#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/11/2013 08:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κόντι Γουίλσον: ο άνθρωπος που προκαλεί το παγκόσμιο σύστημα

Έχει φτιάξει ένα τρισδιάστατο όπλο το οποίο μπορεί να «κατεβάσει» ο καθένας και έχει χαρακτηριστεί ένας από τους πιο επικίνδυνους ανθρώπους στον κόσμο. Ο Κόντι Γουίλσον καταφθάνει στο Λονδίνο για να ταράξει τα νερά και τα βρετανικά Μέσα του κάνουν αφιερώματα. Ιδού ποιος είναι, σύμφωνα  με τον Independent.Μιλά για την ελευθερία, τον φιλελευθερισμό και το πώς θα  βοηθηθούν οι περιθωριοποιημένοι της κοινωνίας. Η αφοσίωσή του στις πολιτικές ελευθερίες του απέδωσε κάποιους πιστούς οπαδούς. Τώρα, ο Κόντι Γουίλσον, η μάστιγα της εκστρατείας για τον έλεγχο της διάδοσης των όπλων, έρχεται στο Λονδίνο με μια νέα αποστολή: να αμφισβητήσει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ο 25χρονος Γουίλσον -ο οποίος έχει χαρακτηριστεί από το περιοδικό Wired ως ένας από τους 15 πιο επικίνδυνους ανθρώπους, αφού δημιούργησε ένα όπλο που μπορεί να το κατεβάσει ο οποιοσδήποτε και να το φτιάξει σε 3D εκτυπωτή - προωθεί ένα κρυπτο- νόμισμα, που θα λειτουργεί εκτός κυβερνητικού ελέγχου. Καθοδηγούμενος από μια ακραία ελευθεριακή φιλοσοφία, ο Τεξανός έχει ήδη γίνει διάσημος με το όραμά του να δίνει ένα όπλο στα χέρια όποιου το θέλει - και ο οποίος έχει μερικές εκατοντάδες λίρες. Το online σχέδιό του για το όπλο – τον Liberator (Ελευθερωτή) - έχει κατέβει 100.000 φορές από τότε που κυκλοφόρησε το Μάιο.

Ανώτερος πηγές της αστυνομίας έχουν προειδοποιήσει ότι το όπλο είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζουν, καθώς προσπαθούν να μειώσουν τα ένοπλα εγκλήματα στη Βρετανία. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ξεκίνησε νομική δράση για να αποτρέψει την οργάνωσή του – την Defense Distributed – από το να συνεχίσει  να διαδίδει τα σχέδια.

Τα αιτήματα για αυστηρότερους νόμους ελέγχου των όπλων στη Βρετανία ακολούθησαν μια σειρά επιδρομών στο Μάντσεστερ τον περασμένο μήνα, σε κάτι που η αστυνομία θεωρεί ότι είναι τα πρώτα 3D -τυπωμένα όπλα της χώρας. Αν και αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι δεν επρόκειτο για 3D όπλα, ένας άνδρας συνελήφθη.

Ο Γουίλσον χθες χλεύασε τη θέση του στον αριθμό 14 της λίστας του Wired (κάτω από τον Μπασάρ αλ-Άσαντ, αλλά πάνω από την Πόλα Μπρόντγουελ, η σχέση της οποίας με τον στρατηγό Ντέιβιντ Πετρέους κατέληξε στην παραίτησή του από τη CIA), λέγοντας ότι η φιλοσοφία του τοποθετεί την ατομική ελευθερία πάνω από τις προσπάθειες για έλεγχο των όπλων. «Τα συμφέροντα για την προστασία των ελευθεριών ξεπερνούν το γεγονός ότι κακά πράγματα μπορούν να συμβούν; Είναι ένας απλός συλλογισμός: για μένα αξίζει τον κόπο».

Ο Γουίλσον περιέγραψε τον Liberator ως «το δώρο που συνεχίζει να προσφέρει». Παρά την τρέχουσα νομική διαμάχη του με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, παραμένει αδιάφορος για τις επιπτώσεις της. «Δεν μπορούμε να διαδώσουμε τα αρχεία άμεσα, κι έτσι δεν το έχω κάνει. Αλλά είναι σε όλο το διαδίκτυο έτσι κι αλλιώς, οπότε δεν τίθεται θέμα». Ενώ η λογομαχία συνεχίζεται, έχει ξεκινήσει ένα νέο έργο που συνδέεται με το νόμισμα Bitcoin στον κυβερνοχώρο.

