Κινέζα ερωμένη, μια «δουλειά» με μέλλον
05/02/2014 11:53
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κινέζα ερωμένη, μια «δουλειά» με μέλλον

Εάν είστε όμορφη και μορφωμένη, υπάρχει μια ακμάζουσα νέα αγορά εργασίας για γυναίκες: ως ερωμένη κάποιου. Τι σημαίνει ο ολοένα μεγαλύτερος αριθμός των γυναικών που εμπλέκονται σε αυτές τις σχέσεις για την οικονομία και τα δημογραφικά στοιχεία της Κίνας;


Περάστε ένα απόγευμα Τρίτης σε ένα από τα εκλεπτυσμένα εμπορικά κέντρα στην πρωτεύουσα της Κίνας και θα δείτε και μόνοι σας τι αναστατώνει τα κουτσομπολιά της Κίνας: μια ομάδα όμορφων, νέων Κινέζων γυναικών, με ψεύτικες βλεφαρίδες και λαμπερό μανικιούρ, που επιδεικνύουν τα πορτοφόλια Prada και τα Mikimoto μαργαριτάρια τους. Αυτή είναι η κουλτούρα της κινέζας ερωμένης, σε πλήρη ισχύ.
Ιστορίες κινεζικής μοιχείας έχουν γεμίσει τα πρωτοσέλιδα τους τελευταίους μήνες, καθώς η καταστολή της διαφθοράς στη χώρα φέρνει στο φως πρωτόγνωρες επίσημες αδιακρισίες. Παρά το γεγονός ότι ο πολιτισμός της Κίνας θεωρείται συντηρητικός, έρευνες αποκαλύπτουν ότι η «μη εμπορική» απιστία είναι διαδεδομένη και ανεπίσημα στοιχεία δείχνουν μια ανοδική τάση.

Η πρακτική του να έχει κάποιος ερωμένη, φυσικά, κάθε άλλο παρά μοναδική είναι στην Κίνα: ερωμένες υπάρχουν απ’ όταν θεσμοθετήθηκε ο γάμος και έθνη όπως η Ρωσία και η Γαλλία ζουν επίσης ανάλογα μεγαλεία. Ωστόσο, το πραγματικό σοκ με τις ερωμένες της Κίνας είναι η ανοιχτά συναλλακτική φύση, η προβολή τους και η πανταχού παρουσία τους.
Μόνο μυστικό δεν είναι, αφού το να έχει κάποιος ερωμένη είναι ένας νέος τρόπος για να αναδείξει την κοινωνική θέση του. Αυτά τα «πολυτελή αξεσουάρ» απαιτούν τη διατήρηση ενός συνόλου άγραφων κανόνων: φανταχτερά διαμερίσματα, όμορφα ρούχα και χαρτζιλίκι. Σε αντάλλαγμα, η κινέζα ερωμένη παρέχει συχνά σεξουαλική αποκλειστικότητα, ντύνεται με φορέματα σχεδιαστών και έχει άψογο μέικαπ κάθε φορά που βγαίνει έξω και κάθεται επιδεικτικά στο πλευρό κάποιου, σε επιχειρηματικές και κοινωνικές εκδηλώσεις.

Η Iris έχει γίνει ένα τέτοιο «σύμβολο στάτους». Είναι μια 20χρονη φοιτήτρια στη Σαγκάη, που μεγάλωσε σε μια βρώμικη αγροτική πόλη στο εσωτερικό της Κίνας. Εκτός από τις φοιτητικές εργασίες και την παρέα με τους συμμαθητές της, βγαίνει με έναν 40χρονο, κάπως επιτυχημένο και παντρεμένο. Γνωρίστηκαν σε μια έξοδο για καραόκε και την πήγε για δείπνο υπό το φως των κεριών σε ένα ιταλικό εστιατόριο στο πρώτο ραντεβού τους. Εκτιμά τα οφέλη αυτής της σχέσης: ο φίλος της, την προσέχει και δίνει κάποιο ποσό μηνιαία, της ψωνίζει και στέλνει ένα αυτοκίνητο να την πάρει μετά τα μαθήματα.

