Μην το ψάχνεις στο... Google
20/11/2014 19:32
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μην το ψάχνεις στο... Google

Με τη βοήθεια του google όλο και περισσότεροι αναζητούν πλέον ερμηνεία των συμπτωμάτων για θέματα υγείας και δεν φτάνει μόνον αυτό, πείθονται πως πάσχουν από κάτι σοβαρό έως εξαιρετικά σοβαρό.

Το θέμα έχει πάρει ακραίες διαστάσεις σε σημείο που ένα βελγικό site σχετικό με ιατρικά θέματα Gezondheid en Wetenschap σε συνεργασία με την Φλαμανδική Κυβέρνηση πήρε την απόφαση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό δημιουργώντας ένα video με τίτλο (Μη ρωτάς το google) , το οποίο φθάνει στα άκρα θέλοντας να τονίσει πόσο επικίνδυνη είναι μια διάγνωση μέσω google και μάλιστα όταν πρόκειται για άτομα υποχόνδρια.

Η εκστρατεία έκανε κι ένα βήμα πιο πέρα αγοράζοντας διαφήμιση στο google με τις 100 πιο συνήθεις ερωτήσεις ούτως ώστε μόλις κάποιος αναζητήσει κάτι σχετικό να λαμβάνει το μήνυμα ¨Μην το ψάχνεις στο Google”, συμβουλεύσου έναν αξιόπιστο ειδικό.

Πηγές: www.lastampa.it, http://video.repubblica.it

ΣΧΟΛΙΑ

 1. roadrunner avatar
  roadrunner 20/11/2014 20:57:46

  Κι ομως ΠΡΕΠΕΙ να ψαχνουμε και μονοι μας. Οχι μονο γκουκλαροντας,αλλα αξιοποιωντας και παραδοσιακες ιατρικες εγκυκλοπαιδειες. Μου ετυχε τρεις τουλαχιστον φορες να αποδειξω οτι ο γιατρος εκανε λαθος,ως προς τη διαγνωση. του ή την παρεμβαση που προτεινε.

  • Μεγάλα λόγια avatar
   Μεγάλα λόγια @ roadrunner 20/11/2014 23:57:24

   Και βέβαια πρέπει να ψάχνουμε και να πληροφορούμεθα και να μην είμαστε βουτηγμένοι στην άγνοια. Το google είναι πολύ χρήσιμο όταν χρησιμοποιείται με σωστό τρόπο.

 2. Άλυτη Εξίσωση avatar
  Άλυτη Εξίσωση 20/11/2014 23:13:33

  Η αλήθεια είναι οτι το γκουγκλάρισμα είναι εξόχως διαφωτιστικό όσον αφορά την πληροφόρηση για κάποιο πρόβλημα υγείας. Η ερμηνεία των συμπτωμάτων, είναι πολύ χρήσιμη. Δεν γίνεται φυσικά να αντικαταστήσει τον ειδικό γιατρό, αλλά αρχικά μπορεί να προϊδεάσει τον ασθενή όσον αφορά τις αιτίες της ενόχλησής του. Μπορεί να τον ηρεμήσει αλλά και να τον κινητοποιήσει ώστε εγκαίρως να αποτανθεί στους αρμόδιους. Τώρα ο ...υποχόνδριος, έτσι κι αλλιώς την έχει τη νεύρωση. Δεν του φταίει το google....

 3. Μικρός Νικόλας avatar
  Μικρός Νικόλας 20/11/2014 23:21:15

  Eγώ στο google βρίσκω πληροφορίες για τα πάντα και θεωρώ το internet, την εφεύρεση του αιώνα! Άλλαξε τη μορφή του κόσμου όπως την ξέρανε πριν υπάρξει. Για θέματα υγείας δε, έχω μάθει όποτε χρειάστηκε πολλά και σωστά. Μία τεράστια βιβλιοθήκη, ανά πάσα στιγμή στη διάθεσή μας! Ένα θαύμα!

 4. Naruto avatar
  Naruto 20/11/2014 23:40:12

  Καθε άνθρωπος αντιδρά κάπως διαφορετικά στα προβλήματα υγείας για αυτό πρέπει πρώτα εμείς να αναγνωρίζουμε τα σήματα που στέλνει ο οργανισμός μας . Η γνώση των συμπτωμάτων θα βοηθήσει επίσης τον γιατρό να εντοπίσει με ακρίβεια το πρόβλημα . Οι λάθος διαγνώσεις όπως αναφέρει ο φίλος roadrunner δυστυχώς ειναι καθημερινές και πολλές φορές παραπλανούμε εμείς οι ίδιοι τον γιατρό λόγω της ημιμάθειας μας . Προσοχή λοιπόν απο πού θα αντλήσουμε πληροφορίες . Στο Google υπάρχουν κάποια σοβαρά blogs αλλά και πολλά σκουπίδια .

