Μια μικρή νίκη στη μάχη εναντίον της μουσικής πειρατείας
Η Νότιος Κορέα είναι η πρώτη χώρα τόσο σε ευρυζωνικές συνδέσεις όσο και σε μουσική πειρατεία. Το 2004 η αμερικανική κυβέρνηση την είχε συμπεριλάβει σε μαύρη λίστα για αδυναμία προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας. Οι μεγάλες εταιρίες που είχαν εγκατασταθεί στην Ασία λόγω του μεγάλου οικονομικού «μπάμ», την είχαν ξεγράψει. Η ανάκαμψη όμως των μουσικών πωλήσεων δεν οφείλεται αποκλειστικά στη νέα αυστηρή νομοθεσία. Οι πωλήσεις δίσκων κλπ. είχαν σημειώσει άνοδο ακόμη και πριν εφαρμοστούν οι νέοι νόμοι. Στη Κορέα επικρατεί μια ολόκληρη καταιγίδα εναντίον της διαδικτυακής πειρατείας. Εκτός από διώξεις και απαγορεύσεις σε σάϊτ που προσφέρουν peer-to-peer υπηρεσίες, η κυβέρνηση ξεκίνησε και μια μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία. Κανείς δεν είναι σίγουρος ποιο από όλα αυτά τα μέτρα έπαιξε ρόλο, όμως τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά για τις δισκογραφικές εταιρίες. Ο αριθμός των online μουσικών αρχείων που είχαν copyright, έπεσε σε ποσοστό 92% από το 2008.
Η πειρατεία σίγουρα δεν εξαφανίστηκε. Απλώς τώρα, οι επιτήδειοι πειρατές κατεβάζουν μουσική από κινεζικές πηγές και όχι κορεάτικες. Ένας όμως παράγοντας που βοήθησε στην αναζωογόνηση της νόμιμης μουσικής αγοράς, ήταν και το ξεκίνημα διάφορων συνδρομητικών ιστότοπων που παρέχουν στους ενδιαφερόμενους νόμιμη μουσική. Σε αντίθεση όμως με τη μουσική, η πειρατεία των αρχείων βίντεο δεν έχει μειωθεί καθόλου.
Το μοντέλο της Κορέας θα είναι δύσκολο να βρει μιμητές. Η μουσική της βιομηχανία είναι μικρή, πολύ μικρότερη από ότι ήταν στο παρελθόν. Το 2000 άξιζε περίπου$202 εκατομμύρια. Οι κυβερνήσεις που προσπαθούν να μιμηθούν το κορεατικό παράδειγμα δίνουν έμφαση στην ανάγκη ανάκαμψης της τοπικής μουσικής και κινηματογραφικής βιομηχανίας τους. Στη Γαλλία και στη Βρετανία όμως, συναντούν αδιαφορία. Οι Κορεάτες από την άλλη, είναι ιδιαίτερα περήφανοι για την εξαγωγή της κουλτούρας τους όπως είναι περήφανοι και για την εξαγωγή ηλεκτρονικών συσκευών.
S.A. (Economist)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .
Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.
Το ποτάμι ΔΕΝ γυρίζει πίσω.
Είναι πολλοί αυτοί που θα σταματήσουν να κατεβάζουν αν νιώσουν αν απειλούνται, αλλά σαφως και δεν θα αγορασουν.
Από την άλλη, βρίσκεται και στην Ελλάδα στα underground-σκαριά η δημιουργία ενός κοινού ασύρματου δικτύου που δεν θα υπόκειται σε κανέναν περιορισμό μιας και δεν θα έχει καμια σχέση με το ιντερνετ.
Είτε το θέλουν είτε όχι, η μόνη λύση είναι να επιτρέψουν το κατέβασμα χρεώνοντας παράλληλα έναν μικρό φόρο σε κάθε ευρυζωνική σύνδεση. Αλλη λύση δεν υπάρχει.