#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/01/2011 09:08
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μήπως το Facebook θα είναι η επόμενη dot-com φούσκα;Ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης Facebook είναι συνεχώς στο επίκεντρο της ειδησεογραφίας. Ακόμη και η σύλληψη του ως ιδέα, αποτελεί το θέμα μιας νέας κινηματογραφικής ταινίας,  που φλερτάρει σοβαρά με τα Όσκαρ. Ο ιδρυτής του Mark Zuckerberg, χρίστηκε  πρόσφατα ως  ο «Άνθρωπος της Χρονιάς» του περιοδικού ΤΙΜΕ για το 2010. Σήμερα, χάρη σε μια ένεση κεφαλαίων αξίας $500 εκατομμυρίων εκ μέρους της Goldman Sachs και της ρωσικής Digital Sky Technologies, το Facebook εκτιμάται στα $50 δισεκατομμύρια.

Αν αυτή η εκτίμηση είναι σωστή, τότε το Facebook αξίζει περισσότερο από τα Yahoo!, eBay και Time Warner, και κοντεύει να πλησιάσει τους διαδικτυακούς τιτάνες Amazon και Google. Πάνω όμως σε τι, βασίζονται αυτές οι εκτιμήσεις; Κάποιοι αναλυτές συγκρίνουν το Facebook με την Disney, η οποία αξίζει πάνω από $70 δισ. Όμως, η Disney έχει απτά αποθεματικά κεφάλαια, πάρκα, ξενοδοχεία, πλοία, σύμβολα με την εικόνα των  οποίων μπορεί να πουλήσει διάφορα προϊόντα, και επίσης μια αχανή βιβλιοθήκη κλασικών ταινιών κινούμενων σχεδίων. Από την άλλη, το Facebook έχει ένα εικονικό δίκτυο που συνδέει το 1/12 του παγκόσμιου πληθυσμού. Σύμφωνα όμως με την Wall Street Journal, το Facebook αντιμετωπίζει τεράστια κόστη υποδομής, όπως για παράδειγμα $700 εκατομμύρια για τη λειτουργία δύο κέντρων επεξεργασίας δεδομένων. Ενώ τα κέρδη του δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί. Όταν όμως κάποιος επενδυτής αγοράζει μέρος του Facebook, τι ακριβώς αγοράζει;

Αυτή η ξαφνική έκρηξη των online social media sites όπως είναι το Facebook και το Twitter, θυμίζουν μια αντίστοιχη πριν από 15 περίπου χρόνια, που αφορούσε σε online επιχειρήσεις, και η οποία κατέληξε στη περιβόητη φούσκα γνωστή ως dotcom bubble. Το διαδίκτυο δεν ήταν τόσο διαδεδομένο εκείνη την εποχή, και πολλοί καταναλωτές δίσταζαν να μοιραστούν προσωπικά τους στοιχεία, όπως είναι οι αριθμοί πιστωτικών καρτών, με εταιρίες που δεν διέθεταν πραγματικές και στέρεες εγκαταστάσεις. Παρόλα αυτά, οι οραματιστές διείδαν την προοπτική και την εξέλιξη του ίντερνετ, για αυτό και ξεπήδησαν πάμπολλες εικονικές επιχειρήσεις, ενώ οι επενδυτές μάλωναν για το ποιος θα τις προσφέρει τα περισσότερα χρήματα.

Κάποιες εταιρίες όπως η Google και η Amazon τα κατάφεραν, και διατηρούν ακόμη μια διαχρονικά πετυχημένη και σταθερή πορεία. Πολλές άλλες χάθηκαν, μόλις διαπιστώθηκε ότι η ταχεία τους ανάπτυξη δεν συνοδεύονταν και από αντίστοιχα έσοδα. Όσοι επενδυτές πρόλαβαν και πούλησαν τις dotcom μετοχές τους πριν σκάσει η φούσκα, έφτιαξαν περιουσίες. Οι υπόλοιποι καταστράφηκαν.

