#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/10/2013 14:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Καφές… με διδακτορικό«Τίποτα δεν έχει καλύτερη γεύση από έναν καφέ που φτιάχνει ένας επαγγελματίας μπάρμαν. Ωστόσο, όλο και περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν το πρόσωπο που σε σερβίρει να είναι κάποιος πολύ πιο εξειδικευμένος από εσένα, σε κάτι λίγο πιο ουσιαστικό από τον καφέ. Με τους φοιτητές και τους απόφοιτους πανεπιστημίων που έχουν μετακομίσει στο Ηνωμένο Βασίλειο απ’ όταν η ύφεση έπληξε την Ευρώπη, με την ελπίδα να βρουν εργασία, το πρόσωπο που σας σερβίρει καπουτσίνο θα μπορούσε να έχει διδακτορικό»: με αυτή την εισαγωγή ο Independent αφιερώνει άρθρο του στη «χαμένη γενιά».

Υπό τον τίτλο «Ένα διδακτορικό με τον καφέ σας;», η εφημερίδα σχολιάζει αυτή την νέα γενιά πτυχιούχων από όλη την Ευρώπη, οι οποίοι μεταναστεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για να βρουν δουλειά. «Αν και οι πατρίδες τους βρίσκονται κάτω από τις χειρότερες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, πολλοί από αυτούς αρχίζουν να καταλαβαίνουν πως η ζωή ως μετανάστης στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να είναι εξίσου άδικη και χωρίς υποσχέσεις». Ιδιαίτερη αναφορά υπάρχει, όπως είναι αναμενόμενο, και στην Ελλάδα, όπου η κατάσταση είναι «πολύ απελπιστική».

Τη χώρα «εκπροσωπεί» μια 25χρονη που σπούδασε Οπτικές Επικοινωνίες, ονόματι Ντέμη Δημητροπούλου, η οποία μετανάστευσε στη Μεγάλη Βρετανία το 2009: «Φοίτησα μόνο τα τρία από τα πέντε έτη των σπουδών μου, επειδή εκείνη την περίοδο όλο το πανεπιστημιακό σύστημα στην Ελλάδα κατέρρεε. Οι φοιτητές εμπόδιζαν για πολλούς μήνες την διεξαγωγή των μαθημάτων και η χρηματοδότηση για τους εκπαιδευτές και τις εγκαταστάσεις μας είχε στερέψει. Λόγω αυτής της αβεβαιότητας αποφάσισα να πάω στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2009». Ωστόσο η κατάσταση δεν καλυτέρεψε ιδιαίτερα, καθώς μετά από σπουδές στην Ελεύθερη Τέχνη στο Λονδίνο που έκανε η 25χρονη και παρά την βοήθεια του πανεπιστημίου της, δεν μπόρεσε να βρει δουλειά.

Εν τέλει, κατάφερε να βρει δουλειά στον σχεδιασμό ιστοσελίδων και θεωρεί τον εαυτό της τυχερό, ωστόσο μιλά με πικρά λόγια για την κατάσταση στην Ελλάδα: «Όσο για τη γενιά μου, νομίζω ότι τα ποσοστά μιλούν από μόνα τους. Στην Ελλάδα, το 65 τοις εκατό των νεαρών ενηλίκων -κάτω από 30- είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι». «Δεν υπάρχει πλέον η έννοια της επιλογής», λέει. «Όταν βρίσκουμε μια θέση εργασίας, έχουμε την τάση να μένουμε εκεί και να είμαστε ευγνώμονες που βρήκαμε μια δουλειά. Και αυτό δεν είναι ακριβώς σωστό».

independent

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κωστας Τ avatar
  Κωστας Τ 23/10/2013 15:39:33

  Δεν ξέρω για τι είδους πτυχία και διδακτορικά μιλά η εφημερίδα,η εμπειρία που έχω με τον γιο μου (Ηλεκρολόγο Μηχανικό - Μηχ. Υπολογιστων κάτοχο διδακτορικού ΑΠΘ) είναι πολύ θετική.
  Υπέβαλε βιογραφικά σε τρείς εταιρείες στην Αγγλία,ακολούθησε η ουσιαστική συνέντευξη και έγινε μάχη με αντιπροσφορές για να τον κερδίσουν και μάλιστα παραβίασαν και τους κανόνες τους για να μη χάσουν τον Έλληνα.........
  Επί δύο χρόνια εργάζεται σε υποδειγματικό περιβάλλον πάνω στο αντικείμενο του με ικανοποιητική αμοιβή. Η διαφορά κλάσεως είναι χαώδης,δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα πτυχία τριετούς φοίτησης των Ευρωπαίων τα δέκα συνολικά χρόνια σπουδών του Έλληνα διδακτορικού.........Ολίγον ρατσιστικός ο Independent..........Πιστέψτε με το μόνο δικαιολογητικό που δεν ζήτησαν ήταν το πτυχίο Αγγλικών,μόνο για διορισμό στο Ελληνικό δημόσιο χρειάζεται..............

  • ΝΚ avatar
   ΝΚ @ Κωστας Τ 23/10/2013 20:27:10

   Έτσι είναι, marketable degrees που λένε οι ίδιοι. Όποιος είναι ειδικευμένος "σε κάτι πιο ουσιαστικό απο τον καφέ" όπως λέει η εφημερίδα, δεν έχει πρόβλημα.

   Πρόβλημα έχει η χώρα που εξάγει τους νέους της μηχανικούς και εισάγει αναλφάβητους απο τον τρίτο κόσμο.

   • Μάνος avatar
    Μάνος @ ΝΚ 23/10/2013 23:25:16

    Μηχανικός ΟΚ. Σχεδόν εύκολο να βρείς εργασία. Αλλά δεν σπουδάζουν όλοι μηχανικοί, υπάρχουν και οι άλλοι με άλλες ειδικότητες δύσκολες στην εύρεση εργασίας/προοπτικών.

 2. Μάνος avatar
  Μάνος 23/10/2013 15:53:45

  Γνωρίζω ταλαντούχο και αξιολογότατο σαραντάρη και με διδακτορικό να δουλεύει εργάτης στο Η.Β.!
  Ναι, από αυτούς που δεν έγλειψαν ή έκλεψαν.
  Downward mobility και να βράσω τις πολιτικές τις έσω και τις έξω!

 3. NB avatar
  NB 23/10/2013 17:22:39

  Στην πολυτεχνική σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στην οποία διδασκω σε ΑΕΙ της επαρχίας η ανεργία τωνπτυχιούχων μας είναι σχεδόν μηδενική (~4%). Βέβαια αρκετοί ξενιτεύονται στο εξωτερικό για να βρούνε μια δουλειά ανάλογη των προσόντων τους, αλλά τουλάχιστον βρίσκουν εύκολα εργασία πάνω στο αντικείμενο των σπουδών τους. Όσο πιό ανοιχτός είναι καποιος στο να μετακινηθεί για εργασία, τόσο και μειώνεται η πιθανότητα να μείνει άνεργος.

 4. Μάνος avatar
  Μάνος 23/10/2013 23:49:54

  "Demand for graduate engineers continues to grow in the UK"

 5. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 24/10/2013 07:53:05

  Με τόσες ποικιλίες καφέ και τόσες παραλλαγές,μην απορείτε αν σε λίγο και ο καφες θέλει πτυχίο

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.