Το Bitcoin, που δημιουργήθηκε το 2009 από ακτιβιστές που αντιμετώπιζαν με σκεπτικισμό το διεθνές νομισματικό σύστημα, δεν συνδέεται με οποιοδήποτε εθνικό νόμισμα και η τιμή του εξαρτάται από τις online συναλλαγές. Ο Γουίλσον το θεωρεί ως μια «μόνιμη αλογόμυγα στο τρέχον οικονομικό εποικοδόμημα» και περιγράφει τη χρήση της ως «οικονομική ελευθερία του λόγου».

Το Bitcoin έχει χρησιμοποιηθεί ως το κύριο νόμισμα σε ορισμένα εγκληματικά δίκτυα - κυρίως στο Silk Road, μια ηλεκτρονική αγορά για την πώληση ναρκωτικών, πλαστών εγγράφων και πορνογραφίας. Είχε κλείσει τον περασμένο μήνα και ο φερόμενος ως ιδρυτής του Ρος Ούλμπριχτ – ένας  29χρονος πρώην  φοιτητής φυσικής και μηχανικής από το Όστιν του Τέξας - συνελήφθη όταν πράκτορες διείσδυσαν στο δίκτυο που λειτουργούσε σε ένα μυστικό υπόστρωμα του διαδικτύου.

Παρά τις ανησυχίες ότι χρησιμοποιείται για το ξέπλυμα χρήματος και το εμπόριο ναρκωτικών, το Bitcoin έχει  βρει υπερασπιστές σε έναν όλο και αυξανόμενο αριθμό χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρηματιών των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου των Τάιλερ και Κάμερον Γουίνκλβος, των διδύμων που έγιναν γνωστοί για την μεγάλη νομική διαμάχη τους με τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ σχετικά με τη δημιουργία του Facebook. Ο Γουίλσον είναι ένας αυτοαποκαλούμενος υπερασπιστής της «αναρχικής» πτέρυγας του κινήματος bitcoin, ο οποίος επικρίνει όσους έχουν προσπαθήσει να μετριάσουν τη ριζοσπαστική φιλοσοφία των ιδρυτών του νομίσματος. Ενώ οι επενδυτές υποβαθμίζουν τις  παράνομες συνδέσεις του Bitcoin, ο Γουίλσον ήταν ένας ακλόνητος υποστηρικτής των δυνάμεων της αγοράς που οδήγησαν το Silk Road. Παρά το γεγονός ότι το site έχει κατέβει, ο Γουίλσον δήλωσε ότι το bitcoin θα αναπαράξει «άλλα 1.000 Silk Roads στη θέση του».

«Είναι σχετικά ανώνυμο, αλλά όχι εντελώς ανώνυμο όπως τα μετρητά. Οι περισσότερες συναλλαγές για ναρκωτικά και όπλα εξακολουθούν να γίνονται σε μετρητά», είπε. «Θέλω το Bitcoin να είναι εντελώς άσπιλο. Οι άνθρωποι μιλούν για το Silk Road, την παιδική πορνογραφία, το εμπόριο ανθρώπων και ρωτούν τη γνώμη σου. Λοιπόν, το μεγαλύτερο ξέπλυμα χρήματος είναι η Standard Chartered και η HSBC που έχουν το θεσμικό πέπλο της ευπρέπειας».

Ο Γουίλσον έχει επωφεληθεί από τις ανησυχίες σχετικά με τις κρατικές υποκλοπές που έθεσε ο Έντουαρντ Σνόουντεν, για να συγκεντρώσει χρήματα από το πλήθος για το τελευταίο σχέδιό του. Το πρότζεκτ Dark Wallet (Σκοτεινό Πορτοφόλι) είναι μια προσπάθεια να χρησιμοποιήσει την ανωνυμία και την κρυπτογράφηση - που ο ίδιος περιγράφει ως τα λίγα εναπομείναντα εργαλεία που είναι διαθέσιμα στους «ελάχιστους εναπομείναντες φρουρούς της ελευθερίας»- για να προσθέσει επίπεδα δημοσιονομικού απορρήτου σε συμφωνίες που γίνονται με το Bitcoin, την ίδια στιγμή που οι αρχές των ΗΠΑ προσπαθούν  να ρυθμίσουν τη χρήση του νομίσματος, από το οποίο φαίνεται να κυκλοφορούν πάνω από 4 δις δολάρια. «Το Bitcoin είναι αυτό που φοβούνται» είπε ο Γουίλσον απειλητικά.

