#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/02/2011 08:03
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κερδίζουν δισεκατομμυρια απο το ψωμί των λαών της ΓηςΗ αύξηση των τιμών των τροφίμων θα συνεχιστεί  το 2011 και θα προκαλέσει νέο τσουνάμι φτώχειας για άλλα 44 εκατομμύρια ανθρώπους στις αναπτυσσόμενες χώρες, σύμφωνα με το AP

Σε ανακοίνωση της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο πρόεδρος της Robert Zoellick, αναφέρει ότι οι τιμές των τροφίμων έχουν αγγίξει "επικίνδυνα επίπεδα", και μπορεί να προκαλέσουν σημαντική πολιτική αστάθεια, ωθώντας εκατομμύρια ανθρώπους των αναπτυσσόμενων χωρών στη φτώχεια. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 29% το 2010, και αυτή τη στιγμή είναι μόλις 3 τοις εκατό κάτω από το υψηλότερο ποσοστό όλων των εποχών, που σημειώθηκε στη διάρκεια της κρίσης του 2008. Η αύξηση των τιμών πλήττει κυρίως τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι κάτοικοι των οποίων ξοδεύουν πάνω από το μισό εισόδημά τους για την αγορά τροφίμων.

Η πρόγνωση αφορά συγκεκριμένα την αύξηση των τιμών βασικών αγαθών, όπως το καλαμπόκι, τα σιτηρά, το λάδι. Οι αυξήσεις των τιμών οφείλονται εν μέρει και στους περιορισμούς των εξαγωγών, αλλά και στις κλιματικές καταστροφές, προσθέτει η ανακοίνωση - d.k.

Αναλυση

Βρισκόμαστε σε μια από τις πιο επικίνδυνες περιόδους της ανθρωπότητας. Οι διεθνείς αγορές και ο νεοφιλελευθερισμός σαρώνουν στο πέρασμα τους,  τους λαούς της γης. Μία προς μία οι χώρες ανά τον κόσμο – όταν υπάρχουν πρόθυμες ηγεσίες -  υποτάσσονται στα μεγάλα αφεντικά του χρήματος που εδρεύουν σε πόλεις όπως το Λονδίνο και η Ουάσιγκτον.

Τις τελευταίες ημέρες διαβάζουμε δημοσιεύματα τόσο στον εγχώριο όσο και στον διεθνή τύπο για εκτόξευση των τιμών των τροφίμων. Μιας τέτοιας κατάστασης είχαμε γίναμε μάρτυρες πριν από 3 χρόνια όπου η τιμή του σιταριού και άλλων βασικών ειδών διατροφής ανέβηκαν επικίνδυνα οδηγώντας στην πείνα και τελικά στον θάνατο συνανθρώπους μας από χώρες του τρίτου κόσμου.

Αυτές τις μέρες διαβάζουμε στα… «επίσημα» ΜΜΕ ότι ο γνωστός κύριος Ρόμπερτ Ζέλικ  - πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας,  οργανισμού που μαζί με το ΔΝΤ και τον ΠΟΕ προωθούν τον νεοφιλελευθερισμό -  δήλωσε πως για το φαινόμενο αυτό φταίνε οι απαγορεύσεις στις εξαγωγές αλλά και οι ακραίες καιρικές συνθήκες. Όχι ότι δεν μπορούν να σταθούν αυτού του είδους τα επιχειρήματα αλλά μήπως κάτι δε μας λέει;

Προφανώς όλοι αυτοί οι κύριοι δε γνωρίζουν τίποτα για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης όπως αυτά του σιταριού (wheat futures) μέσω των οποίων επενδυτικές τράπεζες αγοράζουν μεγάλες ποσότητες σιταριού χωρίς να τις πουλούν ανεβάζοντας έτσι τις τιμές των  βασικών τροφίμων στα ύψη και πουλώντας στη συνέχεια κερδίζουν (μέσω της παραπάνω κερδοσκοπίας) μερικά δισεκατομμύρια δολάρια.

Πράγματι, για τον δυτικό κόσμο  μια μικρή αύξηση του σιταριού για παράδειγμα δεν είναι ζήτημα (ακόμα!) που μας απασχολεί. Για τους λαούς του τρίτου κόσμου όμως, μια αντίστοιχη αύξηση αποτελεί αιτία θανάτου. Την ώρα λοιπόν που κάποιοι κερδίζουν πολλά, πολλά, πολλά λεφτά κάποιοι πεθαίνουν γιατί απλώς δεν μπορούσαν να αγοράσουν μια μικρή φραντζόλα ψωμί…

Σύμφωνα με τον Frederick Kaufman και τη μελέτη που έκανε με τίτλο

The Food Bubble: How Wall Street starved millions and got away with it «αυτή η ιστορία ξεκίνησε το 1991 όταν η Goldman Sachs αποφάσισε ότι το καθημερινό μας ψωμί θα μπορούσε να είναι μια τέλεια επένδυση!»