Πόσο λοιπόν αξίζει πραγματικά το δίκτυο χρηστών του Facebook; Σίγουρα υπάρχει μεγάλη προοπτική κερδοφορίας με τόσους εν δυνάμει διαφημιζόμενους συγκεντρωμένους σε μια μόνο πλατφόρμα. Όμως όταν το eBay και το  Amazon προτείνουν προϊόντα, ήδη γνωρίζουν τη καταναλωτική συμπεριφορά των στόχων τους. Αυτοί όμως που συχνάζουν στο Facebook, το κάνουν για μια πληθώρα από λόγους, για να βρουν φίλους, για να μοιραστούν φωτογραφίες, για να κάνουν γνωριμίες, για να μιλήσουν, κλπ. Το αν θέλουν να διακόπτονται από διαφημίσεις, δεν έχει ακόμη διακριβωθεί.

Όπως δεν έχει ακόμη διακριβωθεί το αν ο ιστότοπος θα μπορεί να μοιράζεται τα προσωπικά στοιχεία των χρηστών του με τους διαφημιστές. Ήδη υπάρχουν πολλά παράπονα, και μάλιστα η αμερικανική υπηρεσία Federal Trade Commission πρόσφατα πρότεινε ένα νομοθετικό πλαίσιο που προβλέπει μεταξύ άλλων το μπλοκάρισμα των διαφημιστών από πλευράς των χρηστών του Facebook, όσον αφορά τη πρόσβαση στα προσωπικά τους στοιχεία και συνήθειες. Αν αυτό ισχύσει, και χρησιμοποιηθεί από μεγάλο μέρος των επισκεπτών του, τότε το Facebook θα χάσει την μεγάλη απήχηση που έχει για τους διαφημιστές.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο, είναι πως συμφέρει στην Goldman Sachs να τα πάει καλά το Facebook, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Όπως συμφέρει και στο Facebook, το οποίο ερευνάται αυτό τον καιρό από την επιτροπή κεφαλαιαγορών (SEC) όσον αφορά στο πως συμμετέχει η Goldman Sachs, και αν θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν οι ισολογισμοί του κλπ.

Υπάρχει πάντα το μεγάλο ερώτημα του αν η προοπτική  κερδοφορίας του Facebook, είναι πραγματική ή εικονική. Σίγουρα η συμμετοχή της Goldman Sachs ανέβασε την όποια αξία του, όμως οι διάφοροι επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων σε αυτό, μάλλον θα θελήσουν να πάρουν τα κέρδη τους και να φύγουν. Αν επιπλέον αποδειχτεί ότι το Facebook δεν θα μπορέσει να ικανοποιήσει τους στόχους των διαφημιστών, τότε οι διάφοροι κερδοσκόποι επενδυτές θα πάνε αλλού μαζί με τα λεφτά τους, ή θα καούν.

Η ελπίδα όλων είναι πως η Goldman Sachs δεν κάνει κάτι το επιπόλαιο μόνο και μόνο για να βγάλει κάποια γρήγορα κέρδη για τους επενδυτές της. Όμως θα πρέπει όλοι να θυμούνται, πως μόλις πέρσι, η ίδια εταιρία πλήρωσε εξωδικαστικά (συμβιβασμό) $550 εκατομμύρια στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς, για να μη δικαστεί για απάτη. Καλά θα κάνουν λοιπόν όσοι θέλουν να επενδύσουν στο Facebook, να μελετήσουν λίγο πιο προσεκτικά τις πρακτικές της Goldman Sachs. Εξάλλου, όπως απέδειξε η περίφημη φούσκα dot-com, τα ενδεχόμενα κέρδη πολλές φορές δεν πραγματοποιούνται. Παραμένουν εικονικά.

S.A.-Newsweek

ΣΧΟΛΙΑ

 1. irida avatar
  irida 08/01/2011 10:32:26

  Big θέμα..Ασφαλώς κι αξίζει το facebook γιατί μπορεί από κει να αρμέγει ο καθένας ό,τι θέλει κι ό,τι προαιρείται να βάλει εκεί μέσα από την προσωπική του ζωή. Τα αποτελέσματα θα φανούν τα επόμενα χρόνια. Η εξάρτηση από τέτοιου είδους μηχανές θα είναι πιο μεγάλη και ασυνείδητα ο καθένας θα έχει συνεισφέρει στον έλεγχο. Μου χε κάνει εντύπωση πως ξαφνικά μια μέρα όλοι αλλάζανε το προφίλ τους στο fb και βάζανε παιδικούς ήρωες..Πως διαδόθηκε αυτό; Τι σκοπό είχε;; Προφανώς ένα τεστάρισμα ακόμα για να δούμε πόσο μπορούμε να ελέγξουμε τις μάζες και να τις χειραγωγήσουμε. Και πιθανόν κι άλλα πολλά..
  Το πρόβλημα με μας τους Έλληνες είναι πως όταν οι άλλοι απορρίπτουν εμείς υιοθετούμε και στάσεις και συμπεριφορές. Πάντα λοιπόν είμαστε πιο πίσω από τους άλλους. Σε συζήτηση με φίλους που ζουν εκτός Ελλάδας μου λέγανε πως στην Ευρώπη αρχίζει ένα κίνημα έναντι όλων τούτων..Εμείς τώρα τα εισαγάγαμε..Κι έχουμε μέλλον..