Ο Γουίλσον είναι ένας από τους ομιλητές σε στο συνέδριο για το bitcoin το επόμενο Σαββατοκύριακο στο Λονδίνο, όπου θεωρείται ένας επαναστάτης καινοτόμος και όχι ένας επικίνδυνος ριζοσπάστης που απειλεί να φέρει το αμερικανικού τύπου έγκλημα στη Βρετανία.

http://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/cody-wilson-created-a-gun-that-can-be-download-and-built-with-a-3d-printer--is-he-too-dangerous-for-britain-8955409.html

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
  ΝΙΚΟΛΑΣ 23/11/2013 09:32:00

  Τελικά εκεί που το σύστημα νομίζει οτι τους έχει κουτουπώσει όλους και δεν υπάρχει πια αντίσταση, αρα μπορεί ανενόχλητο να λεηλατεί τα κοινωνικά κεκτημένα, διαπιστώνει οτι το δίχτυ του είναι διάτρητο και καινουργιες πιο προχωρημένες απ' αυτό μορφές αντίστασης εμφανίζονται και πολλαπλασιαζονται ταχύτατα πλέον, χάριν στο Ιντερνετ. Τι θα κάνουν? Θα το καταργήσουν ? Οπως είχαν κάποτε προτείνει συντηρητικοί κύκλοι των ΗΠΑ για το τηλέφωνο?

 2. MCA avatar
  MCA 23/11/2013 10:03:23

  …...’’Το Bitcoin, που δημιουργήθηκε το 2009 από ακτιβιστές’’……Καλά εντάξει....

 3. MCA avatar
  MCA 23/11/2013 10:14:47

  …..΄΄η τιμή του εξαρτάται από τις online συναλλαγές΄΄…….Το άρθρο ΄΄ξεχνάει΄΄ να αναφέρει το βασικό. Τον τρόπο εισαγωγής και παραγωγής των ΄΄καινούργιων΄΄ bitcoin στην αγορά, πως δηλαδή αυξάνεται η ποσότητα τους, ποιος το ρυθμίζει αυτό και με τι κέρδος.

 4. Διηνεκης avatar
  Διηνεκης 23/11/2013 10:16:07

  MCA αφού τα ξέρεις όλα γιατί δεν μας λες κ´μας πως δημιουργήθηκε κ´ απο ποιον απο τους ιλουμινατι,την CIA,τους σιωνιστες ,ή μήπως απο τον Αλέξη Τσίπρα κ´ μας το κρατάει κρυφό

  • MCA avatar
   MCA @ Διηνεκης 23/11/2013 16:12:51

   Αυτό καταλάβατε ότι τα ξέρω όλα;
   Το ποιος και πως το δημιούργησε λίγη σημασία έχει. Το θέμα είναι ποιος το κυκλοφόρησε, προώθησε , επένδυσε χρήματα σ αυτό και ελέγχει την παραγωγή του.Τον αριθμό δηλαδή των bitcoins που κυκλοφορούν. Όχι την συνολική ΄΄αξία΄΄ τους σε εθνικά νομίσματα.Αυτό είναι αδιάφορο.
   Ακτιβιστής και κέρδος είναι ασύμβατες έννοιες. Απλώς το ντύνουν με ιδεολογικό μανδύα, περνώντας το στην κοινή γνώμη ως επαναστατικό, ώστε να αποκτήσει αξία ως νόμισμα, στα μάτια του κόσμου.π.χ. στο συγκεκριμένο άρθρο το συνδυάζουν με μια πραγματικά επαναστατική εφεύρεση που μπορεί να αλλάξει δραματικά προς το καλύτερο το μέλλον της ανθρωπότητας, τον εκτυπωτή 3D.

