17/11/2009 02:31
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κινδυνεύουμε από τους αστεροειδείς;Με αφορμή τα  σενάρια καταστροφής σε σχέση με το επερχόμενο έτος 2012, καλό είναι να ξέρουμε μερικά πράγματα όσον αφορά στο κίνδυνο που η γη διατρέχει από τους  αστεροειδείς.  Διάφορα ουράνια αντικείμενα συγκρούονται με τη γη όλη την ώρα. Τα περισσότερα από αυτά  καίγονται στη διάρκεια της επαφής τους με την ατμόσφαιρά μας. Που και που, κάποιο από αυτά διαπερνά την ατμόσφαιρα, και καταλήγει να συγκρούεται στο έδαφος του πλανήτη μας. Η τελευταία μεγάλη πτώση τέτοιου αντικειμένου, συνέβη το 1908 στην περιοχή Tunguska της Σιβηρίας, με αποτέλεσμα την «εξαφάνιση» μιας περιοχής 3.500 τετρ. χλμ. δάσους, και μια έκρηξη που ήταν κατά χίλιες φορές ισχυρότερη από αυτή της Χιροσίμα. Το συγκεκριμένο αντικείμενο δεν πρέπει να ήταν μεγαλύτερο σε διάμετρο από μερικές δεκάδες μέτρα, και θα μπορούσε να είχε καταστρέψει ολοσχερώς  μια μεγάλη αστική περιοχή.

Ο πραγματικός κίνδυνος όμως, ελλοχεύει από κάποιο αντικείμενο το οποίο θα είχε διάμετρο μεγαλύτερη του ενός χιλιομέτρου, και που σε περίπτωση πρόσκρουσης του στη γη,  θα σήκωνε τόσο χώμα και σκόνη στην ατμόσφαιρά της, που θα προκαλούσε τεράστια οικολογική καταστροφή αλλά και κυριολεκτική εξαφάνιση της παγκόσμιας αγροτικής παραγωγής. Μια διαστημική «λίθος» μεγέθους 15 χιλιομέτρων, όπως αυτή που πιστεύεται ότι εξαφάνισε τους δεινόσαυρους πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια, θα εξαφάνιζε στα σίγουρα και εμάς.

Κάποιο τέτοιο αντικείμενο είναι σχεδόν σίγουρο πως θα προσκρούσει στο πλανήτη μας αργά ή γρήγορα, αλλά είναι πολύ πιθανό πως αυτό δεν θα συμβεί στη δική μας ζωή. Ένα αντικείμενο με μέγεθος ικανό να εξολοθρεύσει σημαντικό τμήμα της ανθρωπότητας, προσκρούει στη γη κάθε 500.000 χρόνια περίπου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα Near Earth Objects, με το οποίο η NASA παρακολουθεί ή προσπαθεί να παρακολουθήσει τα αντικείμενα αυτά, κανένα από όσα εξ αυτών έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα, δεν έχει αρκετές πιθανότητες να συγκρουστεί μαζί μας, αν και ένα, που είναι γνωστό ως 1950 DA, θα πλησιάσει επικίνδυνα κοντά μας  το 2880 μ.Χ.

Μιας και το πρόγραμμα παρακολούθησης αυτών των «διαστημικών κινδύνων» είναι μέχρι σήμερα αρκετά χαμηλής προτεραιότητας, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα έχουμε αρκετό χρόνο προκειμένου να προετοιμαστούμε, ή να αντιδράσουμε  σε περίπτωση που ανακαλύψουμε κάποιο σε πορεία σύγκρουσης. Για παράδειγμα, ένας μέχρι πρότινος άγνωστος αστεροειδής πέρασε ξυστά από τη γη (14.000 χλμ. ) στις 6 Νοεμβρίου, και η NASA το αντιλήφθηκε,  μόλις 15 ώρες πριν την παραλίγο (για τα διαστημικά δεδομένα) σύγκρουσή του με το πλανήτη μας.

Foreign Policy

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.