Μελέτη εγείρει αμφιβολίες για την αξία της μαστογραφίας
12/02/2014 17:55
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μελέτη εγείρει αμφιβολίες για την αξία της μαστογραφίας

Τα οφέλη της μαστογραφίας έχουν αμφισβητηθεί εδώ και καιρό, αλλά καμία χώρα εκτός από την Ελβετία δεν έχει προτείνει να σταματήσει ο έλεγχος

Μία από τις μεγαλύτερες και πιο σχολαστικές μελέτες σχετικά με τη μαστογραφία που έχουν γίνει ποτέ, με τη συμμετοχή σχεδόν 90.000 γυναικών και διάρκεια 25 χρόνια, ενισχύει τις αμφιβολίες για την αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου για τις γυναίκες κάθε ηλικίας.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στην The British Medical Journal, είναι μία από τις λίγες αυστηρές αξιολογήσεις των μαστογραφιών που έγιναν στη σύγχρονη εποχή. Συμμετείχαν 89.835 Καναδές, 40-59 ετών, οι μισές από τις οποίες έκαναν τακτικά μαστογραφίες και οι υπόλοιπες προτιμούσαν την αυτοεξέταση.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο του μαστού και από όλες τις αιτίες ήταν ίδια και στις γυναίκες που έκαναν μαστογραφίες και σε εκείνες που δεν έκαναν. Και ο έλεγχος είχε βλαβερές συνέπειες: ένας στους πέντε καρκίνους που βρέθηκε με μαστογραφία και θεραπεύτηκε δεν αποτελούσε απειλή για την υγεία της γυναίκας και δεν χρειαζόταν θεραπεία, όπως χημειοθεραπεία, χειρουργική επέμβαση ή ακτινοβολία.

Οι ερευνητές προσπάθησαν να προσδιορίσουν εάν υπήρχε κάποιο πλεονέκτημα στην εξεύρεση των καρκίνων του μαστού, όταν ήταν πολύ μικροί για να γίνουν αισθητοί.

Η απάντηση είναι όχι, αναφέρουν οι ερευνητές. Η μελέτη καναδών επιστημόνων αναμένεται να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη πόλωση μεταξύ εκείνων που πιστεύουν ότι η τακτική μαστογραφία σώζει ζωές και έναν αυξανόμενο αριθμό ερευνητών που λένε ότι η απόδειξη είναι ανύπαρκτη ή, τουλάχιστον, «σκοτεινή».

Τα ευρήματα αυτά δεν θα οδηγήσουν σε οποιαδήποτε άμεση αλλαγή στις κατευθυντήριες γραμμές για την μαστογραφία και πολλοί υπερασπιστές της και εμπειρογνώμονες θα αμφισβητήσουν σίγουρα την ιδέα ότι η μαστογραφία είναι άχρηστη ή ακόμα και επιβλαβής.

Ο Δρ Richard C. Wender, επικεφαλής του ελέγχου του καρκίνου για την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, είπε ότι η οργάνωση είχε συγκαλέσει μια ομάδα εμπειρογνωμόνων η οποία εξέταζε όλες τις μελέτες σχετικά με τη μαστογραφία, συμπεριλαμβανομένης και της καναδικής, και θα εκδώσει αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές εντός του τρέχοντος έτους.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα συνδυασμένα δεδομένα από κλινικές δοκιμές της μαστογραφίας έδειξαν ότι μειώνει το ποσοστό θανάτου από καρκίνο του μαστού κατά τουλάχιστον 15 τοις εκατό για τις γυναίκες στα 40 τους και τουλάχιστον κατά 20 τοις εκατό για τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.

Τα οφέλη της μαστογραφίας έχουν αμφισβητηθεί εδώ και καιρό, αλλά καμία χώρα εκτός από την Ελβετία δεν έχει προτείνει να σταματήσει ο έλεγχος.

nytimes.coml

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.