#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/01/2011 11:16
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κρίση τροφίμων στον ορίζοντα;

Αυτό το διάστημα υπάρχει ένα συστημικό πρόβλημα που σιγοβράζει. Ένα πρόβλημα, που αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, θα φέρει καταστροφές. Όσοι πιστεύουν πως ο πλανήτης δεν διαθέτει αρκετούς φυσικούς πόρους για να θρέψει τους πληθυσμούς του, στοχεύουν λάθος. Τα τρόφιμα είναι αρκετά. Το πρόβλημα είναι στο πως θα αναδιοργανωθεί η αρχιτεκτονική της παγκόσμιας διανομής τροφίμων, έτσι ώστε να αντεπεξέλθουν  σε αυτήν οι αναδυόμενες οικονομίες.

Οι συνεχώς αυξανόμενες τιμές των ειδών, σηματοδοτούν μια ακόμη κρίση τροφίμων. Οι τιμές των τροφίμων στη Κίνα, την Ινδία, τη Βραζιλία, και αλλού, αυξάνονται αλματωδώς, ενώ οι αναπτυγμένες χώρες αναγκάζονται να πληρώνουν πιο ακριβά τις εισαγωγές τους. Αυτή η κατάσταση θα καθυστερήσει την οικονομική ανάκαμψη. Ασφαλώς και δεν χρειάζεται πανικός., όμως η κατάσταση τείνει προς το ανησυχητικό. Στα αναπτυσσόμενα κράτη υπάρχει κίνδυνος. Η ανισότητα μεταξύ πλουσίων και φτωχών είναι ένα από τα πιο κρίσιμα παγκόσμια προβλήματα, που πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Οποιαδήποτε μελλοντική κρίση, θα είναι σαφώς πιο διαφορετική από αυτή που γνωρίσαμε το 2008. Τότε, οι τιμές τροφίμων εκτοξεύτηκαν εξαιτίας της κερδοσκοπίας επί των εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Το πετρέλαιο έπιασε τιμές ρεκόρ. Επίσης, η οικονομική κρίση οδήγησε τους επενδυτές στην αποφυγή των απρόβλεπτων αγορών.

Σήμερα όμως, η γεωργία αποτελεί  διεθνώς μια ελκυστική επένδυση. Οι παγκόσμιες γεωργικές επενδύσεις, που έχουν διπλασιαστεί από το 2003, θα βοηθήσουν στην αύξηση της παραγωγής τροφίμων. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν πια τη δυνατότητα πρόσβασης σε πολύτιμες πρωτεΐνες, ενώ η αγροτική παραγωγή αποτελεί μοχλό οικονομικής ανάπτυξης για πολλές χώρες.

Η αύξηση της τιμής των τροφίμων δεν είναι πρόβλημα. Αντιθέτως, οι τιμές ήταν επί δεκαετίες χαμηλές, με αποτέλεσμα την οικονομική δυσχέρεια των αγροτών. Η ραγδαία αύξηση των τιμών όμως, είναι τέτοια, που ο κόσμος δεν προλαβαίνει να προσαρμοστεί. Το αποτέλεσμα είναι η λήψη μέτρων προστατευτισμού από πλευράς αρκετών κυβερνήσεων, που δεν λαμβάνουν υπόψη τις συστημικές προεκτάσεις. Το πρόσφατο παράδειγμα της Ινδίας, που απαγόρευσε τις εξαγωγές φακής και κρεμμυδιών είναι ενδεικτικό.

Όσο αυξάνονται οι τιμές των τροφίμων, τόσο μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών. Στη Δύση, οι οικονομολόγοι ανησυχούν για τις πληθωριστικές τάσεις, καθώς ο πληθωρισμός είναι ζήτημα επιβίωσης ή μη μιας αναπτυγμένης οικονομίας. Υπάρχουν όμως λύσεις που μπορούν να αντιστρέψουν τη τάση για ανισότητα. Για παράδειγμα, οι καινοτόμες τεχνικές αύξησης της αγροτικής παραγωγής της Δύσης θα μπορούσαν να μοιραστούν και με τις υπόλοιπες χώρες. Θα μπορούσαν να περιοριστούν οι εμπορικοί δασμοί, καθώς και οι υπερβολικές κρατικές επιδοτήσεις των αγροτών της Δύσης, και να μειωθούν οι τιμές των λιπασμάτων. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αφήσουν τις αγορές ανέπαφες και να αποφεύγουν παρεμβάσεις που μόνο κακό προκαλούν. Η G20 θα πρέπει να θέσει μια κοινή γραμμή στα μέλη της. Και τέλος, μια οικονομική βοήθεια στα «πεινασμένα» κράτη, ασφαλώς και θα βοηθούσε προσωρινά.

