Ισπανία: Το σκάκι έγινε "μάθημα"
17/02/2015 18:32
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ισπανία: Το σκάκι έγινε "μάθημα"

Η κυβέρνηση της Ισπανίας αποφάσισε να προσθέσει το σκάκι στο σχολικό πρόγραμμα, όταν πολιτικοί όλων των αποχρώσεων συμφώνησαν ομόφωνα με την πρόταση. Μια ισπανική κοινοβουλευτική επιτροπή εκπαίδευσης ανακοίνωσε ότι είχε συμφωνήσει να «παροτρύνει την κυβέρνηση να εισάγει το σκάκι στο πρόγραμμα των σχολείων του ισπανικού εκπαιδευτικού συστήματος, σύμφωνα με τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Πολιτικοί από όλα τα κόμματα συναντήθηκαν για να συζητήσουν εάν το σκάκι θα πρέπει να προστεθεί στο σχολικό πρόγραμμα και, παρά τις διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν μέχρι την τελευταία στιγμή, συμφώνησαν ομόφωνα να εγκρίνουν την πρόταση.

Ο εκπρόσωπος του Λαϊκού Κόμματος, Φρανσίσκο Κεμπρέρα, προέτρεψε τους πολιτικούς να «θυμηθούν τη μεγάλη σημασία της Ισπανίας στην ιστορία και την εξέλιξη του σκακιού και ότι το σύγχρονο σκάκι, με τους ισχύοντες κανόνες του, εφευρέθηκε στην Ισπανία περίπου πριν από 500 χρόνια».

Οι εκπρόσωποι της Grupo Catalan, μιας ομάδας καταλανών εκπροσώπων των κομμάτων στο κοινοβούλιο, ήταν αρχικά οι πιο δύσπιστοι, παρά το ότι η αυτόνομη κοινότητα πρόσφατα προώθησε μια μελέτη σχετικά με τα εκπαιδευτικά οφέλη του σκακιού. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τα Πανεπιστήμια της Ζιρόνα και της Λιέιδα και απέδειξε ότι οι φοιτητές που σπουδάζουν το σκάκι ως σχολικό μάθημα έχουν ένα υψηλότερο επίπεδο πνευματικής ανάπτυξης σε ένα ευρύ φάσμα παραμέτρων, καθώς βλέπουν βελτίωση στα μαθηματικά και στην ανάγνωση.

Παρά τις αρχικές επιφυλάξεις, η Καρμε Σαγιός, του Grupo Catalan ψήφισε υπέρ της ένταξης του σκακιού στο σχολικό πρόγραμμα στην Ισπανία. Ο Πάμπλο Μαρτίν από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), ο οποίος παρουσίασε την πρόταση, είπε ότι το να παίζεις σκάκι στο σχολείο «βελτιώνει τη μνήμη και τη στρατηγική ικανότητα, διδάσκει στους μαθητές να παίρνουν αποφάσεις υπό υψηλή πίεση και αναπτύσσει τη συγκέντρωση, με πολύ χαμηλό οικονομικό κόστος».

Το επόμενο βήμα θα είναι το θέμα να συζητηθεί από την επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο θα λάβει την τελική απόφαση.

www.thelocal.es

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 17/02/2015 23:47:44

  Μπράβο στους Ισπανούς.Στοχεύουν πραγματικά στην αναβάθμιση της Παιδείας τους. Εμείς αντιστοίχως,προωθούμε ως μάθημα την πολιτικοποίηση και την εξάσκηση της δημοκρατίας ως μάθημα ασυδοσίας και διεκδίκησης μόνο των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτήν. Ας κάνουμε υπομονή λίγα χρόνια ακόμη να δούμε ποιοί θα καυχώνται περισσότερο για τα επιτεύγματά τους,εμείς ή οι Ισπανοί...

 2. Παράξενος avatar
  Παράξενος 18/02/2015 12:43:19

  Ευκαιρία να βάλουμε νέα μαθήματα κι εμείς: 1) έργα και προφητείες του Μαρξ 2) ιστορία των ΕΣΣΔ, Κούβας και Βόρειας Κορέας 3) lifestyle και για πρακτική άσκηση: 4) κατάληψη

