26/05/2009 00:35
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κι άλλες γυναίκες στον πόλεμο


________________________________________________________________________________________________
Μέσα στα πλαίσια της πλήρους εφαρμογής της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί «ισότητας των φύλων», άρχισε να συζητιέται πλέον σοβαρά στην Αγγλία ακόμη και η άρση της μέχρι σήμερα απαγόρευσης συμμετοχής των γυναικών στρατιωτών σε μάχες. Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός  επί των Ενόπλων Δυνάμεων Bob Ainsworth, η Αγγλική κυβέρνηση αναμένει τα αποτελέσματα μιας μελέτης που  αφορά στην συμμετοχή γυναικών σε εμπόλεμες καταστάσεις. Το όλο θέμα άπτεται μια γενικότερης συζήτησης που έχει να κάνει με την ισότητα στους μισθούς αλλά και γενικά την ισότητα μεταξύ των φύλων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Έως σήμερα ο Αγγλικός στρατός είχε ως δόγμα την πεποίθηση  πως οι γυναίκες δεν μπορούν να θεωρούνται μάχιμες για λόγους όπως το ότι δεν μπορούν να μεταφέρουν μεγάλα βάρη, τραυματίζονται ευκολότερα, είναι λιγότερο επιθετικές σαν χαρακτήρες και ότι σε τελική ανάλυση το απαραίτητο δέσιμο που χρειάζονται οι μάχιμες μονάδες συντελείται καλύτερα μεταξύ ανδρών.

Όπως φαίνεται όμως, από τις πρόσφατες εμπειρίες πολεμικών συγκρούσεων,  τα παραπάνω συμπεράσματα πρόκειται  πολύ σύντομα να αναθεωρηθούν.

Ιστορικά, μόνο η πρώην ΕΣΣΔ και το Ισραήλ (το 1948) είχαν αναπτύξει γυναίκες στρατιώτες σε μάχιμες υπηρεσίες στο μέτωπο. Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους δεν επιτρέπουν γυναίκες να υπηρετούν σε μονάδες πεζικού ή σε ειδικές δυνάμεις.

Οι Αγγλίδες στρατιωτίνες έπαιξαν σημαντικό ρόλο κατά τον Β`Π.Π. όχι μόνο σε βοηθητικές υπηρεσίες αλλά και ως μέλη της περιβόητης SOE συμμετέχοντας σε μυστικές αποστολές συγκέντρωσης πληροφοριών πίσω από τις εχθρικές γραμμές.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Xenitemeni avatar
    Xenitemeni 26/05/2009 00:55:25

    Ζω στην Αγγλία. Χτες είδα μια γυναίκα με στολή παραλλαγής στο σταθμό του τραίνου. Όταν εμφανίστηκε "κρύφτηκε" ο ήλιος... "Μέριασε βράχε να διαβώ" το σκηνικό. Βλέπω αρκετές και αρκετούς και ο στρατός εδώ είναι καριέρα για κάποιους. Βέβαια μια-δυο φορές έχω ακούσει και για φίλους που "έχασαν" φίλους και συγγενείς στο Αφγανιστάν από νάρκες κλπ. Είναι μια άγνωστη για μας πραγματικότητα. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι όποιος καταταγεί και φεύγει για Αφγανιστάν κλπ., δεν έχει ψευδαισθήσεις για το τι πιθανόν τον περιμένει και οργανώνουν την ζωή τους λαβαίνοντας υπ' όψη και το ενδεχόμενο να μην ξαναγυρίσουν. Δεν αμφιβάλλω ότι και οι γυναίκες αν χρειαστεί, το ίδιο μάχιμες θα αποδειχτούν. Και στην αστυνομία μια χαρά τα πάνε.

  2. Αρχίδαμος avatar
    Αρχίδαμος 27/05/2009 11:58:11

    ισοτητα τωρα!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.