#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/06/2012 10:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κυβερνο-επιδημία χωρίς προηγούμενο

Ένας από τους σημαντικότερους κυνηγούς ιών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, ο Εβγκένι Κασπέρσκυ, φοβάται την εξάπλωση κυβερνο-επιδημίας σε τέτοια κλίμακα, που θα απειλήσει την ανθρωπότηταΟ Evgeny Kaspersky σύγκρινε τις πιθανές επιπτώσεις των σεναρίων μιας ενδεχόμενης κυβερνο-επιδημίας με τα χολιγουντιανά σενάρια Αποκάλυψης, όπως στις υπερπαραγωγές της Μέκκας του κινηματογράφου, και παρότρυνε τις χώρες να τις σταματήσουν, αλλιώς «θα έρθει το τέλος του κόσμου, όπως τον ξέρουμε».

Η ρώσικη εταιρεία παραγωγής antivirus λογισμικού για Η/Υ, «Kaspersky Lab», ανακάλυψε σε 600 υπολογιστές στην Μέση Ανατολή έναν πρωτόγνωρα ισχυρό και πολύπλοκο ιό υπολογιστών. Ενα κατασκοπευτικό λογισμικό που το ονόμασε flame (φλόγα). Πρόκειται για κακόβουλο πρόγραμμα, το οποίο ενέπλεξε στα δίκτυα του τον Τύπο και τους πολιτικούς όλου του κόσμου, οι οποίοι άρχισαν την αναζήτηση για τους δημιουργούς και τους στόχους του ιού. Το πρόγραμμα, μπορεί να ανακόψει την ροή μεταφοράς ή να κλέψει τα δεδομένα ενός υπολογιστή, να δώσει πρόσβαση σε εξωτερικό χρήστη απευθείας στην οθόνη του υπολογιστή, ακόμα και να μαγνητοφωνήσει συνομιλίες.

Η αρχή του κακού

«Υποψιάζομαι ότι αυτό είναι μόνο η αρχή του παιχνιδιού, και πολύ σύντομα πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο θα εκπλαγούν. Φοβάμαι ότι αυτό θα είναι το τέλος του κόσμου όπως τον ξέρουμε», είπε ο κ.Κασπέρσκυ, μιλώντας πρόσφατα στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. «Σας παρακαλώ, σταματήστε. Αν κινηθούμε σε αυτήν την κατεύθυνση, ο κόσμος θα αλλάξει. Και θα αλλάξει απελπιστικά... Δεν με τρομάζει απλά, με τρομοκρατεί. Φοβάμαιπολύ. Πιστέψτε με», είπε.

Αυτός ο ιός, μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί ως φορέας πολύ πιο επικίνδυνων λειτουργιών, «αρκετών για να πυροδοτήσουν σαν θρυαλλίδα την βόμβα. Αρκετές χώρες είναι πλέον σε θέση να τον δημιουργήσουν», λέει ο κ.Κασπέρσκυ, υπολογίζοντας το κόστος για τη δημιουργία του στα 100 εκατομμύρια δολάρια.

«Ακόμα και οι χώρες που δεν διαθέτουν ακόμη την απαραίτητη τεχνογνωσία, μπορούν να προσλάβουν επαγγελματίες ή να ζητήσουν βοήθεια από χάκερ», εξήγησε, αρνούμενος όμως για άλλη μια φορά να κάνει υποθέσεις για το ποιος θα μπορούσε να έχει βάλει το χέρι του στη δημιουργία της φλόγας.

Κλωνοποίηση του ιού

«Το κυβερνο-όπλο μπορεί να κλωνοποιηθεί και να χτυπήσει τυχαία, με τα θύματά του να βρίσκονται σε οποιοδήποτε σημείο στον κόσμο, μακριά από τη ζώνη της σύγκρουσης. Βλέπετε, στο Ιντερνέτ δεν υπάρχουν σύνορα και συστήματα με παρόμοια λειτουργία, που βρίσκονται διασπαρμένα σε όλες τις περιοχές του πλανήτη, μπορεί να δεχθούν επίθεση. Για παράδειγμα, οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας», λέει ο κ. Kaspersky.

