το εργαστήριο, αν και ένα παρόμοιο αμερικανικό κυβερνητικό εργαστήριο στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στην Ατλάντα με ένα υψηλότερο βαθμό ασφάλειας πρόσφατα επικρίθηκε για την τυχαία έκθεση τουλάχιστον 75 εργαζόμενων σε πιθανή μόλυνση σε άνθρακα.

Το έργο του καθηγητή Kawaoka είχε εγκριθεί από τη Θεσμική Επιτροπή Βιοασφάλειας του Γουισκόνσιν, αλλά ορισμένα μέλη της επιτροπής δεν είχαν ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες της μελέτης αντισωμάτων για την πανδημία H1N1, η οποία ξεκίνησε το 2009, και έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την κατεύθυνση, την εποπτεία και την ασφάλεια της συνολικής του έρευνας σχετικά με τους ιούς της γρίπης.

Ο καθηγητής Kawaoka είπε ότι παρουσίασε τα προκαταρκτικά πορίσματα της μελέτης του για τον H1N1 στον ΠΟΥ, ο οποίος τα δέχτηκε θετικά. «Είμαστε βέβαιοι ότι η μελέτη μας θα συμβάλει στο πεδίο, ιδίως με δεδομένο τον αριθμό των μεταλλαγμένων ιών που δημιουργούνται και την εμπεριστατωμένη ανάλυση που εφαρμόζεται», είπε. «Υπάρχουν κίνδυνοι σε όλες τις έρευνες. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για τον περιορισμό των κινδύνων. Όπως για όλες τις έρευνες σχετικά με τους ιούς της γρίπης στο εργαστήριο μου, το έργο αυτό γίνεται από έμπειρους ερευνητές, με τη λήψη κατάλληλων μέτρων περιορισμού και με πλήρη επανεξέταση και εκ των προτέρων έγκριση από την επιτροπή βιοασφάλειας» πρόσθεσε.

http://www.businessinsider.com/yoshihiro-kawaoka-creates-deadly-flu-strain-for-resear-2014-7

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.