 5. Διογένης avatar
  Διογένης 20/11/2014 23:46:11

  Και είναι έτσι όπως τα λένε και δεν είναι. Το καλό με το Google είναι ότι ο γιατρός έπαψε να είναι η απόλυτη και φοβερή αυθεντία που "δικαιούται" να κάνει όποιο λάθος θέλει. Το κακό είναι όταν οι δυνατότητες πληροφόρησης που σου δίνει το Google χρησιμοποιούνται ανεύθυνα και με υπερβολή. Κάποιος συγγενής μου είχε πρόσφατα σοβαρό πρόβλημα υγείας. 15 γιατροί 15 διαφορετικές γνώμες! Στην κυριολεξία, τους μέτρησα πόσοι ήταν. Ήταν 15 αυτοί που ρωτήσαμε. Τελικά αποφασίσαμε από όλα αυτά που μας είπαν και από αυτά που βρήκαμε μόνοι μας ποια ήταν η σωστή λύση. Ο 15ος είχε ακριβώς την άποψη που είχαμε σχηματίσει εμείς πιο πριν με το Google. Είχαμε απόλυτη ταύτιση. Κάναμε την εγχείριση με αυτόν και ο συγγενής μου σήμερα έχει πλήρως θεραπευτεί. Δεν θα ξεχάσω όμως την κουβέντα με την πρώτη γιατρό, όταν μας έλεγε μια εμφανώς εσφαλμένη λύση, όταν έφυγα οργισμένος και της είπα "εγκληματείτε". Όντως εγκληματούσε. Χωρίς το Google δεν θα το ξέραμε. Αυτό μας οδήγησε στους υπόλοιπους 14 γιατρούς, και στον 15ο που τελικά θεράπευσε το συγγενικό μου αυτό πρόσωπο. Δεν θέλει υπερβολές και καταχρήσεις. Όμως πιστεύω ότι το Google τελικά μπορεί να σώσει κόσμο και κοσμάκη από ιατρικά λάθη, αν χρησιμοποιηθεί σωστά.

 6. Naruto avatar
  Naruto 21/11/2014 00:54:02

  Τον Ιούλιο του '12 βρέθηκα επειγόντως στο νοσοκομείο . Τα συμπτώματα έδειχναν το χειρότερο και στην οικογένεια έπεσε μαυρίλα και άγχος . Τα αποτελέσματα των εξετάσεων σε αυτές τις περιπτώσεις αργούν γύρω στο δεκαπενθήμερο και οι γιατροί χωρις τα αποτελέσματα δεν λένε τίποτα . Τότε λοιπόν στοGoogle βρήκαμε μια πάθηση πολύ απλή που ταίριαζε με τα συμπτώματα και δεν χρειαζόταν ούτε καν θεραπεία . Αυτό μας ανακούφισε μέχρι που πήραμε τα αποτελέσματα που ήταν ακριβώς αυτό που βρήκαμε στο Google .

 7. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 21/11/2014 08:24:07

  Αμ το άλλο,εκαναν κάποιοι γονείς κίνημα κατά των εμβολίων και μεγαλώνουν παιδιά χωρίς αντισώματα

 8. Σπαθάριος avatar
  Σπαθάριος 21/11/2014 10:45:16

  Εγώ θα προσυπογράψω το άρθρο. Πάρα πολλά συμπτώματα είναι κοινά μεταξύ παθήσεων, άλλων εντελώς ακίνδυνων και άλλων που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή. Αξιολόγηση και συσχετισμός έχουν απόλυτη συνάφεια με ιστορικό, κληρονομικότητα, σωματοδομικά χαρακτηριστικά, ηλικία, αποτελέσματα εξετάσεων κ.α. Άρα καθιστούν την κάθε περίπτωση σχεδόν μοναδική πού μόνο ένας γιατρός μπορεί να αξιολογήσει αξιόπιστα. Και αν είναι κανείς να υπερτιμήσει κάποιο σύμπτωμα δεν χάθηκε και τίποτε. Άντε να φοβηθεί λίγο ή να κάνει κάποια περιττά έξοδα. Αν όμως συμβεί το αντίθετο το αποτέλεσμα μπορεί να είναι αρνητικότατο και μη αναστρέψιμο. Ο καθείς εφ’ ω ετάχθη λοιπόν.