Ο ίδιος, περιέγραψε τα δύο πιο πιθανά σενάρια κυβερνο-επιδημίας. Γενικό μπλακάουτ στο διαδίκτυο, είτε Ιnternet blackout με ταυτόχρονη επίθεση στα κρίσιμα συστήματα των κυριότερων υποδομών. «Δυστυχώς, σήμερα δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο επαρκής προστασία για τέτοιου είδους επιθέσεις», είπε ο κ. Kασπέρσκυ. Ο ίδιος στη συνέχεια, άφησε να εννοηθεί ότι για την πιο αποτελεσματική  άμυνα από κυβερνο-απειλές στις πιο κρίσιμες υποδομές, θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τα πιο δημοφιλή λειτουργικά συστήματα, όπως τα Windows ή το Linux.

«Η μοναδική διέξοδος από μια τέτοια κατάσταση είναι η διεθνής συνεργασία. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν να συζητάνε μεταξύ τους για το θέμα», θεωρεί ο ίδιος, συγκρίνοντας τα κυβερνο-όπλα με τα όπλα μαζικής καταστροφής, ιδιαίτερα με τα βιολογικά.  «(Τα βιολογικά όπλα) είναι ανόητο να τα χρησιμοποιήσουν Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για τα κυβερνο-όπλα. Θα λειτουργήσουν σαν το μπούμερανγκ», είπε.

Όταν του ζητήθηκε να περιγράψει την εικόνα των πιθανών συνεπειών μιας παγκόσμιας κυβερνο-επίθεσης, ο κ.Κασπέρσκυ κάλεσε τους δημοσιογράφους να θυμηθούν την ταινία "Die Hard - 4", όπου, κατά τη δική του παραδοχή, παρακολουθώντας το έργο φώναζε συνεχώς: «Γιατί τους βοηθάτε στο τι θα κάνουν;»

«Μέχρι την πρεμιέρα του "Die Hard - 4", στην εταιρεία μου η λέξη «κυβερνο-τρομοκράτης» ήταν απαγορευμένη. Ούτε στις μεταξύ μας συζητήσεις, πόσο μάλλον στις επαφές μας με δημοσιογράφους», είπε ο κ. Kaspersky.

Η Kaspersky lab


Ο διεθνής όμιλος εταιρειών Kasperksy Lab, έχει τα κεντρικά του γραφεία στην Μόσχα και εκπροσωπείται σε 12 χώρες του κόσμου.

Η εταιρεία, ανήκει στις πέντε μεγαλύτερες παγκοσμίως στον τομέα δημιουργίας και υποστήριξης προγραμμάτων προστασίας και ασφάλειας δεδομένων από ηλεκτρονικές - διαδικτυακές απειλές.

Μέτοχοι της εταιρείας είναι έξι συνεργάτες. Κύριος μέτοχος, κάτοχος του πλειοψηφικού πακέτου, είναι ο κ. Evgeny Kaspersky.

Η εταιρεία απασχολεί πάνω από 2000 εργαζόμενους

Για το 2010,  ο παγκόσμιος όγκος των συναλλαγών της εταιρείας ξεπερνούσε τα 500 εκατομμύρια δολάρια.

Το 2012, η Kaspersky Lab γιορτάζει τα 15-χρονα γενέθλιά της.

Πηγή: Η Ρωσία Τώρα

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 14/06/2012 12:57:10

  Νά πιστέψουμε ὃτι λέει τήν ἀλήθεια,ἢ ἀπό προσωπικό συμφέρον λόγω ἐταιρείας,ἐνσπείρει ζιζάνια πανικοῦ; Ἂν συμβαίνουν καί τά δυό μαζί,τότε πιστεύω ὃτι τά πράγματα εἶναι στ' ἀλήθεια πολύ δύσκολα...

  • Γιώργος avatar
   Γιώργος @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 14/06/2012 14:19:30

   Μα ο ίδιος λέει ότι δεν υπάρχει επαρκής προστασία απέναντι σε αυτές τις επιθέσεις.

   • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
    ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Γιώργος 14/06/2012 18:52:02

    Πρόσεξες πόσος ἦταν ὁ ὂγκος συναλλαγῶν τῆς ἐταιρίας γιά τό 2010;

 2. sabas avatar
  sabas 14/06/2012 18:49:41

  Για Φανταστείτε, να περάσουμε μερικές μέρες χωρίς κομπιούτερ...Τράτζικ...Kαι χωρλις κινητό... Δυό φορές τράτζικ...
  Και να σκεφτείς οτι υπάρχουν άνθρωποι που πληρώνουν ένα κάρρο λεφτά για μια βδομάδα Ζεν χωρίς ηλεκτρικό...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.