   • ο_χρηματιστής_της_γειτονιάς avatar
    ο_χρηματιστής_της_γειτονιάς @ MCA 23/11/2013 23:03:59

    Φίλε MCA, αν δεν γνωρίζεις σχετικά, σε παρακαλώ σταμάτα να διαδίδεις ανακρίβειες για το bitcoin.

    Κανείς, θνητός ή θεός, δεν μπορεί να ελέγξει την παραγωγή bitcoin, δηλαδή πόσα τεμάχια παράγονται (κι έτσι έμμεσα τον πληθωρισμό του). Ο λόγος; Ο σχετικός κίνδυνος είχε προβλεφθεί από την αρχή κι έτσι το αποτρέπει ο αλγόριθμος παραγωγής τους. Με άλλα λόγια, το μαθηματικό πρωτόκολλο που απαιτείται να ακολουθηθεί για να προκύψει ένα νέο bitcoin καθώς και ο μέγιστος αριθμός τους είναι απολύτως καθορισμένα, από την ημέρα σύλληψης του νομίσματος, ακριβώς για να αποφευχθεί ο πληθωρισμός λόγω υπερπροσφοράς. Συγκεκριμένα, ο επιτρεπόμενος μέγιστος αριθμός bitcoin είναι από την αρχή γνωστός και ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΟΣ από την πρώτη μέρα του (ακριβώς 21 εκατομμύρια τεμάχια). Σαν να λέμε ότι οι ευρωπαίοι είχαν καθορίσει την ημέρα εισαγωγής του ευρώ, ότι στο τέλος δεν θα εκτυπωθούν, ό,τι και να γίνει, πάνω από 21 τρις ευρώ. Όσο παράγονται νέα νομίσματα, δηλαδή νέα bitcoin, τόσο δυσκολεύει μαθηματικά ο αλγόριθμος για παραγωγή του επομένου νέου νομίσματος και μάλιστα εκθετικά, ώστε όταν φθάσουμε στον προκαθορισμένο μέγιστο αριθμό εκδοθέντων νομισμάτων, ο αλγόριθμος δεν επιτρέπει παραγωγή νέων.

    Το μόνο που μπορεί να κάνει κάποιος που διαθέτει τεράστια ρευστότητα είναι να αγοράσει πολλά τεμάχια, ώστε η προκύπτουσα έλλειψη να ανεβάσει την ισοτιμία του και να τα ξαναπουλήσει μετά ακριβότερα, δηλαδή με κέρδος, ό,τι ακριβώς γίνεται κάθε μέρα εδώ και αιώνες στις αγορές συναλλάγματος. Άρα το bitcoin συμπεριφέρεται σαν άλλο ένα κοινό νόμισμα. Ή να αγοράσει αρκετά από αυτά συνάπτοντας ταυτόχρονα συμβόλαια επαναπώλησης σε χαμηλότερη τιμή (sorting), και μετά να εμπορευθεί είτε τα bitcoin, είτε τα συμβόλαιά του, ό,τι επίσης γίνεται κάθε μέρα σε όλα τα χρηματιστήρια παραγώγων του κόσμου. Άρα το bitcoin συμπεριφέρεται σαν άλλο ένα κοινό νόμισμα.

    Πού εντόπισες το πρόβλημα στο οποίο αναφέρεσαι; Κι αλήθεια από πότε το τι κάνουν οι κάτοχοι ενός νομίσματος μάς λέει κάτι για την ποιότητά του και την καταλληλότητα του ως νόμισμα; Όλο σχεδόν το εμπόριο μαύρων σκλάβων της Αφρικής σε αγγλικές λίρες δεν έγινε; Όλοι οι μαυραγορίτες με χρυσές λίρες δεν έκαναν συναλλαγές; Όλη σχεδόν η άσπρη σκόνη του κόσμου που ξεκινά από τα παπαρουνολίβαδα του Αφγανιστάν με πράσινα δολλάρια δεν πληρώνεται;

