#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/07/2012 14:54
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μαθητές δημοτικού αναλύουν την κρίση και μας βάζουν τα γυαλιά

Αθωότητα, αφέλεια, χιούμορ αλλά και τύψεις και θλίψη. Απλά, συγκλονιστικό!Είναι μόλις έντεκα και δώδεκα χρονών. Ωστόσο, βιώνουν καθημερινά –ακόμη και μέσα στην οικογένειά τους– τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Οι μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς περιέγραψαν σε έκθεση, χρησιμοποιώντας απλές λέξεις κι όχι οικονομικούς όρους, τι είναι η οικονομική κρίση, πώς τη «βλέπουν» και κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπισή της. Η ρήση «από μικρό και από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια» επιβεβαιώθηκε ακόμη μία φορά…

«Αυτός που την άρχισε να τη σταματήσει, γιατί η κρίση φέρνει αναστάτωση στους ανθρώπους», έγραψε η 12χρονη Σοφία Χ., περιγράφοντας πολύ απλά την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία. Οι περισσότεροι μαθητές του δημοτικού επέρριψαν ευθύνες στους ΕΈλληνες πολιτικούς, τους οποίους κατηγόρησαν ως «κολπαδόρους» και τους χαρακτήρισαν ως «τους πιο χάλια σε όλο το σύμπαν», «ανίκανους», «εκμεταλλευτές» κι «ένοχους». Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στη Γερμανία, την οποία πολλά παιδιά φέρονται να την κατηγορούν εμμέσως για τα δεινά του ελληνικού λαού. «Να πάρουμε τα λεφτά που μας χρωστά η Γερμανία», έγραψε ο Κωνσταντίνος Μ. «Η Γερμανία μας χρωστά πάρα, μα πάρα πολλά λεφτά», σημείωσε ο Θεοχάρης Τ. Ο Πρωτέας Μ. παραδίδοντας απλά μαθήματα οικονομίας έγραψε πως αν ήταν ο ίδιος πρωθυπουργός θα έπαιρνε κάποιους ανέργους στο γραφείο του να δουλεύουν με χρήματα από το κράτος. «Μετά από λίγους μήνες, όμως, θα προσπαθούσα να τους βρω δουλειά στα μαγαζιά. Αυτός είναι ο στόχος, να έχει κάποιος δουλειά στην αγορά», πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετά από τα παιδιά αισθάνονται τύψεις για την οικονομική κρίση! «Η οικονομική κρίση δημιουργεί αβεβαιότητα και ανασφάλεια και στα παιδιά», έγραψε η Δέσποινα Γ., ενώ η Κυριακή Μ. σχολίασε ότι «τα παιδιά νιώθουν άσχημα και νομίζουν ότι φταίνε αυτά».

«Είμαι παιδί, αυτό όμως δεν μ’ εμποδίζει να πω τη γνώμη μου σε αυτό που βλέπω, που βιώνω και που όλοι μας συζητάμε πολύ έντονα», υπογράμμισε στην έκθεσή της η Ολγα Π., ενώ ο Δημήτρης Χ. ξεκαθαρίζει πως αν επρόκειτο να ζωγραφίσει έναν πίνακα με τα συναισθήματά του, απλά θα τον έβαφε μαύρο!

Εύα Τ. «Μια φορά και έναν καιρό, υπήρχε μια χώρα που είχε όλα τα καλά του κόσμου… Οι άνθρωποι ήταν γενναίοι, φιλόδοξοι και ευγενικοί… Ηταν εργατικοί. Σιγά-σιγά όμως άρχισαν να κλέβουν, να μη δουλεύουν και έγιναν άπληστοι. Οι πολιτικοί με τα δικά τους “κόλπα” ανάγκαζαν τους πολίτες να τους ψηφίζουν… Οι άλλες χώρες βλέποντας το χαμό που επικρατούσε άρχισαν να τους εκμεταλλεύονται γιατί τους ζήλευαν… Το χειρότερο όμως ήταν ότι μέσα τους ένιωθαν απαίσια εξαιτίας της αρρώστιας των πολιτικών για το χρήμα». Με αυτήν τη μικρή ιστορία, περιγράφω ακριβώς πώς κατέληξε η Ελλάδα…

Δημήτρης Χ. Σήμερα για την κρίση φταίνε οι ανεξέλεγκτες δαπάνες, τα υπερβολικά δάνεια και ιδίως οι πολιτικοί, που τα προκάλεσαν… Η οικονομική κρίση μου προκαλεί μαύρα λυπητερά συναισθήματα. Εάν ζωγράφιζα έναν πίνακα με τα συναισθήματά μου, θα τον έβαφα μαύρο… Εκεί θα ζωγράφιζα επίσης έναν άστεγο άνθρωπο να ζητιανεύει και να κλαίει.

