#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/07/2012 10:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μπορούν τα Windows 8 να κλείσουν την «στρόφιγγα» των ανταγωνιστών;Στο πρόσφατο συνέδριο casual παιχνιδιών (ηλεκτρονικών παιχνιδιών για όλους) Casual Connect, στο Seattle των ΗΠΑ, o πρόεδρος της επιτυχημένης εταιρείας  Valve («Στρόφιγγα» κατά το ελληνικότερο, όπως υποδηλώνει και το λογότυπο της) και πάλαι ποτέ βετεράνος της Microsoft, Gabe Newels, έκανε μια σημαντική, αλλά δυσοίωνη παρατήρηση για τα επερχόμενα Windows 8.

Η Microsoft πρόκειται να ενσωματώσει ένα «κλειστό» ηλεκτρονικό κατάστημα στη νέα έκδοση των Windows, σαν το iTunes της Apple περίπου, και να «θωρακίσει» περαιτέρω την πλατφόρμα του λειτουργικού της συστήματος απέναντι στη λογική του Open Source κώδικα (λογισμικό που ανήκει στους πάντες, ανοιχτά).  Ο στόχος της εταιρείας είναι να αυξήσει το περιθώριο κέρδους της και να εξαλείψει αυτό των ανταγωνιστών, όπως του ηλεκτρονικού καταστήματος Steam της εταιρείας του Newell.

Η Microsoft, θα μπορούσε να αλλάξει άρδην τη φυσιογνωμία του PC όπως την ξέραμε σήμερα, καθώς είναι πιθανό το καινούριο της κατάστημα να μην επιτρέπει την εγκατάσταση εφαρμογών, εργαλείων και παιχνιδιών αγορασμένα online, σε αντίστοιχα καταστήματα πέραν του δικού της. Βέβαια , ο συγκεκριμένος περιορισμός θα συνοδεύεται και με περιθώρια κέρδους για την ίδια, της τάξης του 30%. Έτσι, ένα «ανοιχτό» για τόσα χρόνια εργαλείο όπως ο προσωπικός υπολογιστής θα χάσει μέρος της ευελιξίας του, με παράπλευρη απώλεια τα περιθώρια κέρδους  πολλών εταιρειών λογισμικού.

Ο Gabe Newells επισημαίνει πως δε μιλάμε απλά για το χώρο των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, αλλά γενικότερα για τη δυνατότητα των χρηστών να γίνουν χρήστες και δημιουργοί ταυτόχρονα, βοηθώντας τους υπόλοιπους χρήστες να διασκεδάσουν ή να εργαστούν καλύτερα με το λογισμικό τους, είτε δωρεάν, είτε βρίσκοντας μια καινούρια πηγή βιοπορισμού. Αναφέρθηκε μάλιστα σε παίκτη γνωστού τους παιχνιδιού που κερδίζει 150.000$ το χρόνο σχεδιάζοντας… καπέλα για τους ήρωες του παιχνιδιού και πουλώντας τα σε άλλους χρήστες!

Σε έναν κόσμο στον οποίον μαίνεται ένας υπόγειος πόλεμος για τα πνευματικά δικαιώματα και την ανοιχτή διάθεση λογισμικού, μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να αποβεί εις βάρος των χρηστών και των μικρών, αλλά πολλές φορές άκρως ταλαντούχων, εταιρειών λογισμικού. Ωστόσο, η Microsoft έχει μια κακιά συνήθεια να αποτυγχάνει σε μεγάλο βαθμό στις «ζυγές» τις εκδόσεις των Windows. Και αυτή είναι η 8η έκδοσή τους!

TopGunZ, από BBC News

 

ΣΧΟΛΙΑ

  1. abc avatar
    abc 28/07/2012 10:43:04

    Kαι δεν φοβούνται το LINUX?

    • anonymous avatar
      anonymous @ abc 28/07/2012 11:00:09

      Δεν πιάνει μία. Είναι για κομπιουτεράδες και είναι ημιτελές. Βασικά οι εκδόσεις για linux είναι περισσότερο δοκιμαστικές για να παράγουν τεχνογνωσία για τους server.
      Επίσης η αρχιτεκτονική του ως μονολιθική είναι ξεπερασμένη.