    Η λογική σου ότι μπορεί κάποιος περνώντας ένα νόμισμα στην κοινή γνώμη ως επαναστατικό, να το κάνει να αποκτήσει αξία στα μάτια του κόσμου, είναι εκτός οικονομικής πραγματικότητας. Αν ήταν έτσι, γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε το μπολιβάρ Βενεζουέλας που προϋπήρχε και ήταν ήδη έτοιμο; Αλήθεια ποιος έδωσε αξία στο ορθογώνιο κομμάτι λινού που έχεις στο πορτοφόλι σου; Μήπως η προπαγάνδα των τραπεζών και των κυβερνήσεων της ευρώπης για την αξία του ευρώ, το οποίο ασπάστηκες χωρίς καν να ερωτηθείς; Θυμάσαι τις φανφάρες, τις γιορτές και τα γαλάζια μπαλόνια στην εισαγωγή του; Αν οι ευρωπαίοι δεν είχαν υποστεί τη σχετική πνευματική μάλαξη, δεν θα ήταν λογικό να φοβηθούν να αλλάξουν τα μάρκα τους, να εξακολουθούν να συναλλάσσονται με αυτά κι έτσι το ευρώ να υποτιμηθεί π.χ. σε 1 μήνα 30-40%; Αν έσκαγε στο πάτωμα το ευρώ, θα σε αποζημίωνε κανείς αν την επομένη μπορούσες με τα ίδια χρήματα να αγοράσεις μισό πετρέλαιο, μισό αυτοκίνητο, μισή TV; Μάλλον αρνείσαι να δεχθείς ότι η πίστη σου στο ευρώ ήταν και είναι τηλεκατευθυνόμενη, ότι υπήρξες πειραματόζωο σε ένα τεράστιο οικονομικό και ψυχολογικό πείραμα, που ευτυχώς πέτυχε, και όχι αποτέλεσμα λογικής επεξεργασίας πληροφοριών. Καλώς ή κακώς έτσι δουλεύει η αγορά νομίσματος. Έχει μέσα και στοιχεία ψυχολογίας μάζας και λογικής όχλου, τι να κάνουμε. Τι κάνει το bitcoin διαφορετικό υπό αυτό το πρίσμα; Μήπως ότι είναι bit σε αρχείο, αντί για ίνες λιναριού;

    Τέλος για το αν ακτιβισμός και κέρδος είναι έννοιες ασύμβατες, ψάξε πχ τον ιδρυτή της microsoft, τι οργανισμούς χρηματοδοτεί το ίδρυμα που έχει το όνομά του και της γυναίκας του. Θα εκπλαγείς.

    Κατά την ταπεινή μου γνώμη το bc δεν είναι ούτε καλό, ούτε κακό νόμισμα (αν μπορούσε ποτέ δηλαδή ένα νόμισμα να έχει ηθική...). Εργαλείο για διενέργεια συναλλαγών είναι, εργαλείο για αγορές και πωλήσεις καλών και κακών αγαθών και υπηρεσιών, εργαλείο για πλουτισμό ή χρεοκοπία, όπως τόσα άλλα. Το ότι δεν πληρώνεται -ακόμα- φόρος στις κυβερνήσεις για τις σχετικές συναλλαγές έχει συμπεριληφθεί στην ισοτιμία του. Είναι το ίδιο πράγμα σαν να λέμε ότι ένα ευρώ έχει πραγματική αξία στην ελλάδα (1,00-23%) και στην βουλγαρία (1,00-10%). Το ότι δεν ελέγχεται από τις υπάρχουσες τράπεζες δεν σημαίνει ότι αύριο δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Απλώς, καταργεί την έννοια των εθνικών συνόρων και των συνοδών νομισματικών, φορολογικών και πολιτικών περιορισμών, μεταφέρεται στιγμιαία από την μια άκρη του κόσμου στην άλλη, χωρίς -ακόμα- να μπορεί να κάνει κανείς κάτι γι'αυτό και φυσικά είναι πανάλαφρο. Είτε έχεις 1 bitcoin, είτε 21 εκατομμύρια, μια δισκέτα, ή η ηλεκτρονική μνήμη του κινητού σου είναι αρκετά για να τα μεταφέρεις μαζί σου. Εγώ πάντως δεν θα τα άφηνα στο κινητό. Όπως και στα φυσικά αντίγραφά του, κι εδώ οι κλοπές κάνουν θραύση.