Αυτό που ο πλανήτης χρειάζεται είναι ένα βιώσιμο μοντέλο δημιουργίας πλούτου, βασισμένου στη γεωργία. Σε γενικές γραμμές, η ποιότητα ζωής αυξάνεται όσο μειώνεται η παγκόσμια πείνα. Οι ελεύθερες αγορές είναι πανίσχυρες, αλλά χρειάζονται και χρόνο για να αποδώσουν καρπούς.

S.A.-The Mark

ΣΧΟΛΙΑ

 1. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 21/01/2011 13:05:13

  Και στη βουλή το νομοσχέδιο για το νέο Δια(σ)τροφικό Κώδικα CodexAlimentarius.

 2. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 21/01/2011 13:08:17

  τ

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 21/01/2011 13:08:51

  Τα έφαγαν όλα οι "ακρίδες".
  Αλλά όταν πεινάσουν οι άνθρωποι, αυτές που θα κινδυνεύουν να φαγωθούν, θα είναι οι "ακρίδες". Συχνά στην ιστορία ο κυνηγός μετατρέπεται σε θήραμα.

 4. anonymous avatar
  anonymous 21/01/2011 13:09:00

  ελεγχόμενες λιμοκτονίες

 5. empedocle avatar
  empedocle 21/01/2011 14:55:05

  Ακριβώς !

 6. Orestios avatar
  Orestios 21/01/2011 15:27:33

  Το σημερινό πρόβλημα, που οφείλεται εν πολλοίς στην κατανάλωση μεγάλου μέρους σιτηρών από εταιρίες παρασκευής καυσίμων, δεν θα είναι τίποτα μπροστά στο Γολοντομόρ της Παγκοσμιοποίησης όπως επιτάσει ο Codex Alimentarius και οι "βελτιώσεις" του (στην ουσία καταδίκη και καταστροφή του διατροφικού μοντέλου της ανθρωπότητας)

 7. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 21/01/2011 19:06:06

  Και κάποιοι ηλίθιοι διαφημίζουν και προωθούν τη καλλιέργεια των αγρών με ηλιακά πανελ και προϊόντα που προορίζονται για τη παραγωγή βιοκαυσίμων. Ή εδώ στην Ελλάδα έχουν θεοποιήσει τη παραγωγή βαμβακιού δια της οποίας αντλούν επιδοτήσεις και συγχρόνως καταστρέφουν την αγροτική γη ποτίζοντας την με θάλασσα και μολυνοντάς την με φυτοφάρμακα και λιπάσματα.

 8. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 21/01/2011 19:57:37

  t

 9. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 21/01/2011 20:39:52

  εγώ το συστημικό ρίσκο το βλέπω εδώ, στην Ελλάδα.

  Τα δίκτυα διανομής (πλην Σκαλβενίτη) είναι Δυτικοευρωπαϊκά. Έχουμε επιδοτηθεί να μην παράγουμε και η Ευρώπη λύνει το δημοσιονομικό ΤΗΣ πρόβλημα με λίτότητα στον Νότο: ΔΕΝ παράγουμε, και ΔΕΝ έχουμε να εισάγουμε. Δεν θα έχουμε ούτε για τους Πακιστάνούς που μαζεύουν μαρούλια στον Μαραθώνα, κρεμμύδια στην Κωπαϊδα και φράουλες στην Ηλίεια.

  Όταν πρωτοπήγα στην ΒΔ Μακεδονία είχε χωριά, καλλιέργειες, αγρότες. Τώρα έχει περάσματα για Αλβανούς.

  Ρωτάει αλλού τι θα κάνουμε 1.000 ή 300.000 άνεργους. "Πράσινη" Ανάπτυξη. Η μόνη Πράσινη ανάπτυξη είναι η εποστροφή στις ρίζες. Ποιός αντέχει; Μετράω...

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ archaeopteryx 21/01/2011 22:56:44

   αρχαίε, άκουσα στο Σκάι-ράδιο ότι η ΡΑΕ αμφισβήτησε τις δηλώσεις Ζερβού περί κορεσμού του δικτύου

 10. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 21/01/2011 21:16:44

  εντάξει Φάκτορ, είχαν κλειδώσει τα cookies μάλλον, sorry για την ιντερνετομουρμούρα

  ευχαριστώ πολύ

 11. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 21/01/2011 22:39:39

  Θα πεινάσουμε, ψωμί και κρεμμύδι, πίτα χοντρά μακαρόνια στο φούρνο με ζάχαρη.
  Αυτό το τελευταίο το τρώνε οι Βούλγαροι το πρωί πριν φύγουν για να τους κρατήσει όλη μέρα.

