31/07/2009 17:13
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μέδουσες και ΚλίμαΑπ` ότι φαίνεται, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα, το κλίμα του πλανήτη μας να επηρεάζεται από τις … μέδουσες. Αυτό ισχυρίζεται εν μέρει μια επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nature.

Σύμφωνα με την μελέτη, στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τους θηρευτές, οι μέδουσες κρύβονται σε μεγάλα βάθη κατά τη διάρκεια της ημέρας και επιστρέφουν στην επιφάνεια της θάλασσας τη νύχτα προκειμένου να τραφούν. Στην επιστροφή τους όμως αυτή,  μεταφέρουν και διοξείδιο του άνθρακα το οποίο είχε αναμιχθεί με το νερό της επιφάνειας που πήρανε μαζί τους στο βυθό. Αυτή η κίνηση μπορεί να αποτελεί και βασικό ρυθμιστή για το πλανητικό κλίμα. Όπως λέει ο John Dabiri του California Institute of Technology που συνυπέγραψε την εν λόγω μελέτη, «είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε τη δυναμική των ωκεανών προκειμένου να κατανοήσουμε και τις κλιματικές διεργασίες στη ξηρά.»

Η ανάμιξη του θερμού επιφανειακού θαλάσσιου  ύδατος με το πιο ψυχρό που βρίσκεται σε μεγαλύτερο βάθος, παίζει μεγάλο ρόλο στη θερμοκρασία της γης. Η συγκεκριμένη λοιπόν μελέτη ξαναφέρνει στο προσκήνιο μια παλαιότερη διαμάχη αναφορικά με το αν τα έμβια όντα μπορούν να επηρεάσουν την παγκόσμια κλιματική διαδικασία. Οπωσδήποτε όμως χρειάζεται πολύ περισσότερη έρευνα για να ειπωθεί πως οι μέδουσες παίζουν κάποιο ρόλο στην διαμόρφωση του κλίματος. Χρειάζονται έρευνες μεγάλης κλίμακας μέχρι να κατανοηθούν από τον άνθρωπο ο τρόπος ζωής και οι μετακινήσεις των θαλάσσιων πλασμάτων. Το μόνο που μπορούμε να πούμε με σιγουριά, όπως αναφέρει το περιοδικό, είναι ότι σαν ιδέα ακούγεται λογική και πως ο κρίσιμος ρόλος των μεδουσών  στο γενικότερο γήινο κλίμα, μπορεί κάποτε να αποδειχθεί.

Νature.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. archaeopteryx avatar
    archaeopteryx 31/07/2009 20:57:09

    Η δυναμική των ωκεανών (τόσο η κυκλοφορία, όσο και οι μικροοργανισμοί) είναι μέγας άλλα άγνωστος παράγων στο κλίμα. Η επιστήμη προσπαθεί. Οι μεταπρατες και τα λαμόγια προσπαθούν να πουλήσουν την πραμάτεια τους με το προπέτασμα της οικολογίας.

    Θέλετε να μειώσετε το CO2 στην ατμόσφαιρα; Κόψτε εντελώς το μοσχαρίσιο κρέας από την δίαιτά σας. Google τις λέξεις CO2 και beef αν υπάχουν απορίες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.