30/12/2009 22:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Καραβιές κοκαϊνης στην Ελλάδα


Σε διαμετακομιστικό κέντρο κοκαϊνης κινδυνεύει να μετατραπεί η Ελλάδα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για τα ναρκωτικά, την οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Συντονιστικό Όργανο Δίωξης Ναρκωτικών. Το Όργανο αυτό απαρτίζεται από εκπροσώπους των τεσσάρων διωκτικών Αρχών (Αστυνομία, Λιμενικό,ΥΠΕΕ και Τελωνειακές Υπηρεσίες) και η σχετική παρουσίαση των διαπιστώσεων των στοιχείων για τα ναρκωτικά του 2008, γίνεται από τον πρόεδρο του ΣΟΔΝ, υποστράτηγο Αδαμάντιος Σταματάκης.

 Όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΟΔΝ, «Η χώρα μας, με εκτεταμένη ακτογραμμή, πολυάριθμα νησιά, με μεγάλους και σημαντικούς λιμένες μέσω των οποίων διακινείται μεγάλος αριθμός κοντέινερ, φορτηγά διεθνών μεταφορών (TIR), είναι δυνατόν να αποτελέσει στόχο των διεθνών εγκληματικών οργανώσεων, προκειμένου να την μετατρέψουν σε διαμετακομιστικό κέντρο».

 Σύμφωνα με τον υποστράτηγο, η κατάσταση αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα το 2008, από το γεγονός ότι η διακίνηση κοκαΐνης μέσω της Δυτικής Αφρικής έχει περιοριστεί σημαντικά, λόγω των αποτρεπτικών μέτρων που λαμβάνει η διεθνής κοινότητα (π.χ. η λειτουργία του Συντονιστικού Κέντρου MAOC-N) και σύμφωνα με τη EUROPOL τα διεθνή εγκληματικά δίκτυα διακίνησης προσανατολίζονται πλέον προς την Ανατολική Αφρική με πιθανή χρήση και μεγάλων λιμανιών της Βαλκανικής Χερσονήσου, αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου ευρύτερα.

 Για το λόγο αυτό, αναφέρει, οι αρμόδιες διωκτικές Αρχές της χώρας μας δραστηριοποιούνται στο να εντοπίζουν κάθε παράνομη δραστηριότητα, αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό χωρίς διεθνή συνεργασία. «Γι' αυτό και οι προσπάθειες εστιάζονται προς την ενίσχυση αυτών των συνεργασιών» τονίζει.

 Όπως λέει ο πρόεδρος του ΣΟΔΝ, ένα από τα μέτρα που προωθούνται διεθνώς είναι οι ελεγχόμενες παραδόσεις ναρκωτικών, που οδηγούν στην εξάρθρωση ομάδων.

 Χαρακτηριστικό της οργάνωσης των κυκλωμάτων είναι ότι από τη συνολική ποσότητα κοκαΐνης των 61 κιλών και 202 γραμμαρίων, που κατασχέθηκε το 2008 στη χώρα μας, το 66,35% (40 κιλά και 609 γραμ.) είναι άγνωστης προέλευσης.

 Από τα υπόλοιπα, το 18,76% (11 κιλά και 480 γραμ.) προέρχεται από Costa Rica, το 8,70% (5 κιλά και 320 γραμ.) από Αλβανία, το 0,91% (556 γραμμάρια.) από Βουλγαρία και το 5,29% (3 κιλά και 237 γραμ.) από διάφορες χώρες όπως Λιβερία, Ακτή Ελεφαντοστού, κ.α.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα συμπεράσματα από την έκθεση για τα ναρκωτικά, εκτός των άλλων τονίζονται τα εξής:

 Η Αλβανία εξακολουθεί να είναι η κύρια πηγή προέλευσης ναρκωτικών στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα το 2008 είχαν προέλευση την Αλβανία: το 10,22% της συνολικής κατασχεθείσας ποσότητα ηρωίνης (45,196 κιλά), το 8,70% της κοκαΐνης (5,320 κιλά) και το 69,32% της ακατέργαστης κάνναβης (3.212,280 κιλά).

 Επίσης οι Αλβανικές εγκληματικές οργανώσεις είναι αυτές που έχουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ηρωίνης και κάνναβης στη χώρα μας. Η δράση τους κυρίως στη χώρα μας παρατηρείται σε αστικές και ημιαστικές περιοχές, όπου ολιγομελείς ομάδες τους έχουν αναλάβει την πώληση σε Έλληνες διακινητές.

 Η Τουρκία εξακολουθεί να είναι η χώρα από την οποία κυρίως εισάγεται σημαντική ποσότητα ηρωίνης στην Ελλάδα. Το 41,51% (183,508 κιλά) της συνολικής κατασχεθείσας ποσότητας ηρωίνης που κατασχέθηκε στη Χώρα μας το έτος 2008 προέρχεται από Τουρκία.

 Το Αφγανιστάν εξακολουθεί να κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην Παγκόσμια παράνομη καλλιέργεια οπίου.

Η περιφέρεια των Βαλκανίων παρουσιάζει επίσης ενδιαφέρον αφού εξελίσσεται ως ένα από τα κύρια κέντρα διακίνησης ηρωίνης και άλλων ναρκωτικών από το Αφγανιστάν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπολογίζεται ότι 70% περίπου της ηρωίνης στην Ευρώπη διακινείται μέσω της Βαλκανικής οδού (Αφγανιστάν - Πακιστάν - Ιράν - Τουρκία - Βαλκανικές χώρες - Δυτική Ευρώπη).

Οι χώρες της Κεντρικής και της Δυτικής Ευρώπης, εξακολουθούν να παραμένουν χώρες προορισμού για ναρκωτικά όπως η ηρωίνη, η κοκαΐνη και η κάνναβη, ενώ παράλληλα κάποιες από αυτές (Βέλγιο, Ολλανδία, Πολωνία) αποτελούν την κύρια πηγή προέλευσης των συνθετικών ναρκωτικών.

 Στην έκθεση τονίζεται ότι για το έτος 2008 έχουν αναφερθεί 212 θάνατοι από ναρκωτικά, από τους οποίους έχουν επιβεβαιωθεί οι 134 και οι υπόλοιποι ερευνώνται, έναντι 206 που βεβαιώθηκαν το 2007.

 Ρεπορτάζ: Σπύρος Κουντούρης

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=9198818#

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Orestios avatar
    Orestios 31/12/2009 13:56:48

    Να και οι λαδέμποροι από την Κολομβία! Χρυσές δουλειές κάνουν με τόσο λάδι!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.