Το 2008 ήταν η χρονιά με την μεγαλύτερη παραγωγή σιταριού στην ανθρώπινη ιστορία ενώ ταυτόχρονα την ίδια χρονιά η ζήτηση σιταριού από χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία είχε μειωθεί κατά 3%. Κι όμως εκατομμύρια άνθρωποι δεν είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν λίγο ψωμί και σε δεκάδες χώρες ξέσπασαν ταραχές.

Δυστυχώς η κατάσταση έχει ξεφύγει και χρειάζονται δραστικά μέτρα τόσο από τις ηγεσίες που δεν στηρίζουν την λεγόμενη «Συναίνεση της Ουάσιγκτον» (Washington Consensus) όσο και από τους ίδιους τους λαούς πριν είναι αργά.

Γιατί μετά την φτωχοποίηση δε θα μας ενδιαφέρει η τιμή της βενζίνης αλλά η τιμή του σιταριού…

ΝΙΚ ΚΑΝ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Λιζα Αλεξίου avatar
  Λιζα Αλεξίου 17/02/2011 10:53:11

  Ανεργία, απόγνωση, απελπισία, πείνα αλλά και οργή, είναι τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής της "νέας τάξης πραγμάτων".
  Η φτώχεια είναι δίπλα μας, κι άν κάποιοι από μας έχουμε σήμερα να φάμε , δεν είναι καθόλου σίγουρο οτι θα έχουμε αύριο. Μια βόλτα στα Σ Μάρκετ θα σας πείσει: αύξηση στο αλεύρι Μύλοι Αγίου Γεωργίου (το κίτρινο για ψωμί) 20%.Αναφέρω ενδεικτικά το αλεύρι γιατί το άρθρο μιλά για το σιτάρι.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Λιζα Αλεξίου 17/02/2011 15:53:19

   Οι αυξήσεις στην Ελλάδα στο αλεύρι, με πρόφαση τις αυξήσεις στις τιμές παραγωγού στο σιτάρι είναι καθαρή κερδοσκοπία των αλευροβιομηχάνων. Ενδεικτικά, σου αναφέρω ότι ο πατέρας μου αναγκάστηκε πέρυσι να δώσει το σιτάρι προς 11 λεπτά το κιλό (μπαίνοντας μέσα!). Ακόμα κι αν διπλασιαζόταν αυτή η τιμή παραγωγού, το ένα κιλό αλεύρι (που στην λιανική πωλείται σε τιμή σχεδόν δεκαπλάσια) δεν νοείται να ανατιμηθεί πάνω από 10 λεπτά (ένα +10%). Αυτό όμως άν έχουμε ΑΜΝΗΣΙΑ. Γιατί, πριν λίγα χρόνια που οι τιμές του σκληρού σίτου ήταν υψηλότερες (στα 20-30 λεπτά), πώς αυτές οι αλευροβιομηχανίες πουλούσαν αλεύρι ΦΤΗΝΟΤΕΡΑ από ότι τώρα και είχαν και τότε κερδοφορία;

   • Λιζα Αλεξίου avatar
    Λιζα Αλεξίου @ ΚΜ 17/02/2011 17:29:42

    Κι αυτοί ανήκουν στα Καρτέλ.Κάθε μέρα διαπιστώνουμε όλοι, πόσο δύσκολο είναι να ξεφύγουμε από τα νύχια τους.

 2. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 17/02/2011 11:47:41

  Αυτός ο πλανήτης ήταν πάντα ένας ωκεανός δακρύων και ανθρώπινου πόνου.

  Αλλά μόνο τις τελευταίες δεκαετίες με την παγκοσμιοποίηση και την "ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων, εργασίας και κεφαλαίων" έγινε η κόλαση που πληροφορούμαστε καθημερινά.

  Τα κέρδη της διεθνούς εταιριοκρατίας και των τοκογλύφων των χρηματιστιρίων είναι ματωμένα. Ψυχούλες παιδιών και αδύναμων ανθρώπων που πλήρωσαν με τη ζωή τους το κάθε "κερδισμένο" δολλάριο των κερδών και των "ελεύθερων" αγορών.

  Δεν πρόκεται για επιχειρηματίες ή χρηματομεσίτες πιστωτές. Κανίβαλλοι είναι οι άνθρωποι.

  Θραξ Αναρμόδιος

  • Λιζα Αλεξίου avatar
   Λιζα Αλεξίου @ Θραξ Αναρμόδιος 17/02/2011 12:59:13

   Η παραπάνω φωτοργαφία σε κάνει να αισθάνεσαι ντροπή που είσαι άνθρωπος.
   Ναι είναι κανίβαλοι, τους αφαιρείται όμως το δικαίωμα να λέγονται άνθρωποι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.