Μπορούμε να μυρίσουμε ένα τρισεκατομμύριο οσμές!
22/03/2014 11:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μπορούμε να μυρίσουμε ένα τρισεκατομμύριο οσμές!

Σε ένα συμπέρασμα που αναπόφευκτα σε κάνει να σκέφτεσαι το «Άρωμα», το περίφημο μυθιστόρημα του Πάτρικ Ζίσκιντ όπου ο ήρωας οσμίζεται τα πάντα καθορίζοντας τη ζωή του από αυτό, κατέληξαν αμερικανοί επιστήμονες

Σε ένα συμπέρασμα που αναπόφευκτα σε κάνει να σκέφτεσαι το «Άρωμα», το περίφημο μυθιστόρημα του Πάτρικ Ζίσκιντ όπου ο ήρωας οσμίζεται τα πάντα καθορίζοντας τη ζωή του από αυτό, κατέληξαν αμερικανοί επιστήμονες. Σύμφωνα με αυτό, η ανθρώπινη μύτη μπορεί να ανιχνεύει πάνω από 1 τρις μυρωδιές.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science υποστηρίζει πως το ανθρώπινο οσφρητικό σύστημα μπορεί να ανιχνεύσει πολλές περισσότερες μυρωδιές από τις 10.000 που θεωρούσαν ως σήμερα. Σε αντίθεση με το ακουστικό σύστημα, το οποίο μπορεί να μετρηθεί σε συχνότητα, το οσφρητικό σύστημα είναι δύσκολο να εκτιμηθεί. Το γεγονός ότι οι περισσότερες οσμές αποτελούνται από πολλές διαφορετικές χημικές ουσίες προκαλεί περισσότερες δυσκολίες.
Η ομάδα του καθηγητή Αντρέας Κέλερ, του Πανεπιστημίου Rockefeller, δημιούργησε οσμές με ποικίλους βαθμούς ομοιότητας και έλεγξε αν οι συμμετέχοντες μπορούσαν να εντοπίσουν τη διαφορά. Χρησιμοποίησαν μια συλλογή από 128 διαφορετικές χημικές ουσίες για να επινοήσουν τρεις ομάδες οσμών που περιέχουν 10, 20 ή 30 διαφορετικά συστατικά. Για κάθε ομάδα, δημιούργησαν οσμές με τον ίδιο αριθμό συστατικών αλλά με διαφορετική σύνθεση, μεταβάλλοντας έτσι τον βαθμό ομοιότητας μεταξύ των ζευγών των οσμών. Στη συνέχεια έδωσαν τρία φιαλίδια σε κάθε συμμετέχοντα – δύο με την ίδια οσμή και ένα με διαφορετική οσμή με τον ίδιο αριθμό συστατικών, αλλά με διαφορετικό βαθμό ομοιότητας και τους ζήτησαν να εισπνεύσουν και να αποφασίσουν ποια ήταν η πιο περίεργη. Αναλύοντας τα αποτελέσματα από τους 26 συμμετέχοντες, η ομάδα διαπίστωσε ότι όσο μεγαλύτερος ήταν ο βαθμός επικάλυψης στη σύνθεσή τους, τόσο πιο δύσκολο ήταν για τους συμμετέχοντες να ξεχωρίσουν δύο οσμές.

Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν μάλιστα ότι ακόμα και το ένα τρισεκατομμύριο στο οποίο κατέληξαν να αποτελεί υποεκτίμηση. «Το μήνυμά μας είναι ότι έχουμε πολύ μεγαλύτερη ευαισθησία στην όσφρηση από αυτή που νομίζουμε. Απλώς δεν την προσέχουμε και δεν την χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή», δήλωσε ο Αντρέας Κέλερ.

http://www.theguardian.com/science/2014/mar/20/human-nose-detect-1-trillion-smells-odours

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.