Κωνσταντίνος Μ. Σε λίγο θα είμαστε άστεγοι και θα παρακαλάμε τους αστυνομικούς να μας βάλουν φυλακή για να έχουμε φαγητό να φάμε και να έχουμε στέγη… Το κυριότερο είναι ότι έχουμε τους πιο χάλια πολιτικούς στο σύμπαν, που αντί να κάνουν καλύτερα τα πράγματα τα έκαναν χειρότερα…

 Πρωτέας Μ. Κρίση σημαίνει φτώχεια, ανεργία, οι άνθρωποι να μην μπορούν να αγοράσουν πράγματα για να ζήσουν... Αν ήμουν εγώ πρωθυπουργός, θα έπαιρνα κάποιους άνεργους στο γραφείο μου να δουλεύουν με χρήματα που έχω από το κράτος. Μετά από λίγους μήνες, όμως, θα προσπαθούσα να τους βρω δουλειά στα μαγαζιά. Αυτός είναι ο στόχος, να έχει κάποιος δουλειά στην αγορά…

Όλγα Π. Την κρίση… τη βλέπουμε, την ακούμε, κι όμως αυτήν την απαγορευμένη λέξη κανένας δεν πίστευε ότι θα τη χρησιμοποιούμε τόσο συχνά… Ανθρωποι έξω πεινάνε, άλλοι είναι άρρωστοι και δεν έχουν χρήματα για φάρμακα, γίνονται συσσίτια για τους άστεγους! Εδώ μας έφεραν αυτοί οι ανίκανοι που κόβουν συνέχεια μισθούς για να καταφέρουν να πληρώσουν τα χρέη τους!!! Ομως αυτά τα χρέη δεν πρόκειται να ξεχρεωθούν ποτέ. Είμαι παιδί, αυτό όμως δεν μ’ εμποδίζει να πω τη γνώμη μου σε αυτό που βλέπω, που βιώνω και που όλοι μας συζητάμε πολύ έντονα.

 Στέλλα Κ. Η οικονομική κρίση… είναι μια αλυσίδα που εάν σπάσει ο ένας κρίκος θα σπάσουν και οι υπόλοιποι… Το κράτος αυξάνει τους φόρους για περισσότερα έσοδα, με αποτέλεσμα οι πολίτες να αδυνατούν να τους πληρώσουν. Ετσι το κράτος δεν έχει αρκετά έσοδα... Το κράτος δεν έχει χρήματα να δώσει στους δανειστές κι έτσι αναγκάζεται να μειώσει μισθούς και συντάξεις. Ολα αυτά είναι μια αλυσίδα που σπάει σιγά-σιγά, κρίκος-κρίκος.

Κωνσταντίνος Μ. Οικονομική κρίση είναι ένα πρόβλημα στη μελλοντική μου ζωή και την παρούσα μου ζωή… Τέλος πάντων ας μπούμε στο ψητό. Λέω καλύτερα, να πάρουμε τα λεφτά που μας χρωστά η Γερμανία, να ξεπληρώσουμε αυτούς που δανειστήκαμε και να διαχειριστούμε καλά και σοφά τα λεφτά μας για να φτιάξουμε μια νέα Ελλάδα. Τέλος!!!

 Μαριλίζα Π. Λοιπόν θα σας εκμυστηρευτώ πώς τη βλέπω εγώ (την κρίση) από τη σκοπιά των παιδιών. Τα παιδιά στην ηλικία 1-14 χρόνων υποφέρουν γιατί στερούνται τα παιγνίδια, το φαγητό, τις γνώσεις που χρειάζονται για να φτιάξουν γερά θεμέλια για το μέλλον. Ενώ οι ηλικίες των 15-35… δεν βρίσκουν δουλειά, αγχώνονται… και το πιο σημαντικό χάνουν την εμπιστοσύνη προς τους συνανθρώπους μας, γιατί μ’ αυτά που ακούνε δεν ξέρουν ποιον να πρωτοπιστέψουν… Εχω την αίσθηση ότι το κράτος κοροϊδεύει όλους τους Ελληνες.