 9. Lichnee avatar
  Lichnee 21/11/2014 18:47:08

  O ....dr Google είναι ένας πολύ κακός συνάδελφος θα έλεγα.
  Όχι λόγω ελλιπών γνώσεων,το αντίθετο θα έλεγα.
  Το βασικό πρόβλημα της αναζήτησης στο Google είναι το γεγονός ότι σαν κύρια αποτελέσματα παίρνουμε αυτό που αναζητούν οι πολλοί και όχι αναγκαστικά το παρεμφερές.
  Επίσης,η αμάθεια ή -ακόμα χειρότερα- η ημιμάθεια μας οδηγεί πάντοτε σε παθήσεις σοβαρότερες του πραγματικού.Αυτό μεταφράζεται σε συναισθηματική ταλαιπωρία και έξοδα χωρίς λόγο.
  Οι άνθρωποι,ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία μας είτε υπερεκτιμούμε είτε υποτιμούμε τα συμπτώματα μας (Και αυτό το λέω από προσωπική πείρα.1 χρόνο αναγνώριζα τα συμπτώματα του έλκους επάνω μου,έλεγα "δε βαριέσαι" αλλά τελικά μετά τη γαστρορραγία απευθύνθηκα σε συνάδελφο καθώς ανήκω σε άλλη ειδικότητα).
  Αυτό δεν κάνει το Google "άχρηστο" ή "επικίνδυνο".
  Το κάνει όμως ένα εργαλείο που σε απαίδευτα χέρια θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα με ένα γωνιοτροχό στα δικά μου...
  Το σωστό στην περίπτωση της υγείας είναι να αναλάβει πάντα κάποιος εκπαιδευμένος,τρίτος και καλύτερα αμερόληπτος.Όχι γιατί είναι αυθεντία,αλλά γιατί είναι ακριβώς "έξω από το χορό".
  Όσο για κάποιους σχολιαστές πιο επάνω που διάβασα να γράφουν "πήγα σε 15 γιατρούς και πήρα 15 γνώμες" πραγματικά λυπάμαι για την ταλαιπωρία σας...
  Δυστυχώς όπως όλα τα δάκτυλα δεν είναι ίδια,έτσι και οι γιατροί είμαστε άνθρωποι και δεν έχουμε όλοι τις ίδιες δυνατότητες.
  Άντι να "ρωτάμε" το Google,μπορούμε να ρωτήσουμε πόσο καλός γιατρός είναι αυτός που θα πάμε(ούτε αυτό μας προφυλάσσει 100% από το ιατρικό λάθος βέβαια).
  Μπορούμε επίσης να "ελέγξουμε" τον γιατρό μας διαβάζοντας πράγματα σχετικά με τη διαγνωσθείσα πάθηση.Αν και εδώ ο κίνδυνος να παρασυρθούμε σε επικίνδυνα blog που εκφέρουν προσωπικές απόψεις και επιχειρούν να "καταρρίψουν" τη σκευωρία της "δυτικής ιατρικής" ελλοχεύει.
  Θέλει κρίση και κυρίως να ξέρουμε τι ψάχνουμε.Όχι να κοιτάμε το πρώτο blog γιατί βγήκε πρώτο.Επίσης να διπλοελέγχουμε τις πηγές και να κοιτάμε να είναι από επίσημους φορείς με paper,επίσημες μελέτες και δημόσιες ανακοινώσεις και όχι "σε 10 ασθενείς φάνηκε ότι" ή "η κλινική μου εμπειρία δείχνει...".Η "κλινική εμπειρία" είναι η επανάληψη και η υπεράσπιση του ιδίου λάθους με ολοένα και μεγαλύτερο βαθμό αυτοπεποίθησης.Ζούμε στον αιώνα της evidence based medicine γ*ωτο!
  Και τέλος,καλό είναι να απευθυνόμαστε ανάλογα με το σύμπτωμα και στον κατάλληλο γιατρό.Αν έχω -λόγου χάρη- δυσφορία στο στήθος και απευθύνομαι σε ορθοπαιδικούς (πραγματικό περιστατικό),τότε δεν φταίνε οι ορθοπαιδικοί που δεν αναγνώρισαν τη στηθάγχη και όταν ο συγκεκριμένος απευθύνθηκε σε εμένα ήταν μια τρίχα μακρυά από το έμφραγμα.Και η απάντηση όταν έγινε η διάγνωση,ανεκτίμητη:"Τι λες ρε γιατρέ!Στο Google διάβασα ότι εγώ που είμαι 28 χρονών δεν κινδυνεύω από έμφραγμα!".Είχε στένωση 99% στην κεντρική αρτηρία όταν έγινε η στεφανιογραφία και πήρε 2 stents για να διορθωθεί...
  Αυτά για την ώρα,το θέμα είναι ανεξάντλητο και συγγνώμη αν κούρασα με το "σεντόνι".

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ Lichnee 21/11/2014 19:44:59

   Η ίδια αρτηρία με stent και αγωγή με effient,μπορεί να ξαναπάθει την ίδια ζημιά(πρίν στένωση 99%);

   • Lichnee avatar
    Lichnee @ Κυθήριος 21/11/2014 20:36:49

    Η διπλή αντιαιμοπεταλιακή αγωγή πρέπει να συνεχίζεται 12-18 μήνες μετά το stent για πρόληψη της πρώιμης επαναστένωσης.Η όψιμη επαναστένωση είναι μια σχετικά πιο σπάνια περίπτωση και γίνεται 9-12 μήνες μετά. Πάντως ναι,γίνεται,είναι σπάνιο,ειδικά με πρασουγρέλη που είναι πολύ πιο δραστική από την κλασική θεραπεία με κλοπιδογρέλη και έχει σχέση με την ιδιοσυγκρασία του κάθε ατόμου και το θρομβωτικό προφίλ του.Όσα guidelines και να βγάλουμε,τι να κάνουμε,είμαστε διαφορετικοι ο ένας από τον άλλο...

    • Κυθήριος avatar
     Κυθήριος @ Lichnee 21/11/2014 20:43:28

     Ευχαριστώ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.