Η Iris δεν έχει αυταπάτες για τη σχέση τους. Λέει ότι δεν οραματίζονται ένα μέλλον μαζί και θεωρεί τον χωρισμό τους «αναπόφευκτο». Ωστόσο, είναι εξίσου απαισιόδοξη με τις προοπτικές μιας σχέσης με έναν άνθρωπο της ηλικίας της, που η ίδια περιγράφει ως «κάποιον που δεν γνωρίζει τίποτα και χρειάζεται προσοχή όλη την ώρα». Η Iris παίρνει τα υλικά αγαθά που θέλει. Ο εραστής της παίρνει τη συντροφιά ενός νεαρού, όμορφου κοριτσιού και την εμφάνιση του επιτυχημένου. Προς τα έξω, και οι δύο φαίνονται ευχαριστημένοι. Ποιο είναι λοιπόν το πρόβλημα;

Πέρα από τον υλισμό

Το φαινόμενο της κινέζας ερωμένης συνδέεται συχνά με την υλιστική κουλτούρα της χώρας, το αποτέλεσμα του αδίστακτου ανταγωνισμού μέσα σε μια πολυπληθή κοινωνία για τις εκθαμβωτικές αλλά περιορισμένες ευκαιρίες που προσφέρει η μετάβαση της χώρας στον καπιταλισμό. Η πολύ πρόσφατη και πραγματική ανάμνηση της φτώχειας κάνει τους Κινέζους να δίνουν μεγάλη σημασία στον υλικό πλούτο και να βρίσκουν συνεχώς νέους και ολοένα και πιο εντυπωσιακούς τρόπους για να εμφανίζουν το βραβείο που κέρδισαν. Σε μια κοινωνία όπου οι επιδεικτική επίδειξη πλούτου και στάτους θεωρούνται ως το αποκορύφωμα της επιτυχίας, οι κινέζες ερωμένες ανταγωνίζονται για πλούσια δώρα, όπως διαμερίσματα, βίλες στο Πουκέτ και τσάντες LV και Hermes (μια τάση για την οποία θα πρέπει να είναι ευγνώμονες οι μεγάλοι οίκοι μόδας της Δύσης), ενώ οι Κινέζοι άντρες ανταγωνίζονται για να παρέχουν αυτά τα σύμβολα στάτους.

Όμως, για την κινεζική τάση στην επιδεικτική κατανάλωση παίζουν ρόλο πολύ πιο πολύπλοκοι κοινωνικοί, πολιτιστικοί και οικονομικοί παράγοντες. Το ηθικό κενό που άφησε η σχεδόν καθολική απογοήτευση με την κομμουνιστική ιδεολογία αναμφίβολα βοηθά στο να εξηγήσουμε τον αχαλίνωτο υλισμό της Κίνας και την αξιοσημείωτη επικράτηση των ερωμένων. Ωστόσο, παίζουν επίσης ρόλο η αχαλίνωτη διαφθορά, η περιχαρακωμένη πατριαρχία και μια μακρά ιστορία της συμβίωσης. Η διαφθορά είναι έμφυτη σε όλες τις αναδυόμενες αγορές. Ωστόσο, η Κίνα είναι μοναδικά σε μειονεκτική θέση από την ιδιότητά της ως αναδυόμενη και κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία, η οποία στερείται ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και δικαστική εξουσία, καθώς και ένα κράτος δικαίου.

Η διαφθορά αυξήθηκε από το 2008, καθώς το μαζικό πρόγραμμα τόνωσης της Κίνας ενθάρρυνε την ανάπτυξη του κρατικού καπιταλισμού και της ευνοιοκρατίας. Το ίδιο συνέβη και με τη βιομηχανία ερωμένων, που διαπερνά όλα τα κοινωνικά στρώματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνήθως θεωρούνται καλύτερα προστατευμένα από τις ιδιοτροπίες του κοσμικού υλισμού. Δείτε τις λιμουζίνες που περιμένουν έξω από πανεπιστημιουπόλεις ένα Σάββατο βράδυ. Αυτό που κάνει μια καλή ερωμένη σήμερα υπερβαίνει τη νεότητα και την καλή εμφάνιση, αφορώντας πανεπιστημιακή εκπαίδευση και κοινωνικές δεξιότητες. Τα δώρα υπερβαίνουν τις LV τσάντες και αφορούν τα δίδακτρα για μεταπτυχιακά και τα χρήματα για διεθνή ταξίδια, ώστε να γίνουν αυτές οι γυναίκες πιο περίπλοκες και ενδιαφέρουσες.