    • MCA avatar
     MCA @ ο_χρηματιστής_της_γειτονιάς 24/11/2013 17:23:59

     Αγαπητέ, όπως σωστά γράψατε το χρήμα είναι αέρας. Εμείς με την πίστη μας σ αυτό του δίνουμε αξία. Αλλά τι μας κάνει να πιστέψουμε π.χ. ότι ένα δολάριο σε χαρτί ή σε τραπεζικό λογαριασμό έχει αξία;
     Μα αυτός ο οποίος μας λέει ότι αυτό το τίποτα έχει αξία. Ποιός είναι αυτός; Η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Δεν μας υποχρεώνει να το δεχθούμε. Εμείς αποφασίζουμε.
     Το ίδιο συμβαίνει με όλα τα εθνικά νομίσματα και χμ…το ευρώ.
     Έχουμε λοιπόν απέναντι μας έναν οργανισμό που μας λέει ότι αυτό το χαρτί έχει αξία και ότι εγγυάται γι αυτό. Η αξία του νομίσματος λοιπόν έχει να κάνει με την πίστη μας σ αυτόν που εγγυάται γι αυτό.
     Τα εθνικά κράτη είναι στην εποχή μας αυτοί οι οργανισμοί που περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, με τα μέσα που διαθέτουν, πυρηνικά, στρατό, φυσικούς πόρους, μέσα παραγωγής, εκτελεστική, νομοθετική, δικαστική, εξουσία επί των πολιτών που αντιπροσωπεύουν, μπορούν να προστατέψουν και να εγγυηθούν τα νομίσματα τα οποία εκδίδουν ή εκδίδουν άλλοι γι αυτούς χμ…
     Τα εθνικά νομίσματα λοιπόν έχουν αντίκρισμα, τον ίδιο τον λαό τους και τα επιτεύγματα του, υλικά και πνευματικά. Το bitcoin και τα συναφή που κυκλοφορούν τώρα τελευταία τι έχουν; Ποιός μου εγγυάται ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν και αύριο.
     Επειδή λοιπόν το χρήμα έχει να κάνει με την ανθρώπινη ψυχολογία όπως και εσείς γράψατε, για να ΄΄αποκτήσει αξία΄΄ το bitcoin στην ανθρώπινη συνείδηση πρέπει να αντιπροσωπεύσει κάτι. Τα πιο εύκολα θύματα είναι οι νέοι και οι αγανακτισμένοι. Εγώ προσωπικά, δεν έχω την διάθεση να αφήσω κανέναν να κερδοσκοπήσει χρησιμοποιώντας την δικιά μου αγανάκτηση για το σύστημα.
     Για το bolivar της Βενεζουέλας:Ποιός τρελός θα επενδύσει χρήματα σε ένα νόμισμα που προέρχεται από μία από τις πιο μισητές χώρες για τις ΗΠΑ. Άλλο επανάσταση εναντίον του κατεστημένου και άλλο να στραφείς ενάντια στην χώρα σου. Βασικά κανένα ΄΄νεωτερικό νόμισμα΄΄δεν πρόκειται να πιάσει εάν δεν έχει αγγλική ονομασία. Η δύση εξακολουθεί να οδηγεί τον πλανήτη και μόνο μέσω αυτής μπορεί να΄΄ πιάσουν΄΄ τέτοιου είδους ΄΄επαναστάσεις΄΄.
     Ο ιδρυτής της Microsoft με τις τεχνολογικές του ιδέες άλλαξε τον πλανήτη και ανταμείφθηκε γι αυτό. Δεν νομίζω ποτέ να ισχυρίσθηκε ότι είχε ακτιβιστικά κίνητρα όταν ξεκίνησε. Τώρα εάν με τα λεφτά που έβγαλε κάνει ακτιβισμό, μπράβο του. Αν θέλετε να πιστέψουμε στις αγαθές προϋποθέσεις των δημιουργών του bitcoin, συγνώμη αλλά δεν γίνεται.
     Το ότι δεν ελέγχεται από τις κυβερνήσεις ,το ότι καταργεί κάθε φορολογικό και πολιτικό περιορισμό, κατά την γνώμη μου δεν είναι πρόοδος. Κανείς δεν εμποδίζεται σήμερα με τα υπάρχοντα νομίσματα να κάνει συναλλαγές , από την μια άκρη του κόσμου στην άλλη. Δεν είναι και πολλά αυτά που κυριαρχούν στις διεθνείς συναλλαγές, ώστε να γίνονται μπερδέματα και καθυστερήσεις. Ούτε να πληρώσει ή να αγοράσει μέσω κινητού ή διαδικτύου. Το bitcoin λειτουργεί εις βάρος των μικρομεσαίων στρωμάτων της δύσης καθώς αποδυναμώνει την εξουσία των κυβερνήσεων τους.
     Από τα γραφόμενα σας κρίνω ότι θεωρείται πλήρως αξιόπιστο τον τρόπο παραγωγής του και ότι αυτός δεν μπορεί να ΄΄πειραχθεί΄΄. Πιθανόν να έχετε επενδύσει σ αυτό. Εάν ναι σας εύχομαι καλά κέρδη, αρκεί να προλάβετε να το πουλήσετε προτού σκάσει η φούσκα στα χέρια σας.