 3. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 18/02/2015 18:59:27

  Πολλά μπράβο! Εμείς είχαμε το μάθημα της "λογικής" μέχρι κάπου στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Το αφαίρεσαν κάποιοι και τώρα ψηφίζουμε ως οπαδεί σε γήπεδο που αν χάσει η ομάδα θα ξαναπαίξει την άλλη Κυριακή. Η ζωή δεν είναι παιχνίδι όμως. Που να βρεθεί λογική σε λαό που σχεδόν πάντα τον δουλεύουν με την ψυχολογία τα εγχώρια λαμόγια με τους εκτός Ελλάδας παράγοντες που κατευθύνουν τα πρώτα; Διάβασε κανείς τη δήλωση του Καμμένου ότι θα κάνει τη χώρα Κούγκι η κυβέρνηση έτσι και δεν κάνουν πίσω οι δανειστές; Είναι ή δεν είναι για το ψυχιατρείο ο γελοίος; Ποιος του δίνει το δικαίωμα να παίζει με τις ζωές μας και των παιδιών; Είπε προ των εκλογών επίσημα ο σύριζα ή οι ανέλ ότι θα μας κάνουν βόμβα για να τινάξουν την ΕΕ στον αέρα για να κάνουν το παιχνίδι των ΗΠΑ; ΟΧΙ! Πως τολμά τώρα ο αναίσχυντος να λέει τέτοια πράγματα; Το ίδιο που πήγε να κάνει ο ΓΑΠ με το δημοψήφισμα θέλει να κάνει και ο Καμμένος ο υποτιθέμενα αντιμνημονιακός. Ο λαός δεν κατάλαβε την παγίδα του μνημονίου και τον αληθινό σκοπό της εισόδου του ΔΝΤ στην ΕΕ μέσω της τρόικας. Δεν ήταν να υποταχθούμε στην Μέρκελ όπως έχει κολλήσει η βελόνα. Η Μέρκελ έχει υποτάξει Ιταλία και Γαλλία χωρίς μνημόνια με τις συνθήκες που έχουν ψηφιστεί χρόνια πίσω για 3% έλλειμμα. Οι ΗΠΑ είναι πίσω από το μνημόνιο μικρόνοες δραχμολάγνοι! Ο ΓΑΠ είναι τσιράκι τους για δεκαετίες. Αυτός οργάνωσε το πράγμα και δεν άφησε τον Καραμανλή να κάνει περικοπές και μεταρρυθμίσεις για να φτάσουμε πολύ γρήγορα στην ανάγκη του ΔΝΤ αφού με τις δηλώσεις ΓΑΠ τα σπρεντς απογειώθηκαν και εγκλωβιστήκαμε. Και αυτός συμφώνησε χωρίς διαπραγμάτευση και πλάνο (μήπως θυμίζει κάτι η έλλειψη προετοιμασίας;) στο Α μνημόνιο που μετά ο ίδιος δεν εφάρμοσε πέραν των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις με συνέπεια το έλλειμμα να μεγαλώνει και να θέλουμε νέα μέτρα κάθε 6μηνο. Και ο κόσμος να αγριεύει με τον εμπαιγμό του. Και αυτός ήταν ο στόχος μπας και στο δημοψήφισμα πούμε ότι θέλουμε δραχμή και υποτέλεια στις ΗΠΑ που όπως λέει ο Καμμένος: "ήδη οι ΗΠΑ έχουν ενδιαφερθεί για τον ορυκτό πλούτο της χώρας και μία διακρατική συμφωνία με τις ΗΠΑ θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα εκδόσεως ομολόγων μελλοντικών κερδών." Πόσο ηλίθιοι ήμαστε όταν έχουμε τα δεδομένα μπροστά μας και βγάζουμε ακριβώς το αντίθετο συμπέρασμα του προφανούς; Το ΔΝΤ μας δάνεισε ελάχιστα δις και δεν κάνει κούρεμα του επιτοκίου (7% είναι) ούτε δίνει παράταση αποπληρωμής (ήδη ξεκινήσαμε να τους τα δίνουμε πίσω). Οι Ευρωπαίοι, και ανέλαβαν οι ίδιοι τα χρέη μας σε μεγάλο ποσοστό, και παράτειναν 10 χρόνια την έναρξη αποπληρωμής (και θα πήγαιναν ακόμη πιο πίσω να είχαμε μυαλό) και κατέβασαν τα επιτόκια κάτω του 2%, και συντηρούν μέσω της ΕΚΤ τις τράπεζές μας. Ποιοι είναι που μας υπονομεύουν; Οι Ευρωπαίοι ή οι Τσιπροκαμμένοι με τις πλάτες των ΗΠΑ; ΛΟΓΙΚΗ!

 4. roadrunner avatar
  roadrunner 21/02/2015 15:06:43

  Στην Ελλάδα το βασικό πρόβλημα είναι ότι ελάχιστοι ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ. Η μέγιστη ποσότητα αναγνώσιμου υλικού είναι της τάξης του μηνύματος στο κινητό ή στο facebook ή της τάξης των τίτλων ειδήσεων ή ενός το πολύ άρθρου. Σχεδόν κανείς (ειδικά από τους νέους) δεν αντέχει να διαβάσει ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΒΙΒΛΙΑ ή έστω κεφάλαια. Για αυτό το λόγο κυρίως, ακόμη λιγότεροι μπορούν να εκφράζονται άρτια, είτε γραπτώς είτε προφορικώς.
  Έκφανση του φαινομένου είναι και η σχεδόν αδιαμαρτύρητα αποδεκτή από την κοινωνία, ομολογία πολιτικών ταγών μας, ότι ΔΕΝ διαβάζουν ούτε καν τα νομοσχέδια που ψηφίζουν !!!! ΟΜΩΣ όταν καταργείται το διάβασμα, εκμηδενίζεται η γνώση. Και το έλειμμα γνώσης αποκλείεται να οδηγεί στη λήψη σωστών γενικών αποφάσεων, όσα μαθήματα στρατηγικής, σκακιού ή λογικής κι αν διδάξεις.
  Δεν μπορώ να γνωρίζω βέβαια το επίπεδο φιλαναγνωσίας στην Ισπανία. Αλλά, η άποψή μου είναι ότι στην Ελλάδα αποτελεί ΤΟ ΑΓΚΑΘΙ και ένα από τα βασικά πεδία στα οποία, η εκπαίδευση στην Ελλάδα δεν αποφέρει επαρκή αποτελέσματα .

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.