 12. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 22/01/2011 02:49:09

  μου άφησε κάποιος σχετικό σχόλιο... Το δίκτυο ΔΕΝ είναι κορεσμένο, απλά είναι καπαρωμένο εδω και χρόνια για αιολικούς. Η κυρία Μπιρμπίλη, κακώς χαρακτηρίζεται "πράσινη". Αιολική είναι. Αυτή (μου λένε) τα έχει κάνει ρόϊδο, και τα φορτώνει στην ΡΑΕ. Έχει πλάτες.

  Το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο, ήταν ο τίτλος μιας ταινίας...

 13. The Saint avatar
  The Saint 22/01/2011 11:51:06

  Πέραν των όσων γίνονται και που αποσκοπούν -όπως πάντα και γιά όλα- στην αυξηση κερδών των μονοπωλίων (τροφίμων αυτη τη φορά), εχω την αίσθηση ότι η απο προηγούμενα έτη οικονομική ευφορία που υπήρχε κυρίως στις χώρες της δύσης, μας είχε φορτώσει με κακές συνηθειες...
  Ισως είναι ώρα, να αναπροσαρμοστούμε μεσούσης και της "κρίσης", και είμαι σίγουρος πώς θα διαπιστώσουμε μεταξυ άλλων και τις κακες διατροφικές συνήθειες που είχαμε αναπτύξει, και που πέραν της επιρροής στην υγεία μας, είχε να κάνει και με την υπερκατανάλωση προιόντων και αγαθών, σε βαθμό κακουργήματος...
  Αναλογιστείτε μόνο, πόσες φορές τα τελευταία χρόνια πετάξατε φαγητό στα σκουπίδια, είτε γιατί είχατε μαγειρέψει περισσότερο απο όσο έπρεπε, είτε γιατι δεν σας άρεσε την επόμενη μέρα...
  Το άρθρο είναι αληθές, και βεβαια όπως προείπα, οφείλεται στον κακο καπιταλισμό, που έχει βαλθεί να χρησιμοποιήσει ότι είναι δυνατόν γιά να μας κάνει το βίο αβίωτο (τους λόγους τους έχουμε πει αλλού).
  Ας κάνουμε λοιπόν μιά αναπροσαρμογή, γιά να το περάσουμε όσο γίνεται πιό ανώδυνα...

 14. δρόμος avatar
  δρόμος 22/01/2011 15:48:36

  Θυμάμαι έντονα τη λιτότητα, μα και τον σεβασμό, των διατροφικών συνηθειών της ελληνικής οικογένειας, μόλις δύο γενηές πριν: κρέας 1-2 φορές την εβδομάδα, Τετάρτη και Παρασκευή ελιές-όσπρια, υπόλοιπες μέρες λαδερά,τυρί και ίσως κανένα αυγό ... φυσικά δεν νοείτο να μένει φαγητό στο πιάτο ... και μια χαρακτηριστική ανάμνηση: αν τυχόν έπεφτε κανένα κομμάτι ψωμιού στο πάτωμα, έπρεπε να το μαζέψουμε και να το ασπασθούμε, εν είδει μετανοίας.

 15. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 23/01/2011 00:24:35

  Ενώ λοιπόν, οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να ανεβαίνουν και η Ελλάδα είναι σκανδαλωδώς ευνοημένη από τον Θεό να παράγει ποιοτικά τρόφιμα, οι αγρότες εξακολουθούν να είναι προσηλωμένοι στις επιδοτήσεις και αλλάζουν τρακτέρ ανά 5ετία (ενώ, κατά μέσο παγκόσμιο όρο θα ταίριαζε η 20ετία και για την Ελλάδα η... 50ετία, αν σκεφτεί κανείς ότι πολλά τρακτέρ αριθμούν και 3 ίππους/στρέμμα που θα κληθούν να καλλιεργούν -πόσοι αγρότες των 50 στρεμμάτων δεν έχουν 150αρια τρακτέρ!). Και καταριούνται "τους εμπόρους", αλλά οι ίδιοι δεν φρόντισαν να έχουν αποθήκες για τις σοδιές τους και να μην υπερχρεώνονται για τα 7άρια και 8αρια παλάτια τους.
  Τώρα, λοιπόν, που θα κοπούν και οι στρεμματικές επιδοτήσεις, το 2013, θα είναι πολύ μουδιασμένοι για να ξαναπάνε στο χωράφι και, αφού το τσέκι θα πάψει να έρχεται στο σπίτι, θα πουλήσουν φτηνά.
  Ευκαιρία, λοιπόν για όποιον θέλει επένδυση στην αγροτική παραγωγή. Από το 2015, υπολογίζω. Αν τα αφήσουμε, θα τα πάρουν οι Αλβανοί, που τώρα τα καλλιεργούν. Και η Ελλάδα θα συνεχίσει να ζεί, έστω και χωρίς τους Έλληνες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.