#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/03/2012 11:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μπορεί να παταχθεί η διαφθορά στην πολιτική;«Αν μιλάμε για χρηματικές δωρεές, τότε το πρώτο πράγμα που θα γίνει είναι να σας βάλουμε να παρευρεθείτε σε δείπνα με τους Cameron και Osborne… Αν σας απασχολεί κάτι… θα το ακούσουμε, και θα το βάλουμε ως θέμα στην επιτροπή πολιτικής της Downing Street…».

Όσο απεγνωσμένα και να προσπαθούν τα στελέχη των συντηρητικών να υποβαθμίσουν τις συνέπειες, και να πείσουν ότι ο πρώην ταμίας του κόμματος Peter Cruddas απλά υπερέβαλε και κοκορεύονταν, η ζημιά έγινε.

Η παραπάνω στιχομυθία του που βιντεοσκοπήθηκε και προβλήθηκε από την Sunday Times, απέδειξε πέραν πάσης αμφιβολίας, την εγγενή σαπίλα της βρετανικής πολιτικής σκηνής.

Αν και οι συντηρητικοί είναι ίσως οι χειρότεροι, εν τούτοις σίγουρα δεν είναι οι μόνοι που βγάζουν λεφτά, υποσχόμενοι πρόσβαση στις πολιτικές ελίτ. Το κόμμα των Εργατικών έχει τη δική του λέσχη (Thousand Club), όπου αν δωρίσεις το ελάχιστο ετήσιο ποσό των £1,200, αποκτάς προσκλήσεις σε θερινές και χειμερινές δεξιώσεις.

Όσο για τους «αναμάρτητους» Φιλελεύθερους, πέρσι οργάνωσαν  έναν «δείπνο εργασίας», στη διάρκεια του οποίου, όσοι έδωσαν £5,000 για ένα καλό τραπέζι, είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με «αυτούς που αποφασίζουν».

Σίγουρα, οι πλούσιοι ανέκαθεν είχαν περισσότερες ευκαιρίες να συγχρωτιστούν με τις πολιτικές ελίτ, αφού συνήθως συχνάζουν στις ίδιες λέσχες, στα ίδια ρεστοράν, και στα ίδια θέρετρα με αυτές. Αλλά αυτό που είδαμε πρόσφατα είναι πολύ πιο σοβαρό, από μια κουβέντα στα όρθια, μεταξύ κάποιου επιχειρηματία και ενός υπουργού στο πάρκινγκ, του ιδιωτικού σχολείου των παιδιών τους.

Σε μια δημοκρατία ενός πολυκομματικού κοινοβουλευτικού συστήματος, υποτίθεται ότι τα κόμματα ανταγωνίζονται μεταξύ τους, προσφέροντας φιλολαϊκές πολιτικές, σε μια προσπάθεια να πείσουν το εκλογικό σώμα να τα ψηφίσει. Αντ αυτού, βλέπουμε κάτι το διαφορετικό: Μια μορφή πλουτοκρατίας, όπου τα κόμματα βάζουν σε προτεραιότητα τις επιθυμίες των πλούσιων χορηγών τους, αδιαφορώντας για το υπόλοιπο κοινό.

Με άλλα λόγια, οι πολιτικές που εφαρμόζονται δεν είναι αυτές που θέλει ο λαός, αλλά αυτές που θέλουν οι χορηγοί, και τις οποίες μετά μας τις «πουλάνε» ως σωστές για όλους μας, οι πολιτικοί μας.

Δεν χρειάζεται να ψάξει κανείς πολύ για να βρει τέτοια παραδείγματα. Πριν από τις τελευταίες εκλογές, ο David Cameron είχε αποκλείσει την οποιαδήποτε αναδιοργάνωση του ΕΣΥ. Μόλις όμως ανέβηκε στην εξουσία, εξήγγειλε νόμο … αναδιοργάνωσης του ΕΣΥ.

Ο λαός δεν τον ήθελε αυτόν τον νόμο. Ούτε οι γιατροί, ούτε οι νοσοκόμες. Τον ήθελε όμως ο ιδιωτικός τομέας στον χώρο της υγείας.

Η εφημερίδα Daily Mirror αποκάλυψε το 2011 ότι οι ιδιώτες «εργολάβοι» της υγείας είχαν συνεισφέρει περί τις £750,000 στους Συντηρητικούς από τότε που έγινε αρχηγός τους ο Cameron, ενώ το 2010 ένας άλλος μεγιστάνας της ιδιωτικής υγείας, ο John Nash, είχε χρηματοδοτήσει τον σκιώδη εισηγητή για θέματα υγείας Andrew Lansley, με £21,000.

Επίσης, να σημειώσουμε την κυβερνητική αντίθεση σε οποιαδήποτε μεταρρύθμιση στον χρηματοπιστωτικό τομέα, κάτι που έφερε την οικονομία στα όρια της κατάρρευσης το 2008.

Μπορεί οι ψηφοφόροι να θέλουν να δουν τους τραπεζίτες και τους χρηματιστές κρεμασμένους ανάποδα, για τη ζημιά που προκάλεσαν, όμως οι Συντηρητικοί αντιστέκονται σθεναρά σε οποιαδήποτε προσπάθεια της ΕΕ να καταστείλει τον «θηρευτικό καπιταλισμό», και να επιβάλλει φόρο οικονομικών συναλλαγών.