Χαράλαμπος Π… Λοιπόν, αυτά που πρέπει να κάνουμε είναι να μη σπαταλάμε χρήματα για πράγματα που επιθυμούμε, παρά μόνο για τα αναγκαία. Δεν χρειάζεται να ζητάμε τα πάντα. Να προσπαθούμε να μη θέλουμε όλο και περισσότερα για να μη φέρνουμε τους γονείς μας σε δύσκολη θέση… Ολοι να είμαστε χαρούμενοι και αισιόδοξοι ότι κάποτε θα φύγουμε από την οικονομική κρίση.

Βαγγέλης Γ. Η κρίση είναι για μένα μια μαύρη σελίδα της ιστορίας της χώρας που θα ξεπεραστεί σύντομα. Με στεναχωρεί πολύ το γεγονός που χιλιάδες άνεργοι αναγκάζονται να μεταναστέψουν γα να βρουν δουλειά… Μερικοί άνθρωποι για να σωθούν από τα χρέη τους αυτοκτονούν. Αυτό που κάνουν είναι τραγικό. Δεν έχω καταλάβει γιατί το κάνουν, γιατί τα χρέη θα γυρίσουν στα παιδιά τους και από τα παιδιά στα εγγόνια τους και ούτω καθεξής. Δεν γίνεται να αυτοκτονούν όλες οι γενιές της οικογένειας αυτής αν δεν έχει να ξεπληρώσει τα χρέη της…

Μελίνα Ο. Ένας «ένοχος» o οποίος ευθύνεται για την οικονομική κρίση είναι οι πολιτικοί. Δύο από τα «εγκλήματά» τους είναι η σπατάλη και οι φόροι… Το πρόβλημα που μας απασχολεί είναι η αδικία στους φόρους. Οταν όλα γίνουν δίκαια από τους πολιτικούς, τότε υπάρχουν πολλοί τρόποι να βγάλουμε χρήματα… Ομως πιστεύω ότι η πιο σημαντική λύση στην οικονομική κρίση είναι η παιδεία, διότι αν καλλιεργηθεί σωστά, η δική μας η γενιά θα παίρνει πιο σωστές αποφάσεις. Θα ψηφίζουμε πιο σωστά και όχι με βάση το δικό μας συμφέρον αλλά με βάση το συμφέρον της χώρας μας…

Θεοχάρης Τ. Η Γερμανία μας χρωστά πάρα, μα πάρα πολλά λεφτά. Αρα αν δεν μας τα δώσει, τότε εμείς οι Ελληνες έχουμε τεράστιο οικονομικό και χρηματικό πρόβλημα, αλλά κάτι πρέπει να κάνουμε γιατί… η κρίση δεν είναι καθόλου καλό πράγμα.

Χρήστος Θ. Η Ελλάδα θα πρέπει να γυρίσει λίγο στα παλιά χρόνια και να εκμεταλλευτούμε ό,τι έχουμε. Δηλαδή να μην εισάγουμε προϊόντα από άλλες χώρες αφού τα έχουμε στην Ελλάδα. Ακόμα το κράτος να δίνει ένα κεφάλαιο σε έναν πολίτη για να ανοίξει δικιά του επιχείρηση… Εγώ βλέπω την κρίση σαν έναν εφιάλτη που γίνεται πραγματικότητα.

Στέλιος Δ. Ο μόνος τρόπος για να ξεπεραστεί η κρίση είναι να είμαστε ενωμένοι, να μην αφήνουμε τη στεναχώρια και την απελπισία να μας χωρίσουν, να αλληλοστηριζόμαστε… Επίσης πρέπει να μπούμε δυναμικά στο εμπόριο και ορισμένα στοιχεία (άνεμος, νερό, ήλιος) να τα αξιοποιήσουμε με το σωστό τρόπο. Πρέπει να βρούμε νέες καλλιέργειες και να τις εξάγουμε…

Θεοφάνης Φ. Για να ξεπεραστεί (η κρίση) μπορούμε να εξάγουμε ελληνικά προϊόντα, όπως το ούζο και τη φέτα. Να διαφημίσουμε την Ελλάδα σε άλλες χώρες γιατί είναι όμορφη και έχει πολλά αρχαία. Να παράγουμε στην Ελλάδα τα προϊόντα που χρειαζόμαστε και να μην τα παίρνουμε από το εξωτερικό γιατί… τα λεφτά της Ελλάδας θα φεύγουν έξω, ενώ αν τα παράγουμε εμείς θα μείνουν στην Ελλάδα.

Σοφία Χ. Αυτός που την άρχισε να τη σταματήσει γιατί η κρίση φέρνει αναστάτωση στους ανθρώπους… Οι πολιτικοί, ο δήμαρχος δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να σταματήσουν την αναστάτωση. Ελπίζουν όμως ότι οι επόμενες γενιές θα τη σταματήσουν. Τη ζωή ο Θεός μάς την έδωσε όχι για να στεναχωριόμαστε αλλά για να τη χαιρόμαστε!!!