      • Lichnee avatar
        Lichnee @ anonymous 28/07/2012 19:13:34

        Ε όχι και ημιτελές το Ubuntu φίλε anonymous.Και πλήρης πλατφόρμα είναι,και υποστήριξη από την Canonical έχει και open source είναι.

    • TopGunZ avatar
      TopGunZ @ abc 28/07/2012 11:05:54

      Αυτό ακριβώς φοβάται ο Gabe, πως με τα καινούρια Windows θα αποκοπεί ο μέσος χρήστης PC από τον ανοιχτό κώδικα τον οποίον αντιπροσωπεύει το Linux. Κακά τα ψέματα, μπορεί εσύ κι εγώ να ξέρουμε τι εστί Linux, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών, ακόμα και της νεότερης γενιάς, ούτε καν τι θα πει open source δεν ξέρει!

      • np_complete_problems avatar
        np_complete_problems @ TopGunZ 28/07/2012 13:18:01

        Δυστυχώς, πάρα πολλοί άνθρωποι "μπερδεύουν" το open source με το "τζάμπα" λογισμικό.
        Το open source, δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα άλλο επιχειρηματικό μοντέλο - πάντα κάποιος βγάζει λεφτά.
        Κλασσικό παράδειγμα η IBM που μετατράπηκε σε μια κερδοφόρα επιχείρηση υπηρεσιών - με μοχλό το open source.
        Ακόμη και η ίδια η Microsoft δημιούργησε - πριν λίγο καιρό - μια επιχειρηματική μονάδα με βάση το open source !!!!

        • Lichnee avatar
          Lichnee @ np_complete_problems 28/07/2012 19:20:26

          Και η Canonical που παρέχει δωρεάν το Ubuntu αλλά "πουλάει" την τεχνική υποστήριξη.

        • TopGunZ avatar
          TopGunZ @ np_complete_problems 28/07/2012 19:22:17

          Φυσικά και τα δύο δεν ταυτίζονται. Η φιλοσοφία του open source δεν είναι απλά το "τζάμπα", περισσότερο σαν μια πλατφόρμα "ίσων ευκαιριών" θα την έλεγα.

          • Strange Attractor avatar
            Strange Attractor @ TopGunZ 28/07/2012 19:36:35

            Καλά όλα αυτά αλλά μπορεί κάποιος να μου πει γιατί δεν μπορώ να βάλω τις φλόπυ δισκέτες μου με τα παιχνίδια μου (πακμαν κλπ) στο τάμπλετ που μου έκανε δώρο η σύζυγος;
            Στον Φίλιπς πέντιουμ 286 που χρησιμοποιούσα μέχρι προχθές είχε θυρίδες, τώρα τίποτα.

  2. np_complete_problems avatar
    np_complete_problems 28/07/2012 13:38:18

    Η δική μου αίσθηση - μετά από 30 χρόνια στον χώρο - είναι ότι τα Windows 8 (για κλασσική x86 intel αρχιτεκτονική), θα είναι μια τεράστια επιτυχία.
    Η MS τα έχει κάνει όλα σωστά: και συμβατότητα και νέες τεχνολογίες (HTML5, Metro interface).
    Το πρόβλημα πιθανά να υπάρξει στα Windows 8 RT (αυτά για επεξεργαστές ARM - ταμπλέτες). Αυτά ΔΕΝ θα τρέχουν τις παλαιές windows εφαρμογές.
    Εκεί θα "παλέψει" με την Apple και τις Android συσκευές - γι'αυτό άλλωστε προσπαθεί να "αντιγράψει" τα μοντέλα διάθεσης εφαρμογών των παραπάνω εταιρειών.
    Εχει όμως στην διάθεση της ένα τεράστιο πλεονέκτημα : τα εργαλεία ανάπτυξης.
    Το περιβάλλον ανάπτυξης VS της MS είναι τόσο πολύ μπροστά (από τα αντίστοιχα των άλλων εταιρειών) που θα είναι απλά θέμα χρόνου μέχρι να δούμε χιλιάδες ΣΟΒΑΡΕΣ εφαρμογές για τα RT (σε αντίθεση με τις χιλιάδες "ερασιτεχνικές" εφαρμογές για iPad).
    Η MS έχει δημιουργήσει ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ οικοσύστημα γύρω από τα προϊόντα της (λειτουργικά για Server, βάσεις δεδομένων, εργαλεία ανάπτυξης κλπ) που είναι δύσκολο να την ανταγωνιστεί κάποιος ...
    Μην ξεχνάτε πόσα χρόνια περάσανε για να μπορέσει ένα iPhone (ή μια Android) συσκευή να μπορεί να εκτυπώσει σε ένα ΤΟΠΙΚΟ εκτυπωτή - και ακόμη ΔΕΝ το καταφέρανε 100% !!!
    Αν είχα μετοχές της Apple, τώρα θα ήταν καιρός να τις ξεφορτωθώ ...