Η εδραιωμένη πατριαρχία της Κίνας και η μακρόχρονη ιστορία της συμβίωσης επέτρεψαν επίσης την άνοδο της τάξης των ερωμένων και την κοινωνική αποδοχή τους. Ο ρόλος της «άλλης γυναίκας» θεσμοθετήθηκε από πολύ νωρίς στην Κίνα: ο Κομφουκιανισμός, που αποτιμά την οικογένεια πάνω απ ‘όλα, καταδίκασε τις εξωσυζυγικές σχέσεις, αλλά όχι τις παλλακίδες, αφού οι παλλακίδες θα μπορούσαν να γεννήσουν κληρονόμους εντός της δομής της δυναστικής οικογένειας. Τόσο ο Κομφουκιανισμός όσο και ο Ταοϊσμός κήρυξαν την υποτέλεια των γυναικών στους άνδρες και η πορνεία άνθισε σε μεγάλο μέρος της κινεζικής ιστορίας.

Πιο πουριτανικές απόψεις σχετικά με το σεξ επέστρεψαν στο πλαίσιο της δυναστείας Τσινγκ και συνεχίστηκαν υπό τον Μάο Τσε Τουνγκ. Μέχρι το 1980, η μοιχεία ήταν έγκλημα που τιμωρούταν με φυλάκιση βάσει ενός νόμου για την «προστασία της οικογένειας». Αλλά, καθώς η Κίνα άνοιξε την οικονομία της στον κόσμο, η επιχείρηση που σχετίζεται με το σεξ άρχισε να ανθεί και πάλι. Χωρίς αμφιβολία, οι κινέζες ερωμένες μοιάζουν σε πολλά με πόρνες, επειδή οι περισσότερες ανταλλάσσουν το σώμα τους με υλικά αγαθά, σε αντίθεση με ερωμένες αλλού, όπου η σχέση πιθανότατα είναι η προτεραιότητα.

Όμως, παρά τη συναλλακτική φύση, αυτό που ξεχωρίζει τις κινέζες ερωμένες από τις πόρνες είναι η αγάπη στα πλούσια δώρα, αντί μετρητών. Υπάρχει ένας λόγος γι ‘αυτό, λέει ο Chris Haagen, αναλυτής καταναλωτή στο Πεκίνο: δώρα, όπως τα διαμερίσματα, δημιουργούν εξάρτηση και μοιάζουν με σχέσης, ενώ τα μετρητά διευκολύνουν την ελευθερία.

Κληρονομιά της αστικοποίησης

Η αναπτυσσόμενη βιομηχανία ερωμένων με κινεζικά χαρακτηριστικά σχετίζεται με την ιλιγγιώδη οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση. Η αστικοποίηση στην Κίνα έφερε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους από τις αγροτικές περιοχές προς τις πολυσύχναστες παραλιακές μητροπόλεις. Αλλά η αστική εργασία δεν είναι συχνά ένα φιλικό μέρος για τις νέες, ανειδίκευτες και τις όχι και τόσο μορφωμένες Κινέζες.

Οι μετανάστριες στις αστικές περιοχές κερδίζουν κατά μέσο όρο ένα τρίτο λιγότερα από τους άνδρες συναδέλφους τους. Οι αγγελίες για σερβιτόρες και υπαλλήλους καταστημάτων συχνά ζητούν ψηλές, νεαρές και όμορφες γυναίκες: μια 26χρονη είναι κατάλληλη για μια τέτοια θέση. Ακόμη και οι πολυπόθητες κάποτε θέσεις εργασίας σε εργοστάσια συχνά απαιτούν δώδεκα ώρες δουλειά την ημέρα, προσφέρουν άθλιες συνθήκες εργασίας και διατρέχουν τον κίνδυνο της αυθαίρετης παρακράτησης του μισθού.