Αναστάσης Λ. Η οικονομική κρίση είναι δύο πράγματα: Το ένα είναι το ότι δεν κινείται το χρήμα και το δεύτερο είναι η κρίση των ηθικών αξιών… Οι δανειστές μας ζητάνε να ξεπληρώσουμε τα δάνεια που πήραμε πολύ γρήγορα, όμως το κράτος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει, με αποτέλεσμα το κράτος να αυξάνει κι άλλο τους φόρους και να κόβει κι άλλο τους μισθούς και τις συντάξεις. Για να ξεπεραστεί η κρίση προτείνω… να δώσουμε ευκαιρίες σε νέους επιχειρηματίες, να εξάγουμε προϊόντα, να δώσουμε έμφαση στην ανάπτυξη του τουρισμού, και να μειωθούν λίγο οι φόροι.

Βασίλης Σ. Φαίνεται σαν να μη με νοιάζει, γιατί είμαι ένα απλό παιδί, όμως (την κρίση) την καταλαβαίνω γιατί βλέπω τον κόσμο σε τι δύσκολη θέση βρίσκεται… Για να την αντιμετωπίσουμε θα έλεγα, κάθε άνθρωπος να ξοδεύει πιο λίγα λεφτά και να μην πηγαίνει κάθε ημέρα βόλτα. Ετσι εγώ θα αντιμετώπιζα την κρίση.

Δημήτρης Ν. Ολοι προσπαθούμε να τα βγάλουμε πέρα… με το λάθος τρόπο όμως. Εγώ έχω τη λύση: Αν για κάποιο διάστημα κατεβάζαμε τους φόρους και τις τιμές των προϊόντων πρώτης ανάγκης, τότε οι έμποροι που θα πουλάνε αυτά τα προϊόντα θα βγάζουν λεφτά για να ζήσουν και οι αγοραστές θα έχουν ό,τι χρειάζονται. Επομένως, οι έμποροι δεν θα αναγκάζονται να απολύουν το προσωπικό τους και οι υπάλληλοι θα έχουν λεφτά για να ζήσουν.

Άγγελος Αγγελίδης, στον Ελεύθερο Τύπο

ΣΧΟΛΙΑ

 1. No Way avatar
  No Way 03/07/2012 15:41:22

  Aυτα τα παιδια εχουν περισσοτερο μυαλο απο τα γεροντια που ψηφισαν τους ιδιους και τους ιδιους στις εκλογες
  Καιρος ειναι το δικαιωμα ψηφου να αποκτησει ποσοστωση και να δινεται βασει γραπτων τεστ νοημοσυνης

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ No Way 03/07/2012 19:10:12

   Διαφωνώ κάθετα, οριζόντια και διαγώνια, με κάθε τέτοιου είδους πρόταση-εκτίμηση που εκθέτει τις ευαίσθητες παιδικές ψυχές .

   Η απώλεια της παιδικής αθωότητας των ελληνόπουλων του Μνημονίου, είναι η δεύτερη πιο σηματική απώλεια μέχρι στιγμής (μετά τους θανάτους και τις αυτοκτονίες) . Εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους, εκ των οποίων , η πλεόν απτή είναι η μαθητική διαρροή και η πρώιμη είσοδος στον επαγγελματικό στίβο.
   Η ζύμωση των παιδιών με την οικονομική κρίση, δεν θα έπρεπε να προβάλεται ως δείγμα (αναγκαστικής) ωριμότητας των παιδιών-εφήβων.
   Αντίθετα, θα έπρεπε να αποτελεί υψίστης σημασίας προβληματισμό για όλους μας, κυρίως όμως για τη συντεταγμένη πολιτεία.

 2. firiki2010 avatar
  firiki2010 04/07/2012 00:46:06

  Βιαζόμαστε μάλλον να μεγαλώσουμε τα παιδιά των 11-12 ετών όταν τους ζητάμε να μας μιλήσουν για την κρίση. Το πιθανότερο είναι να παπαγαλίσουν ό,τι μέσω τηλεοράσεων ή των γονιών τους έφτασε στ΄ αυτιά τους. Μπορεί να έχει κάποιο ενδιαφέρον το να δουμε πως "εισπράττεται" και από αυτά η κρίση αλλά μέχρι το σημείο να κολακεύεις τις απόψεις τους και να περιμένεις πως "από μικρό κι από τρελλό μαθαίνεις την αλήθεια" υπάρχει απόσταση.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.