
Καρχαρίας σε... βουνό των Γρεβενών
Καρχαρίες στα βουνά της Δυτικής Μακεδονίας! Δάσκαλος στο σχολείο Αμυγδαλεών Γρεβενών βρήκε ένα δόντι καρχαρία, κάνοντας τη βόλτα του στην πλαγιά βουνού, σε υψόμετρο 800 μέτρων, και χθες το παρέδωσε στο Παλαιοντολογικό Μουσείο της Μηλιάς, όπου θα εκτίθεται μαζί με εκατοντάδες άλλα απολιθώματα προϊστορικών ζώων.
Το τριγωνικό δόντι έχει διαστάσεις 4x5 εκατοστά και ανήκε σε κήτος που έζησε κατά την περίοδο του Ολιγόκαινου, πριν από 30 εκατομμύρια χρόνια, όταν η περιοχή της σημερινής Δυτικής Μακεδονίας βρισκόταν στον βυθό της Τηθύος Θάλασσας, πριν αρχίσουν να συμβαίνουν οι τεκτονικές διεργασίες, με τις οποίες αναδύθηκε σταδιακά, δημιουργώντας την οροσειρά της Πίνδου.
«Η θάλασσα αυτή εκτεινόταν από τον Ατλαντικό ως την Ασία και κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής ελληνικής χερσονήσου. Αυτό εξηγεί σε έναν βαθμό και το ότι δεν έχουν βρεθεί εδώ απολιθώματα δεινοσαύρων, γιατί δεν υπήρχε ξηρά με πεδινό έδαφος», είπε στο «Εθνος» η αναπληρώτρια καθηγήτρια Γεωλογίας στο ΑΠΘ, Ε.Τσουκαλά, η οποία μελετά επί χρόνια τα απολιθώματα της περιοχής των Γρεβενών και έχει πρωτοστατήσει στην ίδρυση του Παλαιοντολογικού Μουσείου, που στεγάζει τα ευρήματα.
Περισσότερα στο "Έθνος"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ



ΣΧΟΛΙΑ
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .
Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.
Μπράβο δάσκαλε!
"Ποιος ειδε βαρκα στον Χελμο στο Μετσοβο βαπορι".Ειναι πολλα αυτα που δεν ξερουμε,κι ας το παιζουμε ξερολες.Ισως εδω που παταμε ηταν βυθος θαλλασας.Παγκοσμιοι κατακλυσμοι ισως!!.Εξαλλου οι καρχαριες ειναι εξελιγμενα προιστορικα οντα.