    • Lichnee avatar
      Lichnee @ np_complete_problems 28/07/2012 19:18:48

      Συμφωνώ.Το Win 8 φαίνεται να έχει τα φόντα να κυριαρχήσει σχεδόν σε όλο το φάσμα των συσκευών που απευθύνεται.Επίσης φαίνεται να είναι υπερπλήρες (για πρώτη φορά) στο σκέλος της συμβατότητας. (Ακόμα και τα 7αρια είχαν τα προβληματάκια τους,να μη μιλήσω για τα vista)
      Να δούμε πάντως.Η MS έχει παράδοση να παρουσιάζει εντυπωσιακά λειτουργικά που μετά από λίγο καιρό "σέρνονται" ακόμα και σε high end συσήματα...

    • TopGunZ avatar
      TopGunZ @ np_complete_problems 28/07/2012 19:28:08

      Μη με παρεξηγείς, φανατικός των Windows από τα 3.11 και το θεωρώ σχεδόν τίτλο τιμής το ότι δεν έχω αγοράσει ποτέ προιόν της Apple. Αυτό όμως που φοβάμαι είναι μην τυχόν και ζηλέψει το κλειστό ελιτίστικο επιχειρηματικό μοντέλο της Apple και η MS και μας την κάνει γυριστή. Μην ξεχνάμε ότι ζούμε σε μια εποχή απίστευτης casualοποίησης (συγνώμη για τον άσχημο νεολογισμό) του μέσου χρήστη τεχνολογίας, όπου το fast food λογισμικό δεν αποτελεί ιδιαίτερο "πρόβλημα", ειδικά αν συνοδεύεται από μεγάλα fees για τις εταιρείες διανομής. Άσχετο, αλλά για το Android μπορεί να δεις ένα μικρό ενδιαφέρον αρθράκι εδώ αυτές τις μέρες.

  3. Εύα avatar
    Εύα 28/07/2012 19:52:35

    Ρε παιδιά...ζαλίστηκα...

  4. Anonymous avatar
    Anonymous 31/07/2012 10:03:22

    Τα windows 8 θα κυκλοφορήσουν σε 2 εκδόσεις, x86(intel, amd etc)
    και ARM.
    Τα πρώτα θα είναι κατάλληλα για video games. Τα δεύτερα μόνο για casual τύπου iphone games που είναι κλειστού κώδικα.

    Εξάλλου ας μην ξεχνάμε ότι το open source έχει αρχίσει να καταστρέφει την βιομηχανία των video games.
    Ο ίδιος ο κύριος Gabe Newell aka Gaben θα πάθει μόνο ζημιά γιατί όλο του το marketing θα πάει στράφι.

    • Εύα avatar
      Εύα @ Anonymous 31/07/2012 10:59:32

      Ειδικά αν έχεις παιδιά, μια χαρά είναι τα δωρεάν παιχνίδια..
      ΥΓ: Καμιά open source για εγκατάσταση οποιουδήποτε είδος Windows έχουμε; ή θα πρέπει να πληρώσουμε πάλι;

  5. chris avatar
    chris 19/08/2012 20:53:01

    http://youtu.be/yB3upQyjJ0E

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.