  • hollystone avatar
   hollystone @ irida 09/01/2011 16:54:27

   Αυτό με τους παιδικούς ήρωες μου είχε κινήσει και έμενα την περιέργεια στο facebook (το έσβησα ένα μήνα τώρα και πιστεύω ότι έπραξα καλώς) και το έψαξα λίγο και βρήκα αυτό : http://www.unicef.gr/symbs.php

 2. σιδεράκιας avatar
  σιδεράκιας 08/01/2011 15:50:34

  Θα έλεγα ότι το facebook είναι βαρετό. Δεν είναι καν ένα φόρουμ συγκεκριμένης στόχευσης ή μοιράσματος ιδεών. Απλά υπάρχει...
  Αν ξαφνικά μεγάλο μέρος των χρηστών αποφασίσει να σβήσει τα προφίλ,, τι θα συμβεί; Πάντως κατά τη γνώμη μου όλες αυτές οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι παρά μέσο πλουτισμού των δημιουργών του χάρη στις διαφημίσεις. Το μαίηλ δέχεται όλη την ώρα διαφημιστικά μηνύματα.

 3. F avatar
  F 08/01/2011 20:11:01

  Ἐπὶ κυβερνήσεως Μποὺς τοῦ νεωτέρου, εἶχε ἀποκαλυφθεῖ ἕνα σχέδιο ἀπὸ ἕναν ἡμιπαράφρονα τοῦ Πενταγώνου σύμφωνα μὲ τὸ ὁποῖο οἱ μυστικὲς ὑπηρεσίες ἔπρεπε νὰ ἔχουν φάκελο 40 σελίδων γιὰ κάθε ἕναν ἀπὸ τὰ 6 δις ἀνθρώπων στὴν γῆ. Μετὰ τὸ σάλο ποὺ δημιουργήθηκε, ὁ ἀξιωματοῦχος ἀναγκάστηκε νὰ παραιτηθεῖ. Λίγους μῆνες μετά, ἐμφανίστηκε τὸ facebook, ὅπου ἐθελοντικῶς πλέον, διατίθενται τὰ προσωπικὰ στοιχεῖα τοῦ καθενός, ἡ καταναλωτικὴ του συμπεριφορὰ κλπ. Τυχαῖο;

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ F 08/01/2011 22:59:51

   h__p://www.antinews.gr/?p=78498

 4. Γιώργος Θεοδωρόπουλος avatar
  Γιώργος Θεοδωρόπουλος 08/01/2011 20:29:46

  Το facebook έχει εξελιχθεί στο καλύτερο μέσο για φθηνή, αποδοτική και μετρήσιμη διαφήμιση. Πριν το χαρακτηρίσετε ως φούσκα συγκρίνετέ το είτε με τον εαυτό σας είτε με το αντίθετό σας, το http://athens.indymedia.org/ Σαφώς πιο δημοκρατικό κι από τους δυό σας, και ίσως αυτό να ήταν η αφετηρία της επιτυχίας του. Η δυνατότητα επικοινωνίας με όποιον γουστάρεις, με μόνη προϋπόθεση να σε γουστάρει κι εκείνος, καθώς και αυτή της άμεσης δημιουργίας ομίλων κοινού ενδιαφέροντος, το καθιστούν καθημερινό εργαλείο για 500 εκατομμύρια ανθρώπους.