Ολοένα και περισσότερο, οι νέες μετανάστριες στρέφονται σε δουλειές σε καραόκε μπαρ, μια μορφή πορνείας που δημιουργεί μια ομάδα δυνητικών ερωμένων που αναζητούν να βελτιώσουν την οικονομική τους ασφάλεια.
Είναι δύσκολο να κάνουμε ηθικές κρίσεις γενικά. Εφ ‘όσον η επιχείρηση ερωμένες περιλαμβάνει ενήλικες με μυαλό και χωρίς καταναγκασμό ή εκφοβισμό, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι η ανταλλαγή συντροφιάς και σεξ με χρήματα δεν είναι τόσο ριζικά διαφορετική από την πώληση χειρωνακτικής εργασίας ενός ατόμου.

Ανεξερεύνητο έδαφος

Μπορεί κάποιες κοπέλες σαν την Iris να είναι ευχαριστημένες, η κουλτούρα των κινέζων ερωμένων όμως έχει αρνητικές συνέπειες. Με μια ευρύτερη θεώρηση, η τάση διαιρεί περαιτέρω την κινεζική κοινωνία και θα μπορούσε δυνητικά να αποδυναμώσει την κοινωνική σταθερότητα. Η αναδυόμενη τάξη των ερωμένων στην Κίνα σημαίνει ότι είναι πιο δύσκολο από ποτέ για το πλεόνασμα των νέων ανδρών της χώρας - αποτέλεσμα της πολιτικής του ενός παιδιού, που σύντομα θα τροποποιηθεί- να βρουν συζύγους. Μέχρι το 2030, οι προβλέψεις δείχνουν ότι πάνω από το ένα τέταρτο των Κινέζων ανδρών που βρίσκονται στα 30 τους δεν θα έχουν παντρευτεί. Αυτό και μόνο αυξάνει την πίεση στους νέους άνδρες στην Κίνα να παράγουν και να αποδείξουν τον υλικό πλούτο, την προτεραιότητα στο μυαλό των νέων γυναικών, όταν πρόκειται για την εύρεση ενός συντρόφου.

Η τάση θέτει επίσης τις παραδοσιακές αξίες, που έχουν ήδη αποδυναμωθεί από την ταχεία μετατροπή της Κίνας και την άνοδο της υλιστικής κουλτούρας, υπό περαιτέρω πίεση. Η πραγματικότητα της σημερινής Κίνας είναι τόσο πολύ σε αντίθεση με την ιδεολογία του κομμουνισμού και την ενασχόληση της κυβέρνησης με την «οικοδόμηση μιας αρμονικής κοινωνίας», που πολλοί Κινέζοι δεν μπορούν παρά να χάσουν την πίστη τους στην παραδοσιακή ιδεολογία και στις αξίες υπέρ μιας ψυχρής, σκληρής λογικής του χρήματος.

Απομένει να δούμε τις συνέπειες αυτής της άνευ προηγουμένου αλλαγής στην οικονομία και την κοινωνία της Κίνας. Η άνοδος της τάξης των εκθαμβωτικών ερωμένων αποτελεί ακόμα ένα παράδειγμα μίας ταχέως αναπτυσσόμενης Κίνας που σπεύδει σε ανεξερεύνητο έδαφος. Μέσα σε αυτή την ταχεία κοινωνική αλλαγή, οι Κινέζοι αγωνίζονται τόσο πολύ να συμβαδίσουν με το παρόν, που δεν έχουν πολύ χρόνο για να εξετάσουν το μέλλον. Η Iris λέει ότι ζει τη στιγμή. «Όταν τον βλέπω, νιώθω σαν τη γυναίκα του», λέει . «Όταν δεν είμαι μαζί του, δεν το σκέφτομαι. Δενσκέφτομαιούτεαυτόν, ούτετομέλλονμας. Απλάζωτηζωήμου».

http://www.thedailybeast.com/articles/2014/02/04/inside-china-s-mistress-industrial-complex.html

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.