     • ο_χρηματιστής_της_γειτονιάς avatar
      ο_χρηματιστής_της_γειτονιάς @ MCA 24/11/2013 23:47:22

      Μόνο 2-3 βιαστικές παρατηρήσεις στην απάντηση σου:

      Μάλλον δεν έχεις αντιληφθεί τι σημαίνει λογισμικό ανοιχτού κώδικα, όταν λες ότι μπορεί να πειραχθεί ο τρόπος παραγωγής των bc.

      Σοβαρά, κανείς δεν εμποδίζεται σήμερα με τα υπάρχοντα νομίσματα να κάνει συναλλαγές, από την μια άκρη του κόσμου στην άλλη; Ρώτα τους καταθέτες στην Κύπρο, που τους μπλόκαραν όσα δεν μπόρεσαν να τους κουρέψουν ή που τους ψάχνουν τις τσέπες κατά την έξοδο από τη χώρα. Όσοι την προηγούμενη ημέρα του κλεισίματος των συνόρων είχαν αγοράσει bc, είμαι σίγουρος ότι το φυγάδευσαν σε 1,5 δευτερόλεπτο. Τώρα για το αν είναι καλό ή κακό να αποδυναμώνεται η εξουσία των κυβερνήσεων, το νόμισμα πάλι δεν μπορεί να θεωρηθεί άσπρο ή μαύρο. Σε ιδανικές συνθήκες και πραγματικά δημοκρατικά καθεστώτα είναι κακό. Στη σημερινή ελληνική "δημοκρατία" όχι και τόσο. Ο υπογράφων πνπ υπουργός δεν δίνει λόγο στους ψηφοφόρους (μέσω των βουλευτών εκπροσώπων τους), άρα οι ψηφοφόροι δεν υποχρεούνται να δίνουν λόγο στην κυβέρνηση για την κίνηση των χρημάτων τους. Αν την επομένη της επιβολής της χούντας στην Ελλάδα οι μισοί πολίτες μπορούσαν να στείλουν τα χρήματα τους έξω, οι δικτάτορες θα έμεναν στην εξουσία το πολύ μια βδομάδα.

      Δεν θέλω να πιστέψει ο οποιοσδήποτε, και κακώς το σχολιάζεις, στις αγαθές προϋποθέσεις των δημιουργών του bc, του εσκούδου ή του γκαζοντενεκέ με λάδι. Όλα μπορούν υπό προϋποθέσεις να γίνουν νόμισμα και να ανταλλαχθούν με κάτι πιο χρήσιμο, π.χ. ένα εισιτήριο τρένου, μια παρτίδα σε ένα ηλεκτρονικό παιγνίδι υπολογιστή ή ένα οικόπεδο.

      Γενικά δεν εγκρίνω ή κατακρίνω κανένα εμπορεύσιμο προϊόν ή αξία. Είναι αντικείμενα ή βοηθητικά μέσα διεξαγωγής εμπορίου και τίποτα παραπάνω. Όποιος πιστεύει ότι μπορεί να έχει κέρδος εμπορευόμενος κάποιο από αυτά, ποιος είμαι εγώ να τον κρίνω; Για να ευθυμήσεις, θυμήσου ότι εδώ και μερικά χρόνια εμπορευόμαστε αέριους ρύπους. Δηλαδή στην κυριολεξία αγοράζουμε και πουλάμε αέρα, και μάλιστα βρώμικο, δηλαδή καυσαέρια (στην πράξη δικαίωματα εκπομπής καυσαερίων) και μάλιστα υπάρχει σχετική επίσημη διεθνής αγορά, όπως είναι η αγορά πολύτιμων μετάλλων και διαμαντιών. Μετά ίσως διευρύνεις την γνώμη σου για το τι είναι "καθωσπρέπει" νόμισμα.