Και ω τι έκπληξη: Το γραφείο ερευνητικής δημοσιογραφίας αποκάλυψε ότι τα hedge funds, οι κερδοσκόποι, οι τραπεζίτες, κ.ά. πρόσφεραν περισσότερο από το 25% των χρηματικών δωρεών προς τους Τόρις, με τους τρεις γίγαντες του Σίτυ,  Michael Farmer, Andrew Law, και Stanley Fink ( ο τελευταίος αντικατέστησε τον Cruddas ως ταμίας του κόμματος), να προσφέρουν συνολικά £636,300.

Πως θα σταματήσει αυτή η σαπίλα, και πως θα ξανακάνουμε τα κόμματα να πολιτεύονται υπέρ των απλών ανθρώπων, και όχι υπέρ των πλουτοκρατών που τα χρηματοδοτούν;

Η κρατική επιχορήγηση των κομμάτων δεν αποτελεί λύση. Σε μια εργασία του το 2011, ο ειδικός επί του θέματος Dr Michael Pinto-Duschinsky, προειδοποιεί ότι στα κράτη της Ευρώπης που τα κόμματα χρηματοδοτούνται από το κράτος, η τακτική αυτή έχει οδηγήσει σε ένα καθεστώς όπου τα κόμματα ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από το κράτος.

Μια καλή λύση θα ήταν να μπει ένα αυστηρό (και χαμηλό) όριο στις χρηματικές δωρεές. Έχει προταθεί το ποσό των £10,000 τον χρόνο, που αν και σημαντικό, είναι αρκετά λίγο για να εξασφαλίσει πολιτικές χάρες. Αυτοί όμως που προκρίνουν τη λύση αυτή, θέλουν παράλληλα και την κρατική χρηματοδότηση των βρετανικών κομμάτων, με £23 εκατ. τον χρόνο. Γιατί όμως να πληρώνει από τους φόρους του κάποιος για τα κόμματα, αν δεν το θέλει; Καλύτερα θα ήταν να αφήσουμε τα κόμματα να κυνηγάνε για νέα μέλη, και για χρηματοδότες. Οι δυνάμεις της αγοράς, που τόσο πολύ τις αγαπούν οι πολιτικές ελίτ, όταν βέβαια δεν θίγονται από αυτές, θα πρέπει να μπουν και στο πολιτικό μας σύστημα.

Όσα κόμματα υποστηρίζουν φιλολαϊκές θέσεις, δεν θα πρέπει να ανησυχούν, αφού θα έχουν μεγάλη στήριξη. Τα υπόλοιπα ας πρόσεχαν. Έτσι, θα απομακρυνόμασταν από ένα διεφθαρμένο ολιγοπωλιακό πολιτικό σύστημα, στο οποίο κυριαρχούν τα συμφέροντα των ελίτ, προς ένα στο οποίο θα κυριαρχούν τα συμφέροντα της πλειοψηφίας.

Εν ολίγοις, θα ζούσαμε σε μια αληθινή δημοκρατία, κάτι που θα ήταν πολύ καλύτερο από αυτό στο οποίο ζούμε σήμερα.

theweek.co.uk

S.A.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. madprof avatar
  madprof 29/03/2012 12:26:03

  Στο προτεκτοράτο, οι φορείς της κομματοσυμοριτοκρατίας κλέβουν, ληστεύουν, εκποιούν πολίτες - κρατική περιουσία και χρηματοδοτούνται με εκατομμύρια ευρώα!

 2. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 29/03/2012 13:44:19

  Για την ταμπακιέρα της Αγγλίας κάποιο σχόλιο; Μόνο εδώ γίνονται αυτά ε; Και στην "τίμια" Γερμανία ο πρώην Πρόεδρος για θέμα ηθικής δεν παραιτήθηκε; Και μετά φταίει για τα χάλια μας μόνο η διαφθορά και η τεμπελιά μας.

  Μιλάμε για πολύ καλοστημένο σχέδιο. Δεν έχουν καταλάβει οι περισσότεροι τίποτα από όσα παίζονται παγκοσμίως και το γιατί μας έχουν σκάσει με την "αγάπη" τους οι "φίλοι και εταίροι". Πάμε ολοταχώς για παγκόσμια κυβέρνηση υπό έναν και με συμφωνία μέσω του ΟΗΕ. Πρέπει πρώτα όμως οι λαοί να αφαιμαχθούν, να απελπιστούν και να υποταχθούν ώστε όταν καταλάβουν πια που πάει το πράγμα να μην έχουν δύναμη να αντιδράσουν!

 3. δημης avatar
  δημης 29/03/2012 15:25:49

  "ΑΝ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΔΙΑΦΘΕΙΡΕΙ Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΔΙΑΦΘΕΙΡΕΙ ΑΠΟΛΥΤΑ"....ΛΕΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΟΦΟΣ..
  ΑΝ Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ -ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗ- Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΑΝ ΤΕΚΝΟ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΔΙΕΦΘΑΜΕΝΗ......
  ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΙΝΑΙΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΝ ,ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΝ ΣΕ ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΞΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ....
  "ΠΟΣΟ ΦΤΩΧΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΟΝΟΝ ΧΡΗΜΑΤΑ " ΕΓΡΑΦΕ ΕΝΑ ΠΑΝΩ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ...
  ΠΟΣΟ ΕΥΣΤΟΧΟ

 4. Ιωάννης33 avatar
  Ιωάννης33 29/03/2012 17:07:29

  Δεν είπαμε να μην βάλουν το δάχτυλο στο βάζο...Αλλά αυτοί μπήκαν μέσα ολόκληροι και δεν βγαίνουν με τίποτα!
  Η διαφθορά είναι χεράκι-χεράκι με την εξουσία.Πάντα θα υπάρχει.Η την ελέγχεις ή σε ελέγχει αυτή

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.