  • Α.Μ. avatar
   Α.Μ. @ Γιώργος Θεοδωρόπουλος 08/01/2011 22:14:20

   Με αντίτιμο βέβαια το ότι σε κάποιους σέρβερες, κάπου, κάποιοι διατηρούν ότι «εσύ» κοινοποιείς, είτε σκέψεις και απόψεις σου, είτε τα συναισθηματικά σου, είτε φωτογραφίες σου, είτε βίντεο κλπ.
   Όπου «εσύ» βάλε το 1/12 του πληθυσμού του πλανήτη στο περίπου.
   Έχω λογαριαμσό στο fb από .. άποψη.

   • TopGunZ avatar
    TopGunZ @ Α.Μ. 08/01/2011 22:38:16

    Όπως είπες φίλε μου, ότι ΕΣΥ κοινοποιείς. Εάν η συμμαθήτριά μου από το λύκειο δεν έχει πρόβλημα παντρεμένη κοπέλα να μου πετάει εμένα και όσους άλλους φίλους έχει στα μούτρα τις φωτογραφίες της από τις διακοπές με το σκαφτό μπικίνι, δε φταίει το facebook! Εδώ και καιρό έχω σταματήσει να βλέπω το προφίλ μου στη δουλειά γιατί έχω βαρεθεί το κάθε βλήμα να πετάει τα πατσοκοίλια του όξω ή να με ενημερώνει για τη συμμετοχή της στο κάθε βαρεμένο "με-χώρισε-ο-γκόμενος-παρόλο-που -καθόμουν-και-στους-φίλους-του" γκρουπάκι! Όπως έλεγε και ο θειος του Σπάιντερμαν, με μεγάλη δύναμη έρχεται και μεγάη ευθύνη!

    • Strange Attractor avatar
     Strange Attractor @ TopGunZ 08/01/2011 22:58:21

     1η Απουσία! Στις 3 διαγράφεσαι!

  • Tassos avatar
   Tassos @ Γιώργος Θεοδωρόπουλος 10/01/2011 14:16:30

   Δεν μας χέζεις ρε Νταλάρα που θα μας πεις και αντιδημοκράτες. Φάκτορα άστο και αν παρεξηγηθεί ο φιόγκος δώστου τα στοιχεία μου να με κάνει μήνυση

 5. anna avatar
  anna 09/01/2011 00:48:37

  Πολύ σωστός αυτός ο θείος του Σπάιντερμαν....

 6. Aggelos avatar
  Aggelos 09/01/2011 10:05:07

  'Θα έλεγα ότι το facebook είναι βαρετό. Δεν είναι καν ένα φόρουμ συγκεκριμένης στόχευσης ή μοιράσματος ιδεών. Απλά υπάρχει…"

  οντως και εγω προσφατα μπηκα στο facebook με ενα στοιχειωδες ανωνυμο προφιλ,αλλα το βαριεμαι,,

  γιατι δεν μπορω να συζητησω οπως σε ενα φορουμ ή μπλογκ..
  απλα συντομα μηνυματακια,,και απεραντος ναρκισσισμος...

  • Εν Πλώ avatar
   Εν Πλώ @ Aggelos 10/01/2011 14:05:03

   +1000

 7. kinesis avatar
  kinesis 09/01/2011 21:31:33

  Όταν σου λέει 27 χρονη, που όλη μέρα κάθεται στο σπίτι, χωρίς δουλειά, με ένα laptop στα πόδια της συνέχεια και τη ματιά της στη τηλεόραση σε όλα τα κατινίστικα σήριαλ της ελληνικής τηλεόρασης (ήμαρτον), ότι έχει 3.465 φίλους (μου αρέσει και η ακρίβεια του αριθμού που αναφέρει!). Τι να πεις!
  Φούσκα το facebook; ή ότι κάτι έχει βαρέσει κατακούτελα όλο το κόσμο;
  Είναι δυνατόν ποτέ, αυτοί οι άνθρωποι (;) να αντιδράσουν σε ότι μέτρο έρχεται (ή έχει ήδη έρθει) να ρυθμίσει τη ζωή τους;

 8. λουκ avatar
  λουκ 10/01/2011 13:57:04

  απεραντος ναρκισσισμος σωστα αλλα γιαυτο ειναι τοσο διαδεδομενο και δε θα ειναι φουσκα..

 9. Tassos avatar
  Tassos 10/01/2011 14:19:18

  Μόλις βγει κάτι πιο μοντέρνο και ωραίο θα σκάσει σαν τσιχλόφουσκα εις υγείαν των κορόιδων...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.