     • MCA avatar
      MCA @ ο_χρηματιστής_της_γειτονιάς 25/11/2013 16:25:22

      Προτείνεται δηλαδή σε κάποιον, να τζογάρει τις οικονομίες μιας ζωής σε bitcoin προκειμένου να μην την πατήσει όπως οι Κύπριοι καταθέτες;
      Γιατί περί τζόγου πρόκειται και όχι περί νομίσματος. Οι ιλιγγιώδεις αυξομειώσεις που έχει, μόνο ζαλάδα μπορούν να προκαλέσουν και είναι ελάχιστα πρακτικές για αγοραπωλησίες προϊόντων, καθώς η τιμή του αλλάζει στην στιγμή. Πόσο μάλλον για κάποιον αποταμιευτή που απλώς θέλει να ασφαλίσει τα χρήματα του με ένα μικρό επιτόκιο.
      Όχι ότι είναι κακός ο τζόγος, δισεκατομμύρια τζογάρονται κάθε μέρα στον πλανήτη, απλά το bitcoin δεν είναι νόμισμα.
      Εσείς μπορεί να μην θέλετε να πιστέψει ο οποιοσδήποτε στις αγαθές προϋποθέσεις των δημιουργών του bc, αλλά το άρθρο όπως και άλλα παρόμοια σκοπίμως θέλει.
      Εξάλλου εσείς με υποκινήσατε με το σχόλιο σας για τον ιδρυτή της Microsoft και την σύνδεση του με τον ακτιβισμό και τους ιδρυτές του bitcoin. Εν πάση περιπτώσει μπορεί να έγινε παρανόηση.
      Δεν χρειάζεται να γίνει χούντα για να στείλουν οι μισοί Έλληνες τα λεφτά τους έξω το κάνουν και τώρα.
      Επί των ιδεολογικοπολιτικών έχουμε μάλλον διαφορετική αντίληψη και δεν νομίζω ότι γράφοντας κάτι περισσότερο θα πείσει ο ένας τον άλλον.
      Όσον αφορά το ΄΄πείραγμα΄΄, δεν έχουν δημοσιοποιηθεί χακαρίσματα και κλοπές;
      Αν αυτά γίνονται από απλούς χάκερ , τότε τι δυνατότητες έχουν οι ΄΄ειδικοί΄΄;
      Αυτοί που τα παράγουν , είναι σαν και μας και το κάνουν με απλό PC;Γιατί δεν φτιάχνεται και εσείς μερικά, αφού είναι το νόμισμα του λαού;

 5. Nik avatar
  Nik 23/11/2013 21:25:37

  Ο συντάκτης μάλλον δεν κατανοεί την λειτουργεία και σημασία του 3D printing και έτσι το αφήνει ξεκρέμαστο. Ναι, η αρχική εφαρμογή αφορούσε ένα όπλο, σύμβολο συναισθηματικά φορτισμένο. Καθημερινά όπως γίνονται άλλα πράγματα πιο πεζά που δεν εξεγείρουν δημοσιογραφικά μυαλά. Η σύλληψη πχ ενός καλλιεργητικού εργαλείου στην Ελλάδα, σχεδίαση του με σύστημα CAD στον Καναδά και επιτόπου εκτύπωση του στη Νότιο Αφρική, όλα σε διάστημα 24 ωρών στον δρόμο που ανέδειξε ο Κόντι.

  Οσο για τα Bit Coin, κέρδη κλπ, τα σχόλια είναι πιο άστοχα από το πιστόλι του Κόντι που δεν επέζησε πάνω από εννιά βολές.

 6. Eva avatar
  Eva 24/11/2013 11:18:35

  Ο νεαρός με την επιμελημένη πόζα μάλλον δημιουργημένος επικίνδυνος είναι. Τους πραγματικά επικίνδυνους τους τρώει το μαύρο χώμα συνήθως.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.