02/11/2009 06:19
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μισθοφόροι …ανασφάλιστοιΓια πρώτη φορά στην ιστορία των αμερικανικών πολεμικών συγκρούσεων,  η συμμετοχή ιδιωτών μισθοφόρων ήταν μαζική, και καθοριστικής σημασίας,  στους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Οι «πολίτες» μαχητές οδηγούσαν βυτιοφόρα καυσίμων και φορτηγά που μετέφεραν πολεμοφόδια στις εμπόλεμες ζώνες. Φρουρούσαν Αμερικανούς διπλωμάτες από τυχόν επιθέσεις. Εξυπηρετούσαν τους στρατιώτες ταΐζοντας τους ή φροντίζοντας τους κοιτώνες τους, την ώρα που οι βόμβες έπεφταν παντού. Εκτελούσαν καθήκοντα διερμηνέων στη διάρκεια επικίνδυνων επιχειρήσεων.

Σήμερα, υπάρχουν περισσότεροι ιδιώτες μισθοφόροι στα δυο μέτωπα, απ` ότι στρατιώτες. Και πεθαίνουν σαν στρατιώτες. Τραυματίζονται σαν στρατιώτες. Αλλά σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές έρευνες, ο «δεύτερος» αυτός στρατός, στη πατρίδα του, τυγχάνει μιας ομοσπονδιακής κρατικής ασφαλιστικής κάλυψης,  η οποία κάθε άλλο παρά ικανοποιητική είναι. Οι βετεράνοι μισθοφόροι και οι πρώην αστυνομικοί, αναγκάστηκαν να εκλιπαρήσουν προκειμένου να τους χορηγηθεί κάποια βασική ιατρική περίθαλψη, ψυχολογική θεραπεία, ακόμη και τεχνητά προσθετικά άκρα. Μάγειροι και καθαριστές, προερχόμενοι από φτωχά κράτη και που προσλήφθηκαν προκειμένου να εργαστούν στα αμερικανικά στρατόπεδα, δεν πληροφορήθηκαν ποτέ και από κανέναν για τα δικαιώματά τους σε σχέση με την ιατρική περίθαλψη. Χήρες και ορφανά έχουν αφεθεί στη τύχη τους και ζουν στη φτώχια.

Το υπουργείο Εργασίας επιβλέπει το όλο σύστημα, για το οποίο έχει ψηφισθεί ειδικός νόμος που ισχύει, και που ονομάζεται Defense Base Act. Βάσει του νόμου αυτού, οι εργολάβοι που αναλαμβάνουν στρατιωτικό έργο, οφείλουν να πληρώσουν για την ασφαλιστική κάλυψη των υπαλλήλων τους που στέλνονται σε μέτωπα του εξωτερικού. Όμως το υπουργείο απέτυχε στο καθήκον του να εφαρμόσει το νόμο, ή να αναγκάσει τους εργολάβους να ασφαλίζουν το προσωπικό τους ,  ή ακόμη και να ενημερώνει τους δικαιούχους, αναφορικά με τα όποια δικαιώματά τους στη περίθαλψη.

Το μισθοφορικό αυτό σύστημα, έδωσε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ως κέρδη στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, και κυρίως στην American International Group που είναι ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας που παρέχει ασφάλιση για τους εμπλεκόμενους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Οι φορολογούμενοι πληρώνουν τα ασφάλιστρα και η κυβέρνηση αποζημιώνει τις εταιρίες για τα κόστη από τους τραυματισμούς στη μάχη. Οι 4 μεγαλύτερες εταιρίες, εισέπραξαν $1.5 δις. σε ασφάλιστρα έως το 2008, αλλά αποζημίωσαν με μόλις $900 εκατομμύρια. Ένα ποσοστό κέρδους, σχεδόν 40%. Μέχρι σήμερα, 1,400 ιδιώτες έχουν σκοτωθεί στα δυο μέτωπα και περισσότεροι από 31.000 έχουν υποστεί τραυματισμό. Οι αριθμοί αυξάνονται καθημερινά.

www.propublica.org

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.